Kabinet bevordert bureaucratie in zorg en op arbeidsmarkt

(Foto: pixabay.com)

Rutte2 blinkt uit in het creëren van rompslomp. Op de arbeidsmarkt en in de zorg worden mensen tureluurs van de almaar groeiende papierwinkel. Sinds 1 mei is de VAR-regeling voor zzp’ers gestopt en daar voor in de plaats is een regeling gekomen die nóg ingewikkelder is.  Ook de zorg zucht onder steeds meer bureaucratie. Zorgverleners zeggen dat de ‘administratieve last’ is toegenomen door de Wet langdurige zorg (Wlz). Zorgbestuurders denken bovendien dat dit structureel is, aldus deWlz-monitor van zorgconsultant Vilans.

(Foto: rijksoverheid.nl)

Met de nieuwe Wet langdurige zorg organiseerde staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) vooral veel rompslomp voor de zorgzector. (Foto: rijksoverheid.nl)

Alle initiatieven in de zorg om de regeldruk zo laag mogelijk te houden, hadden vorig jaar weinig effect, schrijft Vilans. Het onderzoek geeft aan dat een meerderheid van zorgaanbieders een toename van ‘administratieve last’ ervaart door de Wlz. Zo’n veertig procent liet weten dat die last ook nog eens groeit en bovendien structureel is. Vooral de verplichtingen ten opzichte van (semi-)overheidsinstellingen als het zorgkantoor en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) slurpen kostbare tijd. Voor 2016 verwacht 56 procent dezelfde ‘knelpunten’ zoals de ‘administratieve lasten’.

Dan de VAR, die per 1 mei is ingeruild voor de ‘modelovereenkomst’ uit de DBA, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil met die wet échte zzp’ers van schijn-zzp’ers onderscheiden. Er is één probleempje: de wet is nogal vaag. Daarom spelen werkgevers maar op safe: dus géén kerstpakket naar de zzp’ers, of een uitnodiging voor het personeelsfeest. Anders kan de Belastingdienst namelijk concluderen dat de zzp’er eigenlijk net als een werknemer-in-dienst is, en geen ondernemer. En dat kan een flinke naheffing of boete opleveren.

Foto: rijksoverheid.nl

PvdA-Minister Lodewijk Asscher bond de strijd aan met schijn-zelfstandigen, maar bereikt straks vooral winst voor de uitzendbranche. (Foto: rijksoverheid.nl)

Door de nieuwe regels is er sprake van een enorm toegenomen papierwinkel voor werkgever en zzp’er. De Volkskrant interviewde afgelopen weekend de HR-directeur van bouwbedrijf Dura Vermeer Alfred Boot. Hij stuurde al drie A4’tjes vol lijnen, pijltjes en stoplichtkleuren rond aan zijn uitvoerders op bouwplaatsen in heel Nederland, zodat ze wegwijs worden in het doolhof van regels voor zzp’ers. Een paar vragen die de fiscus stelt: Werkt iemand onder het gezag van het bedrijf? Wordt hij vermengd met andere werknemers? Is er sprake van specialistisch werk waardoor hij niet vermengd met andere werknemers? En ga zo maar door.

Betontimmerman Hans van Heusden komt ook aan het woord in de Volkskrant. Hij is al 25 jaar zzp’er. Hij is maatvoerder, en dat is specialistisch werk. Van Heusden mag dus bij Dura blijven werken. Maar hij raakt ‘tureluurs’ van de extra romplsomp. ‘Het is een behoorlijke papierwinkel, veel meer dan met de VAR. Voor deze opdracht alleen al 35 A4rtjes.’ ‘Voor een opdracht van twee weken’.

Volgens HR-directeur Boot zijn ‘de uitzendbureaus de lachende derde’. Dan ben je als zzp’er in elk geval van die administratieve heisa af.

(Bron: de Volkskrant, Zorgvisie, Vilans)

4 Reacties op Kabinet bevordert bureaucratie in zorg en op arbeidsmarkt

 1. dit is inherent aan eurofiel neoliberale controle.
  Letter spijkers zoeken op laag water en niet in de gaten houden wie er met de Ferrari van door gaat..
  Neoliberale politiek is paranoia..veel te bang dat je een cent kwijtraakt, dus overal controle..anderen beheersen en kunnen vervolgen.
  Alles en iedereen is je concurrent op de markt en als je niet controleert dan kom je geheid tekort

  Hte slot van Kafka..allemaal controlegroepen,verwerkingsgroepen en groepn met bevoegden..zeggenschap en macht..
  De peilers van de neoliberale politiek..

 2. De ZZP er’s zijn de moderne dagloners. De werkgevers besparen een hoop geld en de VVD is blij om te kunnen zeggen dat er zoveel minder werklozen zijn. En een enorme bureaucratie die was hier altijd al dus niets nieuws onder de zon. Zij blijft wel alleen groeien want al die dagloners onder een regeling stoppen zal niet zo eenvoudig zijn. En zij zullen zorgen voor meer vaste banen in de administratieve sector om dit allemaal te coördineren. Dus toch nog iets positiefs.

 3. Al heel vaak hebben we vast kunnen stellen dat er sinds ene mijnheer Mark Rutte en consorten de Nederlandse economie een miljardenschade is toegebracht ten faveure een zeer kleine groep MarkjeJaknikkers en natuurlijk niet te vergeten de opportunistische ondernemer en politieke ratten.

  Geen van de betrokkenen, lees, Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Edith Schippers, Jetta Kleinsma, Martin van Rijn et cie, hebben enige ervaring of duidelijk aantoonbare affiniteit met de materie waarover zij de scepter denken te zwaaien. Niet alleen geeft dit rechtstreeks iets te denken van de Managers kwaliteiten van Mark Rutte die ook, heremetijd toch, HR op zijn CV heeft staan. Want laten we wel zijn, als je mensen aanneemt, dan neem je ook aan dat die mensen verstand van zaken hebben.

  Ik kan niet oordelen of zij verstand hebben, ze geven er stuk voor stuk heel ernstig blijk van, een enkeling daargelaten, die toch erg kwijt te zijn. Een miljardenschade door aantoonbare inertie, impotentie en incompetentie is het gevolg.

  Dat Mark Rutte met droge ogen durft te beweren het beste naoorlogse kabinet te hebben, kijkende naar de meer dan 1,4 miljoen zeer bruikbare mensen die er in de maatschappij aan de kant staan, dat is pas drama. Een groter na oorlogs drama, met dramatische directe gevolgen voor de Nederlandse economie is niet denkbaar.

  Het durven stellen dat Nederland het economisch wel redelijk tot goed zou voor doen, is dan ook meteen een flagrante Leugen. En deze publicatie is alleen maar een rechtstreekse bevestiging voor ondoordenkend handelen ie tot niets leid.

  Je zou er bijna een enorm politiek complot achter gaan zien, zomaar.

 4. Klaus von der Schwanz // 4 mei 2016 om 09:51 // Beantwoorden

  Bijkantoortje Den Haag ‘reguleert’, belast en onderdrukt op bevel van commando centrum Brussel tot dat niemand nog beweegt of de laatste productieve hier, in wat ooit Nederland was, het licht uitdoet.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.