Vrijhandelsverdrag met Canada CETA treedt uiterlijk begin 2017 in werking

Voorzitter van de Commissie internationale handel van het europarlement Bernd Lange. De Duitser zit sinds 2009 in het Europees Parlement namens de SPD. Daarvoor ook tussen 1994 en 2004. (Foto: wikimedia.commons.org)

CETA, het vrijhandelsverdrag met Canada zoals TTIP met de VS, zal uiterlijk januari of februari 2017 in werking treden. Volgens de voorzitter van de Commissie internationale handel van het Europees Parlement Bernd Lange kan de Europese Commissie het verdrag al eerder bekrachtigen, maar is het ‘staande praktijk’ om te wachten tot het europarlement heeft ingestemd. En dat gebeurt januari of februari 2017. In oktober stemmen de lidstaten in, verwacht de Duitse sociaaldemocraat.

In oktober 2015 kwamen in Berlijn circa 250.000 demonstranten bijeen om te protesteren tegen CETA en TTIP. (Foto: wikimedia.commons.org)

In oktober 2015 kwamen in Berlijn circa 250.000 demonstranten bijeen om te protesteren tegen CETA en TTIP. (Foto: wikimedia.commons.org)

Vorige week eiste de Tweede Kamer nog dat een ‘voorlopige inwerkingtreding’ van CETA niet zonder zijn expliciet akkoord doorgaat. Dat gebeurde eerder wel met bijvoorbeeld het associatieverdrag met Oekraïne. Lange maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

Lange in NRC Handelsblad: ‘In 2009 is in het verdrag van Lissabon besloten om de handelspolitiek naar het Europese niveau te tillen, en met reden. Handelsverdragen hebben grensoverschrijdende gevolgen en dan is het logisch om op dat niveau te onderhandelen. De mogelijkheid om verdragen voorlopig in werking te laten treden is er niet voor niets. In België moeten maar liefst vijf parlementen ratificeren: federaal, Vlaams, Waals, Brusselse regio, Duitse regio!’ Wanneer de Commissie die voorlopige inwerkingtreding zou afschaffen, komt er volgens Lange ‘een einde aan de Europese handelspolitiek’.

In juli komt er meer duidelijkheid over TTIP. ‘In juli zullen we moeten vaststellen of het nog haalbaar is, of dat het in de ijskast gaat’, aldus Lange. Nu Greenpeace de vertrouwelijke onderhandelingsteksten van de een na laatste onderhandelingsronde (de 12e) van TTIP online heeft gezet, wordt duidelijk dat de onderhandelingen tussen de EU en de VS erg moeizaam verlopen. Volgens Lange ‘bewegen’ de Amerikanen op veel dossiers niet.

(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

De Tweede Kamer liet vorige week weten dat de CETA-deal met de Canadezen niet voorlopig in werking mag treden voordat de Kamer akkoord is gegaan. Dat gebeurde eerder wel met het associatieverdrag met Oekraïne. (Beeld: screenshot debatgemist.nl)

Zo willen de Amerikanen hun witte bubbeltjeswijn straks ook champagne kunnen noemen, terwijl de EU daar mordicus tegen is, want champagne komt immers uit de Champagne-streek. De Fransen zouden moord en brand schreeuwen. De VS wil bovendien bepaalde cosmetica-producten niet toelaten omdat er geen dierproeven op zijn verricht, terwijl die proeven hier verboden zijn. Het zijn maar twee voorbeelden van de velen.

De Kamer wil nu ook meer inspraak. Dat zal echter niet gaan volgens Bernd Lange en wie zijn redenering volgt, snapt dat wellicht, een beetje. De EU is inmiddels te omvangrijk om al die kleine parlementjes te laten meebeslissen. De EU moet nu eenmaal slagvaardig zijn, en dan is democratie gewoon gedoe. Nu even niet.

(Bron: NRC Handelsblad, Greenpeace)

5 Reacties op Vrijhandelsverdrag met Canada CETA treedt uiterlijk begin 2017 in werking

 1. De man zou een punt hebben als hij niet tegelijk ook een nieuw rechtssysteem zou willen optuigen, speciaal voor de 1%.

 2. Gluteus Maximus // 3 mei 2016 om 10:13 // Beantwoorden

  De EU is inmiddels te omvangrijk om al die kleine parlementjes te laten meebeslissen. De EU moet nu eenmaal slagvaardig zijn, en dan is democratie gewoon gedoe. Nu even niet.

  … en ik denk dat het daar idd om draait: de dag dat we onze ogen open doen en tot de conclusie komen dat ons hoofd al in de strop zit, die is OF al gekomen, OF heeeel dichtbij.

  Pechtold misschien toch gelijk – dat hij de laatste D66 leider in Den Haag is???
  Die verbouwing van de 2e kamer nog eigenlijk wel doen?
  Of wordt de 2e kamer eigenlijk een productiebedrijf voor de NPO? Af en toe gebeurt er eens wat om uit te kunnen zenden…

 3. EU is handelsdictatuur ook al gaat dat ten koste van hele volkstammen van de EU achterban.
  De machtswaanzin en het perverse geloof dat we er beter van worden..De gewone bevolking zeker niet..die gaat het gelag betalen
  De vertegenwoordigers van de eurofiel neoliberale partijen/ook van NL !!/ hebben in Brussel onder Schultz al voor het gemak voorgestemd,,Daarom verlopen dingen al zoals ze lopen.Op nationaal vlak beginnen ze nu te ruiken dat hun partijen schade gaan oplopen als ze dit luidruchtig verkopen..maar we zijn al verkocht in Brussel
  Er rest de bevolking van NL eigenlijk nog maar 1 optie om van dit soort praktijken af te komen:
  UIT DE EU !!.
  Dat zal problemen geven maar daar is dan licht aan het eind van de tunnel..anders gaat het licht uit.
  De wereldmarkt gaat zichzelf verstikken en zonder gedwongen afname heeft productie geen zin meer
  Mensen zijn steeds minder in tel, behalve Grootgeld en grootaandeelhouders en dat zijn doorgaans nou niet de beste politici..die het goede met de bevolking voor hebben

 4. Des te meer reden om onze eurofiel neoliberale partijen er uit te werken.
  Die stemmen namens ons…(.dat is de smeerlapperij!! )toch voor EU handeldictatuur omdat dat zo stoer lijkt en macht uitstraalt…met nieuwe kansen in het corruptiecircuit

  Ja ..deze kieden brengen ons nu al volop ellende onvermogen en armoede.
  De EU heeft nog steeds NIET in de gaten dat het om mensen gaat en zal blijven gaan..Veeg mensen weg en je hebt niets meer..
  Dan mag je in een achterkamertje in Brussel op al je overeenkomsten en contracten gaan zitten..ze zijn niets waard..
  Voor wie waren ze ook al weer bedoeld??

 5. Klaus von der Schwanz // 4 mei 2016 om 10:00 // Beantwoorden

  Ik verwacht nog een klein referendumpje in een klein landje aan de Noordzee voor het zover is. De bewoners van dat landje zullen met de uitslag opnieuw de ongekozen Eu klaplopers in hun hemd zetten. Ja, opnieuw, gewoon omdat het kan.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.