‘Nederland is veel te tolerant geweest’

(Beeld: screenshot Youtube, Zihni Ozdil)

Terwijl half Nederland zwaar geïrriteerd is over de brutale Turkse arrestatie van de Nederlandse columniste Ebru Umar, zou er in de Turks-Nederlandse gemeenschap juist sprake zijn van een hoera-stemming. Volgens andere Turkse Nederlanders kan dat geen verrassing zijn: in Nederland is president Erdogan namelijk populairder dan in Turkije zelf. Maar liefst 64 procent van de Turkse Nederlanders stemde vorig jaar op hem. Een hoger percentage dan in Turkije zelf. Wat wil je, Nederland was lang veel te tolerant voor reactionaire Turkse organisaties, verklaart de Turkse Nederlander Zihni Özdil in NRC.

Een bericht op de Facebookpagina The Free Society Against Erdogan. (screenshot)

Een bericht op de Facebookpagina The Free Society Against Erdogan. (screenshot)

Ook de Turks-Nederlandse Kaan Özgök ergerde zich al voor Umars arrestatie groen en geel aan de bizarre streken van Erdogan. In De Telegraaf vertelt hij over zijn Facebookpagina The free society against Erdogan waarop hij snel meer dan duizend likes kreeg. Özgök in De Telegraaf: ‘Dat land is hard aan het afglijden naar een fascistische dictatuur. Ik zet geen voet meer in Turkije’.

In NRC Handelsblad noemt Zihni Özdil de Turkse acties , net als de reacties van sommige Turkse Nederlanders ‘ontoelaatbaar’. Zijn verklaring voor de grote Nederlandse fanbase van Erdogan is dat ultraconservatieve en extreemrechtse Turkse organisaties, onder goedkeuring en zelfs enthousiasme van linkse intellectuelen en academici, hun Turks-nationalistische, homofobe, antisemitische, patriarchale en conservatief-religieuze boodschap onder de Turkse-Nederlanders konden verspreidden.

Özdil:’Stel dat Turkije zich in de jaren na de Tweede Wereldoorlog economisch hard had ontwikkeld. En stel dat Nederland arm was gebleven. Er ontstaat een arbeidstekort in Turkije. Ankara besluit om ‘gastarbeiders’ uit Nederland te halen. Grote groepen mensen uit gebieden zoals Staphorst, de Achterhoek en Zeeland gaan in Turkije werken. Vanuit Ankara besluit men integratiebeleid te maken. De Turkse overheid gaat clubs zoals de SGP, Opus Dei en de Nationaal-Socialistische Beweging subsidiëren om in Turkije de ‘integratie’ van Nederlanders te bevorderen.’

(Foto: wikimedia.commons.org)

(Foto: wikimedia.commons.org)

‘Deze ultraconservatieve en extreemrechtse clubs krijgen faciliteiten om stichtingen, scholen, media en internaten op te richten. Dit noemt men in Turkije ‘multicultureel’. Deze clubs slagen er vervolgens in om Nederlanders in Turkije vijftig jaar lang te hersenspoelen. En linkse Turkse intellectuelen en academici zijn de grootste pleitbezorgers van Nederlandse neonazi’s, zwartekousengereformeerden en schimmige katholieke sektes. Zo’n vreemde gang van zaken zou ondenkbaar zijn.’

Volgens de historicus is dat ‘exact wat er is gebeurd in Nederland’. De Grijze Wolven, het Turkse overheidsorgaan Diyanet, de fundamentalistische Milli Görüs beweging en andere reactionaire clubs uit Turkije kregen alle medewerking van de Nederlandse politiek en overheid toen ze ‘hun tentakels’ diep in de Turks-Nedrlandse gemeenschap staken, aldus Özdil.

Hij zal voorlopig wel geen plannen hebben voor een zorgeloze vakantie in de Turkse zon.

Özdil maakt een heel goed punt, maar vergeet tegelijkertijd dat elke Turkse Nederlander een eigen verantwoordelijkheid heeft. De fouten die Nederland maakte tijdens de Grote Migratie van de afgelopen vijftig jaar zijn evident. Maar aangezien ook Turken doorgaans geen schapen zijn, mag je toch verwachten dat ze zelf keuzes kunnen maken. Dat die verwachting, na vijftig jaar, kennelijk nog te ambitieus is, stemt nogal pessimistisch.

(Bronnen: De Telegraaf, NRC Handelsblad)

10 Reacties op ‘Nederland is veel te tolerant geweest’

 1. jungleelephant // 25 april 2016 om 16:55 // Beantwoorden

  Mij lijkt het heel verstandig als alle Turkse dwepers lekker terug gaan naar Erdogan!Zonder uitkering,uiteraard:zij zijn hier in ieder geval niet op hun plaats!En alle banden met Turkije verbreken en de geldstroom die daar al jaren heengaat per omgaande stoppen!Het kabinet doet net alsof zonder Turkije het licht uit gaat!Wij moeten ons niet langer laten koeieneren!Hier zijn wij de baas en niet een Turkse dictator met veel te lange tenen en zijn domme aanhang!Daar willen ze niet leven,onder dat juk,maar hier willen ze het wel invoeren!En Rutte herkend zich er weer eens niet in,staat er bij,grijnslacht een keer en kijkt er na:wat een potlood is dat!

 2. Nederland is niet alleen veel te tolerant geweest, Nederland is nog steeds veel te tolerant. Tolerant jegens niet tolerante nieuwkomers. Zij gaan hier propageren hetgene waarvoor zij gevlucht zijn en vormen voor hun dictators handig de Vijfde colonne. Erdogan is een goede voorbeeld met zijn lange tentakels waar onze leiders niet tegen opgewassen zijn. Een ander zei het al, wij zijn met korfbal bezig terwijl de rest rugby speelt.

 3. de individuele Turken maken ook keuzes..Idolaat vanErdogan, subsidies bij het leven door en via een minister/vice premier die alles wat van buiten komt een verrijking voor NL vindt en zijn hard bezig de wensen van Erdogan te bewonderen en praktiseren..moskeeen,minaretten- zoveel als kan en overal haarden van Klein Ankara..segregatie, m.n. op door hen genoemde godsdienstige gronden Waaronder ook traditionele,regionale en schreeuwlelijke gronden wat als geloof en godsdienst naar voren wordt gebracht, maar dit absoluut niet is…)..Geen vertrouwen in Westerse moraal en vooral belasting/g financiele controle..dat is voor hen anti-Turks. ZIJ willen geen WIJ worden en Turkije werkt daar hard aan mee via de schotels en de opvatting dat Turken geen Nederlanders zijn maar Turken en Turks onderdaan en dat wordt zo gezien door de meerderheid(64%) van de Turkse immigranten.En natuurlijk wordt iedereen afgewezen, gediscrimineerd en verkeerd begrepen..Westerlingen willen gewoon niet begrijpen..

  Dat wordt straks dus de bron voor de Nederlands Turkse partij..de vorming van kleine Ankara´s, minaretten en moskeeen en Koranmoraal..,,We zullen weten dat ze er zijn…
  En alle ideologisch en traditioneel gezwam komt dan op scherp te staan

 4. Prima stuk. Hoopvol dat er ook nog intelligente Turkse N(m)edelanders zijn.

 5. Bas van Stapelberg // 25 april 2016 om 19:50 // Beantwoorden

  In het klein heeft iedereen (bijna iedereen) meegewerkt aan het hopeloos falen van integratie. Schreef tien jaar teug al over het feit dat op school de kleine kinderen het Nederlands moesten vertalen voor hun ouders. Als de ouders nou kort in Nederland zouden zijn oké dan kan ik het mij voorstellen. Nee ze zaten hier al 25 jaar of langer en dan je kind laten vertalen. Wat een totale minachting voor het Nederlandse volk en de Nederlandse staat. En het ergste was nog dat klojo’s van mijn vrouwelijke collega’ s dit zo verterend vonden. Ja dankzij dat soort hufters is het zover gekomen. Wat een vreselijk dom en naïef volk zijn we toch. En als je je niet aanpast lekker oprotten direct naar Erdogan terug. maar het komt niet meer goed op korte termijn. Groep Nederlanders die er in het verleden iets van zei werd en wordt weggezet als SS’er. En deze groep heeft zich terecht teruggetrokken en heeft nu ook van zoek het zelf maar uit, dom onderwijs, domme politiek, domme media. Veel sterkte.

 6. Joop Koekenbakker // 25 april 2016 om 19:59 // Beantwoorden

  Nederland bestaat (helaas) uit (te) veel goedgelovige sukkels.
  Ja, nog steeds….. en op talloze terreinen komt dat aan de oppervlakte.

  Of je het nu hebt over de 5e colonne, de euro of de overdracht van bevoegdheden totdat Nederland van de kaart geschrapt kan worden.

  Vertrekken lijkt de enig overgebleven optie. Duizenden landgenoten zijn u de afgelopen jaren reeds voorgegaan. Zie de CBS statistieken.

 7. F. Lek ten Burgh // 25 april 2016 om 21:10 // Beantwoorden

  Vol goede moed wilde ik dit, overigens uitstekende, artikel voorzien van aanvullende informatie, zo u wilt: nuanceren. Onderweg naar mijn laptop had ik ook al een paar zinnen geformuleerd, die ik persoonlijk als spitsvondig had geclassificeerd (op een mij passende en bescheiden manier, uiteraard). Zoals het een commentator betaamt, heb ik eerst de andere reacties gelezen.

  En ik moet zeggen, waarde mede-commentatoren, de moed is mij in de schoenen gezakt. Blijkbaar is er geen behoefte aan nuancering, want iedereen lijkt al een mening te hebben. Anderzijds is het gebrek aan feitelijke kennis wel bevorderlijk voor het hebben van een mening, maar dat is een opmerking voor de fijnproevers.

  Met name de eenzijdigheid waarmee gedacht wordt en onder woorden wordt gebracht: “oprotten”, “ga terug naar je eigen land” en ik las zelfs een vergelijking met de SS die ik niet zo goed begrijp, vind ik erg contrasterend. Dat getuigt in mijn optiek van eenzelfde blinde vlek als waar het Turkse electoraat van wordt beticht, namelijk kortzichtigheid en geen interesse hebben in de feiten.

  Bij gebrek aan een dergelijke interesse, lijkt het me daarom ook niet opportuun om u hier en nu verder te vermoeien met mijn (gefundeerde) mening.

 8. Zo hé. Duizend likes! Het moet niet gekker worden.

 9. Bas van Stapelberg // 26 april 2016 om 11:14 // Beantwoorden

  Nou feiten kan ik genoeg aandragen. Maar het klopt wat je zegt, ik wens nul nuancering toe te passen. Zijn we al 50 jaar mee bezig en het enige wat ik bij mij op de vervolgschool hoor is dat bepaalde groepen” ikke jou moeder ga neuke. Tja wat voor nuancering moet je daarvoor nou op aanbrengen. Dus het over de bol aaien heeft niet echt geholpen. Dit zijn gewoon feiten, dagelijkse realiteit, en het gaat om grote groepen. Dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat moslim-meisjes van A tm Z in de gaten worden gehouden of zij niet omgaan met een Nederlandse jongens. Iedere dag weer, duizenden meisjes. Maar gelukkig zijn er nog wel groepen die proberen er iets van te maken maar niet aankomen met de schuld van de stoute blanke man.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.