Kabinet ziet vluchtelingendeal met Turkije in gevaar komen

(Screenshot NOSjournaal 25 april, npo.nl)

Op de vraag of het kabinet zich laat chanteren door Turkije, reageerde premier Rutte maandag zeldzaam fel: ‘Als dat waar zou zijn, dan zouden we hier in dit land toch door en door verrot zijn. Dan zou ík door en door verrot zijn, dan zou Bert Koenders door en door verrot zijn, dan zou deze hele samenleving door en door verrot zijn. Dat zijn we gelukkig niet’. De bijna driftige uitval van de premier verraadde zijn wanhoop. Door een voortdurend klierende president Erdogan zou het Nederlandse EU-voorzitterschap namelijk wel eens kunnen mislukken. Omdat Ankara wellicht met de vluchtelingendeal kapt als de kritiek op Erdogan verder toeneemt. Iets waar Turkije op mag rekenen.

(screenshot NOSjournaal, npo.nl)

(screenshot NOSjournaal, npo.nl)

Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zijn niet te benijden. Als ze niet oppassen pakt het Nederlandse voorzitterschap straks alsnog helemaal verkeerd uit. Dan heeft de EU ruzie met Turkije, geen vluchtelingendeal, Griekse stranden vol vluchtelingen, is Oekraïne boos op Nederland en Groot Brittannië vertrokken. Politiek commentator Kees Boonman zei op Radio1 dat het kabinet onder grote druk staat. ‘Rutte is regelmatig driftig binnenskamers, maar dat hij eens driftig buitenskamers is, zegt veel’.

Normaal gesproken komen politci uit internationale ruzies door middel van stille diplomatie. Maar dat is in de kwestie Ebru Umar niet meer mogelijk. Boonman: ‘Je kunt beter spreken van zeer luidruchtige diplomatie’. Inderdaad twitterde de premier al op zondagochtend over zijn telefoongesprek met Umar. Daarna volgde updates van hem en minister Koenders over gesprekken met Turkse functionarissen zoals Turkse premier. Het is zeer ongebruikelijk om deze boodschappen op straat te gooien. Het toont aan dat het kabinet zich realiseert dat de Nederlandse publieke opinie stevige actie uit Den Haag verwacht.

(Foto: bundesregiering.de, Guido Bergmann)

Bondskanselier Angela Merkel onderhandelt met president Erdogan. Premier Rutte praat met premier Davutoglu. (Foto: bundesregiering.de, Guido Bergmann)

Maar hoe stevig kan die actie zijn? Sowieso is Nederland als EU-voorzitter niet helemaal vrij om Turkije naar eigen inzicht van Jetje te geven. Dan zou Rutte er een probleem bijkrijgen: met Berlijn. En dat zou het EU-voorzitterschap definitief tot een mislukking maken. Bovendien zou Erdogan zijn macht laten gelden, dat doet hij immers constant, en de deal verscheuren. Dé nachtmerrie van Rutte en co. En niet te vergeten, van bondskanselier Merkel.

Het kabinet zit vast, tussen Turkije, Duitsland, Brussel en de rest van de EU. En dat weet de Turkse regering. Merkel toonde met haar go richting het Duitse Openbaar Ministerie aan desnoods een Duitse komiek op te offeren voor de vluchtelingendeal. En dan zou Rutte nu wél heisa maken? Uitgesloten. Zo zijn de verhoudingen niet binnen de EU. Ook opvallend: Merkel spreekt met president Erdogan, Rutte niet. Die spreekt met premier Davutoglu. Het toont aan dat Den Haag weliswaar kan beïnvloeden, maar dat de echte macht in Berlijn ligt. En daar wordt bepaald wie wanneer boos wordt op Erdogan.

Rutte zal de komende maanden nog vele driftbuien krijgen.

(Bron: Radio1)

7 Reacties op Kabinet ziet vluchtelingendeal met Turkije in gevaar komen

 1. jungleelephant // 26 april 2016 om 16:42 // Beantwoorden

  Van mij mag Erdogan de deal verscheuren,graag zelfs!Hij alle lusten en wij alle lasten!Slechtste deal ooit!

 2. Door en door verrot zijn….daar zeg je wat, hoever van dat punt staan wij inmiddels. Over vrijheid van meningsuiting valt niet te marchanderen horen wij op een kant maar bij onze oostenburen is het al zover. De Turken zijn uitgekookt. Door zich in buitenlandse aangelegenheden te mengen proberen zij hun invloed hier te vergroten. Het aanhouden van Umar is zo een slimme zet. Daar kunt je mee goed chanteren. De slechte deal met de Turken kan daardoor mislukken. Hier kunnen zij zeggen dat het los van elkaar staat maar voor de Turken niet. Als de EU niet toegeeft kunnen zij zeggen dat het hun schuld niet is dat de deal klapte. Zij willen helemaal geen deal, zij willen alleen invloed in de EU hebben. De Vijfde colonne begint te werken zij dansen aan de pijpen van Erdogan. Erdogan doet niets anders dan Poetin die zijn landgenoten waar dan ook beschermt. En zo is Turkije na Rusland ineens een potentiele vijand.

  • Turkije is veel en veel gevaarlijker dan Rusland. Er wordt daar een schimmig spel gespeeld dat via slinkse wegen wordt aangestuurd door geld en macht dat komt vanuit o.a. de USA. Daar is men achter de schermen druk bezig om de wereld in vlam te zetten, mensen afhankelijk te maken waardoor ze kunnen ingrijpen en zorgen voor een wereld waar figuren als de Rockefeller dynastie en consorten het voor het zeggen hebben.(Google maar) Dacht je werkelijk dat Amerika overal ter wereld als vredesduif rond fladdert? Ze sturen juist roofvogels die schrik aanjagen, die onrust veroorzaken. En als dan de hele wereld zo’n beetje in de fik staat nemen ze de kans waar! Dat speelt al sinds een paar eeuwen. Geduld hebben voor de New World Disorder noemen ze dat zo mooi.
   Ze lachen zich te barsten dat de islam Europa onder de voet dreigt te lopen, ze hebben de vorige leider van de Oekraïne verjaagd en er hun eigen pion neer gezet. Turkije bij de EU is de aanval aan de andere kant. En de EU als clubje is inderdaad een bestuursorgaan wat braaf naar de pijpen van het grote geld danst. En ons maar bang maken voor Rusland!
   Hier schelden we op de geiten en hun grote herder, maar wij zijn wél de blètende schapen die braaf als één grote kudde te drijven zijn waar de machthebbers ons willen hebben. Dat we dat nou toch eens door krijgen voor het te laat is!!!!!

   • Zeer helder verwoord, Anny!

    Het is en blijven machtsspelletjes van de multimiljonairs, ten maximale koste van de burgers, de mensheid!!!

    Toch treden er langzamerhand scheuren op in hun onderlinge afspraken!

 3. Wat maken we het ons toch moeilijk! In Canada lijkt het alsof ze te weinig vluchtelingen binnen krijgen. Dat hoor je daar luid en duidelijk op radio en tv. Cruiseschip voor de griekse kust, overstappen en naar Canada. Daar wachten ze met open armen, huisvesting staat klaar, jobs genoeg volgens de regeringsleiders daar. Hoe ongeloofwaardig het mag klinken, ze wachten daar op hen! Hoogste tijd om ze te brengen zou ik zeggen!!

 4. Bas van Stapelberg // 26 april 2016 om 18:48 // Beantwoorden

  Bulgarije heeft twee vluchtelingen opgenomen. En ja Rutte je bent door en door verrot dat klopt inderdaad. Hij doet mij iedere keer weer denken aan Pike van Daddy’s Army”. You stupid boy. Alleen nog een shawl om zijn nek.

 5. ik vind het ene prachtig voorbeeld wat Erdogan na lidmaatschap van de EU in de EU gaat doen.
  Een constante intrigante machtsfactor gericht Tegen de EU en de daar functionerende leiders die er van hem allemaal uit moeten om alleen als Supermarloef de EU als dictator te runnen.
  En dan gaan we zien waarom er in de EU zoveel t Turken binnengekomen zijn…

  Ongelofelijke naiviteit om deze machtsspelletjes in stand te gaan houden..zet Erdogan en gladkop neusmuis maar in een bootje in de zwarte zee en laat ze daar maar uit dobberen
  voor een week of 5..
  Erdogan laat ons u steeds zien wat Erdogan met de EU wil.infiltreren en van binnenuit vernietigen voor eigen ego-gewin

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.