‘Het is tijd voor een minister van Voedsel’

(Foto: Christian Schnettelker, www.manoftaste.de)
‘Dat de problemen rondom ons voedsel groot zijn, blijkt uit een gestage stroom rapporten die de afgelopen jaren verschenen. Daaronder een belangwekkende studie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, die ervoor pleit om van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid te gaan’, aldus politicoloog Herman Lelieveldt, schrijver van het net verschenen boek De voedselparadox in NRC Handelsblad. We eten veel te veel vet, suiker en zout, maar met de voedingsindustrie maakt de minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) slechts boterzachte afspraken. Het is tijd voor minister van Voedsel.
In NRC Handelsblad, 11 april.

In NRC Handelsblad, 11 april.

‘Wie kijkt naar de baaierd aan problemen met ons voedsel moet ook nadenken over een meer structurele manier om voedsel op de politieke agenda te houden. Het is daarom hoog tijd voor een bewindspersoon die de voedselproblemen integraal aanpakt.’ Iemand die zich binnen het kabinet structureel inzet voor een duidelijk voedselbeleid. Lelieveldt: ‘Daarom is het nodig dat de staatssecretaris van Landbouw plaatsmaakt voor een minister voor Voedsel’.

Als het gaat om voedsel, staan politici in Den Haag machteloos, zeggen ze. Lelieveldt betwijfelt dat. De jaarlijkse barbecue waarmee Den Haag al 38 jaar het politieke seizoen afsluit, wordt aangeboden door de vlees en pluimveesector. Een lobbyinstrument. Dat wijst er op dat de voedselproducenten wel goede toegang hebben tot Den Haag. Sterker, hun belangen zijn ‘in het hart van de politieke besluitvorming genesteld’, weet Lelieveldt. Zou de vlees- en pluimveelobby er zoveel werk van maken wanneer Den Haag helemaal machteloos was als het gaat om voedsel?

Politicoloog Herman Lelieveldt, doceert aan het University College Roosevelt in MIddelburg. Vanwege 'de baaierd aan problemen met ons voedsel' pleit hij voor een minister van Voedsel. (Beeld: screenshot omroep Zeeland)

Politicoloog Herman Lelieveldt, doceert aan het University College Roosevelt in MIddelburg. Vanwege ‘de baaierd aan problemen met ons voedsel’ pleit hij voor een minister van Voedsel. (Beeld: screenshot omroep Zeeland)

Volgens Lelieveldt, die doceert aan de University College Roosevelt in Middelburg, is er sprake van een voedselparadox waarin ‘de burgers vastzitten’. ‘De meesten bekommeren zich thuis nog wel om dierenleed en eerlijke handel, maar veranderen in de supermarkt toch steeds weer in koopjesjagers die zwichten voor de kiloknaller en het wel geloven met al die fairtrade-labels’. Ook de overheid kan volgens Lelieveldt nog niet echt ‘de burgers en bedrijven de juiste kant opduwen’. Onder meer door de globalisering en internationalisering van beleid: ‘Het verbod op kiloknallers? Mag niet van de EU, want in strijd met de interne markt’.

Goed idee dus, zo’n ministerie van Voedsel. Een kabinetslid dat zich structureel druk maakt om de herkomst en samenstelling van ons voedsel. Hopelijk krijgt het een langer leven dan de inmiddels -terecht- opgeheven fopministeries van Jeugd en Gezin of Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

(Bron: NRC Handelsblad)

6 Reacties op ‘Het is tijd voor een minister van Voedsel’

 1. Een goed idee om een overbodige ministerie te verruilen voor een die voedsel regels opstelt voor de voedingsindustrie. Op een kant worden wij geïnstrueerd hoe gezond te eten maar in de winkels haal je voornamelijk zout en suiker of vele E’s verpakt in een anders hetende product. De industrie heeft lak aan de regels zoals ze nu zijn. Er is meer echte druk voor nodig. Misschien zou helpen als de politici bij de jaarlijkse barbecue hetzelfde voorgeschoteld krijgen wat wij in de winkels halen.

 2. zo lust ik er nog wel 16…
  Een minister voor milieu en milieu en klimaatdoelendoelen
  Een minisiter voor integratie
  Een minister voor kwaliteitscontrole van de politiek
  Een minister voor -directe- democratie
  Een minister voor armoedebestrijding
  Een minister voor uitgavebeheersing aan deelnamekosten -direct en indirect- van de deelname aan de EU(reizen, diners,conferenties,verblijfskosten, vervoerskosten, werkvergaderingen,besprekingen algemeen, telefoon,fax,e/mail,post,typistes tolken,drukkosten, etc etc. Nooit genoemd maar het loopt de spuigaten uit..
  en ga zo maar door

  Als ik kijk naar de achtergrond van de wens voor een c voedselminister dan wordt het ene betuttel en aanwijzingsfiguur die weer dwang moet kunnen uitoefenen op wat we eten en drinken..hou je er niet aan, dan volgen er maatregelen enz enz..
  Meteen alle prijzen weer omhoog voor een nieuwe markt..
  Wat iedereen weet weet iedereen en als mensen iets anders doen dan wat een betuttelaar gaat aanwijzen dan moeten ze dat zelf weten..We leven toch in ene vrij land= Of moeten we weer gehoorzamen aan de `morele`markt van neoliberaal

 3. ik z denk dat uitbreiding in deze richting gewoon een ziekelijk gevolg gaat hebben

  Straks krijgen we een caloriechip ingespoten..

  De politiek gaat zich met voorschriften op elke terrein van levenssfeer begeven en standaarddienaren van de politiek fabriceren..alles overheersend en alles geldgericht.
  de ideale neoliberale machtspolitiek..Orwell is er niets bij

  Zij – politici-weten wat goed voor ons is..wij zien het alleen nog niet in..
  De stelling van Samsom..alleen in andere woorden

  Of het volk dat nu wil of niet, is compleet niet aan de orde.
  Het volk wordt behandeld als incompetente 4 jarigen die onder curatele moeten staan.

 4. Hier wordt de bekende denkfout gemaakt: de overheid lost alles op.
  Zeker tegenwoordig is duidelijk te zien dat de overheid in verreweg de meeste gevallen het probleem is.

  Wat we wel nodig zijn is goede voorlichting voor hen die niet meer naar school gaan. En dan bedoel ik, eerlijke, ongesubsidieerde, ongesponsorde, totaal onafhankelijke informatie omtrent voeding en de link van voeding en gezondheid.
  En wat onmisbaar is; is dat onze kinderen eerlijk, ongesubsidieerde, ongesponsorde, totaal onafhankelijk onderwijs krijgen over voeding en de link van voeding en gezondheid.

  Mensen kunnen pas een echt goede keuze maken als ze goed informatie hebben. En daar ontbreekt het aan.

 5. Er was eens een ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Dat werd later het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dan hebben we nog de VWA, tegenwoordig NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. En ze leefden nog lang en gelukkig.

  Mensen hoeven niet voor zich laten denken. Mensen kunnen veel beter zelf gaan denken en wakker worden. De politici zijn er niet voor de mensen, de mensen zijn er voor de politici. We merken dat vooral in onze portemonnee. Deze situatie is niet langer wenselijk!

  Luister eens goed naar het lied van John Lennon: “Imagine”. Voor diegene die geïnteresseerd is in de Waarheid en dus juiste informatie: neem eens een kijkje op de website christuswijs.nl

 6. Als ik het artikel van Salon lees vraag ik mij af waar we mee bezig zijn. TTIP moet er zeker niet komen.http://www.salon.com/2016/04/06/5_disturbing_facts_the_food_industry_doesnt_want_you_to_know_partner/

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.