Ondanks Brusselse anti-armoedeplannen, neemt het aantal armen in EU juist toe

(Foto: Flickr, Daniel Antal)

Zes jaar geleden, in 2010, spraken de EU-lidstaten af om het aantal arme Europeanen met 20 miljoen te verminderen. Dat is niet gelukt. Integendeel. In een rapport meldden 21 hulporganisaties onlangs dat er de afgelopen zes jaar juist 5 miljoen armen bijgekomen zijn. Vrij Nederland vroeg aan vijf academici wat er tegen armoede gedaan kan worden. Er kwamen zeer uiteenlopende antwoorden.

In Vrij Nederland, 27 april.

In Vrij Nederland, 27 april.

Zo wijst de politiek econoom Paul Teule allereerst op de Europese definitie van armoede. Officieel zijn er 123 miljoen Europese armen, maar die cijfers zijn ‘vervuild’. Dat gaat bijvoorbeeld ook om mensen die zelf weliswaar geen inkomen hebben, maar wel een rijke partner zijn getrouwd. Échte armoede hebben circa 50 miljoen Europeanen. Mensen die hun huis niet warm kunnen stoken en zichzelf of hun kinderen geen goede maaltijd kunnen geven. Het huidige armoedebeleid heeft volgens Teule te weinig focus. Brussel moet zich eens richten op de echte armen.

Bestuurskundige Nicky Pouw heeft een andere oplossing. Zij zoekt het meer in emancipatie van de armen.’Bestrijd discriminatie van minderheden en de uitsluiting van kwetsbare bevolkingsgroepen.’ Pouw: ‘Versnel de integratie van migranten en vluchtelingen. Kijk naar hun inzetbaarheid en potentieel en beschouw ze niet alleen als hulpbehoevend.’

Econoom Peter Rodenburg wil armoede weer anders aanpakken: via de belastingen. En dan met name door de belastingontwijking te bestrijden. Rodenburg: ‘Volgens betrouwbare schattingen lopen Europese landen hierdoor jaarlijks 1000 miljard euro mis. Per jaar! Dat geld kan gebruikt worden voor collectieve uitgaven om armoede te bestrijden.’ De Europese landen zullen hun belastingstelsels ook op elkaar moeten afstemmen. ‘Landen steken elkaar de loef af door steeds meer belastingvoordelen te bieden aan internationaal opererende bedrijven. Zo komt er steeds minder geld voor de financiering van de verzorgingsstaat’.

Prof. dr. Vladimir Stissi, hoogleraar in de archeologie wijst op een bijzondere en effectieve oplossing tegen armoede: slavernij. 'Maar dat kan natuurlijk niet', voegt hij er snel aan toe. (Foto: amterdamsebinnenstad.nl, fotograaf onbekend)

Prof. dr. Vladimir Stissi, hoogleraar in de archeologie wijst op de bijzondere en effectieve oplossing voor armoede van de oude Grieken: slavernij. ‘Maar dat kan natuurlijk niet meer’, voegt hij er snel aan toe. (Foto: amterdamse-binnenstad.nl, fotograaf onbekend)

Een hele bijzondere oplossing wordt aangedragen door de hoogleraar archeologie Vladimir Stissi. Volgens hem hadden de oude Grieken een effectieve oplossing voor armoede: slavernij. ‘Dat zorgde voor een bestaansminimum en maakte tegelijkertijd economische groei mogelijk. Maar ja, dat kan nu natuurlijk niet meer.’ Eigenlijk vindt Stissi dat belastingen de oplossing zijn. ‘We hebben iemand nodig die durft te zeggen dat we meer belasting moeten betalen voor betere zorg en onderwijs en die tegelijkertijd pleit voor lastenverlichting voor de zwakkeren. In de jaren vijftig, zestig en zeventig waren de belastingtarieven hoog en de economische groei ook. Daar kunnen we van leren.’

Ten slotte sprak Vrij Nederland met hoogleraar science, business and innovation Bart Bossink. Die dacht weer op een compleet andere manier de armoede te kunnen bestrijden. Denk aan de rest- en afvalstromen uit het bedrijfsleven, die nu nog worden gedumpt, zegt hij. ‘Dat is milieuonvriendelijk of sociaal onwenselijk. Als een partij kleding uit de mode is, kan je hem weggooien maar ook aanbieden aan een organisatie die zorgt dat het bij de armste bevolkingsgroepen terechtkomt.’ Hetzelfde geldt voor de voedselindustrie. ‘Als de houdbaarheidsdatum van een product is verlopen, betekent dat voor veel producten niet automatisch dat het niet meer bruikbaar is.’

Tjonge, er zijn kennelijk vele oplossingen mogelijk. Een aanpak via de belasting lijkt het meest realistisch. Maar, net zoals de strijd er tegen, is armoede van alle tijden.

(Bron: Vrij Nederland)

4 Reacties op Ondanks Brusselse anti-armoedeplannen, neemt het aantal armen in EU juist toe

 1. Hebben hoogleraren en betuurders wel sociaal onderwijs gehad..4 ervan zijn bijzonder dubieus
  !:Definitiekwestie..Ja, armoede is altijd relatief maar oplossen doet deze benadering niks.
  2 daar is ie weer± immigranten,kwetsbare groepen,versnelling integratie.etc diarree..
  Lost niks op, Verschuift en vergroot het probleem
  3 via belasting..dat wordt een politieke rel..enorme weerstand tegen gelijke verdeling van welvaart..
  4 Slavernij..we gaan al aardig die richting uit. Neoliberale visie houdt in dat de ene mens het middel is voor de mensen met meer macht,geld,aanzien..
  5 maak van alle arme stumpers dumpvatklanten..privatisering van menslievendheid..wat doordraait mag naar de armoedebestrijding..tenzij het nog wat oplevert..

  Om armoede te bestrijden moet je een politiek voeren waarbij mensen en hun doen en laten doel zijn van het politiek proces, inclusief welvaartsverdeling.
  De eurifiele neoliberalisering met marktgerichtgerichtheid ( niet mensgerichtheid en democratie,enz) en privatisering heeft het omgekeerde teweeg gebracht.
  Kijk maar na..elke neoliberale hervorming: het pakt steeds averechts uit…
  De hervormingen gaan een menselijk probleem vormen, de oplossing is nog erger dan de kwaal..het theater moet het de realiteit winnen..

 2. Bas van Stapelberg // 30 april 2016 om 13:37 // Beantwoorden

  Jos het boek. ‘Universiteit klassenstrijd laat ons zien dat hoogleraren trieste droeftoeters zijn van banken en bedrijfsleven. Je schrijft wat het liberale tuig wilt horen anders gaat de kraan dicht. Gebeurt ook in de media, trieste regio omroepen waar toch vele miljoenen ieder jaar naartoe wordt gebracht door de belastingbetaler. En het enige wat ze durven is te roeptoeteren dat VVD en PvdA zo goed zijn. En je gebruikt daarvoor een zooitje titels, woooow dan moet het wel waar zijn, ze kunnen gvd de eigen fietsband niet plakken. Het enige wat gestudeerd heeft zijn hun stembanden met hun Tibetaans geleuter. Als bij mij de kachel maar blijft branden dan zeg ik alles. Van die richting kun je helemaal niets verwachten. Maar des te meer handelsverdragen des te meer werkeloosheid en armoede. Hoe meer EU hoe meer armoede. Armoede zal explosief toenemen.

 3. Bas van Stapelberg // 30 april 2016 om 13:38 // Beantwoorden

  . En dan moet je wel je tv of radio uitzetten als je zo liberale droeftoeter bij de gesubsidieerde omroepjes hoort piepen met zo kakkerig pleurisstem. ‘Armoede is een keuze’. Tja je zou al die VVD’ers aan hun b…..n ophangen.

 4. De armoede onder Europarlementariërs is gelukkig wel afgenomen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.