‘Buitenlandse ceo’s betalen in Nederland slechts 36,4% belasting, schaf die korting toch af’

Em. hoogleraar fiscale economie Leo Stevens vindt dat het kabinet het vertrouwen van de belastingbetaler heeft beschaamd. (foto: wikimedia.commons.org)

‘Buitenlandse ceo’s krijgen, als ze in Nederland komen wonen, op grond van hun schaarse talent acht jaar lang zonder meer een aftrekpost van 30 procent. Hun toptarief is zo maar 36,4 procent in plaats van 52 procent. Waarom schaffen we die onzin niet af?’ Deze vraag stelt emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens in de Volkskrant. Stevens denkt overigens dat het afschaffen in Europees verband moet gebeuren. Omdat de landen met elkaar concurreren met ‘zulke lokkertjes’. En er kan meer verbeteren aan het huidige belastingstelsel.

In de Volkskrant, 29 april.

In de Volkskrant, 29 april.

Het kabinet Rutte2 heeft het vertrouwen van de belastingbetaler helemaal verspeeld, zegt Stevens. De topfiscalist is niet mals over het belastingbeleid van dit kabinet. ‘Noodzakelijke aanpassingen bleven achterwege, maar intussen zijn wel allerlei hapsnapmaatregelen doorgevoerd.’ Het kabinet brak de belofte het vijftien jaar oude belastingstelsel te vereenvoudigen, te verbeteren en toekomstklaar te maken.’Men kwam wel met een lastenverlichting van 5 miljard euro. Stevens: ‘Die 5 miljard is stomweg verjubeld’. Erger is nog dat ‘de geloofwaardigheid van belastingheffing een knauw heeft gekregen’. En fundamenteel wantrouwen van de belastingbetaler, dat kan geen enkele fiscus hebben.

Zo betalen de hogere inkomens inmiddels feitelijk 56 procent belasting volgens Stevens, terwijl het toptarief officieel 52 procent is. ‘Door mensen met een hoger inkomen minder belastingkorting te geven, is in het geniep de belastingdruk toch verhoogd, terwijl was beloofd dat niet te doen. Dat bedoel ik met het verspelen van geloofwaardigheid.’

Stevens ziet te weinig visie bij de huidige politici als het om belastinghervormingen gaat. ‘Helaas kun je ze daar niet op betrappen. Dat is geen verwijt. Ze zitten nu eenmaal klem in dat hijgerige systeem, waardoor je je als politicus geen langetermijnstrategie kunt veroorloven. Toch is dat voor een stelselherziening wel nodig.’

(Foto: rijksoverheid.nl)

De belastingdienst kan volgens VVD-staatssecretaris Wiebes niet de winsten van vermogenden controleren. ‘Dat klinkt weinig overtuigend’, zegt hoogleraar fiscale economie Leo Stevens. (Foto: rijksoverheid.nl)

Zo moet de vermogensrendementsheffing, de belasting die je betaalt over de spaarrente, op de schop. De fiscus gaat er nu van uit dat de rente altijd vier procent is, terwijl die inmiddels bijna 0 procent bedraagt. Stevens: ‘We moeten overstappen op het belasten van het werkelijk rendement. Verbazingwekkend dat staatssecretaris Wiebes zegt dat de Belastingdienst vermogenswinst niet kan vaststellen. Waarom kan de dienst wel de feitelijke winst van 1 miljoen zzp’ers controleren en niet die van een klein clubje vermogenden? Dat klinkt weinig overtuigend.’

Stevens heeft nog een aantal andere adviezen aan het kabinet. Zo moet het belastingontwijking voortvarender aanpakken; de toeslagen vereenvoudigen; de AOW via belastingen betalen in plaats van met premies; hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen en de werknemers en de 1 miljoen zzp’ers fiscaal gelijker trekken. Verder pleit hij tegen meer gemeentebelastingen.

Opvallend dat een bedaarde academicus en eminence grise als Leo Stevens de huidige politici zo stellig wegzet als hijgerig, lichtzinnig, visieloos volk dat belastinggeld verjubelt en vertrouwen schaadt. Verruwing van toon? Mwa, soms is een harde toon ook gewoon nodig.

(Bron: de Volkskrant)

8 Reacties op ‘Buitenlandse ceo’s betalen in Nederland slechts 36,4% belasting, schaf die korting toch af’

 1. Gluteus Maximus // 29 april 2016 om 09:14 // Beantwoorden

  Sowieso – alles wat je loopt te fiscaliseren betekent maar 1 ding: meer werk voor The Big 4 om allerlei slimme truckjes en omweggetjes te vinden. Dure bedrijven en rijke private personen die dat kunnen inkopen. En de verontwaardiging van de normale sterveling er een tijdje daarna.

  En tja… politici en visie… Mag niet van Rutte. Politici die überhaupt onder woorden kunnen brengen hoe publieke geld stromen lopen, wat je van de belastingfunctie verwacht. Je moet ze met een lantarentje zoeken. Triest.

 2. Ik vraag me af hoeveel belasting politici betalen op hun salaris ? Ook zouden we eens moeten uitzoeken hoeveel politici vermogend zijn.En ook hoeveel lobbykamers er zijn in Den Haag. Zou een hoop wetten die zijn aangenomen verklaren?

 3. Dat de belasting onrechtvaardig is verdeeld weten wij al lang. De laatste jaren is aan gewerkt om dat nog onrechtvaardiger te maken. Door regels aan te passen beletten dat pensioenfondsen gewoon kunnen uitbetalen, eigen risico op gezondheidszorg steeds te verhogen dat zij allemaal verborgen belastingen. Alleen de rijke bedrijven, politici en de Koninghuis komen er makkelijk vanaf. Rutte heeft werkelijk alle vertrouwen al lang verspeeld en zonder collaborerende partijen was hij al lang weg.

 4. Bas van Stapelberg // 29 april 2016 om 14:03 // Beantwoorden

  De Nederlanders bestaan niet. Al onze voorouders, die zich hier in dit land dood hebben gewerkt om er wat van te maken, zij bestaan niet. Dus aangezien ik niet bestaat zou ik het op prijs stellen dat mijn bijdrage aan het koningshuis, gaat om bijna een miljard per jaar totaal, via allerlei listige constructies waar het volk geen zicht op heeft, over de afgelopen 50 jaar wordt teruggestort op mijn rekening. Ga zelf eens wat betalen, over onrechtvaardig gesproken. Willy en Evita doen u de groeten. Het is om te janken.

 5. zo zijn er nog wel meer arre situaties op te noemen.
  Dat zit ijv. in het bizarre verschil tussen procenten en centen
  de gekke inschatting dat iemand met 2000 euro en korting van 12% eenzelfde betekenis heeft als bij iemand met 40.000 euro aan inkomen bij een gelijke korting
  De eerste komt in de knijp met zijn huur en de tweede kan een weekendje weg elders schrappen..Voor wonen en leven betekent dat dat echt iets heel anders..ook al zijn het dezelfde percentages.

  Belasting houdt niet graag rekening met bestaansfeiten

 6. jungleelephant // 29 april 2016 om 22:54 // Beantwoorden

  Verruwing of niet:hij heeft wel gelijk!Heeft niks meer met belasting te maken,maar alles met roof!Maar de hoge inkomens,waaronder de zichzelf benoemde elite ook valt,wordt steeds weer ontzien!In tegenstelling tot de lage en midden inkomens!

 7. Ik heb ook een raadsel. Waarom krijgen ondernemers hun Tesla of Mitsubishi Bushok van de fiscus nagenoeg cadeau, maar moeten werknemers die auto wèl helemaal zelf betalen?

 8. En natuurlijk de vraag waarom ik als eigenaar van een koffiecornertje wel belasting moet betalen, maar het tegenover mijn winkeltje gelegen koffiecornertje van Starbucks niet.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.