Kabinetsleden willen het zelf ook niet meer, bezuinigen

(Foto: Flickr, rijksoverheid.nl)

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn is bezuinigingsmoe. Tegen de Tweede Kamer zei hij donderdag de nieuwe bezuinigingen a 500 miljoen euro op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten te willen schrappen. Of hem dat lukt, is nog maar de vraag, want Van Rijn moet eerst toestemming krijgen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. En die is niet happig op het annuleren van geplande bezuiningen. Van Rijn mag zich bij de minister van Defensie Jeanine Hennis en collega Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aansluiten. Zij willen namelijk ook niet meer verder bezuinigen.

(foto: pixabay.com)

(foto: pixabay.com)

Tijdens het Kamerdebat donderdag waren niet alleen de usual suspects SP, PVV tegen verdere bezuinigingen op de langdurige zorg, maar ook de middenpartijen CDA en D66. De budgetkortingen legden de coalitiepartners PvdA en VVD vast in het regeerakkoord, maar staan nu dus op losse schroeven. Van Rijn zei te hopen op coulance van Dijsselbloem.

Geeft Dijsselbloem geen groen licht, dan krijgt Van Rijn het nog moeilijk. Het wordt namelijk een hele lastige, misschien zelfs onmogelijke klus om de bezuiniging van 500 miljoen te halen. De Algemene Rekenkamer schreef vorig jaar al dat de bezuinigingen moeilijk te realiseren zijn vanwege een rammelende onderbouwing.

Tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord in 2012 viel het de coalitiepartners op dat er tussen de regio’s grote kostenverschillen qua langdurige zorg bestaan. Daaruit concludeerden de coalitie-onderhandelaars destijds dat de ‘dure’ regio’s wel wat efficiënter, lees goedkoper, konden. Dat bleek echter te kort door de bocht. De Rekenkamer noemde dit nattevingerwerk vorig jaar al ‘slecht onderbouwd’ en ‘mogelijk niet haalbaar’. Van Rijn kán de voorgenomen bezuinigingen dus waarschijnlijk niet eens halen.

(Foto: Flickr, rijksoverheid.nl)

Defensieminister Hennis, hier met premier Rutte op fregat HNLMS De Ruyter, wil niet verder bezuinigen. Ze wil er zelfs miljarden bij. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl)

Dijsselbloem lijkt -nog- niet toe te geven, omdat naast Van Rijn ook Hennis (Defensie) en Van der Steur (Veilgheid en Justitie) op zijn deur kloppen. Hennis wil er zelfs 2 miljard euro extra bij voor de komende jaren. En Van der Steur zit met een reorganisatie van de politie die financieel gierend uit de hand loopt. Onlangs lekte uit dat de politie-reorganisatie nog zo’n 250 tot 300 miljoen extra gaat kosten, en dat het kabinet voor terreurbestrijding en vluchtelingenopvang nog eens 150 miljoen euro extra moet reserveren.

Vorige week bleek nog dat driekwart van de gemeenten flinke potten zorggeld overhouden. Geld -deels- bestemd voor langdurige ouderen- en gehandicaptenzorg ligt dus nog in de gemeentehuizen te wachten op een goede bestemming. Nu wil Van Rijn mogelijk ook een half miljard minder bezuinigen. Hartstikke mooi, maar degelijk besturen is anders.

(Bron: Fd)

6 Reacties op Kabinetsleden willen het zelf ook niet meer, bezuinigen

 1. (Vorige week bleek nog dat driekwart van de gemeenten flinke potten zorggeld overhouden. Geld -deels- bestemd voor langdurige ouderen- en gehandicaptenzorg ligt dus nog in de gemeentehuizen te wachten op een goede bestemming.)

  De schrijver van dit artikel zit ernaast!!!

  Gemeenten houden geld over omdat zij – de Gemeente zelf dus- te FEL HEBBEN BEZUINIGD op de WMO !!!

  Er zijn zelfs Gemeenten die de HH1 geheel afschaffen. Duizenden , tienduizenden mensen hebben veel minder uren toegekend gekregen etc etc etc …….. er is kaalslag! Huishoudelijke hulpen werken vaak in eigen tijd (niet betaald dus) door om alles toch nog schoon te kunnen krijgen want we laten onze cliënten niet in de steek.

  Dat geld is niet ‘over’ ……… die gelden zijn NIET BESTEED waarvoor ze bedoeld waren en dat is geheel iets anders.

 2. Oluf van Roon // 18 april 2016 om 14:55 // Beantwoorden

  Mensen open je ogen, de verkiezingen komen er aan dus men wil hun hachje redden, dus ik denk uitstel tot na de verkiezingen maar dan wel met opslag om de schade in te halen.

 3. Was dat niet in eerder onderzoek al bevestigd 4 jaren geleden?
  “Het internationaal gerenommeerde Lombard Street Research heeft uitgerekend dat het recent gesloten nieuwe europact Nederland ieder jaar 15 miljard euro kost.”
  e welvaartsoverdracht van met name Duitsland en Nederland naar Zuid Europa en nieuwe Oost-Europese lidsaten zal blijven stijgen.
  De ingevoerde permanente bezuinigingen op bijvoorbeeld de ouderen, de chronisch zieken, de gezondheidszorg en het onderwijs zijn blijvend en stijgend.
  Kabinets leden willen niet meer bezuinigen? Dat is mosterd na de maaltijd.
  Kabinetten Balkenende en Rutte hebben alles weggehoond en weggelachen.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/nieuw-europact-kost-nederland-jaarlijks-minstens-15-miljard-euro#form

 4. Allemaal leugens zoals gewoonlijk !
  Mensen laat je niet belazeren door deze berichten de verkiezingen zijn weer op komst
  Als dit zootje mag blijven zijn ze hun loze beloften zo weer vergeten !

 5. Nee, ze zijn niet bezuinigsmoe. Er zijn volgend jaar verkiezingen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.