Verzekeraars willen straks ook inzage in nieuw overheidsregister met privégegevens

Minister Dijsselbloem op een Haagse borrel in mei 2014. (foto: rijksoverheid.nl)

Net als de Belastingdienst, opsporingsdiensten en toezichthouders als De Nederlandsche Bank willen ook de verzekeraars onbeperkt toegang tot een nog op te richten centraal register met financiële gegevens van eigenaren van vennootschappen en andere juridische constructies. De Europese Commissie verplicht zo’n register als instrument tegen witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil de verzekeraars slechts beperkt toegang geven omdat hij de privacy van mensen wil waarborgen.

Foto: Flickr, Snorski

Foto: Flickr, Snorski

Dijsselbloem schreef 20 februari al aan de Kamer dat hij banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen slechts deels toegang wil geven tot de gegevens van de betreffende burgers. ‘Het moet niet zo zijn, dat zij ineens risico lopen op afpersing, chantage of ontvoering, omdat hun persoonsgegevens ineens voor iedereen toegankelijk zijn’, aldus Dijsselbloem.

De verzekeraars zien dat echter helemaal anders. Lobbyist Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars vindt dat er na de Panama Papers een nieuwe situatie is ontstaan. ‘Willen we geen Panama Papers meer, dan moeten we misschien ook een tikje minder privacy accepteren’, aldus De Boer met een subliem gevoel voor timing in NRC Handelsblad. In elk geval eist het verbond toegang tot het nieuwe register zodat ook verzekeraars louche volk en erger kunnen opsporen.

Volgens de wet zijn verzekeraars verplicht transacties te controleren. ‘Dan moet je niet als er een register komt, dat maar voor de helft openstellen’, aldus De Boer. Bovendien heeft de sector ook financieel belang bij toegang tot het register met privégegevens: ‘opsporing kost verzekeraars nu tientallen miljoenen’ per jaar.

Directeur van het Verbond van Verzekeraars Leo de Boer: 'We moeten misschien een tikje minder privacy accepteren

Directeur van het Verbond van Verzekeraars Leo de Boer: ‘We moeten misschien een tikje minder privacy accepteren’. (foto: verzekeraars.nl)

Uiterlijk 26 juni 2017 moeten alle EU-lidstaten een register opgetuigd hebben. Het gaat inzicht geven in de financiële gegevens van de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen en andere juridische en financiële constructies. De bedoeling is om met het register zichtbaar te maken wie uiteindelijk aan de touwtjes trekt binnen zo’n firma.

Hoewel de Panama Papers over belastingontwijking gaan, en dus niet over strafbare fraude en witwassen, pakken de verzekeraars hun moment. Internationaal is er nu dankzij de papers namelijk grote aandacht voor de opsporing van geldverduisteraars. En dus kunnen we het hete ijzer nu smeden, moet het Verbond van Verzekeraars hebben gedacht.

Tuurlijk willen de verzekeraars inzage, net als banken, vermogensbeheerders en andere commerciële partijen. Er van uitgaande dat de meeste personen in zo’n register gewoon deugen, is een zorgvuldige omgang met de privacygegevens essentieel, want ook deze burgers hebben recht op privacy. Maar wanneer allerhande bedrijven inzage krijgen, ongetwijfeld om de beste redenen, blijft er van die privacy bar weinig over.

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op Verzekeraars willen straks ook inzage in nieuw overheidsregister met privégegevens

 1. Mmhh misschien is het juist WEL een goede zaak bij hoge inkomsten en vermogens juist WEL alle gegevens openbaar te maken..
  Het alom gevoel creeren dat ze direct in de gaten worden gehouden en hun misstappen meteen zichtbaar worden..dat maakt en en hun maatjes schuw voor wanpraktijken met miljoenenboetes..
  Geen achterkamertjes meer, schande als je verkeerde dingen doet etc etc zodat deze figuren ook geen beleidsposten meer kunnen vervullen bij de overheid en beleidsinstituties

  Machtswanenpreventie.

  Met ons belastingstelsel is het onmogelijk dat je je schatrijk kunt WERKEN..Je moet je wegen maken in louche en ontwijkende praktijken..
  Ontwijken of frauderen is natuurlijk niets anders dan woordenspel.

 2. aan de andere kant moet er voor worden gewaakt dat juist de beheerders van dit soort registers niet zelf de v boel van eieren maken..
  Zie goededoelen organsaties, Dexia etc.
  Diefje bijt diefjesmaat niet. Veel beheerders van eurofiele huize..

  de weerstand bij VVD en eurofiele figuren zal huizenhoog zijn….Ineens volop morele en softe argumenten om de boel weer te manipuleren.

  Het blijft tenslotte EU-theater. Zelf het meest corrupte en frauduleuze instituut van het continent.

 3. Ik wil ook volledige inzage.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.