IMF: ‘Politiek klimaat in Europa en VS bedreigt wereldeconomie’

IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld (beeld: screenshot imf.org)

Het steeds meer naar binnen gekeerde politieke klimaat in de EU en VS vormt een bedreiging voor de wereldeconomie, aldus hoofdeconoom van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) Maurice Obstfeld dinsdag bij de persconferentie over de World Economic Outlook. ‘De politieke consensus die eens het Europese project aandreef begint te rafelen’, constateert hij. Een mogelijke Brexit is daar een voorbeeld van. Ook vreest Obstfeld voor het vrijhandelsverdrag TTIP, nu de vier presidentskandidaten in de VS zich al uitspraken tegen zo’n verdrag met Azië. Landen moeten zich voorbereiden op een economische terugslag.

De westerse landen hebben last van vergrijzing, een lage productiviteitsgroei en hardnekkig hoge schulden. Het IMF wil dat de overheden krachtig handelen, terwijl de Centrale banken hun huidige beleid moeten doorzetten. Regeringen moeten volgens Obstfeld meer investeren in infrastrucurele projecten, de markten liberaliseren en de arbeidsmarkten flexibiliseren.

Anti-TTIP-demonstratie februari 2015 in Brussel. (Foto: Flickr, Jess Hurd/NoTTIP)

Anti-TTIP-demonstratie februari 2015 in Brussel. (Foto: Flickr, Jess Hurd/NoTTIP)

‘Het verzet tegen internationale economische integratie groeit en dat zet een rem op of keert mogelijk zelfs de naoorlogse trend van een steeds opener handel’, zei de Amerikaan. Volgens de IMF-functionaris zijn de achterblijvende loonontwikkeling en toenemende ongelijkheid in veel landen een belangrijke oorzaak van de onvrede. ‘Dit heeft een breedgedragen gevoel gecreëerd dat slechts de elite en de internationale kapitaalverschaffers van economische groei profiteren.’

De prognose voor de wereldeconomie stelde het IMF naar beneden bij ten opzichte van januari naar 3,2 procent groei. Maar de wereldhandel is nog kwetsbaar en stagnatie ligt op de loer. Er is maar weinig voor nodig om terug in een recessie te schieten, waarschuwde Obstfeld.

Het is zeer zeldzaam dat het IMF zich uitlaat over politiek. Kennelijk is er volgens het fonds dus iets uitzonderlijks aan de hand. Wel vreemd dat Obstfeld enerzijds ziet dat mensen beseffen dat economische groei steeds minder in hun belang is, met alle gevolgen van dien. En anderzijds pleit het IMF voor verdere liberalisering en flexibilisering, dus meer van hetzelfde.

(Bron: Fd, imf.com)

8 Reacties op IMF: ‘Politiek klimaat in Europa en VS bedreigt wereldeconomie’

 1. Ik geloof dat het waarlijk begint door te dringen..
  Neoliberale politiek beschadigd de persoonlijke en samenlevingsconditie en ontwikkeling.
  Valse moraal, bizar mensbeeld en absoluut verkeerd maatschappijbeeld.
  Neoliberale politiek draagt bij aan en initieert zelfs ongelijke samenlevingen met als gevolg zeer ongelijke verdeling van de welvaart en uitmelken van de middenstand–gevolg: stagnatie van de economie, de echte economie
  Keiharde logica die er bij de neoliberalen maar niet in wil..
  Dat zullen we er in moeten slaan!

  Voorop loopt de VS..de slechtst functionerende samenleving van deze wereld..de EU
  identificeert zich met deze naar macht strevende ondemocratische natie middels de EU en deze EU gaat dus ook dezelfde ¨problemen krijgen

  Absolute daling van het vertrouwen in de politiek..

 2. verder moet gesteld dat onze eurofiel neoliberale regering de staatsschuld tot recordhoogte heeft gedreven.
  De VVD die steeds de vraag opriep wat we onze kinderen nalaten heeft zelfs een cynisch randje gekregen..we laten ze niks anders dan schulden na..eurofiel neoliberaal is dol op grote sier en aanzien..en wordt belast door de bijkomende kosten naats het lidmaatschap van de EU..)reizen,verblijven babbelen,diners en lust,secretaresses,tolken etc etc. Miljarden…
  Dit kabinet is extreem uithuizig..videoconferenties zijn er waarschijnlijk niet..en telefoontjes lopen stuk op taalverschillen..

 3. Bas van Stapelberg // 13 april 2016 om 21:41 // Beantwoorden

  Hoe meer liberalisme hou hoger de schulden. Maar IMF moet trouwens samen de WB bij zichzelf te rade gaan.

 4. Bas van Stapelberg // 13 april 2016 om 21:44 // Beantwoorden

  Jos haalt ook de taalverschillen nog even aan, inderdaad essentieel om iets van groot tot klein te laten slagen is het spreken van dezelfde taal. Zolang er verschillende talen zijn zal er ook nooit sprake zijn van een cultuur. Daarom alleen zal een EU nooit werken,

 5. Ik denk dat het hele denkmodel op de schop moet, het vastgeroeste idee van meer winst gebaseerd op meer groei is gewoon voorbij. De economie zal niet meer groeien. Tegen de tijd dat dat besef doorgedrongen is, is de wereld drastisch veranderd.

 6. Het boek “the Money Maffia” van Paul Hellyer geeft een goed overzicht van wat er speelt. De IMF en de Wereldbank storten miljarden mensen in de ellende. Deze instituten kunnen als eerste per ommegaande opgedoekt worden.

 7. Het IMF waarschuwd al tijden voor de leegroof. De oeso ook. De g20 top stond ook in het teken van investeren door regeringen. En ik ben het volledig eens met de commentatoren dat verder de markten liberaliseren nu juist de problemen zullen verhogen.
  Wat bedoelt men met liberaliseren . Minder regels zoals de financiele sector?
  Het model , economische groei is over en uit. Groei in kwaltiteit van leven voor iedereen wordt het thema.

 8. Maan Arkenbosch // 16 april 2016 om 19:19 // Beantwoorden

  Zoals bekend heeft 1% van alle rijken in de wereld 99% van het vermogen. De eenvoudigste oplossing voor meer welvaart en gerechtigheid is deze 1% gewoon grotendeels hun via maffia-achtige tactieken verworven door de corrupte politiek bevorderde rijkdom af te pakken en te herverdelen.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. MeerVrijheid Blog » Blog Archive » IMF: ‘Politiek klimaat in Europa en VS bedreigt wereldeconomie’

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.