Dijsselbloems begroting voor 2017 biedt geen cadeautjes

(Foto: rijksoverheid.nl)

De cadeautjes waarmee het kabinet vorig jaar de begroting van 2016 nog opfleurde, waren eenmalig. In 2017 zijn er geen extra’s meer. Er zijn namelijk miljardentegenvallers die de enkele meevallers overtreffen. Zo vallen de rijksuitgaven voor het ambtenarenapparaat flink tegen, zijn de inkomsten uit het Groningse gas teruggevallen en kost de vluchtelingenopvang extra geld. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem presenteert aanstaande september zijn laatste begroting, maar een vrolijke boel wordt het niet.

Prinsjesdag 2014 (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Prinsjesdag 2014 (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Tegenover de tegenvallers staan ook meevallers. De economie draait immers weer. Dat betekent minder ww-uitkeringen en hogere belastinginkomsten. Verder blijft de stijging van de zorgkosten redelijk binnen de perken. Ten slotte is er ook nog een extra bonus: door de lage rente betaalt het Rijk namelijk minder rente over de staatsschuld van circa €500 miljard.

Dat tikt weliswaar lekker aan, maar onder de streep blijft toch een tegenvaller over. Ook al omdat Dijsselbloem dit jaar al ‘toekomstig geld’ uitgaf. Zo werd de bezuiniging a €500 miljoen op verzorgingstehuizen teruggedraaid, en kreeg het ministerie van Veiligheid & Justitie extra geld (€250 miljoen) voor de politie. Intussen vroegen de VVD-bewindslieden Hennis (Defensie) en Van der Steur (Veiligheid & Justitie) om extra euro’s, terwijl de staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vorige week in de Tweede Kamer aankondigde nieuwe bezuinigingen te willen schrappen.

In de Volkskrant, 21 april.

In de Volkskrant, 21 april.

De grootste tegenvaller komt door de ambtenarensalarissen. Die zijn sterker gestegen dan voorzien. Omdat de lonen in de marktsector stegen, stegen de overheidssalarissen mee. De afspraak is namelijk dat de overheidslonen niet achterlopen bij die in de markt. Ook andere uitgaven voor het overheidsapparaat stegen. Deze tegenvaller bedraagt circa €2,5 miljard. Op de tweede plaats staat de onverwacht grote instroom van vluchtelingen. Per vluchteling rekent het Rijk €23.000 aan kosten voor de eerste opvang. Bij het verwachte aantal van 58.000 vluchtelingen bedraagt de financiële tegenvaller €1,3 miljard. 58.000 is het bovendien een voorzichtige schatting. Ten slotte verdient Nederland minder aan het Groningse gas. Ten eerste omdat de kraan dichter is gedraaid, ten tweede omdat, net als de olieprijs, ook de gasprijs sterk gedaald is.

Nederland moet een deel van de kosten nog jaren dragen. Die gasprijs gaat voorlopig niet meer stijgen, en een nieuwe gasbel is ook nog niet gevonden. Daarnaast vormen de kosten voor de vluchtelingenopvang hoogstwaarschijnlijk ook een blijvertje.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Dijsselbloems begroting voor 2017 biedt geen cadeautjes

 1. Aangezien de 58.000 aan migranten toestroom ook bij een minder voorzichtige schatting al makkelijk op de 96.000 werd gezet, kan die €1,3 miljard best eens dubbel zo hoog uitvallen dit jaar. Dikke kans dat we na 2016 weer flink mogen bezuinigen. Des te meer omdat de migrantenopvang inderdaad een blijvertje gaat worden en het net zo’n vaste (en stijgende) kostenpost gaat worden als de zorg.
  .
  Ik geloof niet dat je de komende jaren nog écht een voordeeltje gaat krijgen dankzij onder andere dit probleem. De betalingen aan Brussel worden ook alsmaar hoger, en de staatsschuld stijgt ook fors door… zelfs met de lage rente is de stijging van de totale schuld zo hard dat de kosten de rentevoordelen binnen no-time opheffen. Maar goed… van enig inzicht kun je de overheid niet betrappen in mijn ogen.

 2. Natuurlijk zitten er wel cadeautjes aan te komen. Alleen gaat Jeroentje dat zo niet noemen, anders gaan de muppets zomaar denken dat ze gemanipuleerd worden voor de volgende verkiezingen. Opdat u maar weer uw stem uitbrengt op het sterrenensemble Plasturk (bekend van de tweets), Jetta (bekend van de moestuin), Van Rijn (de man die uw moeder uit het verpleegtehuis kwam halen), Samson (nee=ja), mevrouw Plumeau (TTIP), Bert Flapdrol (flapdrol), Jetje Bussemaker (onderwijs is voor de rijken) en Luldewijk (bekend van de *kuch* banenplannen) .
  Vandaag al was het de beurt aan Luldewijk, die de jeugdlonen gaat verhogen. Nee, niet nu. De kids (21) moeten nog even wachten tot 1 januari: 2,5 maanden voor de verkiezingen.

 3. jungleelephant // 21 april 2016 om 22:33 // Beantwoorden

  En zo blijft er zoals gewoonlijk niets voor ons over,ondanks alle loze beloftes!Keer op keer op keer op keer!Wanneer sturen we dit nep-kabinet nu eindelijk eens naar huis?

 4. iedereen met alleen lagere school kon weten dat de asielinstroom veel geld kost. dus wist men allang in denhaag hoe de hazen zouden lopen. maar moest even in de doofpot. net als tv’s weghalen en strippen van azc. en hogere criminaliteit e.d houdt mijn hart vast voor mijn kleinkinderen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.