Rutte wil schitteren als EU-voorzitter, en schuift referendum-uitslag terzijde

Premier Rutte en EU-president Tusk in gesprek tijdens de onderhandelingen met Griekenland 12 juli. (Foto: rijksoverheid.nl)

Vandaag stemt de Tweede Kamer over de SP-motie om het Nederlandse akkoord op het Oekraïne-verdrag in te trekken. De hele oppositie stemt waarschijnlijk voor de motie. Bovendien verwachten verschillende Binnenhof-watchers dat een dissidente PvdA’er met de oppositie meestemt. Het wordt dus erg spannend voor premier Mark Rutte, die het akkoord beslist niet wil intrekken. Tot nu toe haalde hij alles uit de kast om de oppositie mee te krijgen. Maar zelfs de trouwe SGP zal voor de motie stemmen.

In de Volkskrant, 19 april.

In de Volkskrant, 19 april.

Vorige week bleek dat de premier en de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders alle fractieleiders van de oppositie persoonlijk belden met het verzoek nog eens na te denken over de intrekking van het akkoord. Een enkeling vond het volgens de Volkskrant zelfs ‘trekjes van politieke stalking’ vertonen. De bewindsmannen wilde aangeven dat nu op stel en sprong het verdrag opzeggen tot onrust leidt in Europa, dat met de vluchtelingen en een naderend Brexit-referendum al genoeg aan het hoofd heeft.

Het telefoonoffensief werkte averechts. Zelfs de keurige middenpartijen D66 en CDA hielden vast aan hun voornemen voor de SP-motie te stemmen. Net als die andere trouwe bondgenoot van Rutte. SGP-leider Kees van der Staaij was niet te vermurwen. Hij noemt het intrekken van het akkoord ‘de meest heldere reactie op het referendum’.

Rutte wil internationaal schitteren als EU-voorzitter. Zijn doelen zijn: het vluchtelingenprobleem oplossen en een Brexit voorkomen. Het gedoe rond het Oekraïne-referendum kan hij er niet bijhebben. De premier wil dan ook wachten met onderhandelen met Brussel tot na zijn voorzitterschap, dat eindigt op 30 juni. Intrekking van het Nederlandse akkoord op het associatieverdrag levert vooral gezichtsverlies op.

(Foto: Flickr, Richard Koek)

Net als premier Rutte belde ook minister Koenders de oppositieleiders plat met het verzoek nog eens na te denken over de intrekking van het akkoord op het Oekraïneverdrag. Het was tevergeefs. (Foto: Flickr, Richard Koek)

Het wordt vandaag spannend voor het kabinet. Wanneer de voltallige oppositie voor de SP-motie stemt, plus een dissdente PvdA’er (naar verwachting Jacques Monasch), dan moet Rutte tegen de meerderheid van de Kamer ingaan om zijn zin door te drijven. Er is echter nog hoop voor de halsstarrige premier. Dikke kans namelijk dat de afgescheiden Kamerleden Roland van Vliet (ex-PVV) en de geroyeerde VVD’er Johan Houwers met de VVD en PvdA meestemmen. In dat geval redt Rutte het net.

Uiteindelijk zal Rutte toch moeten onderhandelen met Brussel, al is het pas in juli. Daarbij geldt als voorbeeld voor VVD en PvdA de afhandeling van het Ierse ‘nee’ in 2008 tegen het Verdrag van Lissabon. De Ierse regering ging daarna onderhandelen met Brussel en kwam een verklaring overeen waarin men aan de voornaamste bezwaren van de Ieren tegemoet kwam. Om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag.

Voor een trein die almaar voortdendert, is een goede conditie van de basis, het spoor en de wielen, eerste voorwaarde. Anders krijg je ongelukken.

(Bron: de Volkskrant)

Update dinsdagmiddag 15.45: De Tweede Kamer stemde vanmiddag nipt tegen de SP-motie. Alle oppositiefracties stemden voor, net als PvdA-dissident Jacques Monasch. Gezamenlijk 71 zetels. Tegen stemden de coalitiepartijen PvdA en VVD en de twee ‘zetelrovers’ de ex-VVD Johan Houwers en ex-PVV’er Roland van Vliet. Samen goed voor 75 zetels.

8 Reacties op Rutte wil schitteren als EU-voorzitter, en schuift referendum-uitslag terzijde

 1. Negeren van het volk is de credo van de huidige EU. Dus referenda worden genegeerd en ratificeren van besluiten is ook al kennelijk niet nodig. Een Brusselse dictatuur met Merkel aan het roer omringd door jaknikkers die hun (toekomstige)baantjes veilig stellen. Hier wordt op den duur de EU op afgerekend en de langste tijd hebben wij al gehad.

 2. ongelofelijk..het bizarre tweetal en ego/mannetjes
  beiden gericht op carriere in Brussel..Leeghoofd pennenlikker Koenders en verwende Rutte..wat je al niet over hebt voor belangrijk doen, onzin,aanzien en macht…

  Als Rutte alles terzijde schuift dan moet hij gewoon worden verwijderd voor langdurige kuur elders .
  Niet geschikt meer voor NL wegens insubordinatie en dat andere mannetje een flinke schop onder het achterwerk..weg ermee!

 3. We hebben allang geen echte volksvertegenwoordigers meer. En dat wordt met de dag duidelijker, gelukkig!

 4. jungleelephant // 19 april 2016 om 18:48 // Beantwoorden

  En inmiddels kennen we de uitslag!Ik zou graag die gemene grijns van dat porem van Rutte vegen!Alles,maar dan ook alles wordt uit de kast getrokken om dat geteisem de rit uit te laten zitten!Nu goed onthouden wie er wat gestemd heeft zodat we de rekening bij de verkiezingen kunnen vereffenen!

 5. Het ontgaat mij volledig het waarom deze drukte over en met een referendum en waarom?
  Dat land waarover het gaat is FAILLIET en zelfs de yankies zijn er achter ZONDER Rusland is dat land NIET op de rails te krijgen.
  Al stopt de EU en het IMF er 1000 MILJARD euro in het uiteindelijke resultaat zal zijn naar een lange periode van min economie in EU dan nog is Rusland nodig om al dat geld niet in een bodemloze put te doen verdwijnen.
  De economische standaard ZAL NOOIT voldoen aan de west Europese standaard.
  Maar naar het oosten toe ligt deze standaard een stuk lager en ook zijn vele zaken anders belangrijk.

 6. Zag u die fantastische draai van de PvdA weer. Wat een souplesse!

 7. Lieve schaapjes in Nederalnd. Als u tot de conclusie bent gekomen dat het niet deugd doe dan wat en piep niet, Ik begin serieus medelijden te krijgen. Ik heb nog nooit iemand voorbij zien komen die de koe bij de horens vat. Ik zie keer op keer mensen die klagen en jammeren dat ze genaaid worden. Als u er niet meer tegen kunt dan is mijn advies om niet meer naar de apotheek te rennen voor een potje vaseline. Dan gaat het vanzelf pijn doen en als het goed pijn gaat doen komt u vanzelf in actie. is dat een idee ?

  P.s Vloeken en schelden heeft geen zin. U moet wat gaan doen lieve schatjes…. En vooral niet boos worden want dat werkt averechts. Verder no hard feelings. O en nog een laatste…ik reageer zelden of nooit op andere sites maar wellciht dat dit een heel klein beetje helpt. Mocht het helemaal niet helpen haal dan een dubbele dosis vaseline en ga verder met uw onzin….En voor diegenen die er helemaal niets van snappen. Het is maar een grapje hoor…..

 8. Maan Arkenbosch // 19 april 2016 om 21:59 // Beantwoorden

  De dreiging van Rusland/Poetin en de gelukzoekers crisis blijven als een donkere wolk boven Brussel hangen. Ook de opkomst van de extreme partijen, door de hoge werkeloosheid en armoe benevens het op termijn kapot maken van de € door Draghi met de forse schuldenberg is een donderwolk. De bliksem slaat in Brussel in, als de rente gaat stijgen en de enorme schuldenbergen van de banken en E.U. staten de lasten hiervan onbeheersbaar maken. Dan wordt massaal strepen getrokken door de schulden en zijn de spaarders en pensioenfondsen de slachtoffers. Zij zullen dat niet accepteren en trekken de straat op. Is het vreemd dat goud en zilver vanaf januari dit jaar met ongeveer 20% is gestegen? En waarom kopen Rusland en China maandelijks zoveel fysiek goud op? Dat is een veeg teken!! Zie mijn artikel; Trage beurskrach of valutakrach of alle twee? en Goudkoorts laatste stuiptrekking valutageld carrousel!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.