Merkel doet, keurig volgens de wet, precies het verkeerde

En Erdogan lacht zich rot

(Foto: bundesregiering.de, Guido Bergmann)

De beslissing van bondskanselier Angela Merkel om toestemming voor mogelijke vervolging van Jan Böhmermann te geven, heeft nu al schade aangericht: cabaretiers en andere grappenmakers houden voortaan hun mond over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Merkel volgde strikt de wet, maar deed precies het verkeerde; ze gaf namelijk de boodschap af dat belangrijke Europese waarden ondergeschikt zijn aan de particuliere gevoelens van een verlicht despoot. En, Duitsland biedt komieken kennelijk geen bescherming als het er op aan komt.

Jan Böhmermann, de komiek met de grove grappen, is inmiddels ondergedoken en wacht wellicht een proces. (Foto: zdf.de)

Jan Böhmermann, de komiek met de grove grappen, is inmiddels ondergedoken en wacht wellicht een proces. (Foto: zdf.de)

Hier en daar volgen wellicht nog een paar protestjes en piepkleine verzetsdaadjes tegen een mogelijke vervolging van Jan Böhmermann, maar Erdogan bespotten, daar begint de modale komiek natuurlijk niet meer aan. Het schrikbeeld van bedreigingen en mogelijke vervolging is waarschijnlijk effectief.

In tegenstelling tot wat Merkel beweert, is de vraag of Böhmermann schuldig is, wel politiek. Door een a-politieke rechter een oordeel te laten vellen, kijkt Merkel letterlijk weg van de realiteit. Erdogans gestook vormt namelijk ook de Duitse samenleving, en niet bepaald ten gunste van de Duitsers zelf. Hier ligt dus wel degelijk een rol voor de politiek.

Rechtsstatelijk denken is uiteraard essentieel voor een regeringsleider. Overigens is het niet het grootste talent van president Erdogan. Merkel doet dat echter tot in het absurde en presenteert dat als een overwinning: kijk meneer Erdogan, zo doen nette rechtsstaten dat. Gefeliciteerd, alsof Erdogan dat lesje niet kent. Duitsland heeft het gelijk van de fietser die van rechts kwam, maar wel onder de auto ligt. Intussen wordt het leven van een ondergedoken komiek tot een hel gemaakt.

(Foto: wikimedia.commons.org)

(Foto: wikimedia.commons.org)

De wet is de wet, stelt Merkel, terwijl ze tevens laat weten dat de dezelfde wet moet verdwijnen. Wanneer het Duitse Openbaar Ministerie dezelfde houding als de bondskanselier heeft, wet is wet no matter what, gaat het Böhmermann vervolgen. Hij beledigde immers de Turkse president en dat is nu eenmaal strafbaar.

Het resultaat is dat Duitsland straks een satiricus vervolgt op verzoek van een zeer dubieus en agressief staatshoofd. Daar had Merkel geen stokje, maar een hele dikke grenspaal voor moeten steken. Wellicht rechtsstatelijk op het randje, maar het was het enige juiste om te doen.

8 Reacties op Merkel doet, keurig volgens de wet, precies het verkeerde

 1. Het lijkt mij dat wij in de tijd van de brave soldaat Svejk zijn terug belandt. De oplossing is aangegeven in het boek van Jaroslav Hasek.

 2. Dit is dan de meerledige blunder van Merkel.
  Blunder1 uitnodigen van asielzoekers en vluchtelingen voor Duits belang
  Blunder 2 actief de EU landen opzadelen met de uit de hand gelopen gevolgen van de uitnodiging via de EU..Keizerin Merkel dicteert…alle rijke EU landen accepteren de aangeboden sigaar…met alle gevolgen van dien. De gewone bevolking heeft daar niets over te zeggen..Asielzoekers gepolitiseerd tot vluchtelingen,
  PvdA draait psychotisch via dictatortje Samsom.
  Blunder 3. aan moedigen van de EU tot een contract met volstrekt onbetrouwbaar Turkije
  om de instroom van asielzoekers te stoppen resp.tegen te gaan ..Turkije chanteert meteen al en de EU slikt..Neoliberaal koopt graag problemen af
  wordt vervolgd

 3. blunder 4:
  Merkel neemt als eerste contact op om Erdogan vooral bij voorbaat al te sussen en te paaien..
  Hij is onderdeel geworden van ene conference en daar werd hij nogal in de mangel genomen..Dus vooral niet betrekken op het moeizaam afgesloten contract met de EU..
  Weer positioneert Merkel zich hier as de keizerin van de EU…Ze gooit olie op het vuur

  De eer-gerichte kortlontje ego Erdogan trekt meteen van leer..en maakt verwijzingen naar het contract..Wie hem belachelijk maakt dient gestraft!! Idioot gestraft!!
  Hij/Erdogan/ is immers de GrootMarloef..
  Duitsland kent enorm veel Turken (net als NL) die idolaat zijn van Erdogan.
  Erdogan is in dit spel Machtiger dan Merkel, Dwingt de Keizerin van de EU, .
  Er komt een visumvrij reizen voor de Turken met dat idee..Wat een integratie!!.De 5e colonne..
  .
  Koren op de molen van het Paard van Troje en het Turks ¨psychopatendom..
  Krankzinnige EU..Geld belangrijker dan mensen

 4. De wet is de wet. Zo ken ik er nog wel een paar. Formeel moet ik op zondag de rust respecteren van een stel halve garen die denken dat het helpt om tegen een muur te mompelen. Als eigenaar van een koffiezaak moet ik concurreren met Starbucks, die van wegswege is vrijgesteld van belastingen. Ik mag van wetswege een omhooggevallen Duitse kneus niet beledigen. De wetten voor banken en zorgverzekeraars worden geschreven door banken en zorgverzekeraars. En voor wie meer dan een miljoen heeft geldt vooral de wet al helemaal niet meer.
  De wet is de wet totdat je geld hebt.

 5. Klaus Metzwürst // 16 april 2016 om 15:55 // Beantwoorden

  Duidelijk is ook deze keer weer de lafheid, of de Stasi mentaliteit zo u wilt, van Moefti Merkel om cabaretier Jan Böhmermann als wisselgeld te gebruiken in de Godvergeten Turkije deal.

  En dan te bedenken dat ze op 21 april in Middelburg een “Four Freedoms Award” uitgereikt krijgt omdat “ze zich heeft onderscheiden door de manier waarop ze moreel leiderschap heeft getoond in Europa en de wereld”.

  Zum Kotsen !

 6. Maan Arkenbosch // 16 april 2016 om 17:30 // Beantwoorden

  Dat komt goed uit voor Die Alternatieve fur Deutschland en de Pegida beweging. Ook beginnen de Duitsers algemeen meer te morren en dat is de opmaat voor verkiezing verlies. Inmiddels beginnen de grote bedrijven, waaronder VW, Siemens en de winkel ketens te dreigen met massa ontslag. Tel daarbij de moslim gelukzoekers, welke werk en kostbare omscholing willen of in her criminele circuit verdwijnen en de achilleshiel van Merkel wordt goed zichtbaar. Merkel is een lakei van het Amerikaanse grootkapitaal of de Bilderberg beweging.

 7. Bas van Stapelberg // 16 april 2016 om 19:09 // Beantwoorden

  Kijk ze eens gezellig zitten te kuffelen. Deze Oost Duitse knol samen met heroïnehandelaar Erdogan. Allebei een regelrechte vijand van de democratie. Raar dat iedereen vreselijk bang is van Erdogan? Wat weet hij nog meer? De complete Nederlandse politiek en pers kruipt voor deze dictator. merkel en Erdogan bepalen wat er gebeurt in de EU en ook indirect in Nederland, onvoorstelbaar. En Merkel heeft kritiek op Poetin. Trouwens omroepen, homo organisaties, enz, ze zijn opvallend stil als het over Erdogan gaat of de economische vluchtelingen. Waarom geen boycot?

 8. VS wilt oorlog punt uit want hun economie bestaat voor 63% uit oorlog industrie of oorlog.
  Met Rusland gaat helaas niet en dat geeft als resultaat dat het dan maar in Europa moet gebeuren.
  Dat geeft weer als resultaat dat de staten van Europa eerst wel ruzie moeten maken met elkaar dat de EU uit elkaar valt en als breekijzer zijn de arabieren onder de noemer vluchteling in gehuurd.
  En wie weet komt het er dan nog van dat de Europeanen zo gek zijn om toch Rusland aan te vallen net als die andere vazal van de States HITLER.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.