Buma en Klaver vallen Wilders vaker aan dan de vermeende anti-Wilders Pechtold

(Beeld: screenshot nos, npo.nl)

Ooit was D66-voorman Alexander Pechtold dé anti-Wilders van het Binnenhof, maar die tijd is voorbij. GroenLinksleider Jesse Klaver en zijn CDA-collega Sybrand Buma interrumperen PVV-leider Geert Wilders nu vaker dan Pechtold. Bovendien brachten enkele aanvallen van Buma de hoogblonde PVV’er van zijn stuk. Iets wat debattijger Pechtold niet lukte. Wilders is een harde noot om te kraken. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Vrij Nederland.

Jesse Klaver op een partijcongres in 2012. (Foto: wikimedia.commons.org, GroenLinks)

Jesse Klaver onderbreekt Wilders gemiddeld 39 keer per debat, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam; Buma 37 keer; Pechtold 35; ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers 23 keer, SP-voorman Emile Roemer 14; VVD’er Halbe Zijsltra 6 keer, net als PvdA-leider Diederik Samsom; hekkensluiter is SGP-voorman Kees van der Staaij met 3 keer. (Foto: wikimedia.commons.org, GroenLinks)

Vlak na de breuk met het kabinet Rutte1 in 2012 was de PVV even niet populair meer, zo lieten de peilingen zien. In Den Haag werd Wilders door bijna iedereen genegeerd. Maar dat veranderde al snel, eerst door de eurocrisis en de crisis in Griekenland waardoor Wilders met zijn anti-Europageluid meer aanhang kreeg. Later kwam de vluchtelingenstroom op gang vanuit Syrië, en steeg Wilders’ partij gestaag in de peilingen tot grote hoogte. Inmiddels staat de PVV op circa 40 zetels, virtueel de grootste partij.

Wilders is een zeer goede debater, zegt een anonieme politicus in Vrij Nederland. ‘Hij kent de wetten van het theater als geen ander. Hij is daarin echt een meester’. Hij is snel, scherp en ook geestig, al is dat laatste niet voor iedereen voor te stellen. Het lukt zelden een collega-Tweede Kamerlid om de PVV-leider tijdens een debat uit diens evenwicht te brengen. Alleen CDA-leider Buma is dat tot nu toe echt gelukt.

Van alle partijen in de Tweede Kamer, dus ook afsplitsingen, onderbreekt Tunahan Kuzu van de groep Kuzu/Özturk (ex-PvdA) Wilders het allermeest: 47 keer per debat. Wilders negeerde Kuzu alrijd ,maar hij de laatste tijd toont hij zijn ergenis steeds vaker. Zo reageerde hij onlangs met de woorden: 'met alle respect, voor zover ik dat voor u kan opbrengen'. En 'U mag blij zijn dat ik u te woord sta'. (beeld: screenshot Youtube)

Van alle fracties in de Tweede Kamer, dus ook de afsplitsingen, onderbreekt Tunahan Kuzu van de groep Kuzu/Özturk (ex-PvdA) Wilders het allermeest: 47 keer per debat. Wilders negeerde Kuzu altijd ,maar de laatste tijd toont hij zijn ergenis steeds vaker. Zo reageerde hij onlangs met de woorden: ‘met alle respect, voor zover ik dat voor u kan opbrengen’. En ‘U mag blij zijn dat ik u te woord sta’. (beeld: screenshot Youtube)

Wat de CDA-voorman doet is niets anders dan feitelijke vragen stellen. Een beetje zuigen misschien, maar altijd met goed voorbereide, uitgezochte feiten. De eeuwige morele verontwaardiging waarvan Pechtold en ook Klaver telkens een nummer maken, maken geen indruk op Wilders. Feiten, daar gaat het om.

Toen Wilders tijdens het vluchtelingendebat onlangs betoogde tegen de grootschalige opvang van asielzoekers die zich bovendien zouden misdragen, onderbrak Buma hem. Wat deed Wilders eigenlijk zelf om de problemen op te lossen, vroeg Buma op zijn lijzige wijze. Hij wees er vervolgens fijntjes op dat de PVV zelf voor de grootschaliger opvang had gestemd. Wilders reageerde woest: ‘Kom niet aan met zo’n wetje en zo’n regel waarvan we er hier per dag ongeveer duizend behandelen’. Een antwoord had hij niet. 1-0 voor Buma.

Zo’n overwinning op Wilders is kennelijk uitzonderlijk, en dat is eigenlijk armoe. Het is lastig om van Wilders te ‘winnen’, erkennen zijn collega’s. Opvallend is ook dat PvdA-leider Diederik Samsom en SP-leider Emile Roemer de PVV zo weinig aanvallen. Net als VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en SGP-baas Kees van der Staaij. Ze zijn waarschijnlijk bang kiezers te verliezen.

(Bron: Vrij Nederland)

4 Reacties op Buma en Klaver vallen Wilders vaker aan dan de vermeende anti-Wilders Pechtold

 1. Alexandr heeft het gewoon even te druk met jubelen over de Oekraïense maffia.

 2. het is politiek een nationale sport geworden om Wilders op elke komma af te zeiken en te proberen onder uit halen..
  Als ik de cijfers optel dan wordt Wilders in een debat meer dan 90 keer !! onderbroken..
  De man heeft 2 uur nodig om 2 zinnen te zeggen..:) Als hij dat zou doen dan is de wereld te klein…Calimero´s..

  En wat levert het op?We zullen zien.

  Tot nu toe denk ik dat het groeit tot teveel van het goede en onzinnigheid…Waarom doen die jongetjes dat?
  Hun ego? Hun achterstand=hun minderwaardigheidscomplexen?
  Wat heeft hier het gewone volk aan?? Niks toch…==Het spelletje Risk..en dat was het dan weer..Het vals morele vingertje van Buma zonder zelfkritiek, het jochie van Groen die denkt ook winst te kunnen boeken en 2 Nederturken die de weg kwijt zijn en als stalkers niet toekomen aan de naam van hun partij…want wie DENKT ziet alleen maar onzin.

  Het cordon sanitaire heeft nu al een rituele en symbolische betekenis gekregeng..Wilders heeft enorm veel virtuele zetels..dus daarmee worden dus miljoen NLérs aangevallen en worden er vernederingen va miljoenen nagestreefd.zinloos irriterend..

 3. Bas van Stapelberg // 23 april 2016 om 20:34 // Beantwoorden

  Buma na het zuur komt het zoet. Klaver met zijn afbraakpartij GL. WW,VSO/SO, pro NAVO/USA houding, voorstander invloed van Oekrainse maffia op beleid, pro EU. Vreemd dat de naam GL niet is veranderd in GR. Meer dan een miljoen zonder werk, dankzij al die fantastische handelsverdragen, 15.000 kinderen die iedere dag thuis zitten omdat speciaal onderwijs kapot is bezuinigd, 300.000 mensen die geen ziekenverzekering kunnen betalen. honderdduizenden economische nieuwkomers die nul zulle integreren, maar GR heeft werk in overvloed samen met CDA. Financiële elite die geen cent belasting afdraagt en maar mopperen op GW. PvdA/VVD/D’66/ CDA/GL, ze zijn door en door verrot en te triest voor woorden.

 4. Adri van Ham // 11 juni 2016 om 11:34 // Beantwoorden

  Dat ze Wilders in de Debatten zo vaak onderbreken komt omdat ze niet durven horen dat wat hij te zeggen heeft hout snijdt! Ze zijn zó bang dat hij gelijk gaat krijgen. Pure angst en totale onkunde van hun vak. Politicus word je niet, dat ben je van nature!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.