D66-Kamerlid: ‘Rutte heeft een probleem als Brussel rommelt met voorwaarden aan Turkije’

Premier Rutte in Vak K. (Foto: Flickr, minister-president Rutte)

‘Ik heb het gevoel dat er toch met de voorwaarden wordt gemarchandeerd. Als dat zo is, heeft Rutte echt een probleem in de Kamer’, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven vanochtend in De Telegraaf. Hij reageerde op de onverwacht snelle invoering van het visumvrije reizen voor Turken. Wanneer er niets misloopt, kunnen de Turken met een biometrisch paspoort per 1 juli zonder visum Europa in. Dat zei de commissie-vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag. Ankara krijgt wel extra tijd om nog vijf puntjes te regelen. 

‘Turkije heeft de EU in de houdgreep’, twitterde D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld direct na de ‘go’ voor een visumvrij reizen per 1 juli door eurobons Frans Timmermans.

‘Turkije heeft een indrukwekkende vooruitgang geboekt, vooral de laatste weken’, liet Timmermans weten. Half maart voldeed Ankara nog aan zo’n vijftig van de 72 voorwaarden, inmiddels zijn dat er 67. Vijf voorwaarden staan dus nog op de Turkse to-do-list.  Maar volgens Timmermans komt dat wel goed. Zeker nu de Turken extra tijd krijgen.

De vijf voorwaarden gaan over de strijd tegen corruptie, een betere samenwerking met Europol, het in lijn brengen van de terrorismebestrijding met Europese standaarden en betere wetten inzake databescherming. Verder mag het land tot het eind van het jaar werken aan de biometrische paspoorten.

D66-europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat Brussel marchandeert met de eisen aan Turkije voor vrij visumreizen. (Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg)

D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld vindt dat Brussel marchandeert met de eisen aan Turkije voor vrij visumreizen. (Foto: Flickr, Sebastiaan ter Burg)

Naast D66’er Kees Verhoeven vindt ook D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld dat Brussel rommelt met de voorwaarden. Ze vindt het ‘onacceptabel dat er gemarchandeerd wordt met de eisen’. ‘Nog geen week geleden bezwoer Timmermans dat de commissie zich niet zou laten chanteren door Erdogan, maar vandaag bleek dat een loze belofte.’ ‘Turkije heeft de EU in een houdgreep’, twitterde ze vanmiddag.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was in maart nog laconiek over het loslaten van de visumplicht voor Turken: ‘Dat zal nog heel lang duren, als het al gebeurt’. De Kamer was er kennelijk toch niet gerust op, want de hele Tweede Kamer, op de heren Kuzu en Öztürk na, nam onlangs een motie aan die voorschrijft dat Brussel en Ankara niet mogen morrelen aan de voorwaarden.

CDA-Kamerlid Raymond Knops voorziet ‘dat er hele horden Turken deze kant op komen’. Dat lijkt overdreven, maar het AD verwacht wel ‘een grote uittocht van Koerden’. Van de circa 14 miljoen Koerden zijn er inmiddels zo’n 400.000 dakloos door de aanhoudende operaties tegen Koerden door het Turkse leger. Vanwege de onwillige Turkse autoriteiten was het voor de Koerden lang heel erg lastig om een visum voor Europa te krijgen. Maar dat is binnenkort verleden tijd. Koerdische organisaties verwachten dat de vele duizenden Koerden na drie maanden in de EU niet zomaar terugkeren. Nu al kennen veel EU-lidstaten asielaanvragen van Koerden toe.

Eurocommissaris Frans Timmermans geeft Turkije extra tijd, maar laat het visumvrij reizen op 1 juli alvast ingaan. (Foto: ec.europa.eu, fotograaf onbekend)

Eurocommissaris Frans Timmermans geeft Turkije extra tijd, maar laat het visumvrij reizen op 1 juli alvast ingaan. (Foto: ec.europa.eu, fotograaf onbekend)

Europa-expert van Clingendael Adriaan Schout vindt dat de EU het visumvrij reizen beter kan uitstellen. Er bestaat onder de Europese bevolking nu teveel het vermoeden dat Brussel onder druk staat van Ankara. ‘Het draagvlak brokkelt nu al af. De Europese Commissie kan er zeker niet nog een vertrouwenscrisis bij hebben.’

De boze Kamerleden kunnen Rutte straks alle hoeken van het Kamergebouw laten zien. Maar het zal niets uitmaken. Who cares, denken ze in Brussel.

(Bronnen: De Telegraaf, De Telegraaf,  AD, rtl.nl)

9 Reacties op D66-Kamerlid: ‘Rutte heeft een probleem als Brussel rommelt met voorwaarden aan Turkije’

 1. Net nog waren zij niet eens op de helft van de 70 punten en nu is het zowat klaar. Wij worden weer belazerd door de EU top met de baas Merkel en schoothondje Rutte. Misschien de kabinet eindelijk laten vallen?

 2. dat Brussel bestaat toch uit een enorme berg immanente hufterigheid tegen elk beter weten in.

  De brede strook van Turkije in de regio van Aleppo laat duidelijk zien dat er nog steeds sprake is van duistere zaken met IS. Erdogan is NIET te vertrouwen, een verrekt arrogant psychopaatje en die horde vetslakken van de EC gaan er nog mee in zee ook..
  Het tart elke manier van gezond denken..

  Chamberlains bij Hitler…dat werd ook een t fatale kwestie.
  Maar goed..het bespoedigt alleen maar het imploderen van de EU en het aantal referenda om uit de EU te stappen..Deze perverse bende van EC lieden zijn niet meer dan een stel zielige figuurtjes waar de machtswanen naar het hoofd stijgen en de gevolgen van hun incompetentie rijkelijk worden rondgestooid bij en onder de lidstaten..
  gevolgen die zullen leiden tot vervreemding in en van west Europa.
  Dit gaat fout!!

 3. jungleelephant // 4 mei 2016 om 18:07 // Beantwoorden

  Volgens Timmerfrans heeft Turkije een enorme vooruitgang geboekt?Ja,ze mogen nu allemaal hier heen zonder visum,plus dat er miljarden die kant op zijn gegaan en nog gaan!Inderdaad:een enorme vooruitgang!Voor Turkije!Waarom zet men halve idioten op hoge posten?Onbegrijpelijk!

 4. Dus naast/in plaats van 100.000’en migranten die onder het mom van “vluchteling” naar Europa reizen, krijg je dus óók nog eens 100.000’en Turken die deze kant op komen, en ook nog grote getalen Kosovanen? Ik wilde bijna vragen of ze daar in Brussel van de pot gerukt zijn, maar dat had een stomme vraag geweest. Ja, ze zijn inderdaad compleet gestoord daar.
  Maar goed… dan komt de val van onze democratie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloofsovertuiging, zorg, “gender equality”, etc. dus gewoon wat sneller op ons af. Echt een verschil maakt het ook niet, behalve dat het nu in 10 jaar gaat gebeuren i.p.v. 20 jaar. Het is tegenwoordig niet eens meer de vraag of je op je 70e nog AOW krijgt, maar eerder of je sowieso de 70 nog wel haalt met dit soort gevaarlijke grappen.

  • jungleelephant // 4 mei 2016 om 18:44 // Beantwoorden

   Ik weet niet eens of het nog wel waard is de 70 te halen met deze stompzinnige capriolen die dit nep-kabinet ons door de strot perst!

 5. Bas van Stapelberg // 4 mei 2016 om 20:07 // Beantwoorden

  Hahaha ik lig iedere keer in een deuk als D’666 van die rare dingen zegt. Ik denk dat Pechthold het poepgaatje van Rutte nog schoon zou likken om zeggenschap te krijgen. D’666 de meest kansloze en onbetrouwbare partij die er bestaat. Heeft de VVD een groot probleem, je ligt in een deuk. Als Erdogan een geitje geeft aan Pechthold met de opdracht/ ‘Jij geit pakken”. Dan duikt Alexander er op. Een groot probleem, ik ga plat.

 6. bertmaathuis // 4 mei 2016 om 20:51 // Beantwoorden

  Heer Timmerfrans, grootbedrieger van de Nederlandse (en Europese) burgers.

  Oorzaak: Timmerfrans maakt deel uit van de machtselite.

  Europe will be diverse, or war! – Frans Timmermans

  https://www.youtube.com/watch?v=q94syUDDhxAHerr Franz is de tegenstrever/opponent van de Nederlandse identiteit en cultuur!. Die moet volgens hem volledig onderuit gehaald worden.

  Maar dat gaat hem c.s. niet lukken. Nederlanders (en ook de andere Europeanen) worden massaal wakker. Kijk en luister maar om je heen.

  Einde kapitalisme/neo liberalisme!

 7. Ah joh, we kunn3n best 14 miljoen Koerden erbij hebben. Die mensen hebben toch ook recht op een mooi huis, een uitkering, een gratis zorgverzekering, kinderbijslag en een inrichtingscheque?

 8. En het leuke van Nederland is dat je alles kunt eisen. Krijg je geen gratis theehuis annex islamitisch jeugd annex islamitisch helingcentrum? Dan steek je toch gewwon de auto’s in de hens van die varkens die jouw uitkering bij elkaar werken? Je zult zelfs zien dat het PvdA-krantje zijn uiterste best doet om meteen te verklaren dat het maar een piepklein groepje kinderen is dat een beetje baldadig is als ze zich ’s nachts vervelen omdat ze geen stageplaats krijgen aangeboden.
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/rellen-in-ede-verdelen-marokkaanse-gemeenschap~a4294842/
  Dus kom naar hier een neem je minderjarige vrouw vooral mee!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.