Polen, Groot-Brittannië, Zweden en de Baltische staten zien Oekraïne graag EU-lid worden

(Foto: Flickr, SDA, fotograaf onbekend)
‘Een besluit over eventueel lidmaatschap kan de EU niet eeuwig boven de markt laten hangen, zeker niet nu we van Oekraïne vragen dat ze alle Europese regels overnemen. Landen als Polen en Hongarije hebben ooit hetzelfde traject doorlopen en die kregen wel het perspectief op lidmaatschap.’ Dat zei Pierre Vimont, voormalig hoogste EU-diplomaat en eerste onderhandelaar met Oekraïne, vrijdag in de Volkskrant. De Fransman vertelde bovendien dat Polen, Groot-Brittannië, de Baltische staten en Zweden Oekraïne graag EU-lid zien worden, maar dat Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en Oostenrijk dat tot nu toe tegenhielden.
In de Volkskrant, 1 april.

In de Volkskrant, 1 april.

Vimont: ‘Er was steeds dezelfde discussie. Een groep landen, waartoe de Baltische staten, Polen, Groot-Brittannië en Zweden behoren, wilde in de eindtekst steevast een notie opnemen over vooruitzicht op lidmaatschap. Maar een tweede groep landen bestaande uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk verzette zich ertegen. Die groep weigerde zich vast te leggen op enige belofte voor de toekomst’.

Hoewel Oekraïne heeft toegezegd zich ‘de verworven van de EU eigen te maken’, krijgt het land geen volwaardig EU-lidmaatschap. ‘Die plek aan tafel krijgen ze niet’, aldus Vimont. Net als Georgië en Moldavië, waarmee de EU slechts een handelsverdrag heeft. ‘Natuurlijk kunnen deze landen altijd het lidmaatschap aanvragen, maar wat de EU betreft, is dit nu volstrekt uit zicht’.

(Foto: Flickr, Daniel Antal)

(Foto: Flickr, Daniel Antal)

De Fransman toont achteraf ook oog voor de Russische belangen. ‘We hebben ons niet genoeg verplaatst in Poetin’. De Europese Unie is een soft power. Althans zo zien we volgens Vimont onszelf, ‘als een instantie die altijd deel van de oplossing is, maar niet deel van het probleem kan zijn. Achteraf was het naïef en misschien zelfs wel arrogant om eerst de onderhandelingen met Oekraïne af te willen sluiten voordat we de Russische bezwaren serieus namen’. ‘Bij de Russen groeide langzaam het idee dat we ze wilden isoleren.’

Wanneer Nederland op 6 april tegen het verdrag stemt, en het kabinet dit overneemt, verwacht Vimont dat Nederland en de andere lidstaten er met elkaar wel uitkomen. Met juridisch knip- en plakwerk blijkt namelijk veel mogelijk. Zo kan men het verdrag straks opdelen in een handelsverdrag en het politieke deel, weet Vimont. Ook kunnen de lidstaten een gezamenlijke verklaring toevoegen waarin staat dat lidmaatschap voor Oekraïne niet aan de orde is. ‘Dan kan Nederland ook nog een aantekening laten opnemen dat een nieuw besluit over Oekraïens lidmaatschap eerst moet worden voorgelegd aan het Nederlandse volk’.

Vimont: ‘Het alternatief is dat je zegt: sorry, maar we willen het hele ding niet. We willen de Oekraïense economie niet redden. Ik weet niet of Nederlanders zo ver willen gaan’.

(Bron: de Volkskrant)

15 Reacties op Polen, Groot-Brittannië, Zweden en de Baltische staten zien Oekraïne graag EU-lid worden

 1. Eerst overal in de Eu de fraude bestrijden en dan later praten over toetreding van de Oekraine .2) Werkgelegeheidsvollume weer op peil brengen.3) Moslimvluchtelingenstroom weren.
  Enorm netwerk van fraudeurs in Letland ondekt.
  Oproep aan de NOS kom eens langs en kijk niet te ver om je heen . Het is altijd dat wat aan de ander kant van de wereld gebeurd. De invloedssfeer van Rusland is hier groot en de Octobus heeft in haar tentakels een hele groep onder dak,welke er in de openbare ruimte enorm frauderen . Vandaag is huis aan Huis een blad rond gestuurd,waarin de groep met vooraanstaande politici-belastingambtenaren in woord en beeld staan. Dat is nieuws. We willen toch een fraude vrij Europa?

 2. Ook toevallig dat die keiharde opstelling van onze KingPin Mark Rutte 5 dagen voor het referendum de krant haalt. Het gekke is alleen dat ik nooit heb gemerkt dat Mark “geen cent meer naar Griekenland” Rutte ook maar iets voor elkaar heeft gekregen in Europa.

  Of zouden sommige media in Nederland een beetje aan het handje lopen van politieke partijen?…., net als in Turkije?… zoals bijvoorbeeld NRC Handelsblad.
  Leest u deze kop eens. En zoekt u daarna in het artikel naar de onderbouwing van de stelling.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/01/merendeel-partijen-stemde-ooit-al-eens-tegen-1604247

 3. In de laatste dagen vóór het referendum wordt alles uit de kast gehaald door “onze” regering en alle policor instanties en figuren (incl de “bekende nederlanders”) om toch maar te zorgen dat er zo min mogelijk mensen gaan stemmen, en om diegenen die wel gaan stemmen, te bewegen om toch vooral voor het associatieverdrag te kiezen.
  Ik spring een gat in de lucht als zij straks ‘verliezen” van de nuchtere Nederlanders die tegen stemmen. Ben zeer benieuwd hoe Rutte en die hele onbetrouwbare kliek zullen omgaan met een afwijzing.

 4. Voor de zoveelste, en zeker niet de laatste keer, worden we weer belazerd. Het verdrag is er al, het kost ons alleen weer een vermogen aan referendumkosten wat beter besteed was geweest aan bijv. een betere zorg. Eenzijdige belangen van de grote-geld-magnaten zijn gebaat bij een verdrag wat ons steeds verder in de netten van dat soort drijft. Bangmakerij tegenover Rusland. En we vergeten maar even dat Rusland heel wat dichterbij ons ligt dan USA. Als we bijv. beter met Rusland overweg zouden kunnen, dan zouden we bijvoorbeeld wel eens beter met het vluchtelingenvraagstuk uit de voeten kunnen dan nu mogelijk is. Maar dat is vloeken als je zoiets zegt. Hou op, de hele amerikaanse geschiedenis is gestoeld op landje pikken, alles is geoorloofd ter ere van eigen belang van een groepje machtswellustelingen die over de ruggen van anderen hun ziekelijke zucht naar macht tevreden houden. Geweten; nooit van gehoord, schuldgevoel; wat is dat? Geld wat dom is maakt recht wat krom is. Een oud gezegde wat jammer genoeg nog steeds actueel is. Want dacht je nu werkelijk dat al die politici (op een enkele idealist na) die zich nu zogenaamd het leed van de Oekraïners aantrekken er ook maar één nacht van wakker liggen? Of wel? Misschien, omdat ze dan weer zo’n snoepreisje met alle toeters en bellen mislopen als ze weer voor spoedoverleg worden opgeroepen. Met spoed, anders bederft de kaviaar en is de champagne uitgebubbeld. Ik ga stemmen omdat ik stemrecht heb, maar niet met de illusie dat het ook maar enige invloed heeft op de uitslag.

  • Anny , verplaats je eens en overdenk wat ik je zeg. Rusland heeft een heel andere kijk, niet zo jij dat voorstelt. Kom hier wonen je ziet de Social Media en vooral de dagelijkse uitzendingen van leugen en bedrog op haar TV kanalen.Dit mag niet en moeten we toch niet willen. We staan hier in Letland aan de vooravond van de Russische infiltratie, met alle gevolgen van dien. Weet je waarom de Oekraine wanhopig de Eu om hulp vraagt? Wij en zij smachten naar vrede in de wereld . Graag antwoord.

 5. bertmaathuis // 2 april 2016 om 12:44 // Beantwoorden

  Ja, Anny, voor zover ik begrepen heb, IS dat verdrag er al, echter: deels.

  Het belangrijkste van dit referendum lijkt mij de reáctie van de politiek (regering én parleurs) op de uitslag. Ook al kunnen zij “met juridisch knip- en plakwerk”, zoals in het artikel staat, de zaak toch wellicht weer in hun gewenste straatje dirigeren, de onderlinge verhouding BurgersPolitici zal hierdoor beslist duidelijk worden. En díe duidelijkheid is wat wij, mijns inziens, juist nodig hebben.
  Want de keuzes dienen tenslotte toch weer bij ons burgers te komen liggen. Dus: in onze kracht gaan staan. Dat vraagt om bewustwording. En die gaat de laatste maanden steeds beter en sneller, toch? !

 6. hier wordt weer egsuggereerd dat de EU een filantropisch instituut is..Verre van dat natuurlijk.Het is een grote corrupte graaibal die zelf de problemen heeft die ze bij anderen wil oplossen.Dat is niet geloofwaarig.
  Democratie,vrijheid,rechten,humaniteit etc zijn GEEN exportproducten maar culturele verworvenheden
  Dit soort rijtjes van `waarden`vrijheid,democratie etc vinden we ook terug om oorlogen te erchtvaardigen (Libie, Irak, Syriè etc’) en daar is ook nooit iets van terecht gekomen..

  Een neoliberaal instituut wil hallen en pakken.
  We vergeten in de tekst ook nog de belangen van de VS aan de Russische grens..Weer een flitsleger, of zo..
  We vergeten ook nog even de spotgoedkope arbeidskrachten in de Oekraine en het is dwaas en dom te verwachten dat dit dan in NL de werkgelegenheid zal bevorderen
  Het wordt dus uitbuiten van de Oekraine..gunnen we dat de gewone bevolking daar= Nee toch..
  WIJ hebben de rendementen van de EU mogen ervaren..ongelijke samenleving en armoedegroei..neoliberale politiek..Smeerlapperij in het kwadraat..

  we gaan de lofkip weer importeren en en voor werkeloosheid hier zorgen…

  • Jos het is wel begrijpelijk hoe je reageerd. Rutte ne zijn club doet het al jaren niet goed. Verandering is gewenst ne daarom je protest. Maar veel heel veel erger is het wat Rus;land doet. Rondom hen heen de andere landen destabilliseren. De gevolgen zullen enorm zijn.
   Er zijn wel meer dictators te noemen ,welke het precies hetzelfde gedaan hebben. Jos je moet dat niet willen. Vrede is het allerbelangrijkste . De rest vul je zelf maar in.

 7. lidmaatschap EU=
  De houding van de afwizjende landen van dit moment verandert heel snel als er veel te halen valt in de Oekraine..
  Als het corruptiebal voor grotere feestvreugde kan zorgen dan zijn de overmorgen al lid hoor..

  Onze windvaan Rutte is in zijn woorden niet sandvastig ende betrouwbaar..

  Grijnsmannetje liegt en bedriegt er weer op los..vol minachting voor andersdenkenden..Dat is een eurofiel neoliberale kwaal
  En deze ideologie moeten we met wortel en tak zien uit te roeien want in mijn optiek weet grijnsmannetje met `juist het omgekeerde`geen raad..
  Machtsstreven aanpakken door machtsuitholling
  geld als doel omzetten naar mensen als doel.
  etc.
  Dit is het schrikbeeld voor eurofiel neoliberaal..veel te populistisch volgens D66 die voor de EU= armoedevergroting in de Oekraine is en ontdemocratisering
  ..

 8. Vergeet niet, het is een raadgevend referendum, onze regering hoeft deze raad niet over te nemen. Als Markje denkt dat hij toch met de Oekraïne dit verdrag moet aangaan ondanks teveel tegenstemmers dan kan hij dat gewoon doen.

 9. jungleelephant // 2 april 2016 om 21:25 // Beantwoorden

  Misschien niet alle Nederlanders,maar ik wel:ik wil niet de hele wereld redden!Simpelweg omdat dat niet kan!Heel veel van het ons afgepakte geld gaat de wereld over,zelfs tot aan de andere kant van de aardbol!Ik vind het onderhand wel genoeg,zelfs te veel!Ik voel me niet verplicht om de economie van Oekraïne te redden,of van welk land dan ook,aangezien ik de ellende niet heb veroorzaakt,maar er wel al jaren de zeer zure vruchten van pluk!

 10. Bas van Stapelberg // 3 april 2016 om 19:02 // Beantwoorden

  Niemand van de Europeanen zit te wachten op de EU. EU is een door stenenleggers aangestuurd instituut. Mensen komen op een gegeven moment in opstand, te hopen dat de elite hier niet aan kan ontsnappen. Voorlopig heeft Nederland alleen maar ingeleverd met die Europese ongein. We waren een prachtland. Scheepsbouw, Verolme de grootste schepen ter wereld. Vliegtuig-industrie, Fokker kapot gemaakt van binnenuit door de Duitsers. KLM verkocht door het liberale tuig voor een appel en ei, niet voor de directies uiteraard. RDM onderzeeboten waar ze in China over stonden te juichen. Nog even doorgaan.

 11. Bas van Stapelberg // 3 april 2016 om 19:03 // Beantwoorden

  En nu? Meer dan een miljoen mensen zonder werk. Voedselbanken overal. 500.000 mensen die geen ziekenverzekering kunnen betalen. 300.000 kinderen in bittere armoede. Criminaliteit die maar niet geregistreerd wordt omdat ze het anders niet kunnen bevatten. Ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen, eigenlijk kun je, zeker in grote steden, geen aangifte meer doen. Ministers die capaciteiten bezitten die zo groot zijn dat ze net hun eigen reet af kunnen vegen. We geven voor een appel en ei de straaljagers weg aan Turkije onder de voorwaarde dat we ze terug halen als Turkije in een oorlogssituatie komt en het inzet tegen de Koerdische bevolking.

 12. Bas van Stapelberg // 3 april 2016 om 19:04 // Beantwoorden

  Wat doet Smurfin van de VVD op Defensie? Erdogan schept op dat hij 5000 Koerden inmiddels heeft gedood. Gaat Smurfin ze terughalen?? Nee ze kijkt de andere kant op. En dat zijn de mensen die ons vertellen wat we moeten doen bij het referendum?? Dezelfde mensen die opriepen dat wij maar vluchtelingen moesten opnemen in ons huis als je nog een kamer over had. Terwijl zij zelf de samenleving compleet naar de klote helpt. Hoe realistisch zijn deze zwakzinnige figuren in de politiek?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.