‘Van globalisering profiteren alleen bedrijven, rijken en overheden’

(Foto: pixabay.com)

Is straks in Nederland, zoals in Oostenrijk, een uiterst rechtse partij de grootste? Vorige week won in Oostenrijk de FPÖ-kandidaat Norbert Hofer de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Over een week volgt de tweede ronde en wordt duidelijk of hij wint. In Nederland is, weliswaar virtueel, de PVV van Geert Wilders de grootste. In de Volkskrant komt columnist Martin Sommer met een mogelijke verklaring voor al die boze stemmers: de globalisering en de euro leverden gewone mensen niets op. Integendeel. 

Volkskrant columnist en opiniemaker Martin Sommer vindt het bij nader inzien helemaal niet zo raar dat kiezers boos zijn. (Foto: van climategate.nl, herkomst en fotograaf onbekend)

Volkskrant columnist en opiniemaker Martin Sommer vindt het bij nader inzien helemaal niet zo raar dat kiezers boos zijn. (Foto: van climategate.nl, herkomst en fotograaf onbekend)

Door de globalisering groeide het bruto binnenlands product heel fors, maar er kwam niets van bij de gewone mensen terecht. Wel bij bedrijven, de hoogste inkomens en de overheid. Die profiteerden van de economische voorspoed die globalisering wel degelijk bracht. Elders in de samenleving werd hervormd, bezuinigd, geflexibiliseerd en aangepast. Bovendien werden de lonen verlaagd. Sommer: ‘Sinds 1997 is de koopkracht in Nederland nauwelijks toegenomen’. Dat blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank.

‘Topinkomens stijgen door, terwijl de onderkant het zwaar heeft. Maar ook de overheid roomt een groter deel af van het inkomen dat voorheen naar de huishoudens ging. DNB noemt de gezondheidszorg, die sinds de eeuwwisseling fors duurder is geworden, en de verdubbeling van de pensioenpremies. Maar net als in het bedrijfsleven is ook hier een verschuiving van laag naar hoog zichtbaar. Aan de onderkant hebben gemeenten het eenvoudige werk afgestoten of afgeschaft; aan de bovenkant zitten nog evenveel beleidsambtenaren als voorheen. Bovendien profiteren hogere inkomens aanzienlijk meer van overheidsregelingen en subsidies (Profijt van de overheid, SCP 2011)’, schrijft Sommer.

Anti-TTIP-demonstratie februari 2015 in Brussel. (Foto: Flickr, Jess Hurd/NoTTIP)

De globalisering, zoals straks de vrijhandelsovereenkomst met de VS TTIP, komt nauwelijks ten goede aan gewone mensen. Op de foto: Anti-TTIP-demonstratie februari 2015 in Brussel. (Foto: Flickr, Jess Hurd/NoTTIP)

De euro is nog zo’n gouden-bergen-belofte, vindt de Volkskrantjournalist. Uit onderzoek van de Britse bank UBS uit 2012 blijkt dat de laagste inkomens in Nederland tijdens de eerste tien jaar van de euro met maar liefst 30 procent zijn gedaald. Dat percentage is uniek in Europa. Nederland wordt gezien als een van de meest verliezende lidstaten. Hoewel in Nederland de ergste pijn wordt verzacht door toeslagen, blijkt de mooie toekomst die circa vijftien jaar geleden werd voorgespiegeld niet uitgekomen.

Is het zo raar dat mensen boos zijn, vraagt Sommer zich retorisch af. Welnee, je kunt je altijd nog gaan gedragen als een emmer stopverf en nergens meer boos over worden. Maar tot die tijd is structurele achterstelling en benadeling een goede reden om héél boos te worden.

(Bron: businessinsider.com, de Volkskrant)

10 Reacties op ‘Van globalisering profiteren alleen bedrijven, rijken en overheden’

 1. Rutte zal dit weer ontkennen maar zijn ontkenning is de zoveelste leugen. De VVD met de steun van de (a)sociale PvdA heeft voor gezorgd dat het leven voor de meeste burgers alleen maar duurder geworden is en dat de aantal miljonairs is gestegen.

  • met name de euro is een enorme afknapper geworden.
   55% van de guldenwelvaart verdween in 1 keer.
   Dan de verborgen prijsstijgingen..de kilo andijvie was na de invoering van de euro niet van prjs veranderd..1,175 gulden(vroege andijvie), dan 1,75 euro = 55% stijging.
   Voor het gewone dagelijks leven stegen de prijzen enorm!! het verschil met voor die tijd van 110%
   Dus was je enorm snel door je geld heen.

 2. iemand met iets meer als lagere school wist dit al langer! kijk naar de zorg.de huren en de vaste lasten .
  zoals iedereen weet is de gulden omgezet 1 op 1 naar de euro. de aow is in 5jaar niet genoeg gestegen om alleen de huur stijging op te vangen.omdat met name de aftopping daar voor heeft gezorgd.

  de pensioenen wordt deze week door deskundigen vertaald in onjuiste conclusies door de pensioenfondsen,immers een rekenrente van minder of 1 % kun je niet met goed fatsoen voor 50 of 60 jaar berekenen! gewoon 4% zoals het was . maar dat komt rutte cum suis en trawanten (lees de EU) niet goed uit!

 3. Bas van Stapelberg // 2 mei 2016 om 13:43 // Beantwoorden

  Ja natuurlijk is dit waar maar bij bijna iedereen is dit bekend. Ik maak mij echter wel zorgen over de hypnotisering van politici. Ze ontkennen gewoon armoede, ze ontkennen eigenlijk alles wat niet in hun straatje past. En met droge ogen staan ze te liegen voor de complete Nederlandse pers die zich iedere keer weer als een klein kind laat wegsturen. Dan vraag je je af of zij niet gemanipuleerd worden of dat zij misschien wel echt onder hypnose staan.? Op een enge manier de realiteit ontkennen dat iedereen iets heeft dat zij lam geslagen zijn.

 4. Ook hier platte suggestieve uitgangspunten die volstrekt obsoleet zijn geworden.
  Links en Rechts worden hier weer gehusseld als duidelijke opponenten terwijl geen mens meer weet wat nu eigen links of rechts is..de keuzes voor deze termen zijn uit onkunde, uit willekeur, het “staat zo stoer”een dumpvat te gebruiken,soort geheimtaal voor insiders die het ook niet weten..of om de ander af te zeiken..

  Het lijkt er op dat Rechts ruikt naar fascisme,kadaverdiscipline en geweld,het harde zakelijke en rationele optreden,geldgericht,ideologie eerste en iedereen in fatsoen geramd van de Grote Stroom…
  Links is dan mensgericht, zachtaardig, begripsvol..zeg maar vrouwelijk.
  De Gutmenschstroming bleek niet vrij van geweld en fascisme..GIJ ZULT… opvangen,NIET minder Marokkanen willen etc

  Kijk dan eens naar eurofiel neoliberalisme..!! Arm in Arm stormen we voorwaarts, bevolkingen moeten misleid worden voor elite doelen…Winsten! Mens als middel, volk ondergeschikt
  We zij al zo verward dat we niet eens door hebben dat we al jaren onder duidelijk rechts bewind leven..ook al noemen we de eurofiel neoliberale partijen anders.(VVD,GL,D66,PvdA,CDA,CHU,SGP..)

  • Sorry maar dat doet het volk zelf.
   40 jaar geleden werd er nog gestaakt om wat te bereiken.
   Heden kankert iedereen op iedereen maat verder neen kijk wel uit.
   Ik lik liever mijn baas zijn aars uit tot hij schraal is.
   Ik walg heden van mijn medemens op de werkvloer.
   Even een tip ik ben wel miljonair per ongeluk geworden maar blijf wel een werkmens.

 5. Bas van Stapelberg // 2 mei 2016 om 14:56 // Beantwoorden

  Jos hij was voor 2,33 ingeruild.

 6. Boos worden, maar voor de rest niets doen, is de NEEderlander eigen:

  http://www.delangemars.nl/2016/05/20/bevolking-betaalt-braaf-ruttes-miljardenbezuinigingen/

  http://www.pensioenleugen.nl/nieuwsberichten/bedrijven-gematst-burger-genaaid.aspx

  En dat terwijl we in dit neo- liberale, calvinistische bolwerk onwetend gehouden moeten worden:

  http://www.stopdebankiers.eu/waarom-verzwijgt-onze-staatsomroep-de-stakingsgolf-in-frankrijk/

  Frankrijk loopt te hoop tegen de arbeidswet, maar Prutte en Co hebben liever niet dat wij NEEderlanders dat weten en daarom krijgen wij via NOS Fabeltjes Krant alleen maar beelden te zien van gestresste agenten die moeten worden opgevangen in een revalidatieoord, want ze worden belaagd door relschoppers, de ORDE loopt gevaar, maar in het Belgische programma Ter Zake laten ze jongeren aan het woord die uitkomen tegen de door te drukken arbeidswet en legio sociale ellende en juist dat past dus niet in het plaatje van ons neo- liberale polderland.

  Nee, het is juist de bedoeling dat NEEderlanders braaf achter de “werkgelegenheids” kruimels blijven aanrennen die de “arbeidsmarkt”- reeds overleden- nog te bieden heeft:

  http://www.nos.nl/nieuwsuur/artikel/2105696-rekenkamer-aanpak-ouderenwerkloosheid-weinig-effectief.html?title=rekenkamer-aanpak-ouderenwerkloosheid-weinig-effectief

  Die kruimels zijn er slechts nog voor de jongeren, die op deze wijze ook geen toekomst kunnen opbouwen.

  Lodewijk Asscher? Stug in ontkenningsmode blijven om zijn stokpaardje de failliete werklozenindustrie koste wat kost draaiende te houden om zijn leger aan volstrekt nutteloze ambtenaren aan de vreet te houden (job- reintegratie coaches etc = bull shit banen), dus één grote schijnwereld in stand houdend:

  http://www.krapuul.nl/economie-blog/2574170/cpb-begeleiding-werklozen-heeft-geen-enkel-effect/

  Het vertekende beeld dat CPB/CBS- beiden buikspreekpop van “het beste kabinet sinds WOII”- in stand dienen te houden:

  http://www.delangemars.nl/2015/12/17/9107/

  En NEEderland slaapt verder en treurt om FC Twente, hoopt dat er volgend jaar een opvolger komt voor Douwe- Bob, een nieuwe Kouwe- Flop die ons kan vertegenwoordigen in het politieke oorlogs festival in neo- nazi Oekraine:

  http://www.nuwij.me/geen-traan-om-de-krim-tataren-vrije-tribune/

  En het moet steeds goedkoper, dus:

  http://www.nos.nl/nieuwsuur/artikel/2105648-vu-discrimineert-oudere-werknemer-bij-ontslag.html?title=vu-discrimineert-oudere-werknemer-bij-ontslag

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.