‘EU sloot een duivelspact met Turkije’

(Foto: Flickr, EU naval force actions)
‘De EU heeft nu een soort duivelspact gesloten met Turkije, waar het staatshoofd zich in rap tempo ontwikkelt tot een dictator in Midden-Oosten stijl, de persvrijheid afschaft en oorlog voert tegen de Koerden’, aldus asiel advocaat Frans-Willem Verbaas in een ingezonden artikel vandaag in de Volkskrant. De EU debuteert als schender van de mensenrechten. ‘De snelheid waarmee Europese politici de rechtsstaat overboord zetten en hun morele principes verlagen beangstigt mij’, schrijft Verbaas.
In de Volkskrant, 11 april.

In de Volkskrant, 11 april.

‘Inmiddels zijn vluchtelingenkampen op Lesbos, Chios en Kos omgebouwd tot detentiecentra waar erbarmelijke omstandigheden heersen, en een aanzienlijk deel van de gevangen vluchtelingen bestaat uit kinderen. En waar inmiddels de media worden geweerd. Hoezo persvrijheid?’

Over de deal met Turkije schrijft Verbaas: ‘Hoe cynisch kan het worden? Alleen als een Syriër zijn leven waagt om naar Europa te vluchten is Europa bereid om een Syriër op te nemen uit Turkije. Maar dan wel tot een maximum van 72 duizend per jaar’.

Er zit inderdaad een pervers kantje aan de afspraak met Turkije. Voor elke vluchteling die Turkije tegenhoudt of terugneemt, mag een Syrische vluchteling uit de Turkse opvangkampen naar Europa. Met andere woorden: zonder bootvluchtelingen, gaat er geen enkele Syriër naar de EU.

Frans-Willem Verbaas vindt dat de 'leiders van ons land' zich moet schamen voor hun betrokkenheid bij de vluchtelingendeal met Turkije. (Foto: fotograaf onbekend)

Frans-Willem Verbaas vindt dat de ‘leiders van ons land’ zich moet schamen voor hun betrokkenheid bij de vluchtelingendeal met Turkije. (Foto: fotograaf onbekend)

Turkije neemt het volgens Verbaas niet zo nauw nemen met de verdere afhandeling van de vluchtelingen. ‘Volgens Amnesty International heeft Turkije vluchtelingen al teruggestuurd naar oorlogsgebieden en Afghaanse asielzoekers op het vliegtuig gezet naar Kaboel’.

Omdat de EU niet bereid was de buitengrenzen te bewaken, zijn we nu in deze troebele toestand beland. Het idiote ideaal van de open samenleving zonder grenzen, blijkt zo’n spreekwoordelijke ‘goede bedoeling’ waarmee de weg naar de hel (voor de vluchtelingen) is geplaveid. Inmiddels wankelt de rechtsstaat, want blijken verdragen aan alle kanten te worden genegeerd. Wetten, regels? nu even niet.

Verbaas besluit met een sneer naar de Nederlandse politieke leiders Rutte en Samsom, de trekkers van de deal. ‘Dat de leiders van ons land hierin het voortouw nemen is beschamend. Premier Rutte zou zich meer zorgen moeten maken om het oordeel van de geschiedenis dan het oordeel van de PVV-achterban’.

Tja, meneer Verbaas, dat oordeel hangt van het verdere verloop van de geschiedenis af. En daarover valt niets zeggen.

(Bron: de Volkskrant)

5 Reacties op ‘EU sloot een duivelspact met Turkije’

 1. ik citeer ” ‘De snelheid waarmee Europese politici de rechtsstaat overboord zetten en hun morele principes verlagen beangstigt mij’, schrijft Verbaas.” Wat , zoals meerdere artikelen op deze website tonen, dus ook gebeurt in NL. Minder rechtstaat, minder democratie, alles voor The Race tot the Bottom, ….. BEHALVE voor de beloning, pensioenen van de EU parmlementariers zelf. 8000 euro salaris per maand + 2400 euro onkosten vergoeding + 1500 euro per maand voor een “assistent + 300 euro per bijgewoonde vergadering.
  OVerigens leid deze EU aanpak allleen maar nr nog meer crisissen, enorme sociale onrust, uitvergroten tegenstellingen , en uitendelijk dus naar een existentiele EU crisis met een overheidsschulden Euro crisis als onderliggende bubble. De Ijslands premier ten spijt

 2. Bas van Stapelberg // 11 april 2016 om 11:57 // Beantwoorden

  Het was al bekend dat er minder democratie en minder rechtsstaat moest komen. Maar de enorme hypocriete houding van de EU is zo stuitend dat het wel enorme weerstand moet oproepen. Vriendje van het meest verschrikkelijke land in de wereld, SA. Iedereen die daar komt en zaken doet of zijn zaken vult met hun bloedgeld zou eigenlijk vervolgd moeten worden. En niet aankomen met het olie verhaal, vanaf jaren zestig vorige eeuw waren er al alternatieven voor het zwarte goud. Vriendje van Japan, misdadig land pur sang. Bewust kerncentrales bouwen in aardbevingsgebied. Huppa al die rotzooi de oceaan in, probleem opgelost. walvissen, wat zijn dat? Het land moet geboycot worden met al zijn producten. En nu Turkije, een ordinaire maffiabaas Erdogan die zelfs hier wordt ontvangen. Achterlijke figuren in Turkije, de Erdogan aanhangers worden door veel Turken trouwens gezien als de Staphorster van Turkije, maar je lekker de wet laten voorschrijven door een man die gewoon achter de tralies hoort.

 3. dat dit gebeuren een bizarre kan heeft kan niet worden ontkend,Een discriminatie van jewelste met een absolute en strikte voorliefde voor Syrièrs..(?? De rest is nog geen gepolitiseerde asielzoeker ..)

  Met Turkije haalt de EU de ellende binnen..Het is het Paard van Troje, maar daar moten we dan maar achter komen..Erdogan is psychiatrisch.Een paranoide persoonlijkheidsstoornis.
  Hij is nu land van zijn bevolking aan het afpakken om er een stad te bouwen voor immigranten.De EU geeft hem de kans ongewenste Koerdische asielzoekers meteeen door te sluizen naar de EU..etnische zuivering.
  De EU heeft koehandel geintroduceerd met asielzoekers en neoliberaal ziet het als alternatiefje voor slavenhandel in de nabije toekomst,..het voordeel moet nog komen..Arbeid moet weer heel goedkoop worden

  Waarom de PVV er bij gesleept wordt weet ik niet.
  Misschien een `altijd goed`geachte framing??Een `altijd-winst`in de manipulatie
  Soortgelijke truc bij het Oekrainereferendum..eigenlijk invalide, minderheid bepaalt meerderheid. gata gezonde ontwikkeling tegen, aanzien van NL ,gerommel…
  .

 4. jungleelephant // 11 april 2016 om 17:58 // Beantwoorden

  Hoe je het ook wendt of keert:Verbaas wil ze liever allemaal hier verwelkomen!Nou.ik niet!

 5. Bas van Stapelberg // 11 april 2016 om 21:46 // Beantwoorden

  had ik al gezegd dat ik Erdogan een geitenn****r vind.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.