Liet ING zich voor PvdA-karretje spannen?

(foto: wikimedia.commons.org)

Door Airbnb gaan de huizenprijzen in Amsterdam nog verder omhoog, concludeerde ING deze week in een rapport. Huizenbezitters kunnen namelijk een hogere hypotheek krijgen wanneer ze de inkomsten uit Airbnb als inkomsten bij hun jaarinkomen optellen. Dat kan wel tot €100.000 schelen. Het resultaat is dat de huizenprijzen met tientallen procenten stijgen. Conclusie van ING: door Airbnb wordt wonen in Amsterdam duurder en dat vergroot de kloof tussen arm en rijk. Maar, de conclusies bleken bij nader inzien gebaseerd op drijfzand en er werd een opvallende link met de PvdA ontdekt.

In De Telegraaf, 27 april.

In De Telegraaf, 27 april.

‘Tussen kopers zitten altijd mensen die nog niet aan hun maximale leenruimte zitten. Wanneer zij uit Airbnb-verhuur meer financiële ruimte verwachten, zullen zij geneigd zijn meer te bieden voor hun droomhuis en dus meer geld gaan lenen. Ook investeerders gaan door Airbnb deze berekeningen maken’, aldus het Economisch Bureau van ING. De bank zei er echter niet bij dat de berekeningen zijn gebaseerd op zestig dagen verhuur per jaar. Maar hoeveel verhuurders verhuren hun huis zo vaak? Bovendien mag je aannemen dat de verhuur ook kosten met zich meebrengt: verblijfskosten op een ander -vakantie-adres.

De hoofdstedelijke afdeling van de PvdA reageerde direct verontwaardigd op de ING-bevindingen. ‘De coalitie dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, maar de prijsopdrijving door Airbnb, met als gevolg een tweedeling in de stad, is een feit. De PvdA is er niet op tegen dat mensen hun eigen huis in vakantietijd verhuren, maar wij willen niet dat het een winstmodel wordt’, aldus PvdA-fractieleider Marjolein Moorman in het Parool.

Het stadhuis werd er nerveus van, want daar vrezen ze alles wat de Amsterdamse huizenmarkt nog verder doldraait. Men schrok ook van de politieke boodschap die de bank afgaf. ING ging zelfs zover om een lijstje winnaars en verliezers van Airbnb te publiceren. De Telegraaf ontdekte echter een opvallende link tussen de leiding van de ING-afdeling die het rapport maakte en de PvdA.

De hoofdeconoom en leidinggevende van de betreffende ING-afdeling is Marieke Blom, tien jaar geleden chef opposition research van …. de PvdA. Ze zocht destijds -nadelige?- informatie over politieke tegenstanders bijelkaar en gebruikte dat voor de strategie van de sociaaldemocraten. En, de man die het onderzoek namens ING naar de media bracht, blijkt een voormalige spindoctor van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Was het een één-tweetje tussen de PvdA en ING? Het heeft er alle schijn van.

(Bronnen: Het Parool, De Telegraaf)

4 Reacties op Liet ING zich voor PvdA-karretje spannen?

  1. Neoliberae gluiperigheid..corruptiepolitiek..

  2. Holke J.M. Flapper // 27 april 2016 om 17:07 // Beantwoorden

    Het is dus goed dat er mensen zijn die goed opletten en dit soort wetenschap via de social media naar buiten brengen. Dat veel berichten tendentieus zijn wisten we al maar het is moeilijk om het juiste onderscheid te maken. We zijn dus nu weer bij de les, de vraag is alleen wat je met deze kennis moet doen zowel zakelijk als politiek.

  3. We zijn nog 8 zetels verwijderd van de 0.

  4. Bas van Stapelberg // 27 april 2016 om 20:28 // Beantwoorden

    Jammer genoeg wordt hier niets meegedaan.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.