Uitslag referendum: 2.4 miljoen Nederlanders zijn kritisch op huidige koers Europa

(Beeld: screenshot npo.nl)

Van de circa 3.770.000 miljoen stemmers die vandaag, door de regen, naar het stemlokaal gingen, stemde 64 procent (ca. 2.4 mln) tegen het associatieverdrag. Dat is een overtuigende overwinning voor het nee-kamp. Helaas was het opkomstpercentage volgens de eerste exitpoll 29 procent. Het percentage werd later 32 procent, en dat is boven de vereiste 30 procent. Er is hoe dan ook een zeer duidelijke boodschap gegeven door de kiezer. De huidige koers van de EU valt kennelijk slecht.

(Beeld: screenshot npo.nl)

ChristenUnieleider Gert Jan Segers wil straks ook luisteren naar de ‘zeer gemotiveerde niet-stemmer’. Want die gaf volgens Segers een ‘helder signaal’. Wellicht iets met de regen? (Beeld: screenshot npo.nl)

Voor woordvoerder van Forum voor Democratie Thierry Baudet smaakt het referendum nu al naar meer. Hij kondigde alvast volgende referenda over de euro, open grenzen en TTIP aan. ‘Het debat over Europa zal voortaan anders gevoerd moeten worden’, aldus een optimistische Baudet.

D66-leider Alexander Pechtold feliciteerde het nee-kamp als een boer met kiespijn. Hij had gehoopt en verwacht, zo gaf hij eerlijk toe, dat ja en nee dichter bij elkaar zouden liggen. Slechts 36 procent van de kiezers stemde voor het associatieverdrag.

ChristenUnieleider Gert Jan Segers, verklaard tegenstander van het middel referendum, vindt dat Den Haag sowieso naar het grote aantal tegenstemmers moet luisteren. Ook als het definitieve percentage onder de 30 procent blijft hangen. Opvallend was zijn pleidooi om ook ‘naar de niet-stemmers te luisteren, want die gaven ook een helder signaal’. Segers vulde het ‘heldere signaal’ alvast naar eigen inzicht in. ‘De zeer gemotiveerde niet-stemmer’ zou volgens Segers het referendum geen goed middel vinden. Ook SGP-voorman Kees van der staaij wilde vooral ook kijken naar ‘tweederde van de kiezers’ dat thuisbleef. ‘Die zeiden: dit willen we niet op ons bordje.’

Tjonge, dan hebben de heren zeker ook een groot probleem met het europarlement en de Provinciale Staten, want bij verkiezingen voor deze zetels blijft ook altijd een -grote- meerderheid thuis.

7 Reacties op Uitslag referendum: 2.4 miljoen Nederlanders zijn kritisch op huidige koers Europa

 1. Bas van Stapelberg // 6 april 2016 om 22:06 // Beantwoorden

  Laten we eerlijk blijven de meesten die vaak regeren op PT hadden de uitslag redelijk goed voorspeld. Logisch als je realistisch het nieuws volgt en de onvrede van de mensen om je heen hoort. dat echter onze supernar Rutte zo verschrikkelijk ver afstaat van iedere vorm van realiteit is ronduit stuitend te noemen. Zo persoon mag geen leiding geven aan Nederland.Geldt trouwens ook voor de overige politieke narren wat een afstand van de samenleving, politiek is niet serieus te nemen.

 2. jungleelephant // 6 april 2016 om 23:16 // Beantwoorden

  Het zal er om houden of we boven de 30% komen;hopelijk wel!Maar ik heb diepe minachting voor het overgrote deel van de bevolking dat te beroerd was om even te gaan stemmen!Wat een slap,lui,dom en ongeïnteresseerd volk!Die verdienen ook niet beter,ware het niet dat wij,de stemmers,er ook de dupe van worden!

 3. Bas van Stapelberg // 7 april 2016 om 08:02 // Beantwoorden

  Ja die verschrikkelijke passiviteit daar profiteert dat politieke **** van. Echt levensgevaarlijk voor de samenleving. Maak een vuist zorg dat je als groep sterk komt te staan tegenover het onmenselijke beleid van de VVD/PvdA/CDA en D’66.

 4. Gluteus Maximus // 7 april 2016 om 10:38 // Beantwoorden

  “Uitslag referendum: 2.4 miljoen Nederlanders zijn kritisch op huidige koers Europa”

  Kleine correct zelfs… 2.4 mil kiezers zijn uitgesproken kritisch. Het deel dat kritisch is kan best groter zijn. Alleen om welke reden dan ook spreken ze het niet uit…

 5. al vele jaren zie ik hoe rutte en consorten dit land de afgrond in drijft, maar zelf goede banen binnentrekt, deze (criminele) ministers zijn niet met het land bezig maar met zichzelf met alle gevolgen van dien, er zal hoe dan ook naar de burgers geluisterd moeten worden dit omdat we het meestal beter weten dan het rapaille in den haag, laten we hopen dat de trend van referendums doorzet misschien kunnen we dan nog iets redden van Nederland.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.