Nieuwe Griekse crisis is alweer onderweg

IMF-directeur Christine Lagarde in 2013 bij het World Economic Forum. (Foto: wikimedia.commons.org)
Het lijkt wel alsof de Grieken crises verzamelen. Terwijl de bevolking nog zucht onder de harde bezuinigingen, en de handen volheeft aan de vluchtelingen, dreigt alweer een nieuwe crisis. En ook de Europese Unie krijgt er nóg een kopzorg bij. De onderhandelingen over de hervormingen in ruil voor de miljardenleningen a €86 miljard zitten namelijk muurvast. Het onmisbare Internationaal Monetaire Fonds (IMF) dreigt op te stappen omdat de Grieken dwarsliggen en de EU veel te soft voor ze zou zijn.
In de Volkskrant, 5 april.

In de Volkskrant, 5 april.

Dat blijkt uit een uitgelekte telefoonconferentie op 19 maart tussen drie hoge IMF-onderhandelaars. Het gesprek lekte vorig weekend uit via Wikileaks. De drie functionarissen bespraken de tactiek om in april tot een deal met de Grieken en de EU te komen. De wanhoop droop er volgens sommige bronnen van af. Wanneer het IMF inderdaad vertrekt, zullen de negentien eurolanden de totale €86 miljard zelf moeten opvangen. Het IMF heeft inmiddels al zo’n €35 miljard aan leningen in Griekenland gestoken.

Het IMF klaagt steen en been over de Grieken. Die zouden namelijk niet willen hervormen. ‘Wat is er voor nodig om een besluit af te dwingen’, vroeg de directeur van de Europese vertegenwoordiging van het IMF Poul Thomsen aan de leider van het IMF-team in Griekenland Delia Velculescu. ‘In het verleden is er maar één moment geweest waarop er besluiten vielen en dat was toen ze (de Grieken, red.) op het punt stonden bankroet te gaan’.

In juli moet Athene vijf miljard aflossen en krijgen ze weer een lening van hetzelfde bedrag. Maar voor dat krediet moet het land onder meer eerst het pensioenstelsel hervormen. De spanningen in Griekenland lopen inmiddels hoog op omdat de Grieken hun pensioenen niet willen hervormen. En tot grote frustratie van het IMF wil de EU ook nog eens concessies aan de Grieken doen.

(Afbeelding: Pixabay)

(Afbeelding: Pixabay)

Intussen peinzen Duitsland, Nederland en de andere ‘haviken’ er niet over om de Griekse schuld deels kwijt te schelden, terwijl dat volgens het IMF wel noodzakelijk is. Sterker, voor het IMF was dat een absolute voorwaarde om aan het reddingsprogramma deel te nemen. De drie IMF’ers bespraken dan ook de mogelijkheden om de druk op Berlijn op te voeren. Daarbij passeerde tevens de vluchtelingencrisis als ‘kans’ omdat die bondskanselier Angela Merkel politiek kwetsbaar heeft gemaakt.

Aangezien de drie IMF-bobo’s inschatten dat Berlijn een nieuwe Griekse crisis kan missen als kiespijn, kwamen de IMF-onderhandelaars op het idee om Merkel voor de keuze te stellen: óf Berlijn gaat akkoord op schuldenverlichting voor de Grieken, óf het IMF stapt op uit de steunoperatie.

De Duitsers wilden tot nu toe niet reageren maar dinsdag was er wel een gesprek tussen Merkel en IMF-baas Christine Lagarde. De Grieken reageerden inmiddels zwaar gepikeerd op het lek. Premier Alexis Tsipras schreef zelfs een boze brief naar Lagarde. En zij reageerde per omgaande: ‘Het is van cruciaal belang dat de Griekse autoriteiten zorg dragen voor een omgeving die de vertrouwelijkheid van de interne discussies van het IMF-team respecteert’.

Wanneer het IMF opstapt is het kermis. Die kwijtschelding zal er wel komen, maar niet zonder slag of stoot. Het zal de komende weken in elk geval knetteren in Athene, Brussel en Berlijn. Never a dull moment in de EU.

(Bronnen: de Volksrant, Fd, rijksoverheid.nl)

8 Reacties op Nieuwe Griekse crisis is alweer onderweg

 1. gelukkig is er draghi. Met een ongelimitieerde vergunning tot geldcreatie zolang de inflatie onder de 2% procent blijft. En met de griekenlanden in de EU zal dit voorlopig nog wle zo blijven. En is het ironisch te noemen dat het om een pensioenkwestie draait bij de grieken en de komende jaren derhalve , zie de discussie oove de ECB en QE ook in Nl. Merkwaardig dat er nog nimmer een debat is gevoerd over waarom landen niet direct bij de Europese Centrale Bank mogen lenen, Maar dit altijd via commerciele private banken moet.En dat banken altijd renteinkomsten verdienden aan de verkoop van overheidsschulden aan de ECB., Eveneens bepalen deze banken /financiele sector ook nog eens de rentetarieven die de overheden over de overheidschuld moeten terug betalen.
  En heeft diezelfde financiële sector het recht om de kredietwaardigheid van een land te bepalen.Vervolgens moet via belastinggeld dan dit geld met rente worden terugbetaald.
  Behalve dan voor de elite. Zie de panama papers.Daar spelen diezelfde banken ( en overheden met legale wetgeving) dan ook weer een rol.

 2. En dat wordt nu dus transparanter. Hoe 80-90% van de bevolking de schulden in de maag beschoven wordt MET repressie en uitkleding bestaanszekerheid ( sociale voorzieningen) ten faveure van een zichzelf uitgeroepen Elite volk(je). De verwevenheid met de overheden zoals in ijsland. Daar zou onderzoekjournalisitek nog eens een scherp licht op kunnen doen schijnen. En zeker ook in NL

 3. Het gedrag beinvloeden via de creatie van supermannen en vrouwen ( het “succes” van de trumps van deze wereld ) , eg, het najagen van de amerikaanse droom als kern is uitgewerkt. Evenals de verouderde representatieve democratie MET de primaire gedragsbeinvloedende taak via inkomens en belasting politiek die geent is op de creatie van Winnaars en Verliezers. Succes is een keuze, een mentaal ding, zo houd de politiek ons voor. En het eigen bewijs hebben ze daarvoor , het heet de EU. Een superstaat met ( kapitaal) ( en dus zorg , scholing, bestaanszekerheid) vrijheid voor enkelen en schulden voor velen. Het gevolg is anno nu, dat ersprake is van winnnaars, diegene die het “systeem”verslaan ( belasting ontwijking, gratis arbeid etc), en de verliezers ( de schuldenaren) worden vermorzeld.En het normaal is dat je werkt ( papiertjes prikken) voor je bijstandsuitkering, los van je talenten of eigenwaarde, en uitgemaakt en weggezet wordt als labbekak. Er is immers geen wederzijdse afhanekelijkheid of respect meer. Het was immers je eigen keuze.de systeem ontwerpers gaan vrijuit. Die zijn immers gekozen.

 4. een kleine aanvulling nog. En het normaal is dat je werkt ( papiertjes prikken) voor je bijstandsuitkering, los van je talenten of eigenwaarde, en uitgemaakt en weggezet wordt als labbekak. EN dat risico loopt iedereen ouder dan 45 jaar, te oud voor de arbeidsmarkt. Het risico voor de kwetsbaren in de samenleving om veroordeeld te worden tot armoede, onderbetaling, uitbuiting, is nog velen malen groter en op jongere leeftijd.De race tot the bottom is er niet voor de systeem ontwerpers. En dat wordt transparant en toont de onrechtvaardigheid.. Grote sociale onrust en de overheidsschuldencrisis zal zich verdiepen.
  Lang leve de panama papers, een mooi begin

 5. Maan Arkenbosch // 6 april 2016 om 11:44 // Beantwoorden

  De Griekse financiële etter zal met stukken en brokken afgeboekt worden.De vraag is hoe Italië,Spanje, Portugal en Frankrijk hierover denken en of zij ook geen schulden reductie willen.Na het gedoe met Turkije en de soap met de vluchtelingen zullen de Britten de buik vol hebben en komt Brexit dichterbij. Ook de Oostblok zal zijn steentje bijdragen aan de €urocraten chaos. Het uiteenvallen in cultureel bij elkaar passende blokken komt dichterbij.

 6. de meeste problemen omen in meerdere stappen…Is dat bij dit ook het geval?

  Merkel begaat een blunder en ziet dat als een humanitaire oplossing voor de EU.
  Het blijft niet bij Duitsland maar elke EU lidstaat mag onder dwang van die blunder meegenieten.
  Asielzoekers worden gepolitiseerd en als `vluchtelingen`opgevangen..Anders zouden de lidstaatbevolkingen meteen op hun achterste benen staan, of zo..
  PvdA , besmet met het Terpstravirus, meent te kunnen scoren met grootschalige opvang..Het regent verblijfsvergunningen

  Maar niemand kan om de blunder heen, het meegenieten wordt echt teveel..Er is een Dam doorgebroken met ene massatruc..kom niet met 10 man, maar kom met duizenden tegelijk..dan wordt het een humanitaire crisis..de blunder wordt een gigagezwel..
  Er komt de klad in de term “vluchteling”..Echte vluchtelingen moet je zoeken.De redenen liggen ergens anders..asiel met de beste sociale voorzieningen..van ´vluchteling`naar gerichte klaploper..Syrie als blikvernauwing.

  even een dip in de instroom en dan komen ze weer via andere routes..en wordt Turkije dan ook het andere dumpvat?Neem miljarden mee..

 7. jungleelephant // 6 april 2016 om 17:49 // Beantwoorden

  Heel dat Eu parlement moet met een donderend geraas ineen storten;voorgoed!

 8. Bas van Stapelberg // 6 april 2016 om 19:27 // Beantwoorden

  Ja je mag wel stellen dat er gefaald is.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.