Steeds meer hulpbehoevenden zijn gedwongen betalingsregelingen te treffen voor zorg

(foto: rijksoverheid.nl)
Over het jaar 2015 moesten zo’n 20.000 hulpbehoevenden een betalingsregeling treffen voor hun zorg thuis. Ten opzichte van 2014 is dat een verdubbeling. Het gaat dan met name om ouderen en gehandicapten die hulp in de huishouding, dagbesteding en begeleiding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen. Door maatregelen van het kabinet kwamen meer zorgbehoevende mensen in geldnood. Maar ook de achterstanden bij de pgb-uitkeringen bleken mede een oorzaak van de financiële problemen.
(foto: pixabay.com)

(foto: pixabay.com)

Elke vier weken verstuurt het Centraal Administratie Kantoor (CAK) naar 450.000 hulpbehoevenden een factuur voor de eigen bijdrage voor de zorg. Het CAK voert voor de overheid allerhande regelingen in de zorg uit. Zo rekent de instantie ook uit hoeveel eigen bijdrage een hulpbehoevende voor zijn of haar zorg moet betalen.

Maar door de grote achterstand bij de uitbetaling van de persoons gebonden budgetten (pgb’s) door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), liep ook de CAK-administratie vertraging op. Het CAK rekent namelijk de eigen bijdrage uit met gegevens van onder meer de SVB. Mensen kregen daardoor -veel- later een factuur. Maar die was wel hoger, een factuur voor meerdere periodes. Volgens een woordvoerder is het CAK in 2015 ook actiever betalingsregelingen gaan aanbieden.

De pgb-ellende is echter niet de enige reden van de toename van de betalingsregelingen. De zorgbehoevenden komen namelijk ook in de financiële sores door de kabinetsmaatregelen die in 2015 van kracht werden. Zo schrapte PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn per 1 januari 2015 een aantal compensatieregelingen voor bijvoorbeeld chronisch zieken. En tegelijkertijd steeg de eigen bijdrage.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. (Foto: nationaleombudsman.nl)

Volgens de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen overvalt de overheid hulpbehoevenden met ‘soms zeer hoge facturen die zij niet zomaar kunnen betalen’. (Foto: nationaleombudsman.nl)

Sowieso is de eigen bijdrageregeling voor zorg (in de Wmo) in de praktijk een rommeltje. De Nationale ombudsman kaartte vorige week nog aan dat patiënten van tevoren vaak niet weten waar ze aan toe zijn en daarna met onverwacht hoge rekeningen te maken krijgen. ‘Burgers krijgen nauwelijks of geen informatie van hun gemeente over de hoogte van de eigen bijdrage voor hun ondersteuning. Hierdoor worden zij maanden later overvallen door soms zeer hoge facturen die zij niet zomaar kunnen betalen’, aldus de Nationale ombudsman in zijn rapport ‘Een onverwacht hoge rekening’. Ombudsman Van Zutphen: ‘Er wordt van burgers verwacht dat zij zelf actief keuzes maken, maar de informatie die daarvoor nodig is, kan door gemeenten niet altijd worden gegeven’.

Burgers weten dus zelden van tevoren hoe hoog hun eigen bijdrage voor de zorg wordt. Dat kan de gemeenteambtenaar namelijk niet vertellen tijdens zo’n berucht keukentafelgesprek. Zo is de financiële draagkracht van de patiënt van belang voor de berekening van de eigen bijdrage, maar die is weer alleen bekend bij de Belastingdienst (en de huurbaas).

CAK, Wmo, SVB, gemeente, Belastingdienst, tureluurs. Pfff, even liggen….

(Bron: NRC Handelsblad, nationaleombudsman.nl)

15 Reacties op Steeds meer hulpbehoevenden zijn gedwongen betalingsregelingen te treffen voor zorg

 1. De benodigde miljarden voor de EU, de islam-invasie, de zieligheidsindustrie, de subsidie-industrie, en al het geld dat nodig is voor de vriendjespolitiek van onze policor-elite moeten toch ergens vandaan komen!
  En de meeste zorgbehoevenden moeten niet klagen, want die hebben helaas gestemd op partijen die alleen hun eigen belang en dat van hun vriendjes voor ogen hebben.

 2. Beste meneer Piet : U hebt blijkbaar ook niet in de gaten dat bij verkiezingen maar één ding belangrijk is en dat is de coalitie vorming. En dáár heeft geen enkele stemgerechtigde invloed op!! Dát is domweg afwachten!!

 3. Beste meneer Wheely,
  U heeft blijkbaar ook niet in de gaten dat veel stemmen op VVD, PvdA, GL, SP en D66 en CU onherroepelijk leiden tot ellende voor het gewone NL volk. En dat heeft niets met coalitievorming als zodanig te maken.
  Inderdaad is het helaas in NL zo dat de politieke partijen vooraf van alles beloven, en dan, als het ze lukt om zich in de regering te manoeuvreren, blijken alle beloften totaal niets waard.
  Als er voldoende mensen op de PVV hadden gestemd, hadden we deze (en al die andere!) ellende nu niet gehad !

  • Zeer terecht opgemerkt.
   Rutte kwebbelt over vertegenwoordigende democratie..Maar die is allang verdwenen..het is particratie voor eigenbelang en eurofiel neoliberale verlakkerij geworden.
   Een EU die niet democratisch werkt,directe democratie terzijde schuift, weg duikt onder de eigen koepel en machtstraject vormt voor al dan niet corrupte politici.
   De gewone bevolking betaalt het gelag en de elite ontvangt geld..Ongelijkeid en tweedeling..Wie niet /langer/ productief is, is vrij wild geworden
   Wat heeft de EU de gewone bevolking gebracht? Geen moer, wel armoede en verdinging.
   Mensen las middel en wat je als ding kunt behandelen en terzijde kunt schuiven of weggooien, maar als persoon compleet kan verachten, verkrachten en uitkleden..

  • Beste mijnheer Piet: U heeft blijkbaar niet in de gaten dat de PVV er óók niet is voor de mensen die van het minimum moeten rondkomen. Zij stemmen tegen alles wat het voor hen iets beter kan maken. Zoek eens op PVV stemt tegen.. En wordt wijzer alstublieft!

  • Beste meneer Piet, ik ben het helemaal niet met u eens. De SP is juist een partij die de zorg een warm hart toedraagt. Kijkt u inderdaad maar eens bij PVV stemt tegen. Daar ziet u waar de PVV allemaal op tegen stemt. Ook is de PVV een neolyberlistische partij. Ze is niet voor niets uit de VVD tot stand gekomen. Alleen de islamisering is een feit voor hun geweest om de VVD de rug toe te keren. Echt sociaal is de SP en die komt voor de zorg en de kleine ondernemers op. Al die kapitalisten kunnen best een tandje minder voor de gewone man of vrouw. Er is genoeg voor iedereen, alleen moet dit anders worden verdeeld. Ook wil de SP een grote volksverzekering. Die marktwerking in de zorg is helemaal verkeerd.

 4. neoliberale politiek maakt doelbewust op grond van hun mensvisie en samenlevingsvisie slachtoffers door armoede te zaaien door minachting van de niet langer productieve bevolking

  De staan vooraan om keer op keer geplukt te worden.
  Het wordt tijd dat deze groep echt eens anders gaat stemmen.
  Geen VVD, CDA,D66,PvdA,GL,CHU en SGP meer

  Dan gaat er tenminste iets anders gebeuren..
  Nu gaat het primair om geld, procedures,macht van de deelnemende partijen en niet om mensen
  Het instrument PGB past als methode niet langer in de afwerkingsystematiek en voor goed verloop moet het hele systeem op de schop..

  Foutje van Van Rijn..Bedankt voor je gerommel..Neoliberalen wegwezen graag

 5. Bas van Stapelberg // 1 april 2016 om 20:48 // Beantwoorden

  Deze man laat zijn eigen moeder nog creperen.Wat voor ziekelijke mentaliteit hebben die schoften Van de PvdA en VVD/CDA/D’66/GL/CU nou? Slecht, erg slecht volk.

 6. Zorg behoefte, persoonlijk plan, onze drie meervoudig beperkte kinderen maakt het niet uit van welk merk politiek de centen komen, zij kunnen niet lopen, zijn vestandelijk beperkt, en hebben autisme, en hebben dringend Hulp nodig voor een aanbouw beneden , en wat denk je afgewezen. Argonaut advies, St . Mee, Lev groep, allemaal, beïnvloedbaar.
  Heden al 9 jaar aan het bedenken, hoe we dit kunnen oplossen, een ding is zeker? Er komt niemand aan de bel, al zou dat wel wenselijk zijn, als iemand van jullie nog een tip heeft, dan verneem ik dat graag…..
  groeten fijne avond…..

 7. Pgb dat moet uit de awbz komen, daar betalen we allemaal voor. Dat het kabinet 70miljard heeft gebruikt om de gaten te vullen gaat ten kosten van de bevolking. Van de gezondheid van de bevolking. De burger kan zowel de eigen risico als de eigenbijdragen van WMO niet betalen. Veel achterstanden, zorg die steeds duurder wordt, vooral voor de ouderen en chronisch zieken de gehandicapte. De asielzoeker krijgt alles gratis, ben je geëmigreerd naa Nederland dan zijn de zorgkosten veel lager. Dus tja we draaien er voor op, of je het nou kan betalen of niet

 8. deouderen kunnen gewoon dood gaan, vooral de dit nederland hebben opgebouwd , dan kunnen de miljairden die het abp is kas heeft naar zuidelijk europe,greece, en syria, terwijl er voor de nederlanders niets meer kan worden gedaan je maintendrai, dit is veel meer dan schandalig, PVDAfbraak samen met de dieven D66 en de Vuile vieze dievenpartij de VVD. het rechtse beleid neem de burgers totaal in de \maling ,en de NL ers blijven dit maar pikken, zaken straks doen met oekraine mag gerust wat miljairden kosten!!

 9. Inge Nijhuis // 4 april 2016 om 19:02 // Beantwoorden

  Ik hoop op de verkiezingen in 2017. Dan weet IK wel waar ik op stem!

 10. Het is tijd voor een menselijke regering die voor hun burgers zorgt in alle fasen van het leven.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Steeds meer hulpbehoevenden zijn gedwongen betalingsregelingen te treffen voor zorg | WatWeWillen.nl

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.