‘Belastingontwijking is gevaarlijk voor de sociale rust in de samenleving’

(Foto: pixabay.com)
De Panama Papers zijn hot. De IJslandse premier trad al af door onthullingen uit de papers, zijn Britse collega belandde in zwaar weer en in Frankrijk zou de oprichter van Front National Jean Marie le Pen ook wat duiten hebben weggesluisd naar tropische belastingparadijzen. In China is het zelfs verboden om op internet te zoeken met de term ‘Panama Papers’. Met name de schaal waarop de belastingontwijking kennelijk al jaren plaatsvindt is nogal schokkend. En gevaarlijk. Volgens econoom en filosoof Ingrid Robeyns ondermijnt dit namelijk de belastingmoraal van gewone mensen.
In Trouw, 8 april.

In Trouw, 8 april.

Robeyns, hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht stelde vrijdag in Trouw dat er zoiets is als een sociaal contract tussen burgers en de overheid. Een vaststelling van de wederzijdse rechten en plichten; burgers krijgen voorzieningen, veiligheid en sociale rust en in ruil daarvoor ontvangt de overheid belasting. Volgens Robeyns leggen de praktijken die in de Panama Papers aan het licht komen, ‘een bom onder het sociaal contract zoals wij dat kennen’.

‘We genieten hier een grote mate van welvaart, stabiliteit en sociale vrede. Waar is die toestand op gebaseerd? Op een goed beschermd eigendomsrecht, onder andere. Dat de één beduidend meer heeft dan de ander, vinden we acceptabel omdat iedereen naar vermogen een bijdrage levert aan de centrale pot. Maar als blijkt dat de superrijken zich aan die verplchting onttrekken, zichzelf buiten de samenleving plaatsen, waarom zou een revolutie dan niet legitiem zijn?’, vraagt Robeyns zich af.

‘Daar zit wat in. Ik zou dat wel heel onplezierig vinden, als mensen met weinig geld nu bijvoorbeeld massaal zouden zeggen: zo, nu houden wij ook op met belasting betalen’, reageert filosoof Bas Haring in Trouw op Robeyns.

(Foto: rijksoverheid.nl)

Staatssecretaris Belastingen Eric Wiebes (VVD) was blij met de Panama Papers. Hij moet wel aan de bak, want als blijkt dat een grote groep Nederlanders stelselmatig en legaal belasting ontwijkt, zal dat een regelrechte aanslag zijn op de belastingmoraal van de wel-betalende burgers. (Foto: rijksoverheid.nl)

De Utrechtse hoogleraar wijst op de ongelijke verdeling in de samenleving en stelt dat we deze ongelijkheid aanvaarden uit onwetendheid en omdat onze algehele levenstandaard redelijk is. ‘Die redelijke levensstandaard wordt gerealiseerd via de belasting van allen. Belastingontwijking op grote schaal ondergraaft dit systeem.’

Over de grote groep Mkb’ers die van de creatieve financiële constructies gebruikmaakt, spreken Robeyns en Haring niet. Het kan nogal ongunstig uitpakken wanneer blijkt dat het aantal belastingontwijkende kleine en middelgrote ondernemers ook erg groot is. Naast de vele vips. Jan Modaal oftewel Jan-de-belastingbetaler zal zich dan inderdaad -en terecht- afvragen waarom alleen hij nog het volle pond betaalt. De temperatuur van de samenleving zou weer verder stijgen met een paar graden. Op weg naar een kookpunt.

(Bron: Trouw)

17 Reacties op ‘Belastingontwijking is gevaarlijk voor de sociale rust in de samenleving’

 1. ronald wouterson // 9 april 2016 om 08:04 // Beantwoorden

  Het lijkt wel een fragment uit de vroegere VPRO hit-serie Gouden Bergen waarvan het vervolg al veel te lang is uitgebleven. Het is typerend voor de arrogantie van de politiek. “Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen”. Als politici bepaalde zaken voorstaan, dan geldt dat vooral voor de burger, nooit voor hun zelf. Om al dat geneuzel voor eens en voor altijd te stoppen: 1) geen aftrek voor wat dan ook. 2) vast percentage voor iedereen van 25% boven de 7 ruggen zonder bovengrens zonder onderscheid. Een flattax. Simpel en effectief. Nu betalen de lagere en middeninkomens het meest. Nogal achterlijk.

 2. Ik kende iemand die altijd zei: Belasting betalen is voor de domme en arme mensen. Immoreel maar waar.

 3. Ik ben het met de man uit Utrecht het meeste eens-
  Geld, macht en valse moraal maken frauduleus en corrupt.
  De basis hiervoor is de ongelijke welvaartsverdeling en daarmee samenhangende maatschappelijke kansen en sociaal aanzien.De veronderstelde rangorde die zo´n beetje alles aantast.
  Nooitgenoeg en grote sier kunnen slaatjes slaan en worden politiek zelfs sterk bevoordeeld.procenten in plaats van centen, voorrechten en `afspraken`
  De VVD heeft er een ruim politiek elftal aan over gehouden..

  we moeten niet vergeten dat het hier slechts gaat over slechts 1 kantoor uit Panama.
  De vraag is over hoeveel kantoren met dergelijke praktijken praten we eigenlijk?
  500, 1000, 30.000…??

 4. jungleelephant // 9 april 2016 om 15:02 // Beantwoorden

  Mensen met weinig geld kunnen niet weigeren belasting te betalen:het wordt automatisch ingehouden.Of te wel:geroofd!

 5. Ik ben van mening dat wij, als “het volk” nu eens wakker moeten worden. We worden op alle manieren gepakt en we doen er bijna niets aan. De werkelijkheid is dat de Nederlandse Overheid en vele andere Overheden, zelf de mogelijkheden hebben laten ontstaan om belastingontwijking toe te staan en te stimuleren. Er wordt in geen enkel artikel die ik tot nu heb gelezen over bi- en trilaterale verdragen gesproken. Mensen, goed opgeleide legers van advocaten maken er natuurlijk werk van om hun cliënten te helpen aan fiscaal gunstigere omstandigheden.
  Van alle duizenden miljarden die door Nederland stromen, wordt nauwelijks belasting afgedragen aan de Nederlandse Overheid, de rest van Nederland moet kromliggen. Laten we heel duidelijk en met elkaar eerlijk zijn, we hebben het aan ons zelf te danken. “Panama papers”,…laat me niet lachen! Je zou eens onderzoek moeten doen naar alle banken en alle internationaal actieve bedrijven die hun geld stallen in off-shore bedrijfsconstructies.
  Iedereen die zegt dat ze trots zijn om meer belasting te betalen om dat ze het afgelopen fiscale jaar goed geboerd hebben. Wat een totale onzin!. Voor een marginaal bedrag hebben ze een constructie die er voor kan zorgen dat ze tussen de 0,5 tot 5% belasting betalen!
  Het staat iedereen vrij om gebruik te maken van de regels die de belasting maffia zelf in elkaar gedraaid hebben. KOM OP MENSEN, WORD WAKKER! Belasting betalen, is in mijn ogen hetzelfde als “beschermingsgeld” betalen aan de maffia. Geloof me, het wordt steeds erger, steeds meer wordt de beer put geopend, steeds meer komt naar buiten.

  • jungleelephant // 9 april 2016 om 16:19 // Beantwoorden

   Goed gezien!

  • Helemaal mee eens. Het heet neo liberalisme en het begrip/theorie die hoort bij legale belastingontwijking heet trickle down economie theorie. De financiele sector is bewust gereguleerd om dit mogelijk te maken. De creatie van investeeerders/superrijken. De toekomstige banen creators. Deze theorie is in de jaren 80 door thatcher en reagan ingezet. In amerika heeft dit ondermeer geleid tot de creatie van Trump, the koch brothers. , de deregulering van Wall Street, In de UK viert het neo liberalsme hoogtij, en dus , via the panama paers is ook Cameron ( vriend van Rutte) aan de beurt. Ten principe is de economische crisis hier het gevolg van . Helaas snappen ze dat niet bij EU. Want ook dat instituut is een neo liberaal bouwwerk. Wat wel zal moeten veranderen. Zoals ik al eerder schreef , er is uitgerekend dat via NL een bedrag van 5400 miljard offshore gestald staat. Ter indicatie, de totale overheidschuld ligt rond de 460 miljard.

 6. Bas van Stapelberg // 9 april 2016 om 20:09 // Beantwoorden

  Panama papers, het is al dertig jaar bekend. Weet nog een complete pagina nieuws over deze ontduiking via nietszeggende eilandjes te herinneren in het HVV. Wij, en ook de andere landen, hebben belastingafspraken met eilandjes waar geen handel mee wordt gedreven en waar geen Europeaan is te vinden. Puur om op legale wijze de belasting te ontduiken. Wat ook niet bekend is bij het grote publiek is dat wij ook in staat van oorlog zijn met een aantal eilandjes, dit is gedaan om direct leger in te schakelen bij calamiteiten. maar wij betalen belasting, en politiek en elite lacht zijn lul uit de broek. Betalen JIJ stumper en veel.

 7. Maan Arkenbosch // 9 april 2016 om 22:45 // Beantwoorden

  Het bijdrukken door Draghi/ECB van €.80 miljard per maand om de zuidelijke E.U. landen in de E.U. club te houden is ook een vorm van diefstal, immers dit zorgt voor toekomstige verwatering, vooral van spaargeld en pensioenen. Ook de Nederlandse fiscale route van de multi nationals wordt oogluikend al vele jaren toegestaan.In de V.S. heeft 1% van de bevolking 99% van het vermogen en hier zal het % wel anders zijn, maar de verhouding is gewoon een overschrijdende grens voor sociale onrust. De belangen verstrengeling van de politiek met zijn commissariaten in het groot-kapitaal is een vorm van corruptie. De elite glijdt steeds verder weg in een financieel moeras en de politiek heeft weinig tot geen draagvlak meer.

  • jungleelephant // 9 april 2016 om 23:17 // Beantwoorden

   En vergeet de koninklijke familie niet met al hun geniepige belastingconstructies!Die mogen ze dan eindelijk ook wel eens aanpakken!Dokken,en wel met terugwerkende kracht!

 8. Belasting is diefstal!

 9. De belangen verstrengeling van de politiek met zijn commissariaten in het groot-kapitaal is een vorm van corruptie . De lobby van multinationals ( private personen) is een vorm van directe beïnvloeding van wetgeving, wetgeving die niet perse het algehele belang dient. De elite ( namen en rugnummers dus, a la de panama papers) glijdt steeds verder weg ( vermengd zich met name via draaideur politici) in een financieel moeras en de politiek verwerft hierdoor tot steeds minder draagvlak. Belasting betalen is de essentie van een fiat monetair systeem.

 10. Geldcreatie op basis van schulden en kunstmatige inflatie.
  Daarnaast komt de vraag wat met het gecreerde geld wordt gedaan. Scholen, wegen etc.
  De mensen die belasting diefstal vinden, vinden dan ook dat scholen , wegen en zorg pure diefstal is.Wat de echte diefstal is , is dat het exclusieve recht op geldcreatie en geldverdeling in de handen van private personen is , dit heeft geleid tot de concentratie 1% superrijken die met het kapitaal de belastingwetgeving van landen beinvloeden, zodat zij met hun bedrijven tegen de meest gunstigste condities en arbeidskosten winst belastingvrij kunnen wegsluizen. over de rug van de werker. ZZP ers zijn dan ideaal. Winst betaald met de levens van mensen. Zonder belasting geen zorg en sociale zekerheid. Inmiddels is er voor 5400 miljard belasting ontweken. De overheidsschuld is 480 miljard, nog geen 10% dus. Dus een extrabelasting heffing van 10% over 5400 mijard en de overheidschuld is weg,

 11. Helaas is in de neo liberale EU model de race tot the bottom ( dus lage lonen , geen tot weinig zorg, geen bijstand) gestart via de onderlinge concurrentie van landen met hun belastingvoordelen voor de “banen creators, ondermeer de multinationals) bevolkingen worden leeggeplukt en leeggezogen. De vvd is bij uitstek de partij die gelooft in deze race tot the bottom, Het is ook EU beleid.En er komt geen baan meer bij die bijdraagt aan bestaanszekerheid en kwaliteit van leven. Het werk wat er komt loopt via flexcontracten bij voorkeur via zzp ers. geen tot nauwelijks kosten voor de “investeerders/multinationals en geen sociale vangnetten meer ( iedereen dus met een kans op de labbekak status). Vergeten wordt dat deze investeerders/mulitnationals uiteraard gebruik maken van de wegen , de scholen en de diploma’s betaald met belastinggeld via arbeid. Zelf investeren deze partijen bij voorkeur NIETS. Onder de noemer, belasting is diefstal.

 12. De huidige situatie is dat er al jarenlang sprake is van diefstal ( legale belasting ontwijking) en dat “the race to the bottom” betekend dat landen en politici buigen voor de financiele terreur van private vermogenden. Einde sociaal stelsel en dus ook de sociale cohesie en de verworven vrijheden en weerbaarheid die hier bij horen. En dat geeft dus sociale onrust.

 13. Bas van Stapelberg // 10 april 2016 om 15:23 // Beantwoorden

  We zijn het er over eens dat liberalisme het vergif is van de huidige samenleving. Wat VVD doet is onbeschrijfelijk, een criminele organisatie is er niets bij, en toch zoveel zetels.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.