Volgend kabinet heeft handen vol aan nieuwe hervormingen

(Foto: rijksoverheid.nl, wikimedia.commons.org.)

‘Het hele stelsel van fiscale, economische en sociale regelingen moet overhoop’, aldus econoom en adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Marike Stellinga zaterdag 23 april in haar krant. Den Haag bereidt zich al voor op een volgend kabinet.’De verkiezingsprogramma’s worden nu geschreven. Binnen een jaar moet er een nieuw kabinet geformeerd worden en de polderaars, de lobbyisten, de adviseurs en de meedenkers leggen alvast hun voorzet op tafel.’ Volgens Stellinga liggen er drie grote kwesties op tafel: zzp’ers, pensioenen en vermogens/schulden.

In NRC Handelsblad, 23 april.

In NRC Handelsblad, 23 april.

Wie dacht dat Rutte2 veel hervormingen doorvoerde, zal opkijken van wat het volgende kabinet gaat doen. ‘De hervormingen van Rutte2 waren kinderspel vergeleken met wat ons nu te wachten staat’, schrijft Stellinga. De adviseurs en ambtenaren van bijvoorbeeld de Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau bepleiten maatregelen waar niemand zin in heeft. Politici krijgen volgens de NRC-journalist ‘acute buikkramp’ van het vooruitzicht de hervormingen voor de ‘woedende achterban’ door te voeren.

De eerste kwestie is die van de sterke toename van zzp’ers. Steeds meer Nederlanders beginnen voor zichzelf. Sommigen kiezen hier bewust voor, anderen zijn gedwongen omdat ze nergens in vaste dienst worden aangenomen. Er is volgens een werkgroep van ambtenaren een te groot verschil ontstaan tussen de ‘riant’ beschermde werknemers in vaste dienst en de vogelvrije zzp’ers. Deze werkgroep adviseerde vorig jaar al om via belastingmaatregelen zzp’ers duurder te maken en loondienst-werknemers goedkoper zodat werkgevers sneller iemand in vaste dienst nemen. Ook moet de solide sociale bescherming van werknemers verder op de schop, en zou de overheid kwetsbare zzp’ers juist meer moeten beschermen.

Marike Stellinga noemt de hervormingen van Rutte2 'kinderspel vergeleken met wat ons te wachten staat'. (Beeld: screenshot Pauw, npo.nl)

Marike Stellinga noemt de hervormingen van Rutte2 ‘kinderspel vergeleken met wat ons te wachten staat’. (Beeld: screenshot Pauw, npo.nl)

Kwestie twee gaat over het pensioenstelsel. Dat is namelijk onhoudbaar. Terwijl de risico’s steeds meer voor rekening van de werknemers komen, is er geen enkele sprake van keuzevrijheid. ‘Al jaren bakkeleien kabinetten over een hervorming van het pensioenstelsel omdat iedereen wel ziet dat het stelsel door de pensioenkortingen de laatste jaren voor onrust zorgde’, aldus Stellinga. Het lastige onderwerp is te lang als een hete aardappel vooruit geschoven, maar het komende kabinet moet het piepende en krakende stelsel updaten.

De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau toonden eerder al aan dat Nederland in vergelijking met onze buurlanden hard is geraakt door de kredietcrisis van 2008. Dat zou met name komen omdat ons geld vastzit in ons huis en pensioen. ‘Door de hypotheekrenteaftrek en het verplichte pensioensparen hebben wij Nederlanders veel van ons vermogen vast zitten, in stenen en in de pensioenpot. We hebben hoge hypotheekschulden en sparen relatief weinig op onze bankrekeningen’, schrijft Stellinga. Daardoor konden wij de recessie minder goed opvangen dan de Belgen en Duitsers en kreeg onze economie ‘een extra klap’. We kochten namelijk direct veel minder. De derde en laatste kwestie is dan ook: het minder stimuleren van vermogen via het huis (= verder afbouwen van hypotheekrenteaftrek) en via pensioenen.

Eigenlijk moet het Nederlandse stelsel gewoon helemaal in de steigers. Wanneer het kabinet Rutte3, Buma1 of Wilders1 straks aan de verbouwing begint, zal dat nog heel wat reuring geven.

(Bron: NRC Handelsblad)

9 Reacties op Volgend kabinet heeft handen vol aan nieuwe hervormingen

 1. Gluteus Maximus // 25 april 2016 om 09:18 // Beantwoorden

  De top-3 van mensen die ik top op het bot wantrouw – (1) politici, (2) ambtenaren die lekker anoniem en in kleine clubjes beleidsrichtingen bepalen… maar op (3) journalisten met een zgn economische achtergrond die het allemaal wel even komen vertellen. Met de nodige “frames” en newspeak waar het ze uitkomt. “hervormingen” / “niet meer van deze tijd”.

  Merk op dat ze een aantal punten NIET opnoemt:
  – arbeidsmarkt schijnt soepeltjes te lopen opeens: 2 jaar doorbetalen bij ziekte is geen probleem meer???
  – Griekenland gaat ook goed?
  – vluchtelingen ook strak geregeld?
  – EU en Euro ook allemaal over eens?

  Ik vind het een raar lijstje, versterkt mijn wantrouwen over de elitaire clubjes die de agenda bepalen.

  • Het gaat Stellinga om de Nederlands economie. Griekenland en de EU zijn buiten beschouwing gelaten. En hoewel we betalen met de euro, wordt daarover niet alleen in Den Haag besloten. De arbeidsmarkt loopt inderdaad niet soepeltjes. Vandaar de verwachting dat een volgend kabinet de bescherming van werknemers gaat terugschroeven, en die van de zzp’ers opschroeven. Dan nemen werkgevers makkelijker mensen aan, dat is althans de verwachting.

 2. Klinkt als het wordt nog erger. Ouderen en zieken zijn al de klos, zzp’ers zij de werklozen ie op eigen risico werken. Bijna niemand heeft al een vaste baan, de werkenden in dienst worden dagloners. Pensioenen worden gekort om de wurgende regels en de zieken mogen steeds meer betalen voor steeds minder zorg. Ouderen mogen thuis in eenzaamheid liefst zo snel mogelijk sterven omdat zij het zogenaamd zelf willen. Daar tegenover staan ontelbare bodemloze putten die blijvend gevuld worden en stijgt het aantal inwoners door vele aanstaande bijstandtrekkers. Het sociale stelsel in de stijgers? Nee, het sociale stelsel half begraven.

 3. Ik denk dat dit een misrekening is..Dit gaat alleen een beetje op ALS..we de `hervormingen`van de eurofiel neoliberalen willen BLIJVEN handhaven..
  Dan handhaven we dus een hele reeks stomme niet duurzame regelingen met het nodige klap en duwwerk dat niet functioneel v blijft
  Dan handhaven we dus kabinetten met te grote sier en te grote kosten..nu al is de staatsschuld al als een raket omhooggeschoten, is de gezondheidszorg door veranderingen veel te duur geworden, wordt de schuldenberg steeds groter en worden alternatieven voor pensioenen gesuggereerd die rechtstreeks op een ramp zullen uitlopen ..Alles moet geprivatiseerd, algemeen nut: weg ermee!!Maak maar beunen van werkelozen,subsidieer bedrijven met belastingvoordelen maar zonder verplichting werkelozen aan te nemen..

  Neoliberaal is de funeste ellende..dat moet weg en daarmee komt de zinloze EU ook in het geding.Het maakt welvarende naties straatarm, frauduleus en corruptief
  Dus wie stemt op VVD,CDA,D66,GL,Pvda,CHU en SGP stemt zichzelf EN anderen de ellende in..!
  Bij een andersoortige regering worden er gewoon onzinnige `hervormingen geschrapt..geen lulkoèk meer
  En dab echte volksvertegenwoordigers, geen corrupte EU- aanbidders meer

 4. Maan Arkenbosch // 25 april 2016 om 16:09 // Beantwoorden

  Wij allen hebben ongeveer €.350 miljard gespaard op rekening. Normale rente was 4% en nu nog geen 1/2%.Verschil koopkracht verlies €.12 miljard, Vooral de oudere ZZP-ers welke veelal noodgedwongen voor zichzelf moeten beginnen moeten die nog verder uitgekleed worden? Over de pensioenen kan ik kort zijn. Er zijn op staats en bedrijf obligaties/aandelen/onroerend goed door de lage rente, forse koerswinsten behaald, het vermogen vanaf 2011 van €.1100 miljard naar nu €.1400 miljard is gestegen, de gepensioneerden geven wat hun toekomt, immers zij hebben al 10 jaar geen indexatie gehad. Stop met import van economische gelukzoekers welke ons €.23.000,- p.p. per jaar kosten, dat kan goedkoper in beveiligde zones in Syrië.. Ook het E.U.ongecontroleerde rondpomp circuit wat ons per jaar €.9 miljard kost moet opgedoekt worden. Er wordt al meer dan genoeg afgeroomd/feitelijk gestolen via de vermogens rendement heffing en de successie-graai-belasting waar al tig keer belasting over betaald is.

 5. jungleelephant // 25 april 2016 om 18:44 // Beantwoorden

  Zo lang wij een fors gedeelte van de rest van de wereld levenslang moeten pamperen en zolang wij in de Eu blijven,zal de schuld alleen maar oplopen!Zowel voor de regering als voor de burgers!Over de bijkomende ellende nog maar niet te spreken!

 6. Holke J.M. Flapper // 27 april 2016 om 17:23 // Beantwoorden

  Als we het bij stemmen laten, vervolgens achterover gaan leunen en alleen maar kritiek hebben krijgen we voortdurend herhalingen van deze ellende.
  Wat belooft wordt bij de verkiezingen wordt nooit nagekomen, wie dat nog niet weet is naïef. Dus is het zaak erbij te blijven en dus actief deel uit te maken van politieke partijen en mee te beslissen over inhoud en uitvoering van programma’s

 7. Ik mis in het rijtje de aanpak van debacles, openheid waar bezuinigd geld aan besteed is, forse bezuinigingen in aantallen en kosten van de bureaucratie, forse kortingen op buitenlands beleid, fors snijden in wachtgeldregeling en korten topsalarissen.

 8. josefkuijpers@yahoo.com // 27 mei 2016 om 17:16 // Beantwoorden

  Dat de Nederlandse economie hardere klappen heeft gekregen dan die van België en Duitsland heeft niets te maken met vermogen dat vastgezet werd in woningen en pensioenen. De economische malaise werd voor 100% veroorzaakt door de gehele bouwsector op zijn kont is gevallen (transporteurs van bouwmaterialen gingen zelfs varkens vervoeren meubelboulevards oogden als musea. Dan daar bovenop het korten van de pensioenuitkeringen en verhogen van de huren. Nog nooit is een regering zo onbetrouwbaar gebleken als dit kabinet hele vermogens werden in een paar klappen weggeveegd. De ouderen uit het bejaardenhuis gedonderd. Dat is de werkelijke oorzaak van de kopersstaking

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.