‘Mensen voelen aan dat politici niet zijn opgewassen tegen bedrijfsleven’

De Londense City, symbool voor het internationale geld en bedrijfsleven. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Mensen voelen instinctief aan dat politici en hun ambtenaren niet opgewassen zijn tegen het bedrijfsleven’, schrijft de politiek commentator van de Groene Aukje van Roessel deze week naar aanleiding van de Panama Papers.’Het is niet verwonderlijk dat de onvrede over de daaruit voortvloeiende ongelijkheid en onzekerheid, over baan, inkomen en pensioen, wordt geprojecteerd op de politiek.’ Overigens denkt ze dat mensen niet alleen hun woede richten op de politiek, maar ook ‘hun hoop’.

In De Groene Amsterdammer, 13 april.

In De Groene Amsterdammer, 13 april.

‘Met enig optimisme zou je kunnen zeggen dat alle onvrede over de politiek juist betekent dat mensen inzien dat ze politici nodig hebben om bedrijven te dwingen eerlijk belasting te betalen en fatsoenlijke lonen uit te keren. Nationaal kan die politiek steeds minder beginnen tegen het internationale bedrijfsleven, de kiezer weet zich echter alleen in het nationale parlement -een beetje- vertegenwoordigd.’ Van Roessel ziet een democratisch tekort dat stevig begint te wringen.

Vandaar de populariteit van referenda? Naar aanleiding van het referendum over het Oekraïneverdrag en het Britse referendum over een Brexit in juni, ‘lopen mensen zich al warm voor een Nexit-referendum’. Omdat zo’n volksraadpleging er voorlopig niet in zit (een referendum aangevraagd door burgers moet gaan over een net aangenomen wet en Nederland is al EU-lid), kijken de ‘Nexit-mensen’ alvast ‘reikhalzend uit naar het referendum over een Brexit’.

(Beeld: screenshot Youtube, BBC)

(Beeld: screenshot Youtube, BBC)

Brexit of niet, ook de Britten zullen belastingontwijking moeten aanpakken. Dat kan alleen door internationale samenwerking. Stemmen de Britten straks voor een Brexit, dan gaat Groot Brittannië de volgende dag al onderhandelen met Brussel. De Britse regering zal inzetten op een handelsverdrag zoals de EU heeft met Oekraïne, maar dan wel met vrij reizen voor de Britten. Het is een stap terug in de internationale samenwerking met Europa en dat is ‘totaal onlogisch’. Zeker wanneer je internationale problemen als belastingontwijking wil tegengaan.

Ook de Britse media staan bol over de Panama Papers.’Om belastingontwijking tegen te gaan, zal er echter internationaal moeten worden samengewerkt. Dat vergt meer Europa’, meent Van Roessel. In Wales hebben de middenstanders uit een dorp uit protest tegen belastingontwijking zelf een belastingconstructie opgezet onder het motto ‘wanneer zij niet betalen, dan wij ook niet’. Het initiatief toont de machteloosheid van de politiek. Terwijl mensen willen dat politci het bedrijfsleven terug in het hok duwen, zien ze politici die kennelijk niet opgewassen zijn tegen het internationale bedrijfsleven. Ze stellen de vraag ‘wie is hier nu de baas?’ Het antwoord is …….

(Bron: De Groene Amsterdammer)

4 Reacties op ‘Mensen voelen aan dat politici niet zijn opgewassen tegen bedrijfsleven’

 1. Jeroen Korenaar // 15 april 2016 om 10:37 // Beantwoorden

  raar – feitenvrij – verhaal. Papiervulling. Kennelijk denkt ook de Groende dat haar abonnees een beetje achterlijk zijn. Dat die op afroep, waartoe die Papers nou net toevallig zijn gelekt …, het gesubsidieerde bedrijfsleven in de peiling hebben gekregen en boos doen.

  De Groene ‘ontdekt’ majeure – al decennia voortwoekerende misstanden – pas na zo’n ‘lek’.

  Het is echt de moeite niet nog een opinieblad te kopen dat pas over items gaat schrijven als iedereen dat doet, of al gedaan heeft.

  Dit is al decennia gepland, en stap voor stap doorgevoerd. Het proces is globalisering gelabeld. Of zoals de Club van Rome ca. 30 jaar geleden: ‘post-industrial’ zero-growth era’.
  Stiglitz: ‘Voodoo-economics’,
  Milton Friedman (Chicago School of Economics): Monetary Fascism’.
  Soros: ‘New Economic Thinking’
  De ‘Money Makers’, <0,01%, gaan over lijken, miljoenen lijken desnoods.

  De Beste mw. van Roessel stelt – uit de losse pols – als dat meer Europa (int. samenwerking) de weg van de oplossing is. . . . .
  Dát blijkt nu juist precies de oorzaak van dit probleem!

  De EU hangt helemaal aan de touwtjes van de Ronde Tafel en de Europese Council of Foreign Affairs.
  Het EP is vol gezet met jonge onervaren schoolverlaters, die zijn uitgekozen om te dienen als 'bruikbare idioten', ja-kikkers; de bekende banen draaimolen.
  Van en naar het gesubsidieerde globale bedrijfsleven. Uit-de-aard is dat fascisme pur sang. Bizar om dan nóg te pleiten voor meer van dat soort internationale samenwerking. Eng.

 2. Volgens mij heeft de schrijver scheve ogen.
  EU politiek gaat niet over mensen..die zijn noodzakelijk kwaad, maar over bedrijven,multinationals..de EU moet beheerd worden als een enorme corporate met divisies en een continentale markt (en daarbuiten) omvatten en beheren. En die `markt`moet gemanaged worden..het is geen democratisch project en wordt geleid door gepasseerde politici die geen barst verstand hebben van hun eigen `markt`..
  Net als vele directeuren die gene enkel verstand hebben van de gang van zaken en inhoud van het bedrijf waarover zij directeurtje spelen.Ze hollen gewoon hun eigen gremium achterna en denken dat dat belangrijk is en de inhoud van hun functie omvat/bepaalt Netwerkslurpen.het dineert, reist,babbelt en verblijft wat af..
  De EU denkt gestart te zijn uit het niets, gooi wat verzinsels en landen bij elkaar met eenzelfde munt en je hebt ene EU..los van elke natie die deel van uit maakt

 3. en belasting= Tja..de EU is een zwart gat voor wat betreft geld..de leden hebben niet alleen vertegenwoordigers in Brussel maar de EU ontvangt miljarden als contributie.

  En dan moeten we eens kijken hoeveel belasting de overbetaalde politici betalen…..De ideologie van de neoliberale EU -..want het is een neoliberaal project bij uitstek-is er helemaal op uit op halen wat er te halen valt en anderen de rekening te geven.
  Het is zo frauduleus en corrupt als de pest..natuurlijk moet het hard roepen dat er maatregelen moeten worden genomen tegen fraude en ontwijking )woordenspel voor hetzelfde..het gaat over het niet spelen volgens de regels- maar de EU zal er blijvend naar streven die manier van doen in stand te houden..Geld, macht,aanzien en grote sier zijn immers de doelen van de neoliberale praktijken.
  Er is nooit genoeg…Dus die EU gaat traineren,uitstellen en behoeftig doen,prioriteiten verleggen..ze vertegenwoordigen geen volk..ze vertegenwoordigen bepaalde gremia en creeren daarmee dat geld omhoog valt, rangen en standen in de samenleving en apert ongelijke welvaartsverdeling.
  Hun menvisie en samenlevingsvisie en valse moraal laat dat toe en werken het in de hand

 4. De EU is het toonbeeld van hoe het niet moet.Overal geeft neoliberale politiek/heel opvallend/ DEZELFDE sociale en morele ELLENDE..
  Ongelijke verdeling van de welvaar,rangen standen,misdeeldheid,armoede en sociale gevolgen daarvan,machtspolitiek, uithollen van de bevolking, hypercontrole en bureaucratie begunstigen van rijk en benadelen van minder bedeelden en armen ( Mattheusprincipe),wantrouwen, bepaalde ziektes,stress,scheve ontwikkelingen bij de jongeren,meester/slaafgedoe,hebzucht en bedrog…gewetensverleis,grensoverschrijdende praktijken)moord,letsel,vernederen, hypercontrole en bureaucratie,manipulatie, leugens..fraude /ontwijking en corruptie enz..
  Smeerlapperij alom, alles voor geld, macht, aanzien,grote sier..
  TOP down, zonder inspraak.
  De VS als toonbeeld, de VS als slectys functionerende samenleving op aarde..je kunt van Europa geen VS maken..ook als is dat het doel van de EU, Een EU dat niemand dan alleen zichzelf vertegenwoordigt. Een abstractie van Fatntasy Island dat alleen maar eiegen soort verdraagt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.