Verwacht dit najaar: PvdA-lijsttrekkersstrijd tussen Samsom en Asscher

(Screenshot: Youtube, pvda, 2012)

Bijna elke partij heeft al laten weten wie de lijst aanvoert tijdens de komende verkiezingscampagne. Rutte, Buma, Pechtold, Klaver, Wilders, Roemer, Segers, Van der Staaij, ze gaan er weer voor. Alleen de PvdA weet het nog niet. Partijleider Diederik Samsom wil wel, maar hij is omstreden vanwege de dramatische peilingen. Bovendien lijkt ook Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, de kar te willen trekken. Steeds vaker zinspeelt Samsom op een interne lijsttrekkersverkiezing. Zo’n spectakel biedt namelijk vele voordelen in campagnetijd.

Verkiezingsposter 2015 PvdA.

Verkiezingsposter 2015 PvdA.

Samsom denkt zelf dat hij nog steeds een goede lijsttrekker kan zijn. Ondanks de bakken kritiek en dramatische peilingen. Hij laat pas na de zomer weten wat hij gaat doen, zo zei hij al in verschillende media. Maar de partijleider wil sowieso een interne lijsttrekkersverkiezing. Om verschillende redenen.

De partijtop denkt dat een interne verkiezing wellicht dé manier is om een grote nederlaag te voorkomen. Men verwacht veel positieve aandacht van de media, hernieuwde energie bij de uitgebluste achterban, terwijl de leider alvast kan warmlopen. Wanneer bovendien Lodewijk Asscher zich kandideert, wordt het helemaal een mediagenieke happening. Samsom versus Asscher, daar smullen de media straks van.

Maar zal Asscher zich kandideren? Hij zei enkele weken geleden in het tv-programma Buitenhof dat ‘alle opties open liggen’. Dan weet je genoeg. Voorheen zei hij namelijk altijd geen leider te willen worden, of er niet mee bezig te zijn. Maar nu liggen de opties dus open. Asscher zou volgens NRC Handelsblad zijn kandidatuur ook al hebben besproken met PvdA’ers in het Asscher-kamp. Veelzeggend is verder dat hij sinds enkele maanden ineens hyperactief is op zijn Facebook-pagina. En zijn posts gaan niet alleen over zijn terrein sociale zaken, maar over vanalles en nog wat: van Cruyff tot het ‘Marokkanenprobleem’.

Er zijn twee punten die Asscher mogelijk tegenhouden: zijn gezin en zijn afkeer van de partijbijeenkomsten. Hij heeft drie kleine kinderen en een vrouw met een eigen carrière. Dat kan dus best lastig worden voor de Asschertjes. Verder zou Asscher, weet NRC Handelsblad, niet houden van het partij-verplichtingen, en dan met name van de bijeenkomsten. Tijdens de grote verjaardagsmanifestatie dit weekend (de PvdA wordt 70), is Asscher met zijn gezin op vakantie.

In NRC Handelsblad, 30 april.

In NRC Handelsblad, 30 april.

Ook andere namen van mogelijke lijsttrekkers circuleren binnen de PvdA. Zo worden eurocommissaris Frans Timmermans, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb genoemd. Vooral de laatste kan een gevreesde derde kandidaat zijn. Maar over dat vooruitzicht is niet elke PvdA’er enthousiast. De afstandelijke en nogal strenge Aboutaleb is namelijk niet bij iedereen binnen de PvdA even geliefd.

Kennelijk verwachten de sociaaldemocraten te kunnen winnen. Ze hebben het hun tegenstanders echter te gemakkelijk gemaakt, de munitie ligt voor het oprapen: duurdere zorg, de crisis in de thuiszorg, explosief gestegen huren, de introductie van een leenstelsel voor studenten, een volstrekt mislukt werkgelegenheidsbeleid, opheffing van de sociale werkplaatsen, de mislukte overheveling van ouderen- en jeugdzorg naar gemeenten, de mislukte participatiesamenleving, etc. etc. Waarom zou een PvdA-aanhanger nog op deze partij stemmen?

7 Reacties op Verwacht dit najaar: PvdA-lijsttrekkersstrijd tussen Samsom en Asscher

 1. aha..PvdA is knipperlicht,draai knopje om en ze zijn eurofiel neoliberaal, draai knopje door en meteen weer sociaal democraat waarbij neoliberaal weer i de wonderlamp verdwijnt..Geloven we toch niet ?
  Ze hebben zelf actief meegewerkt om NL naar de donder te helpen ten gunste van de EU.en om Merkel in het zadel te houden..De miljarden voor Erdogan..De jaarlijkse grootste netto-ontvanger van EU subsidies.(??) terwijl ze niet in de EU zitten..

  Nogal gewaagd om te denken dat het smullen wordt als Asscher en Samsom tegenover elkaar staan als kandidaat ..een opscheppertje tegenover een gluiperdje/wannabe dictator tegenover Gutmensch jammeraar…Die komische voorstelling is al heel gauw saai..Terphuis zal wel komen roepen dat we vooral geen illegalen uit NL mogen mikken en krijgt dan applaus van 6 zich Nederturk noemende figuren die net als 60% anderen Nederturken,Turks blijven,denken, voelen,interpreteren,moraliseren en missioneren..dus geen spat Neder hebben meegekregen.Het Asscherresultaat van culturele integratie en verrijking;
  Naar Nederturk idee dient de meerderheid wat opgekruid te worden met overdoses Klein Abkarakruid want voor hen is de NL maaltijd niet te vreten/veel te weinig Erdogan smaak
  We weten dus waar we aan toe zijn met de PvdA…Gooi maar over de schutting

 2. bertmaathuis // 1 mei 2016 om 15:05 // Beantwoorden

  “PvdA-lijsttrekkersstrijd tussen Samsom en Asscher” ???
  Strijd?
  Samenwerking!
  Intussen dikke inkomsten blijven schrapen! Zich NIETS aantrekkend van de basale armoede in het land. (Waaronder kinderen naar de lagere school, zónder een broodje achter hun kiezen! Huisuitzettingen. Enzovoort.)
  Dan kun je wel blijven lachen, zoals deze beide heren doen. Maar met volledig gebrek aan sympathie en empathie.
  Ééns zal de knuppel in het hoenderhok kómen. Dat lijkt steeds en ras dichterbij.

  Hoe DURVEN deze twee “heren” (en al de hunnen) zo exorbitant hoge inkomsten [blijven] opstrijken? De maat (hún maat?) is weg, maar dan ook volkómen.
  Wachten op de Instorting ….

 3. Bas van Stapelberg // 1 mei 2016 om 15:26 // Beantwoorden

  Wie weet struikelen zij wel over iets en breken hun nek? Zou geen ramp zijn maar dan moet deze Farizeeër partij op zoek naar een andere lijsttrekker. Ivo Opstelten misschien??

 4. Die Asscher is ook wel echt een succesminister gebleken. Maar dat doet bij de Pvd8 vast niet meer terzake. Als ze maar aandacht krijgen.

 5. bertmaathuis // 3 mei 2016 om 01:30 // Beantwoorden

  Nogmaals, het betreft hier: Partij VAN de Arbeid.
  En NIET: Partij VOOR de Arbeiders.
  Wij willen werk, werk, werk, werk, werk en nog eens werk, riep Wouter Bos.
  Ja, totdat wij er dood bij neervallen! (En Wouter maar met de centen blijven strijken.)
  Werkslaven als we zijn.
  Óp naar de DRIEdaagse werkweek. Eindelijk werk voor iedereen; én onthaasting, ontstressing voor iedereen.
  Wég met de werkslavernij!!!

 6. Klaus von der Schwanz // 4 mei 2016 om 10:07 // Beantwoorden

  Ach, lood om oud ijzer wie opperhoofd wordt van die splintergroepering. Echt, lood om oud ijzer. Wie kan het wat schelen?

 7. Vreemde broederstrijd ….. ?
  Maar de pot verwijt de ketel !
  Raar om zo een lijsttrekker te ( moeten ) kiezen !

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.