Schippers: ‘Als we niet oppassen stijgt eigen risico naar €500’

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet in 2015 al weten dat ziekenhuizen en verzekeraars de tarieven vroeger moeten bekendmaken. Maar kennelijk zit ze hen niet genoeg achter de broek. (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers liet de Tweede Kamer woensdagmiddag tijdens een debat over de Zorgverzekeringswet schrikken door te voorspellen dat als we niets doen, het verplichte eigen risico de komende jaren wel eens kan stijgen naar zo’n €500. Dat zou een verhoging van €115 zijn, het eigen risico bedraagt namelijk al €385. Volgens de minister moeten de almaar groeiende zorgkosten in de hand gehouden worden om het niet zover te laten komen. Al jaren probeert de politiek die kosten onder controle te krijgen. Met een mager succes.

(foto: pixabay.com)

(foto: pixabay.com)

In maart bleek dat het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de zorguitgaven tussen 2018 en 2021 weer fors zullen stijgen zonder aanvullende maatregelen. Nu stijgen de zorgkosten met circa 1,1% per jaar, maar zonder nieuwe ingrepen groeien de kosten na 2017 met 3,4%. En aangezien het eigen risico is gekoppeld aan de zorgkosten, stijgt die straks mee.

De Socialistische Partij voert al langer een kruistocht tegen het huidige zorgstelsel. ‘De zorgverzekeringswet bestaat nu tien jaar. In die tijd heeft de wet voor veel bureaucratie en verspilling gezorgd’, meldt sp.nl. SP-Kamerlid Renske Leijten pleitte in het Kamerdebat dan ook voor een stevige maatregel: ‘Het is in het belang van de volksgezondheid dat het eigen risico wordt afgeschaft’.

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het eigen risico inmiddels een gevaar voor de volksgezondheid. (Foto: wikimedia.commons.org)

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het eigen risico inmiddels een gevaar voor de volksgezondheid. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Nu al mijden meer dan een half miljoen mensen zorg omdat zij het eigen risico niet meer kunnen betalen. Met groot gevaar voor hun gezondheid. ‘Het eigen risico is volgens de SP een boete op ziek zijn die bovendien door de lagere inkomens niet meer is op te brengen.’Hebben we de grens met die € 385 niet bereikt?’, vroeg Leijten zich retorisch af.

Inmiddels lijkt het zorgstelsel steeds meer omstreden. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen terugverlangen naar het oude ziekenfonds. Critici betogen dat de zorgkosten slechts 1,1% per jaar stegen dankzij de kosten die particulieren steeds vaker zelf moeten dragen. Ondanks het eigen risico en hun -dure- zorgverzekering.

Schippers bleef echter geloven in de werking van het eigen risico. De dreiging van een hoog eigen risico vormt juist een extra motivatie voor een volgend kabinet om de zorguitgaven te beteugelen, zei ze. ‘Laten we het eigen risico betaalbaar houden door de zorgkosten betaalbaar te houden. Het lijkt me heel gezond om daarmee door te gaan, ook voor een nieuw kabinet.’

(Bron: fd.nl)

8 Reacties op Schippers: ‘Als we niet oppassen stijgt eigen risico naar €500’

 1. Ga lekker door met al die verhogingen, zojuist weer een huurverhoging ontvangen, dit jaar van 35,- , daar kan de eigen zorgbijdrage ook nog wel bij (de huur is de laatste 6 jaar met 200,- verhoogd per maand. Mijn salaris in 6 jaar tijd met 2,1% bruto!).
  Over 7 jaar een AOW-gat van 9 jaar, lekker vooruitzicht. Op naar de bijstand, en dan allerlei toeslagen ontvangen. Nu alles inleveren, straks aan mij terug betalen omdat ik niet voldoende inkomen meer heb! Wie is hier nu gek in dit land? Volgens mij alle politici!

  Waarom kan de zorg in Duitsland en Belgie wel goedkoper? Zal dat iets te maken hebben met bureaucratie (veel gerommel met toeslagen) en niet te vergeten, de zelfverrijking van verzekeraars?

 2. jungleelephant // 20 april 2016 om 22:37 // Beantwoorden

  Wachtkamers zien zwart van de buitenlanders die voor een scheet naar de dokter gaan;en daar moeten wij voor betalen!Dat is ook de oorzaak dat wij ons scheel betalen,niet de vergrijzing die ze zo vaak en graag opvoeren als kostenpost!Tijd dat wij dit nep-kabinet van het pluche af blazen!

 3. Dit zijn schoten voor de boeg en aankondiging van verhoging van eigen risico..
  Neoliberaal gezien zijn de miljardenwinsten van nu nog lang niet voldoende…er valt nog veel meer te halen en te roven middels privatiseringen,

  NL is helemaal zot over gezondheidszorg..een zorg die steeds maar niet in stat is gezondheidsproblemen op te losse,,

  Er komen steeds nieuwe ziektes bij en steeds maar andere definities die allemaal moeten worden behandeld..
  De politiek als ziekmaker staat door gebrek aaan besef bovenaan..!! Ongelijkheid,kaste/rangordevorming..vergrote individualisering,de zwaksten )oud,invalide,verstandelijk beperkten,werkelozen,arm)krijgen de echte zware klappen..mens als middel mag worden uitgebuit voor het hoger doel ( geld, macht,aanzien, grote sier) van de elite en rijkman.

 4. Het zal niet lang meer duren en dan kunnen de dokters zonder grenzen in Nederland aan de slag, om noodhulp te verlenen in de achterstandswijken. Oh wacht daar zijn de huren dan vrijgegeven, dus dat zullen de autochtone opvangkampen zijn voor niet liberaal en markttechnisch niet 100 procent genetisch manipuleerbaar daadwerkelijk levend menselijk dna

  • Gluteus Maximus // 21 april 2016 om 07:55 // Beantwoorden

   Het zal niet lang meer duren en dan kunnen de dokters zonder grenzen in Nederland aan de slag, om noodhulp te verlenen in de achterstandswijken.

   Niet eens zo’n heel gekke gedachte – ik heb ooit een documentaire gezien over medische noodhulp, een weilandje waar tenten waren opgericht, medische specialisten die daar vrijwillig mensen hulp verleenden. Nou waar dan??? Tot mijn stomme verbazing in Amerika…

   Ze interviewden een tandarts die daar iemand behandelde – die zei: America has given me a lot of opportunities so this how I try to do something back. Zag je zo’n hand uit de behandelstoel komen richting de arm van die tandarts (was een wat oudere man): I appreciate, doc…

   Maakte veel indruk.
   Veel verborgen ellende.

 5. Dit is de rotte vrucht van de marktwerking in de zorg. Steeds minder zorg voor meer geld. Hoe laag moeten wij vallen. De enige winnaars zijn de verzekeraars die van geld stikken. En de regering die het geld vervolgens in bodemloze putten stort. Misschien moeten wij massaal de zorg weigeren.

 6. Bas van Stapelberg // 21 april 2016 om 15:41 // Beantwoorden

  Gewoon betalen, de zorg voor de nieuwkomers betaalt u. Dit had ik bij het begin van de vluchtelingenstromen al geschreven. Het is niet anders, bevolking kies nog steeds in grote mater voor deze verschrikkelijke VVD.

 7. wally de stoker // 25 mei 2016 om 17:44 // Beantwoorden

  zolang de groot graaiers als de echtgenoot van schippers hun zakken tot aan het nok vullen zullen ze blijven verhogen met hun eigen risico
  hun maakt het geen bal uit met het riante salaris dat ze krijgen maar weinig voor doen als lobbyen .terug naar het oude zieken fonds
  niks privatiseren .

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.