Brokkenpiloot Van der Steur staat voortaan onder curatele van premier Rutte

(Beeld: screenshot nos.nl)
‘Ik ga er voor zorgen dat ik er nog nauwer bij aangesloten ben’, beloofde premier Mark Rutte gisteren aan de Tweede Kamer tijdens het debat met minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Er hing een flinke spanning in de lucht. De minister werkte de Kamerleden namelijk nogal op de zenuwen met zijn ‘passieve houding’. Van der Steur werd intussen begeleid door Rutte. De minister-presidentiële coaching bleek niet alleen hoognodig, het werd zelfs de redding van de minister. Het toonde bovendien aan dat de bewindsman tot de verkiezingen onder curatele staat van de premier.
Van der Steur leunde in januari op het afstapje even op eurocommisaris Justitie Vera Jourova. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)

Van der Steur leunde in januari op het afstapje even op eurocommisaris Justitie Vera Jourova. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)

Wanneer bewindslieden er een potje van maken, gaan hun meerderen zich er mee bemoeien. Dat gebeurde in 2013 ook met de staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën, VVD) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA). Zij maakten van het pensioendossier een dusdanig zooitje dat de partijtoppen van PvdA en VVD het dossier overnamen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte voorkwamen daarmee destijds veel schade aan het kabinet. Ook de vorig jaar afgetreden staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld stond op het laatst onder curatele.

In de Haagse hiërarchie hebben de onder curatele gestelde bewindspersonen meestal een junkstatus. Ze moeten gered worden om verdere politieke schade aan collega’s, het kabinet of de partij te voorkomen, maar hun Haagse carrière is zo goed als ten einde. Een burgemeesterspost of het voorzitterschap van een wazige club zit er wellicht nog in. Ergens ver van het Binnenhof.

In de Volkskrant, 8 april.

In de Volkskrant, 8 april.

Van der Steur maakte in een krap jaar drie maal zijn excuses en hij overleefde vier helse debatten. Inmiddels strompelt bij bont en blauw verder. Van premier Rutte is bekend dat hij zich niet snel bemoeit met de sores van bewindslieden, behalve wanneer er ook schade voor hem dreigt. Als partijleider van de VVD moet hij voorkomen dat in korte tijd een tweede minister valt op het VVD-departement Veiligheid en Justitie. Zo’n val zou ook Rutte beschadigen. En een klein jaar voor de verkiezingen kunnen de liberalen deze ongelukken sowieso niet gebruiken. Dus was het voor Rutte de hoogste tijd om ‘zijn’ minister strakker aan te sturen.

Bovendien dreigt er meer onheil voor Van der Steur. De nasleep van de Teevendeal is namelijk nog steeds niet ten einde. Voor de zomer komt de commissie Oosting met een tweede rapport over dit treurige dossier. De commissie maakte in het najaar een doorstart nadat bleek dat de zoektocht naar het beruchte bonnetje van bovenaf was gestaakt. Ambtenaren op het ministerie waren het bonnetje bijna op het spoor, maar kregen van hun leiding onverwacht de opdracht met hun speurwerk te stoppen. Naar verluidt komt Oosting weer met pijnlijke conclusies voor Van der Steur.

Na deze martelgang wacht de minister in 2017 waarschijnlijk een burgemeesterspost van een middelgrote stad of een Commissariaat van de Koning. In 2017 komt die post in Gelderland vrij, dan vertrekt namelijk de VVD’er Clemens Cornielje na 12 jaar. Dus wie weet.

(Bron: de Volkskrant)

7 Reacties op Brokkenpiloot Van der Steur staat voortaan onder curatele van premier Rutte

 1. Rutte liegt het voor hem goed. Fijne duo zo!

 2. Dit is toch beschamende zieligheid…Hyperarrogant en bezopen disfunctionerend.

  En daar moeten wij het mee doen??
  De man moet in langdurige behandeling…!..

 3. jungleelephant // 8 april 2016 om 17:59 // Beantwoorden

  Het is hemeltergend dat de hele zwik elkaar de hand boven het hoofd houdt als het er op aan komt,puur en alleen om kost wat kost de rit uit te zitten!Wilders heeft [weer]gelijk:het is een nep-kabinet!

 4. Bas van Stapelberg // 8 april 2016 om 18:24 // Beantwoorden

  Begrepen dat hij nog steeds woont op zijn kasteel. Kan hij samen met die twee andere narren optredens gaan geven. Ik zie het helemaal voor mij. In een narrenpak. Zegt de een nar tegen de andere nar .’Het bonnetje is zoek,hhahhahaahaha. Miljoenen naar een drugshandelaar, hhahahhahahhahaha, een minister liegt nooit hhahahahhahahaha, een stroomstoring hahahahhahaha, Joris Clitoris, nee kleine jongetjes ahhahahahahhaha. Ja lachen, niet met het cocktail trio maar met het narren trio. Wat een land zijn we geworden zeg. Motorbendes die open en bloot elkaar overhoop schieten. Minachting voor justitie, politie, rechters. Je zal even iets eten in het restaurant. Het is net Zuid Amerika. Bedankt VVD.

 5. Bas van Stapelberg // 8 april 2016 om 18:24 // Beantwoorden

  Het leukste is alsof ze doen dat Steurtje zo maar uit de lucht is komen vallen. Dat is natuurlijk onzin . Ik schreef jaren terug al over deze corpsbal en regent. Een arrogante kwal van een duister advocaatkantoortje die zijn eigen reet net weet te vinden. En na nar Ivo maak je deze nar minister van justitie. Denk eens na beste mensen, dit is bewust gedaan. Er is zoveel om daar in de doofpot te stoppen dat er nooit een doortastend persoon op deze post zal komen.

 6. Het blijft verbale kaviaar. Bijna vergeten om dan ook “echt” pro actief en er boven op zittend ( niet staand dus) informeel en formeel , de telefoon in aanslag ( en dan maar hopen dat de belgen ook opnemen) aan de slag. Veilig ( heid) voor de minister en jusititie voor Rutte ( en samsom).

 7. ron soeverein mens // 9 april 2016 om 11:51 // Beantwoorden

  De blinde helpt de lamme.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.