President Europees parlement Schulz: ‘Brexit is voorbeeld voor andere lidstaten’

(Foto: wikimedia.commons.org)

‘Wanneer de Britten voor een Brexit kiezen, zullen er meer exit-referenda volgen binnen de EU’, waarschuwde de president van het Europees parlement Martin Schulz onlangs in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij waarschuwde zelfs voor een implosie van de unie. In de meest serieuze krant van Duitsland verweet Schulz de nationale politici met name nationale politiek te bedrijven, terwijl ze idealiter betere ambassadeurs namens de Europese Unie zijn.

Europarlementvoorzitter, eh pardon, parlementspresident Martin Schulz (Foto: europarl.europa.eu)

Europarlementvoorzitter, eh pardon, parlementspresident Martin Schulz voorziet weinig goeds voor de EU in de toekomst.(Foto: europarl.europa.eu)

De Duitse sociaaldemocraat ergert zich aan regeringsleiders en kabinetsleden die in Brussel beleid maken dat ze vervolgens thuis afvallen om de nationale kiezer te bekoren. Terwijl de nationale politici economische afspraken en bijvoorbeeld het verdrag van Schengen eerst gezamenlijk Europees hebben opgetuigd, beroepen ze zich bij de minste geringste weerstand op de eigen soevereiniteit en werken ze het tegen. Iedereen doet maar wat, aldus Schulz.

De ‘Regierungschefs’ zijn medeverantwoordelijk voor de impopulariteit van de Europese Unie. ‘Ze vechten er onvoldoende voor om de harten van de kiezers voor de EU te veroveren’, aldus Schulz, die zelf nog wel hartstochtelijk in Europa gelooft.

‘In steeds minder lidstaten kan worden uitgesloten dat ‘Europafeinde’ aan de populistische linker- en rechterflank aan de macht komen. De zwijgende meerderheid denkt dat het allemaal wel goed zal komen, maar dat is een misvatting.’ De pessimistische parlementspresident realiseert zich dat steeds meer mensen de EU als onderdeel van veel problemen zien in plaats van als onderdeel van de oplossingen.

Volgens Schulz zouden de EU-instellingen moeten hervormen zodat ze doeltreffender worden. Hoe dan precies, vertelde Schulz weer niet tegen de FAZ.

Tip: probeer eens iets met democratisering.

(Bron: faz.net)

12 Reacties op President Europees parlement Schulz: ‘Brexit is voorbeeld voor andere lidstaten’

 1. jungleelephant // 19 april 2016 om 23:33 // Beantwoorden

  Een implosie van de Eu is het beste wat ons kan gebeuren:weg met die maffia!Niets zijn we er op vooruit gegaan,alleen maar achteruit op alle fronten!De enigen die er beter van zijn geworden zijn zij zelf en groot-industrials!

 2. Mij een raadsel.
  Dit heerschap ventileert hier zeer duidelijk dat politici schijt aan de bevolking moet hebben.
  Want dat is wat er gaande is.
  Alles tot 75000 euro inkomsten heeft fors moeten inleveren en de top heeft fors zijn zakken gevuld.
  Nu het punt begint aan te breken dat dit soort lieden via bijltjes dag afgevoerd worden.
  Gaan zij als laatste redmiddel voor hen zich zelf verdedigingen.

 3. Zo knap dat al die neoliberalen precies weten wat de zwijgende meerderheid denkt. Bij ons hebben we zelfs de VVD die “ook recht wil doen aan dd stem van de niet-stemmer”, namelijk het doordrammen van een associatieverdrag met Corruptistan.

  • In vroegere tijden ging de bevolking deze lieden met hooivorken en rieken en zo te lijf! Nu maken we niks meer klaar en dat hebben die lui dus goed voor mekaar.

 4. Democratisering is een goede tip. Weg met de EU dictatuur!

 5. Schulz krijgt psychopathische trekjes..hij wil zijn godssyndroom in de EU bestendigen

  Hij vergeet even dat NL al jatren geleden tegen de EU heeft gestemd en door figuren als hij belazerd is.
  Hij vergeet ook dat er NIETS lieftalligs aan de EU zit..DE EU is een bureaucratisch harteloos gedrocht van neoliberale orde..De gewone bevolking heeft er steeds meer last van!
  Ja, Na Oektaine en Brexit komen er meer referenda..Laat deze EU maar imloderen..Hebben we al gewone bevolking niks aan. Die miljarden die het ons kost kunnen we net zo goed voor onszelf besteden. Gebben we geen overbetaalde Fùhers voor nodig. Die implosie komt er toch wel. Italiè en Frankrijk gaan omvallen..Hun grandeur werd gered door de euro maar ook dat is nu voorbij.. De euro gaat gepasseerd worden door de dollar en dan is er maar 1 conclusie mogelijk..De EU heeft ons welvaart ontnomen en berooid…De nadagen van oud Rome..de hoge kaste komt aan zijn end..We hebben geen Fúhrers en keizerinnen met nodig.. Een redelijk leven zonder poespas en arrogantie is doorgaans genoeg.

  • Oké, de nadagen van oud-Rome en zijn hoge kaste komt dan wel aan zijn end, ze hebben dan toch maar mooi zichzelf zo verrijkt dat zij tot in vele komende generaties voorzien zijn van big money ofwel hun vele schaapjes op het droge hebben en hun nageslacht tot in de verre toekomst de zoete vruchten erven. En dat zie je ook in de geschiedenis: al die zichzelf dienende graai-figuren, die psychopaten, narcisten en combinatie hiervan hebben na hun dood vele vele generaties rijke verwende nazaten gezaaid. En dat gebeurt nu weer met deze nieuwe golf die toegevoegd wordt aan de ons-kent-ons-club. Ze laten ons berooid achter.

 6. ‘Wanneer de Britten voor een Brexit kiezen, zullen er meer exit-referenda volgen binnen de EU’

  Goh, dat is een van de weinige nuttige en correcte opmerkingen die ik Schulz heb zien maken tot nu toe. En een vurige wens van mijn kant ook trouwens, want ik hoop dat die zwijgende meerderheid ook aan de “exit”-kant staat. Laat de EU maar barsten, op z’n minst in de huidige vorm. Dat genegeer, de minachting, de geheimpjes, leugens, graaierijtjes en complete faalbeleid m.b.t. téveel zaken… dat mag wel eens afgelopen zijn.

  Niet dat er van ons referendum nog veel over is nadat Rutte er dikke maling aan lijkt te hebben, maar daar komen we hopelijk ook nog even op terug. En snel ook, want voorzitter voor de EU of niet, met dit soort fratsen hoop ik dat het kabinet valt. Liever even slikken en dan met een nieuw kabinet verder die wél de burger vertegenwoordigd, dan tuig als Rutte, Samsom, Koenders, Dijsselbloem e.d. aan de macht.

 7. Bas van Stapelberg // 30 mei 2016 om 17:15 // Beantwoorden

  Ik schaam mij werkelijk voor deze hufter, het is trouwens nog een verre achter oom, deze zieke man. Wat voor slecht mens moet je zijn om zo te worden als Schulz. Hij hoort met de rest van die neoliberalen opgesloten te worden en nooit meer vrij te komen.

 8. Bas van Stapelberg // 30 mei 2016 om 17:18 // Beantwoorden

  Inhoudelijk op zijn commentaar: het is de pure minachting voor de mensen in Engeland die uit dit monster willen stappen. Dit zeggen als democraat mag gewoon niet.

 9. Sicco von der Schwanz // 30 mei 2016 om 23:14 // Beantwoorden

  De Eu is de meest gehate club sinds 40-45. Behalve zij die hun zakken ermee vullen, heeft niemand er ooit om gevraagd. Het een dictatoriale bezettingsmacht met Nederlandse verraders in hun gelederen. Voor burgers is de euro-ellende-club ronduit bedreigend. Hoe eerder die ideologische sekte in elkaar dondert, hoe beter, want verwacht niet dat ze zichzelf vrijwillig en op een geordende manier gaan
  opheffen. Kunnen we daarna eindelijk de boel weer eens gaan opbouwen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.