Terug naar de Koude Oorlog: de kernwapens staan weer op de agenda

(Foto: wikimedia.commons.org)

De kernwapens staan weer op de agenda. Na de val van de Berlijnse muur focuste het Westen lange tijd op andere zaken, maar dat is na 25 jaar voorbij. Zo debatteert 28 april de Tweede Kamer over een nationaal verbod op massavernietigingswapens. De vredesbeweging is kennelijk ook herrezen. Het haalde 45.000 handtekeningen op voor het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens. Intussen bouwt Rusland zijn arsenaal uit. ‘Hoe moeten we omgaan met die dreiging als we zelf geen kernwapens meer hebben’, vroeg een promovendus op nucleair beleid zich afgelopen weekend in de Volkskrant af.

In de Volkskrant, 23 april.

In de Volkskrant, 23 april.

De 31-jarige Elmar Hellendoorm promoveerde afgelopen week op het Nederlands nucleaire beleid. Volgens hem is ‘het speelkwartier voorbij’. ‘We dachten te leven in een postmoderne speeltuin. Het leek niet meer belangrijk, we hoefden niet meer in die kennis te investeren. Ruslandkunde hebben we overboord gegooid. Er is heel veel geïnvesteerd in allerlei modieuze studierichtingen. Het concept macht raakte besmet. Strategisch denken was politiek incorrect en ouderwets. De verwevenheid tussen militaire zaken en politiek en economie wilden we niet meer zien. Kijk naar de gaspolitiek met Rusland. Als er al kritiek was, dan werd die weggehoond.’

De bezetting van de Krim was internationaal een wake up call. ‘Het tijdperk van de veiligheid zonder dat we risico’s hoeven te nemen is voorbij’, aldus Hellendoorn. Hij verdiepte zich onder meer -voor zover mogelijk- in de strategie van Rusland. ‘Kernwapens zijn in de Russische strategie zeker belangrijker dan in de NAVO-strategie. Op het moment dat wij in de Baltische staten in conflict komen met Rusland en de kleine groene mannetjes worden gevolgd door conventionele Russische troepen, moet de NAVO wellicht een conventionele tegenactie uitvoeren. De Russen worden dan mogelijk conventioneel verslagen en dan heeft Rusland die ‘deëscalerende nucleaire doctrine’, dat betekent dat ze dreigen een klein kernwapen te gooien op een secundair doel.’

(foto: wikimedia.commons.org)

(foto: wikimedia.commons.org)

In het geval dat dat ‘kleine’ kernwapen ergens neervalt, heeft het Westen daar nu geen antwoord op. Hellendoorn: ‘We kijken als konijnen in de koplampen op het moment dat er een Russisch nucleair dreigement komt’. Europa zal bovendien de eigen boontjes moeten doppen: van de Amerikanen valt veel minder te verwachten dan tijdens de Koude Oorlog. Hellendoorn:’Hoeveel Amerikanen zullen er sterven voor de bloedlanden van Oost-Europa? Will they trade Tallinn for Tallahassee? Een actuele vraag, want Europa wordt steeds minder van belang voor Amerika’.

Hellendoorn besluit: ‘Onze hubris in de jaren negentig doet ons de das om. En ja, nu kun je je dat ook afvragen over de EU. Kijk naar Hongarije. Hoe sterk zijn de liberale democratieën eigenlijk binnen dat economische systeem?’

Die kernwapenvrije wereld zit er voorlopig niet in. Integendeel. Ook dat nog.

(Bron: de Volkskrant)

2 Reacties op Terug naar de Koude Oorlog: de kernwapens staan weer op de agenda

 1. Las zonet een artikel op sputnik dat de Russische Federatie bij herhaling heeft verklaard dat,
  Indien er van uit de Europese Unie maar ook de Scandinavische landen enige militaire activiteit plaats vind waaruit Rusland vertaalt dat dit oorlogs-handelingen zijn.
  Deze verhandelingen NUCLEAIR beantwoord worden.
  Te weten dat Rusland het enige land is dat ook de VS binnen 15 minuten en de EU landen 8 minuten zodanig kan beschadigen dat de mensheid na 3 uur NIET meer bestaat.
  Wat ook grappig is dat VS NATO de F22 rapter in Roemenië neerzet.
  Maar van Roemenië naar de Russische Federatie is 1200 km nou heeft de gemiddelde straaljager nu juist een vliegbereik van 2400 km dus heen en terug de grens is net te halen.

 2. De stromingen van anti-oorlog, de neoliberale opvattingen dat een goed defensiesysteem weg te bezuinigen valt voor grote sier elders en de gedachte dat een ander systeem de problemen wel zal oplossen strooien met wishful thinking en naieve sprookjes.
  Om ons leger fatsoenlijk wat te updaten dan zijn we nu zo´n 20 miljard kwijt..en dan praten we over updaten..geen mee van hetzelfde Amerikaanse rotzooi.
  Een boost van up to date wapens, echt bruikbare jagers (de JSF is een corrupte knudde) en vol informatie technologie..Geen knar en kneutebeum
  De EU is in deze kwestie en zwaktebod van smoezende `nette mensen`..fijne mensen en motregenen belazeren je bij voorbaat.
  De EU verdedigt zich door uit niets geld te creeren en over te boeken naar banken..en zoals iedereen weet moet je het bij geweld niet van banken hebben,,nette mensen met licht grijze slapen..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.