‘Regering ondermijnt democratisch proces van referendum’

Het kabinet Rutte 2 in vak K tijdens Algemene beschouwingen 2013. (foto: wikimedia.commons.org)
Het referendum werd de afgelopen maanden meerdere malen ondermijnd door de -lokale- overheid. Dat zeggen drie leden namens het Burgercomité-EU tenminste. De drie, Arjen van Dixhoorn, Pepijn van Houwelingen en Beate Supheert stelden zaterdag in de Volkskrant dat ‘de regering vals speelt’. ‘Als je het spel niet eerlijk kunt winnen behoor je niet te gaan valsspelen. Zeker niet als regering en zeker niet met zoiets belangrijks als onze democratie. Toch zagen we dit de afgelopen maanden keer op keer gebeuren’.
In de Volkskrant, 2 april.

In de Volkskrant, 2 april.

Het trio somt in een paginagroot ingezonden artikel een aantal voorbeelden op van het zogenoemde valsspel door de regering. Die doet kennelijk ‘alles om het heilige Europese project te beschermen’. Een project dat volgens het Burgercomité ‘onze soevereiniteit aantast’ en onze democratie ‘in groot gevaar’ brengt.

Het ‘stemlokalenschandaal’ telt volgens Van Dixhoorn c.s. als eerste voorbeeld van sabotage van het democratische proces. ‘Sommige gemeenten hebben het aantal stemlokalen met meer dan 70 procent gereduceerd terwijl dit nota bene het eerste referendum is waarvoor een opkomstdrempel geldt. Daarmee beïnvloedt de overheid dus niet alleen de opkomst, maar ook de uitslag’. De gemeente Son en Breugel werd er in elk geval voor veroordeeld.

Het tweede voorbeeld gaat om het inzetten van ambtenaren voor politieke doeleinden. ‘De regering begrijpt blijkbaar het verschil tussen de staat en het kabinet niet meer’. De staat is immers onpartijdig, in tegenstelling tot politici mogen ambtenaren in functie geen politieke campagnes voeren. Toch gebeurde dat onlangs, voor het associatieverdrag. Zo zou de ambassadeur van Ghana (?), op verzoek van het kabinet, actief campagne voeren voor het verdrag. ‘Dat is een ongehoord feit, dat opnieuw aantoont hoe weinig respect onze overheden nog hebben voor de staatsrechtelijke principes’.

De door sommige gemeenten met de stempassen meegestuurde informatiefolders, beschouwen Van Dixhoorn, Van Houwelingen en Supheert, als een derde voorbeeld van ondermijning. In de flyers komen ‘de argumenten van het tegenkamp nauwelijks of ernstig verknipt aan bod’, terwijl de uitleg verder ‘als twee druppels water’ op het kabinetsstandpunt lijkt.

(Foto: Flickr, Richard Koek)

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) vertelde onlangs ‘pure onwaarheden’ in een paar regionale kranten, aldus het Burgercomité-EU. De bewindsman zei namelijk dat het vooruitzicht op visumvrij reizen voor Oekraïners onzin is. ‘Er worden mythes verspreid over dit referendum door mensen die tegen de EU zijn’, wist Koenders. Maar de minister, zo bleek later, kraamde zelf onzin uit. (Foto: Flickr, Richard Koek)

Dan ‘het bedrog waar de regering zich toe verlaagt om een ja-stem af te dwingen’. Het vierde voorbeeld is ‘het meest verontrustende’, aldus het drietal. ‘In de senaat meldde de regering bij de behandeling van de wet nog trots dat dit het meest verstrekkende associatieverdrag ooit was. Nu, tijdens de campagne, is het ineens ‘slechts een handelsverdrag’ of een ‘handelsverdrag plus’. Fraai is dit gedraai niet.’

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) vertelde onlangs zelfs ‘pure onwaarheden’ in een paar regionale kranten, aldus de opstandige drie. De bewindsman zei namelijk dat het vooruitzicht op visumvrij reizen voor Oekraïners onzin is. ‘Er worden mythes verspreid over dit referendum door mensen die tegen de EU zijn’, meende Koenders. Van Dixhoorn & co: ‘De minister moet wel erg wanhopig zijn of heeft het associatieverdrag niet gelezen, want daar staat letterlijk in titel 2, artikel 19 lid 3: ‘De partijen blijven geleidelijk evolueren in de richting van een op termijn visumvrije regeling’. Deze regeling zal volgens aankondiging ook binnenkort in werking treden’.

Het doet bijna naïef aan, deze beschuldigingen aan het adres van dit kabinet. Wie had immers anders verwacht? Toch is het heel goed dat het Burgercomité-EU dit sjoemelgedrag aan de kaak stelt. Anders gaat het van kwaad tot nóg erger.

(Bron: de Volkskrant)

20 Reacties op ‘Regering ondermijnt democratisch proces van referendum’

 1. Valt vals spelen ook onder het onder valse voorwendselen aanvragen van een referendum over Oekraïne terwijl de verdragen al getekend zijn en actief? Dus mogelijk nu een verkapt anti-euro referendum aan het worden?

  • Indien er ECHT democratie is dan was er uitbundig over gecommuniseert met de achterban door de politiek.
   Dan is het mogelijk dat de politiek de stemming proeft en daar naar handeld.
   Maar helaas is de democratie in de EU een lege huls verworden.
   Wat op termijn in Europa tot gevolgen gaat leiden.

  • Indien het akkoord tussen VS en Rusland daadwerkelijk word uitgevoerd in juni en juli.
   Dan houd Oekraïne op te bestaan.
   Is het referendum ook overbodig.

  • En waarom niet=
   We hebben de EU afgewezen en vervolgens dramt de boel -)minderheid- door..
   We willen gewoon te kennen geven dat wij als volk ook zeggenschap hebben in wat er gebeurt als wij wel de consequenties mogen opvangen.En die komen er..

  • In Nederland bestaat de mogelijkheid om een raadgevend referendum te houden sinds 1 juli 2015 op basis van de Wet Raadgevend Referendum. In principe is dat mogelijk voor alle aangenomen wetten tenzij uitzonderingen van kracht zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksraadpleging

  • Wat zou daar eigenlijk op tegen zijn? Dat het een verkapt referendum is over de EU of het Brusselse Hof? Hadden we daar een andere wet voor moeten aangrijpen? Die zaken zijn er toch allang doorheen gejast? Dus daar heb ik nooit iets van mogen vinden, en daar mag ik ook nooit meer iets van vinden? Ik mag alleen de rekening van het feestje betalen.
   Overigens zal ik je verklappen dat bij de Tweede Kamerverkiezingen ook veel mensen gaan stemmen zonder de verkiezingsprogrammas te hebben gelezen. Heb je daar ook een probleem mee?

  • Het was mij ook al eerder opgevallen hoe de kranten zijn gemobiliseerd. Zie bijvoorbeeld dit stuk: http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/04/02/het-antwoord-bij-het-komende-oekraine-referendum-i-1603362
   Het enige argument dat naar voren wordt gebracht is dat een aantal lui Europa, Europa heeft staan scanderen. Uiteraard geen woord over de corruptie, oorlog, het hardnekkige nazisme, de misdaad en de bekostiging van de Oekraïense toetreding.

 2. Hoe meer je je concentreert op corruptie , belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, onoirbare gedragingen en wansmaak terwijl je het over – in dit geval- de oekraine hebt, hoe meer je je daarvan bij jezelf bewust wordt. Al met al inderdaad een feest der democatie 😉

  • ik zie het verband niet zo helder..
   Welke democratie bedoel je nu eigenlijk..?

   De helende eigenschap van nadenken?? Zelfkennis= of gaat het dara niet over….en wat heeft dat met democratie te maken??
   Toch eens andere wiet proberen..of zo..

 3. In Zoetermeer stond er een fout in de begeleidende brief. http://www.omroepwest.nl/nieuws/3118748/Gemeente-Zoetermeer-blundert-met-begeleidende-brief-voor-Oekraine-referendum

  Op deze manier zullen zeer veel stemmen afgekeurd worden omdat het hokje niet juist is ingevuld. Zo probeert de regering er van alles aan te doen om de stemming te manipuleren. Maar ja, als er ook hele groepen zijn die niet eens gaan stemmen voor wat er daadwerkelijk gevraagd wordt, maar gewoon tegen omdat ze tegen Europa zijn, snap ik wel dat beide kanten niet helemaal eerlijk spelen.

  • Het uitgangspunt is dat NL tegen de EU heeft gestemd..We wilden het niet..maar het wkam er..Wie speelt er hier vals, als je het dara over wilt hebben

   Als er toen niet vals was gespeleed dan hadden we nu h geen Oekrainekwestie gehad die voortkomt uit de parallelle wereld die EU heet en ons knap manipuleert, ons centraal manipuleert door de pretentie te bepalen wat goed is voor de bevolkingen in de EU..Bevolkingen die ze niet eens kennen..laat staan kunnen vertegenwoordigen..Daar zit de ellende..De bevolkingen zijn slechts de geldbrnegers..
   Het gaat niet over mensen, het gaat over geld, macht, aanzien-show en handel..

 4. Er is iemand de daar teksten produceert waarbij de belangrijke lieden wat rond lopen e drentelen en te babbelen en zo hun eigen interpretatie hebben.
  Van showboy Koenders is het bekend dat hij meer dan 1 A 4tje niet kan lezen..te moeilijk.
  Hij gaat interessant doen en kwebbelt anderen na..zit niet veel inhoud in..zoals bij velen..Politiek is voor babbelaars en zwamneuzen..zo lijkt het.

  het is de sier, de poeha, imago-opleuking en de smeerlapperij om weer een gewoon volk, leeg te plukken voor eigen doeleinden.
  Wat valt er te verwachten van de EU dat grootmeester is in fraude en corruptie, dat alle democratische principes via de neoliberale ideologie aan de laars lapt en niet eens in staat is de eigen economie naar behoren te runnen.., bij een export van anticorruptie en fraudemaatregelen, groei van democratsering en economie in een ander land..? Dat is toch gelijk aan het resultaat van een opgeblazen kwakende kikker.., dat gaat toch niks worden- = Onvermijdelijke chaos en armoedvorming

 5. Wat heftde EU nu eiegnlijk gerealiseerd voor het geone volk in NL) laat dat elders mog maar even zitten..’
  Vrijwel niks..het heeft de gulden-welvaart van gewone burgers door de euro met 55% laten dalen, de prijzen opgestuwd tot ongekende hoogte.zorg gedragen voor groeiende armoede en ongelijke samenleving.
  De EU mag dan graag in de handel manoeuvreren )…?’ maar van samenlevingen en gewone mensen hebben ze geen enkel verstand..Superstom in sociale oplossingen met de pretenties en zeer arrogante benadering dat de neoliberale politiek het weet v wat het beste voor mensen is.De arrogantie ten top..
  Geen enkel begrip van historie en cultuur..
  En dat moeten we dan ook de gewone burgers van de Oekraine gunnen?? Datgene gunnen waar wij van af willen? De neoliberale politiek waar wij van af willen..?
  Nee toch..moeten we niet willen en laten gebeuren..als het aan ons ligt..

 6. Ook Poroshenko zit in de boevensfeer..
  Er is recent veel te doen rond belastingparadijzen, witwaspraktijken, fraude en financiele smeerlapperij..vooral is er veel bekend geworden over het volkje wat in deze sferen vertoeft, wieze zijn/met naam emn toenaam, wat ze doen etc.

  Een van de lieden is Poroshenko met een offshore bedrijf elders om belastingen te ontlopen, geld wit te wassen en andere duistere praktijken..en deze man gaan we met
  jubel binnenhalen..om fraude, corruptie,democratie en humaniteit aan te leren..

  Beste mensen, dit zijn geen exportartikelen maar verworvenheden in de historie en cultuur -waar de EU niets van moet hebben, dat is ahistorisch en a cultureel in denken en handelen..Geld eerst, daarna 200 x geld en dan kijken we nog eens..
  Schijt aan het volk( zie TTIP ,CETA e.a.)..WIJ bepalen!!
  We zien hetzelfde n de NL/politiek..volksinspraak is zooo ouderwets en representatieve vertegenwoordiging is ook al zo obsoleet..zo populistisch…en groeiremmend..
  Kletskoek van babbelaars en corruptici

 7. De VS strooit op dit moment met F15´s..
  Die dingen worden naar hier gestuurd om Poetin te prikkelen en te irriteren..Beide partijen doen militaire oefeningen..The show must go on..
  De geopolitiek van de VS en de EU redding (..??sic !!)van de Oekraine gaan da samenvallen..Weer een land onder VS beheer aan de grens van Rusland…Daar komt rotzooi van…Dat wordt Poetin pesten een een flitsleger aan zijn grens..wellicht een Amerikaanse basis op Oekrains grondgebied..Uiteraard een NAVO basis ..
  Wat ene geruststelling voor de EU…de veilihèid lijkt vergroot ( weer reden om te bezuinigen op defensie) maar de kans op escalatie en oorlog wordt nog groter..
  Waarom doen we dat? Ik ga de pest aan Amerikanen krijgen met hun gedram..
  Moeten wij de suggestie gaan geven dat wij voor dit soort praktijken zijn zodat de Oekraine eerste kop van just wordt bij ene proxyoorlog? .. de zoveelste.. /zie Syriè..
  Voor de VS geldt: `Fuck teh EU..`
  De VS en de `redding`vallen te toevallig samen..

 8. Er is allang bekend wat het kabinet gaat doen bij een NEE als uitslag..Rutte ontkend wat eerder werd bevestigd.
  Het gaat een hele ingewikkelde show worden -net doen alsof alles heel gecompliceerd is wat iedereen een dom gevoel moet geven-en wordt vervolgens overgelaten aan de EU…!! De Europese Raad….

  Soevereiniteit wordt dan definitief opgeheven en we krijgen dan gewoon een besluit als oplossing..en wat dat is..nou dat weten we dan

  Kijk eens naar de partijen die VOOR het verdrag zijn..
  Het zijn precies alle eurofiel NEOLIBERALE partijen..
  VVD, PvdA,D66,GL,CHU.SGP,CDA en zolang we die stemmen dan lossen we geen problemen op maar wordt het meer van hetzelfde..Eindstation Brussel Centraal..

  Maar we wachten af..wellicht zijn er nog eleganter oplossingen maar in eerste instantie waren die er niet

 9. Bas van Stapelberg // 4 april 2016 om 16:48 // Beantwoorden

  Koenders hahahaha als je die man voorzitter maakt van een speeltuinvereniging dan helpt hij het nog om zeep, sorry voor mijn taalgebruik en met alle respect voor Koenders maar wat een enorme soepkip zeg. Dit zit bij de PvdA, laat PvdA nou lekker opgaan in de VVD want deze partij heeft geen waarde meer voor de Nederlandse werknemer.

 10. Maan Arkenbosch // 4 april 2016 om 18:01 // Beantwoorden

  Wie het helemaal bont maakt is onze “”Reichs Rundfunk”” de NOS. Daar krijg je alleen JA propaganda te zien. Overigens vallen de nieuws uitzendingen onder de noemer “”Houdt jij ze arm, dan houdt ik ze dom””. Altijd branden, ongelukken in alle werelddelen, veel voetbal met onnozele commentaren. Voor echt informeel nieuws moet je de BBC of Duitse zenders zien. De NOS is verworden tot een politiek gekleurde propaganda zender.

 11. Zo veelzeggend dat de president van dit shithole een vooraanstaand lid blijkt van de Panamese Parasietenvereniging. Je verwacht het wel.

 12. Er is onderzocht dat meer dan 75% van alle wetgeving bij alle aangesloten lidstaten al van de EU is. NL toetst deze wetgeving niet aan de eigen grondwet edoch toetst alle nieuwe wetgeving aan de EU of opkomende EU wetgeving. In tegenstelling tot duitsland bv.Zo krijg je als politicus dus een juridische voorsprong. En derhalve een leidende rol.En zeg nou zelf. Niets mooier toch om uiteindelijk te besturen over 300 miljoen inwoners ipv slechts 17. Bezuinigen op sociale zekerheid en zorg als tegenmaatregel voor de economische vluchtelingen. Griekenland aansturen.Dealen en wheelen met turkije. En complete bevolkingen ( eeuwenoude culturen, gewoonten en gebruiken, compleet negeren en afbreken, onder de noemer solidariditeit. En onderwijl elk solidariteitsbeginsel slechten door alles te privatiseren, waaronder dus de zorg.Enz. Landen en bevolkingen worden gespleten.tegenstellingen vergroot.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Het valse manipulatieve spel van de overheid en de media | Silvia's Boinnk!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.