Politieke partijen krimpen en willen meer subsidie

Premier Rutte op verkiezingscampagne in 2012 op zoek naar kiezers. Binnenkort moet de VVD ook weer op zoek naar betalende leden. Net als CDA en PvdA. (Foto: wikimedia.commons.org)

De leden van VVD, CDA en PvdA lopen bij bosjes weg. Net als bij andere partijen, maar de drie grote middenpartijen krimpen extra snel. Ze raken daardoor in geldnood, want er komt minder contributie binnen. Bovendien is de subsidie onder meer gebaseerd op het aantal leden. De penningmeesters van de grote drie slaan alarm. De CDA-kasbewaarder Bart van Meijl waarschuwt voor een ‘vrijwel onhoudbaar systeem’ in 2020, terwijl er volgens zijn VVD-collega Ger Jaarsma ‘gisteren al een ander systeem van financiering had moeten komen’.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman rookt een sigaretje voor het peperdure partijkantoor van zijn partij. Aan kleedgeld voor de voorzitter lijkt het budget niet besteed. (Foto: wikimedia.commons.org)

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman rookt een sigaretje voor het peperdure partijkantoor van zijn partij. Aan kleedgeld voor de voorzitter lijkt het budget niet besteed. (Foto: wikimedia.commons.org)

De ledenaantallen dalen razendsnel. Zo had de PvdA nog bijna 110.000 leden in 1981 maar zijn er daar in 2016 slechts 46.000 van over. Ook de VVD zwaaide 60.000 leden uit in die periode. Het CDA zelfs meer dan 90.000. Op 1 januari 2016 waren slechts 286.000 Nederlanders lid van een politieke partij, een piepklein deel van een bevolking van meer dan 17 miljoen.

In 2015 werd een subsidiepot van 1,9 miljoen euro verdeeld over de partijen. Een deel van de subsidie is een basissubsidie die voor alle partijen even hoog is, het tweede deel van de subsidie wordt bepaald door het aantal zetels en het ledenaantal. Door de al jaren slinkende ledenbestanden krijgen de drie grote partijen dus steeds minder geld. Het zou hun functioneren bedreigen omdat de campagnekassen opdrogen en de partijkantoren (dat van de PvdA kost een half miljoen per jaar) en het personeel te duur worden.

VVD en CDA willen nu dan ook een hogere basissubsidie. Het zou volgens CDA-penningmeester Van Meijl al een hoop schelen als het vaste deel van de subsidie hoger zou komen te liggen en het variabele deel lager. ‘Dan krijg je veel stabielere partijen’, weet Van Meijl. De PvdA-penningmeester Ard van den Tuuk vindt dat ‘ons democratisch systeem serieus moet worden genomen’.

In de Volkskrant, 3 mei.

In de Volkskrant, 3 mei.

Volgens hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’eert is een gezond partijsysteem van het grootste belang voor een democratie. ‘Partijen selecteren kandidaten voor het parlement, de provincies en de gemeenteraden. Bovendien schrijven ze partijprogramma’s, die de basis van het regeerbeleid vormen.’

PVV en SP hebben beide hun bedenkingen bij de subsidie-discussie. PVV-Kamerlid Bosma twitterde ‘Dinosaurussen eisen meer subsidie’. De PVV krijgt sowieso geen subsidie omdat het geen leden heeft. Bij de SP dragen alle politici hun vergoedingen af aan de partijkas (de SP betaalt daarna een salaris dat nooit hoger is dan circa netto €2500. Dat geldt ook voor partijleider Roemer). De rode partijkas is dan ook goed gevuld.

De penningmeesters en de hoogleraar wijzen op het belang van politieke partijen voor onze democratie. Dat belang is er. Maar waarom worden de heren nu pas wakker? De partijen lopen namelijk al decennia lang leeg, net als de omroepen (wie is er nog lid van de Avro?), kerken en vakbonden. Fenomenen uit het verleden die zichzelf opnieuw moeten uitvinden.

Extra geld, en dan is het opgelost, denken de penningmeesters. Echt niet. Politieke partijen moeten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Zichzelf opnieuw uitvinden. Politiek is een werkwoord. Dus, kom uit die partijkantoren en ga -weer- de straat op. Gewoon wat harder werken. Folderen en vooral, betalende leden werven.

(Bron: de Volkskrant)

9 Reacties op Politieke partijen krimpen en willen meer subsidie

 1. Aan gebrek aan inzicht niets tekort zie ik. Toen de partijen nog de grootste waren en dus lekker veel subsidie kregen, hoorde je ze niet. Maar nu ze kleiner worden door 2 redenen die ze niet willen in zien, moet er ineens extra geld bij komen. Het liegen, draaien en minachten van de burger is reden één, en de groei van de Eurocritische partijen is reden twee.
  .
  Als, en dat is een grote áls, er al geld bij komt, dan gaat dat over m’n lijk komen van extra lastenverzwaringen of bezuinigingen. In dat geval mogen ze dat mooi van het wachtgeld halen.
  .
  Het zou ze meer sieren als ze de hand in eigen boezem zouden steken en zouden erkennen dat ze ontiegenlijk hebben zitten kl*ten, en dat dát de reden is dat ze zoveel kleiner worden. Want o.a. VNL, PvdD en PVV groeien aan ledenaantal (bij PVV aanhang aangezien het geen ledenpartij is) gestaag, wat al meer dan duidelijk aangeeft waaróm de bekende leugenpartijen als de VVD, D66 en PvdA krimpen.

 2. Ik zou zeggen: ga eens bij de buren langs en vraag familie en vrienden of zij niet de handen uit de mouwen kunnen steken. Die participatiemaatschappij was toch geen luchtkasteel?

 3. Ga eens participeren met de samenleving dat zou wel eens handig zijn.

 4. Klaus von der Schwanz // 4 mei 2016 om 09:39 // Beantwoorden

  Waarom zou de belastingbetaler hun speeltje financieel overeind moeten houden? Ondertussen wordt Jan en alle man door deze visielozen verder uitgekleed. Wat dacht je van je eigen broek ophouden? Of geldt dat niet voor de visielozen?

 5. We praten natuurlijk ovr klinklare nonsens..
  V_D gaat failliet, reeksen winkels verdwijnen..etc .zZiuden die allemaal staatssubsidie moeten hebben gehad om te blijven=
  Het lijkt me toe dat deze soort winkelketens gewoon niet meer passen in het huidige shoppingsklimaat.Mensen kopen er niet meer.

  Hetzelfde geldt voor niet meer gewenste politieke partijen en die hoogleraaar met wat verwarde geest heeft ook nog niet opgemerkt dat nog slechts 3% van de NL bevolking nog in de huidige politiek vertrouwen heeft en dat de politieke partijen..m.n. de eurofiel neoliberale partijen , het Nederlandse volk allang niet meer vertegenwoordigen..
  Eerder het tegendeel voor gezonde democratie heb je juist GEEN eurofiel neoliberale partijen nodig want die dwingen de bevolking heel achterbaks in een richting waar die bevolking helemaal niet naar toe wil.Ze blaten anders in Brussel dan in Den Haag…

 6. gevolg is dat ook de politieke partijen onderhevig zijn aan wenselijkheid en onwenselijkheid binnen de markt.
  Wat erg opvallend is , is dat juist de eurofiel neoliberale partijen leden gaan verkleizen,,expliciet of intuitief constateren mensen dar er een vies luchtje aan zit.

  Moeten we die partijen dan toch op de been blijven houden door wisseltrucs= Ik dacht van niet..Hun eigenwijsheid,arrogantie en dédain zijn onwenselijk gevonden..ga maar weg..V en D verdween ook. Deze politieke partijen weigerden hun klanten te bedienen en verloren het algemeen belang voor de gehele nationale bevolking uit het oog..Brussel likken en spugen op de bevolking…Ga maar weg..Niks extra geldje..de formule werkt niet langer, meer van hetzelfde..en zolang er geld is dan blijft dit doorgaan..
  Laat maar doodbloeden

 7. Nog een laatste neoliberale tip voor die partijen..

  Dan verhoog je toch gewoon het lidmaatschap van de partij..
  Gewoon 100% extra er bij..

  Dat hebben jullie toch ook met de NL bevolking gelapt? en nog niet genoeg…Zie de exponentiele staatsschuld en grote Sier..
  Het aantal ongewenste binnenkomers is geen Nederlands -volk-grapje, maar een eurofiel neoliberaal machtsgrapje om de Duitse keizerin niet te laten vallen..Dus maak er `vluchtelingen`van en dan ben je als volk gedwongen door internationale regels…
  Samsomiaanse manipultie,,het wraakzuchtige verwende kindje..Binnenhalen met gezang en ze met dik geld toe gedwongen uitzwaaien…Nou, daar moet Gutmensch toch van hebben genoten..

 8. Bas van Stapelberg // 4 mei 2016 om 14:35 // Beantwoorden

  Wat een hondsbrutaliteit wat ze toch iedere keer aan de dag leggen deze zwakzinnige personen uit de politiek. Nee jullie horen geen cent subsidie te krijgen, hou je eigen broek op, loop niet weg voor je verantwoordelijkheid, wat een labbekakken zijn politici, zo werkt het niet meer 2016 VVD je handen laten wapperen, ga participeren. vraag aan vriendje Erdogan of hij nog wat heroïne geld heeft verstopt. Waar halen zij de brutaliteit vandaan, het is niet te bevatten.

 9. jungleelephant // 4 mei 2016 om 21:03 // Beantwoorden

  Ik vind dat ze helemaal geen subsidie moeten krijgen,maar volkomen afhankelijk moeten zijn van leden/mensen die hen willen steunen.Zo laten ze het wel uit hun hoofd hun kiezers te besodemieteren,wat nu aan de lopende band gebeurt!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.