Zorgen om ‘lange arm van Ankara’ in de Commissie-Stiekem

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil leden van de Commissie-Stiekem extra screenen. (Foto: vvd.nl)

De VVD is bezorgd over ‘de lange arm van Ankara’ in de Tweede Kamer. Of preciezer, in de Commissie-Stiekem waarin de fractieleiders de meest vertrouwelijke staatsinformatie van de inlichtingendiensten krijgen. Na de volgende verkiezingen zou ook de fractieleider van Denk, de partij van de oud-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, tot de Commissie-Stiekem mogen toetreden. Denk wordt door velen in de Kamer beschouwd als de ‘lange arm van Ankara’. De partij staat op één zetel in de peilingen. Zit Ankara straks ook in de Commissie-Stiekem?

De Kamerleden T

De Kamerleden Tunahan Kuzu (l) en Selcuk Öztürk vormden een tweemansfractie nadat ze eind 2014 de PvdA-fractie met slaande deuren verlieten. Inmiddels richtten ze de partij Denk op. (Beelden: screenshots Youtube, nos.nl, powned.nl)

Terwijl Ebru Umar nog steeds in Turkije wordt vastgehouden, en premier Rutte zich alvast zorgen maakt om haar veiligheid straks in Nederland, pleit VVD-Kamerlid Ockje Tellegen voor een extra screening van de leden van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). ‘Ik wil zekerheid hebben over de mensen die daarin zitten. En de diensten willen ook zekerheid hebben voordat ze hun informatie kunnen delen. Voor heel veel overheidsfuncties is zo’n controle al heel normaal en dit gaat nota bene om het hoogste veiligheidsniveau’. De discussie rond de zaak-Umar was voor Tellegen de aanleiding voor dit initiatief, vertelde ze tegen De Telegraaf.

Uiteraard is ook de PVV voor een screening. Maar Wilders wil nog een stap verder. Hij vindt het ‘staats- en levensgevaarlijk’ als Erdogan kan meeluisteren. ‘Dan kunnen we Kim Jong-un, Assad en andere boeven en dictators ook meteen uitnodigen. Laten we beginnen met spoed te regelen dat mensen met een dubbele nationaliteit en dus loyaliteit nooit Kamerlid of bewindspersoon mogen worden.’

Publicaties in De Telegraaf, 3 mei.

Publicaties in De Telegraaf, 3 mei.

Ook de PvdA, die andere coalitiepartij, maakt zich zorgen en vindt dat de vertrouwelijkheid van de Commissie-Stiekem gewaarborgd moet blijven. PvdA-woordvoerder Jeroen Recourt vindt de oplossingen van de VVD en PVV echter te ver gaan. Volgens hem regelen de commissieleden dit straks onderling achter de schermen.

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther twijfelt er niet aan dat Denk een kritiekloze Erdogan-koers vaart. Hij wijst er bovendien op dat Kuzu en Öztürk andere Turkse Kamerleden intimideren. Ook zouden volgens De Winther vrouwelijke Kamerleden door Öztürk regelmatig worden geïntimideerd. Een collega-Kamerlid zag zich onlangs zelfs gedwongen in te grijpen.

Het koppel kopieert kennelijk de media-omgang van Erdogan, want de heren liggen met bijna alle media overhoop. ‘Bij verschillende media zijn gesprekken met de hoofdredactie geëist of wordt zelfs een gezamenlijk ‘evaluatie’ verlangd, als ze het gewaagd hebben kritisch over het duo te berichten’, weet de politiek commentator.

Je moet er niet aan denken dat een van deze twee heren straks bij de bijeenkomsten van de Commissie-Stiekem zit. Dan maar opheffen, dat geheimzinnige clubje.

(Bron: De Telegraaf)

6 Reacties op Zorgen om ‘lange arm van Ankara’ in de Commissie-Stiekem

 1. DENK denkt niet..
  Deze kamerleden en de erst die zich aanmeldt als kandidaat zijn naar hun woorden te hebben gehoord gewoon geen Nderalnder.
  Dat roepen ze wel, maar van integratie is geen sprake.
  Gewoon gesegregeerd en roleplay van assimilatie maar dat ze zich Nederlander noemen is inhoudelijk gewoon een serie bruggen te ver.
  Ze interpreteren,percipieren,reageren,denken en moraliseren als een Turkwiens politiek geloof wordt aangepakt

  Een Nederlander zou zich echt niet verontwaardigd voelen als Erdogan een geitenneuker wordt genoemd, respect is in Turkije vrees voor en geen attribuut van gezag, macht om mensen te alten vermoorden is nu niet direct NL kwaliteit en ga zo maar verder..
  Ze zijn idolaat van Erdogan..met nog 60% van de Nederturken..geen van allen is echt geintegreerd want anders zou je Erdogan niet zo bekijken en fanatisch verwoorden.

  Ik denk dat Wilders ook hier weer gelijk in heeft..Er loopt teveel van dit soort semi/geintegreerden-marginaal geassimileerde figuren rond als deel van de Turkse politiek..of datgene wat ze beschouwen als Turks,maar imiddelsniet meer klopt’

 2. Een leuke aanvulling wordt het vrije reisvisum waar ook IS meteen over jan beschikken.
  Erdogan k handelt wel door en houdt een heel breed stuk grens voor de handel met IS open..die duiken daar weer door richting Aleppo en verschansen zich weer tussen de bevolking…het spel begint weer en weer maar weer belaagd worden met kinderdoden…
  Als er niemand dara meer leeft, dan houdt het op..

  Tja en het vrije reizen voor Turken gaat nog veel meer handlangers opleveren..AFD wil da er een integraal verbod komt op het bouwen van minaretten en dragen van burka´s..
  Vergeet niet dat Erdogan dit soort missies wil en predikt..hij is nog gekker dan haatpredikers ) zie speeches Belgiè’

  Die vrij stroom reizigers moeten we echt in de gaten houden.Erdogan c.s. zijn echt onbetrouwbaar…we laten ons steeds zand in de ogen strooien..

 3. Bas van Stapelberg // 3 mei 2016 om 19:02 // Beantwoorden

  Nou denk het niet VVD dame, en ga je geschiedenis een op een wat hoger niveau tillen. Weet dat het moeilijk is voor mensen in de Tweede kamer, maar even een tip. Ga eens de jaarverslagen van de toenmalige AIVD de BVD doorlezen, PDF documenten, zijn te vinden op het net. Daarin geeft de dienst, 30 jaar terug al, waarschuwingen van Turkse infiltratie van de Turkse maffia via voornamelijk PvdA en CDA. Deze dienst heeft volop bewijs betreft infiltratie van de Turkse maffia en het wordt gewoon toegestaan door uw politieke partij de VVD. Dus beter je huiswerk doen VVD mevrouw.

 4. Komen wij weer op Wilders zijn standpunt over dubbele nationaliteiten op belangrijke posities. Die twee DENKende Turken zullen alles “stiekem” doorbrieven naar Erdogan. Met hun huidige opstelling lijkt het een rechtstreekse lijn te worden.

 5. Bas van Stapelberg // 3 mei 2016 om 20:26 // Beantwoorden

  Ja VN dat is duidelijk maar het speelt al 30 jaar dat politici van de grote politieke partijen direct alles doorspelen aan hun thuislanden.

 6. jungleelephant // 3 mei 2016 om 22:39 // Beantwoorden

  En natuurlijk spelen zij info door aan Erdogan;dat is nu juist hun en zijn bedoeling!Pvv heeft gelijk:Geen dubbel paspoorters op dergelijke,gevoelige functies!Nooit!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.