Het wordt een hete Europese zomer

(Foto: wikimedia.commons.org)

Terwijl Bondskanselier Angela Merkel, Eu-president Donald Tusk en de onvermijdelijke eurocommissaris Frans Timmermans gisteren Turkije bezochten, pakte de Turkse politie de Nederlandse journalist Ebru Umar op. Reden: president Recep Tayyip Erdogan was weer eens beledigd. Inmiddels is Umar weliswaar vrij (ze mag Turkije niet verlaten), maar de toon is gezet. De spierballenpresident zei vorige week nog dat de EU Turkije harder nodig heeft dan andersom. En kennelijk buit hij die positie graag uit. Het zou wel eens een hete zomer kunnen worden.

(Foto: bundesregiering.de, Guido Bergmann)

(Foto: bundesregiering.de, Guido Bergmann)

Volgens premier Mark Rutte heeft Erodgan Europa echter helemaal niet in de tang, zo liet hij vrijdag stellig weten. Hij doet denken aan de Iraakse minister van Defensie die in 1991 tijdens de Eerste Golfoorlog voor de camera volhield dat er géén bommen vielen op Bagdad, terwijl de kijkers de bommen achter hem zagen inslaan. Terwijl een Duitse komiek vervolging wacht en ondergedoken zit, een Nederlandse columniste tijdens haar vakantie in Turkije werd opgepakt, onderhandelt de EU met Ankara over lidmaatschap met Turkije. De 80 miljoen Turken, waaronder de vele Erdogan-aanhangers, krijgen bovendien vanaf juni al ruimere toegang tot de EU. De verhoudingen zijn duidelijk.

Intussen lopen de onderhandelingen over de vluchtelingenopvang stroef. Verschillende lidstaten beginnen inmiddels te bokken over de afschaffing van de visumplicht voor de Turken. Toen de Europese Commissie woensdag bekend maakte dat de Turken straks zonder visum naar Europa kunnen reizen omdat Turkije goede vorderingen maakt, reageerden verschillende EU-lidstaten opvallend gereserveerd. Er zouden ‘beschermende maatregelen’ moeten komen en een zogenaamde ‘noodrem-procedure’ voor het geval de Turken ineens massaal de EU intrekken. Best vreemd, want de afspraak was kraakhelder: wanneer Turkije voldoet aan de 72 criteria is visumvrij reizen uiterlijk eind juni een feit.

De Turkse arrestatie van de Nederlandse journaliste Ebru Uma, terwijl bondskanselier Merkel en EU-president Tusk het land bezochten, toont aan dat de Turkse regering lak heeft aan Europa. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Turkse arrestatie van de Nederlandse journaliste Ebru Uma, terwijl bondskanselier Merkel en EU-president Tusk het land bezoeken, toont aan dat de Turkse regering lak heeft aan Europa. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Europese politici vinden nu dat het niet alleen gaat om een ‘wiskundige invuloefening’, maar ook om ‘een politieke afweging’. Voor de Turken geldt hetzelfde. Die beschouwen het visumvrije reizen als hun belangrijkste winstpunt dat ze binnenhaalden bij de onderhandelingen over de migratiedeal. Binnenlands scoorde Erdogan hier de meeste punten mee bij zijn kiezers. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zag vorige week de bui al hangen, en zei dat beide partijen zich wel aan de overeenkomst moeten houden.

De provocaties van Erdogan, de president-met-de-meterslange-tenen, zijn niet los te zien van de weinig betrouwbare partner die de EU op dit moment is. De unie toont zich zwak en verdeeld. De onderlinge Europese solidariteit tussen de 28 lidstaten is ver te zoeken waardoor afspraken nooit harde afspraken blijken. Zo hebben slechts twaalf lidstaten hun financiële bijdrage inmiddels geleverd aan de in november afgesproken €3 miljard voor Turkije (inmiddels 6 miljard). De Turken hebben dat bedrag dus nog steeds niet op hun rekening staan.

Erdogan ontwikkelt zich intussen tot dompteur van de Europese politici. Dat hij duidelijk de broek aan heeft, laat hij Brussel niet vergeten. Wanneer de visumplicht straks inderdaad wordt uitgesteld of afgesteld, zal hij de vluchtelingen alsnog ‘loslaten’ op Europa. Het wordt hoe dan ook een hete zomer.

(Bron: fd.nl)

9 Reacties op Het wordt een hete Europese zomer

 1. jungleelephant // 24 april 2016 om 16:28 // Beantwoorden

  Ik hoop dat Erdogan een “foutje”maakt tegen Poetin!

 2. Turkije krijgt vrij reizen. Dan komen er heel veel economische migranten op een vals Turks paspoort. Daar komt bonje over (of over iets anders) en Turkije jaagt alle immigranten deze kant op. Noemenswaardig leger hebben we niet. Die grens krijgen/houden we niet dicht, dan moeten we ons dus ofwel door US laten redden (TTIP) ofwel door Rusland. Doe mij maar Rusland.

 3. Bas van Stapelberg // 24 april 2016 om 17:35 // Beantwoorden

  Kijk eens aan daar hebben we onze geitenneuker weer. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij zijn lievelings- geitje Eva heeft genoemd. Maar even het onderwerp, al vier jaar lang schrijf ik over deze gevaarlijke gek en werkelijk niemand in de politiek die niet bang is van deze dictator. Echt heel liberaal Nederland schijt in zijn broek van de Erdogang-maffia.Als Poetin di had gedaan dan zou direct de uitzendingen bij de NOS en RTL onderbroken worden en was er een geëmotioneerde Mark met op de achtergrond een jankend Schippers of Jorritsma in beeld verschijnen om op te roepen tot een boycot. En nu? Liberaal Nederland is wel heel erg stil. Effe de andere kant opkijken hoor. Toch schijnt deze nar nog 23 zetels te halen.

 4. Dit is een van de gebeuren waarvan de oorzaken in het verleden liggen. De VS en Engeland hebben, en spelen nog, een dubieuze rol in het midden oosten. Een rol die door sommige Nederlandse politieke partijen en later door de EU met instemming hebben plaats gevonden. Een rol waar een vorm van genocide op de bevolking plaats kon vinden. Een infiltratie die een grote instabiliteit als gevolg heeft gegeven. Ja en nu zitten we met Turkije en vluchtelingen, maar bedenk politici dat uw partijen mede oorzaak zijn van dit gevolg. Uw inzicht is beperkt door een slecht geheugen, zelfreflectie en enig gebrek aan gevoel voor medemensen. Ebru Uma, de partij waar u lid van bent was een van de partijen die de agressie van de VS en Engeland hebben bejubbelt en daardoor in mijn optiek medeschuldig aan genocide.

 5. Sorry ik heb Ebru Uma verward met een ander.

 6. “eWanneer Poetin dit doet dan wordt Rusland geboycot…

  De EU leefde in een roe voor de asielcrisis maar dat is een soort van politieke masturbatie geworden.Turkije wil grove winsten uit elke overeenkomst en de weg openen om een deel van die 80 miljoen Turken te verkassen naar de buren..ook voor moskeeen en minaretten..
  EU ziet pas nu het nadeel en het Paard van Troje wamt dit wordt ene 5e colonne uit Erdgoganiè..Een colonne van Erdogan idolate figuren..NL zit daar al vol mee en houden er vreemde ideeen op na die Erdogan steunen in zijn strijd tegen de EU..

  Zitten we natuurlijk op te wachten…Het gevolg van niet gesuperviseerde integratie
  Misschien dringt het nu eindelijk in de stomme koppen van de EU politici en nationale politici door dat hier kwade zaken spelen die niet zijn af te kopen zonder faillissement of geweld.

 7. “Misschien dringt het nu eindelijk in de stomme koppen van de EU politici en nationale politici door dat hier kwade zaken spelen die niet zijn af te kopen zonder faillissement of geweld.”
  Nee, Jos, dat wéten zij wel. Ze spelen het spel gewoon mee. Van dezelfde club!!! Ons kent ons.

 8. Bas van Stapelberg // 24 april 2016 om 19:43 // Beantwoorden

  Het geeft de zielloze attitude aan van Nederlandse politici. Trouwens Den haag het straaljager vraagstuk. voor het symbolische bedrag van 1 euro tientallen straaljagers gekregen. Zouden terugkomen bij een oorlogssituatie. De F-16 toestellen worden door Erdogan ingezet tegen de Koerden. dus Mark haal ze terug met je ster Hennis Pangpang.

 9. tja.. het is wat, als voorzitter van de eu roeien zonder riemen en in een bootje genaamd erdogan. . enfin, elke crisis is een georkestreerde eu crisis,dus mark is hard aan het werk, de eu. de bevolking van alle landen uitgeleverd aan de hebzucht van banken en olicharchen. onder de rookvlag van multinationals en de mistige dampen van de ecb en de perfecte slagroom van de doorgeklopte economen. + een sausje erdogan. wel zaken blijven doen met het gestolen kapitaal van de chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en kwetsbaren, een journalistje meer of minder, voor de neo liberaal is het zaken doen. business as usual.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.