Farmaceuten maken elk jaar 8 tot 12 miljard euro winst

(Foto: pixabay.com)
De vier grootste medicijnfabrikanten maakten de laatste 10 jaar gemiddeld zo’n 8 tot 12 miljard winst per jaar. Geen enkele andere bedrijfstak heeft zulke hoge winstmarges op de producten. Terwijl bij de meeste bedrijven winsten van circa 10 procent worden gemaakt, is voor farmaceuten een marge van 20 procent vrij normaal. Dat zei de Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gotzsche maandag in het tv-programma Radar. De concerns verdienen bovendien goud geld aan hun patenten. De prijzen zijn onredelijk hoog, ‘wat de gek ervoor geeft’. Het wordt onbetaalbaar zo, waarschuwen artsen, politiek en belangenverenigingen.
De Deense hoogleraar Peter Gotzsche is niet enthousiast over de werkwijze van de grote farmaceuten. Hij vergelijkt ze met de maffia en Somalische piraten. (Beeld: screenshot radar, npo.nl)

De Deense hoogleraar Peter Gotzsche is niet enthousiast over de werkwijze van de grote farmaceuten. Hij vindt ze erger dan de maffia. (Beeld: screenshot radar, npo.nl)

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ziet het probleem ook. Ze wil in elk geval meer transparantie over de opbouw van de medicijnprijzen, zei ze in Radar. Hoe bepalen farmaceuten die prijzen? Dat is nu onduidelijk. Verder wil de minister de tarieven drukken door in Europees verband medicijnen in te kopen. Maar aangezien medicijnfabrikanten sterke lobby’s hebben in Brussel en in hun thuislanden, is het de vraag of Schippers ver komt. Tot nu toe hebben de farmaceuten vrij spel.

Bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Marcel Levi spreekt in de uitzending van ‘extreem hoge prijzen die farmaceuten durven te vragen. ‘Het loopt uit de hand momenteel’. De voorzitter van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik Ruud Coolen van Brakel vindt dat de medicijnfabrikanten misbruik maken van hun positie door ‘belachelijk hoge prijzen te vragen’. Bovendien neemt die cowboy-houding alleen maar verder toe. ‘Ik zie binnen de farmaceutische industrie geen enkel zelfcorrigerend vermogen’.

Nederland gaf in 2014 1,7 miljard euro uit aan geneesmiddelen. Dat was 200 miljoen meer dan in 2013. Met name nieuwe medicijnen tegen kanker en zeldzame aandoeningen zijn peperduur. De pillenfabrikanten wijzen vaak op de hoge ontwikkelkosten wanneer om uitleg over de aanzienlijke prijzen wordt gevraagd. Dat is echter steeds vaker flauwekul. De meeste nieuwe medicijnen worden namelijk ontwikkeld op universiteiten. De nietsvermoedende burger betaalt dus twee maal de rekening, als belastingbetaler voor de universiteit, en als patiënt aan de farmaceut.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers trof eerder deze week een kritische Kamer tegenover zich. Met name kritisch ten aanzien van de zorgverzekeraars. . (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers maakt zich inmiddels grote zorgen over de medicijnenprijzen die de laatste jaren sterk stijgen. Ze zal het probleem onder meer in Europees verband aanpakken, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop. (Foto: rijksoverheid.nl, Arenda Oomen)

Farmaceuten verdienen ook veel geld door hun patenten. Medicijnfabrikanten kunnen nu voor twintig een patent krijgen op een medicijn. Wat een prachtige uitgangspositie moet dat zijn: geen enkele concurrentie en je mag zelf de prijs bepalen. Die patentwetgeving moet echt compleet anders, vinden artsen, belangenverenigingen en ook minister Schippers.

De Deense hoogleraar Gotzsche windt er geen doekjes om: de pillenindustrie is nog erger dan de maffia. Volgens hem geven farmaceuten ten minste twee keer zoveel uit aan marketing dan aan onderzoek. ‘Maar de marketingkosten worden als onderzoekskosten opgevoerd door de medicijnfabrikanten’. Best vreemd, want verkochten de farmaceuten echte goede medicijnen, dan waren die marketingkosten niet nodig, meent de Deense professor.

Gotzsche vergelijkt de houding van de farmaceuten zelfs met die van de Somalische piraten. Ze maken misbruik van de benarde positie van mensen. ‘Wanneer je een monopolie hebt op een medicijn voor een zeldzame ziekte, dan kun je vragen wat je wilt. Net als Somalische piraten wanneer die mensen gijzelen. Ze kienen dan precies uit hoeveel miljoenen ze kunnen krijgen voor elke gegijzelde. Zo gedraagt de farmaceutische industrie zich ook. Er is geen enkel toezicht op de prijzen.’ Patiënten staan intussen met de rug tegen de muur.

Welbeschouwd is de medicijnmarkt in handen van cowboys. Ook hier lijkt de markt grandioos te falen. Universiteiten ontwikkelen kennelijk veel nieuwe medicijnen waaraan de farmaceuten vervolgens veel geld verdienen, heel veel geld. Maar, dan is de oplossing dichtbij: laat de universiteiten deze medicijnen maken en er bovendien geld mee verdienen. Dan slaan we heel veel vliegen in één klap.

(Bron: Radar)

10 Reacties op Farmaceuten maken elk jaar 8 tot 12 miljard euro winst

 1. Gotzsche heeft gelijk, de gezondheidszorg gekoppeld aan de farmaceutische industrie is door de marktwerking in handen van de maffia. Van de belastinggeld worden medicijnen ontwikkeld en dan voor absurde bedragen verhandeld door de farmaceutische industrie. Niet voor niets is farmacologie de best draaiende afdeling op universiteiten. Hand in hand met de farmaceutische bedrijven verdienen zij bergen geld over de ruggen van de zieken. Marktwerking in de zorg was de slechtste idee die verzonnen kon worden. Wij betalen ons blauw en krijgen steeds minder voor. Het is echt niet alleen vergrijzing die als populaire schuldige aangewezen wordt. Het is vooral hebzucht van de ceo’s.

 2. Geen enkele andere bedrijfstak heeft zulke hoge winstmarges op de producten. “Vergeet de banken niet. Zie recent nog de rabobank. 2,2 miljard winst en toch 9000 ontslagen.
  Zie de werkgevers die nu , met 2 miljoen nederlanders op de bank, alweer spreken over arbeidsmarktkrapte.Waanzin. Zie de ( eindelijk) de panama papers, belastingontwijking op grote schaal door ook politici . Enz Enz. Enz.. De wereld van winst, winst winst en nog eens winst. Geldelijk gewin, over de de rug van .. Dat is het resultaat van de thrickle down economie theorie.
  Gelukkig worden de tegengeluiden, zoals bijvoorbeeld de betekenis economie ook steeds meer zichtbaar. Dat de EU nog steeds gelooft in neo liberalisme ( alles draait om geld) ten spijt. Geld is een middel geen doel. Dat zien we nu weer terug bij griekenland. Het is de rekening bij de bevolking neerleggen ( geld dus) ten koste van de opgebouwde beschavingsnormen. Zie de ijslandse premier, zie Cameron, zie oekraiense premier, de wetgevende macht vermengd met het geld.

 3. En over de rug van chronisch zieken gesproken. zie het “stelsel” wijziging in NL, Idd de “marktwerking” die alles goedkoper zou maken. Effect is dat steeds minder mensen hun zorg kunnen betalen, En het effect dat het zorgstelsel de medicijnen niet meer kan betalen. en het effect dat bij marktprivatisering ( zoals de zorg) het inmiddels toch ook bij de wetgevende macht doorgedrongen moet zijn dat winst prevaleert boven maatschappelijk belang. En die winst drang en hang is door diezelfde wetgever gecreerd. Dat is het principe van de thrickle down economie theorie. dat is de kern van het neo liberalisme. En danu de panama papers. Maakt een hoop duidelijk.

  • Mag ik je wat corrigeren=
   Trickle down moet zijn `trickle up`Geld valt omhoog..
   Bij trickle down is er de illusie dat als je maar grof geld blijft toevoeren aan rijken dat zelfs de armsten druppelgewijs er op vooruit zullen gaan..

   Hier gaat juist het omgekeerde op.
   Voor de eurofiel neoliberalen geldt een middel- doel omkering..
   Geld is geen middel a maar absoluut doel..Eerst geld en geen geld laten weglekken voor anderen..Dat zijn immers concurrenten in de markt..
   Geld is macht en geeft aanzien..
   Dus is er ene andere geldstroom ingevoerd..geld stroomt naar rijk en het kan nooit rijk genoeg zijn.Zie Panama papers
   Pers de lage sociaal economische groeperingen uit..ze kosten je al teveel en `stelen`ahw het geld van de rijken door pensioenvoorzieningen, uitkeringen en toeslagen..Criminaliseer werkeloodheid en bijstand..
   Je moet dis heel alert rt zijn op de ziekmakende politiek..Eurofiel neoliberale politiek is een funest sociaal monster en dat is verborgen in NL in 7 partijen..ander jasje en etiket maar moreel hetzelfde..Eindstation Brussel Centraal..

 4. Er is dringend behoefte aan een wet, waarin is geregeld dat (ex)politici geen werkzaamheden mogen verrichten voor farmaceutische bedrijven of in de zorg-industrie, en geen geld of andere giften mogen aannemen. En hoge straffen en keihard handhaven.
  Maar ja, zo’n wet moet helaas worden goedgekeurd door figuren die dolgraag geld/giften willen ontvangen van de farmaffia. Dus er verandert niets, hooguit wordt het allemaal nog veel erger, tenzij er volgend jaar drastisch anders dan gebruikelijk wordt gestemd door de naieve burgers in NL.
  Laten we beginnen met de policor-elite duidelijk te maken dat we het niet langer pikken, en laten we morgen allemaal tegen het Oekraine-verdrag van de EU gaan stemmen.

 5. Hier kan ik absoluut geen zinnig antwoord op geven in 4 zinnen die me zijn toegestaan.
  Dit is geen reactiemogelijkheid bieden,
  Dus laat ik het bij.De kwestie is heel meerledig en komt van compleet verschillende partijen nog voordat er een client in het vizier komt voor het beetje kruimels uit de leeggevreten ruif

 6. Bas van Stapelberg // 5 april 2016 om 13:33 // Beantwoorden

  De farmmaffia is al jaren bekend dit. Schippers maar juichen, ach ja kan ze een leuk setje kopen om manlief te verwennen. VVD lacht zich de pleuris.

 7. Toen eenmaal collectivisering ter sprake kwam, was juffrouw Marlboro weer snel gedraaid hoor. Er waren ook heel veel fabrikanten die wel nette prijzen rekenden.

 8. bertmaathuis // 5 april 2016 om 23:09 // Beantwoorden

  Een eveneens groot probleem, grote mistoestand, is dat mevrouw Schippers en de haren een véél meer dan gemiddeld inkomen ontvangen. Dat maakt corrupt en gevoel- en gewetenloos.

 9. Het Systeem; Zet een verzekerings- en `zorg`stelsel op… hersenspoel de consument tot het consumeeeeeeeren van multinational en bioindustrie producten; pak blik pot en zak magnetronvoer… plus; zet een genotsmiddelenindustrie op; consequentie? overvolle welvaartsziektenstatistieken !!!
  De mens creeert zijn eigen ziekten, eigen schuld dikke bult, de meeste (onnodige, want symptoombestrijdende…) medicijnen worden dan ook besteed aan onnodige ziekten, omgekeerd denken is; ik èèt (leefstijl omgooien) me weer gezond met bio-Logische levensmiddelen etc., maar ja, dat is de meeste PATIENTEN te veel moeite.
  Voorkomen is beter dan “genezen“…..
  Aan je genot, ga je langzaam aan kapot, en dan grijpen de meeste gehersenspoelde mensen dus naar; Het Systeem.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Farmaceuten maken elk jaar 8 tot 12 miljard euro winst | WatWeWillen.nl

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.