Duitse overheid onderzoekt mogelijke vervolging komiek na eis van Turkse president Erdogan

De Turkse president Erdogan. (Foto: wikimedia.commons.org)
Duitse komieken kunnen beter niet meer spotten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president voelt zich namelijk snel beledigd en de Duitse regering staat kennelijk niet pal voor de vrijheid van meningsuiting. Sinds gisteren eist Turkije van Duitsland dat het de komiek Jan Böhmermann oppakt voor belediging van de president. Of liever, van 78 miljoen Turken. De Duitse overheid onderzoekt nu of de grappenmaker wordt vervolgd.
In de Volkskrant en Telegraaf, 12 april.

In de Volkskrant en Telegraaf, 12 april.

‘Domme zak, laf en bekrompen, is Erdogan de president. Het meest houdt hij van geiten neuken en minderheden onderdrukken. Koerden trappen, christenen rammen. En ’s avonds in plaats van slapen, orale seks met duizend schapen’, aldus de cabaretier in een uitzending op 31 maart, gezeten voor een Turkse vlag met portret van het Turkse staatshoofd. Een ‘misdaad tegen de menselijkheid’, zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus tegen de Duitse zender ARD.

Böhmermanns ‘lastergedicht’ was een reactie op een eerdere aanval vanuit Ankara op Duitse comedians. Drie weken geleden eiste Erdogan namelijk ook al straf voor de makers van het liedje Erdowie, Erdowo, Erdogan. Ook de regionale omroep die het liedje uitzond kreeg een aanklacht van de president aan de broek. De Duitsers wezen die Turkse eis echter resoluut af. Toen wel.

Bondskanselier Angela Merkel heeft het zichzelf deze keer niet gemakkelijk gemaakt. Ze belde een week geleden namelijk uit eigen beweging naar de Turkse premier om te melden dat ze de tekst van Böhmermann ‘bewust kwetsend’ vond. Niet lang daarna kwam diens baas president Erdogan met zijn verzoek om vervolging.

Scheffer noemt de Duitse 'Wilkommenkultur, ingezet door kanselier Merkel, zonder grenzen niet bestendig op de lange termijn'. (Foto: Flickr)

Angela Merkel is al enige tijd niet in vorm. Afgelopen week belde ze uit eigen beweging naar Ankara om te vertellen dat ze een Duitse satire op president Erdogan ‘bewust beledigend’ vond. Het Turkse staatshoofd had drie weken daarvoor nog geprobeerd om de Duitse makers van het liedje Erdowie, Erdowo, Erdogan te laten bestraffen. Tevergeefs. Dus nu liet hij er geen gras over groeien. Een Turks verzoek tot vervolging van de komiek Jan Böhmermann lag daags na Merkels belletje in Berlijn. (Foto: Flickr)

ZDF, de publieke omroep waarvoor Böhmermann werkt, haalde het filmpje direct van de website en Youtube. Het zou bij nader inzien ‘niet aan de kwaliteitseisen voldoen die de zender aan satire stelt’. Ander media volgden dit voorbeeld.

In Duitsland bestaat inmiddels de vrees dat Merkel aan het handje van Erdogan loopt na de omstreden vluchtelingendeal met Turkije. ‘Het kan niet zo zijn dat een buitenlands staatshoofd beoordeelt wat de kunst hier wel of niet mag’, vinden de Groenen in de Bondsdag.

Wanneer Böhmermann inderdaad wordt vervolgd zou dat gebeuren op basis van de wet die belediging van een buitenlands staatshoofd verbiedt. In 1967 werd de wet in Duitsland voor het laatst gebruikt toen linkse activisten werden bestraft voor het beledigen van de sjah van Iran. Aan de andere kant regelt artikel vijf van de Duitse Grondwet de vrijheid van mening, pers en kunst.

Merkel heeft zich nog niet publiek uitgelaten. Wat best vreemd is, wanneer je bedenkt dat de vrijheid van pers en meningsuiting in het geding is. Maar ja, wie met een krokodil samenwerkt, moet er niet van opkijken wanneer het beest in je oor hapt. Als voorafje.

(Bron: De Telegraaf, de Volkskrant)

5 Reacties op Duitse overheid onderzoekt mogelijke vervolging komiek na eis van Turkse president Erdogan

 1. jungleelephant // 12 april 2016 om 16:39 // Beantwoorden

  Bestaat er,ergens,nog een regering die op hand van het eigen volk is?Tjonge,wat is Merkel toch een minderwaardig mens!Ze had Erdogan op zijn vette vingers moeten tikken,en niet zo zachtjes ook!Die dictator gedraagt zich alsof hij nu al heel Europa in zijn zak heeft;dat kan nog wat worden dan.Maar niet veel goeds!

 2. de Turken in NL zijn idolaat van Erdogan..

  Zometeen worden we bevolkt door idolate reizigers..
  Het is vast het voorproefje wat de EU te wachten staat als dit niet Europees land lid moet worden..Elke dag moet besteed worden aan de spinsels van Erdogan..

  Turkije zal de EU opblazen..eigen schuld, dikke bult..Dat krijg je er van als je een deal met ene persoonlijklheidsstoornis wilt redden maar het tegendeel vreest

 3. Erdogan moet hier maar eens een voorbeeld aan nemen https://www.youtube.com/watch?v=lX1YqcaXOJw

 4. Ik herinner mij de ophef toen Wilders Erdogan kwalificeerde met nog mildere worden dan deze Duitse komiek. De Kamer was te klein. En nu lachen zij allemaal om deze Duitse komiek die de fatwa van Erdogan gesteund door Merkel die geen kant op kan door die stomme deal met de Turken. Misschien valt Merkel door de mand door humor. Dat is pas lachen.

 5. Bas van Stapelberg // 15 april 2016 om 17:52 // Beantwoorden

  ik stel voor om sowieso Turkije te boycotten maar ook Duitse producten. Duitsland heeft regelrecht democratie en persvrijheid aangevallen. Dus boycot Duitse producten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.