Van der Steur is geen fijn visitekaartje voor law & orderpartij VVD

(Foto: Flickr, rijksoverheid. fotograaf Martijn Beekman)
Net als zijn voorganger Ivo Opstelten blijkt ook Ard van der Steur bepaald geen fraai visitekaartje voor law & orderpartij VVD. Vrijwel niets lijkt zonder -grote- problemen te lopen op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Er is sprake van een verontrustend patroon: de liberale minister beweert en oordeelt steeds stellig, en trekt dat korte tijd later bij nader inzien weer in. Van der Steur bood inmiddels al vier keer zijn excuses aan voor zijn voorbarige oordelen. Een vijfde keer lijkt alweer onderweg.
In de Volkskrant en Telegraaf, 31 maart.

In de Volkskrant en Telegraaf, 31 maart.

Tijdens het anti-terreurdebat op woensdag 30 maart stuntelde de minister zich weer naar het einde. Voorbereiding blijkt in dit soort debatten namelijk best belangrijk. Van der Steur was die les kennelijk vergeten. Hij moest op veel Kamervragen het antwoord schuldig blijven. Het werd een afgang. ‘Daar kun je nauwelijks nog vertrouwen in hebben’, verklaarde PVV-leider Geert Wilders naderhand over de minister. ‘Er is nu een diffuus beeld ontstaan, en dat betreur ik’, zei zelfs VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Van der Steur had eerder gezegd dat de FBI de Nederlandse inlichtingendiensten had getipt over een in Nederland aanwezige terrorist. Maar later bleek dat niet de FBI ons land verwittigde, maar de New York Police Department (NYPD). De minister wist ook niet waarom de Amerikanen Nederland waarschuwden. Die informatie had hij niet bij de hand.

Het was geen ernstige fout, maar het legt bloot dat de minister de info van zijn ambtenaren niet meer kan vertrouwen. Van der Steur regeert ‘op de tast’, aldus de Volkskrant. Voortdurend krijgt hij blijkbaar verkeerde info van zijn ministerie, net zoals bij de nasleep van de Teevendeal, de affaire rond de Telegraaffoto van Volkert van der Graaf en de ruzie met forensisch MH17-expert George Maat. Daardoor dreigt de VVD’er ‘een schim van een minister te worden’, stelde politiek commentator Peter Kee op Radio 1. ‘De sfeer van wantrouwen tussen de minister en zijn ambtenaren verbetert niet, het wordt alleen maar erger’.

(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

Update 7 april: Minister Van der Steur overleefde donderdag 7 april ternauwernood een Tweede Kamerdebat over zijn krakkemikkige optreden inzake terrorismebestrijding. De Kamerleden hadden hun messen vlijmscherp geslepen maar een motie van wantrouwen werd echter niet gesteund door de coalitie, CDA en D66 waardoor Van der Steur was gered. Achter de schermen had de VVD wel rekening gehouden met een vertrek van de eigen minister. Volgens geruchten stond Henk Kamp in de coulissen klaar om Van der Steur te vervangen. Maar dat bleek toch niet nodig. (Beeld: screenshot debatgemist.nl)

Er is echter geen sprake van kwade opzet, aldus Kee. Het ministerie functioneert gewoon niet in de huidige vorm. De samenvoeging van het oude ministerie van Justitie en delen van Binnenlandse Zaken blijkt een ramp. Het recept voor een zooi. Op het Binnenhof pleiten inmiddels zelfs de coalitiepolitici voor het ontvlechten van het samengestelde ministerie. De verschillende diensten zijn niet goed op elkaar afgestemd, werken langs elkaar heen, delen geen informatie en wantrouwen elkaar. De reorganisatie van het departement was overigens een -heel slecht- VVD-idee.

Ten slotte helpt ook de al te vlotte houding van Van der Steur niet mee. De VVD’er oordeelde te vaak te snel en te stellig. Denk bijvoorbeeld aan de eerder genoemde Teevendeal, George Maat en de Volkertfoto. Waarschijnlijk verwacht de voormalige debat-kampioen zich uit moeilijke situaties te bluffen, maar dat werkt alleen als het ook lukt. Zijn corporale ik-was-dat-varkentje-wel-eens-even-houding veroorzaakt inmiddels hevige jeuk in de Tweede Kamer, en daar buiten.

Zijn val zou een kabinetscrisis inluiden. De VVD wil koste wat kost voorkomen dat in een kabinet onder een VVD-premier twee VVD-ministers van het departement Veiligheid en Justitie, kort na elkaar, vanwege wanprestaties moeten vertrekken. Nog nooit vertoond, en dat blijf zo.

De coalitie zal Van der Steur namelijk niet laten vallen, ook met het argument dat Van der Steurs aftocht niets zal oplossen. De Telegraaf stelde echter alvast: ‘Wegsturen mag dan geen zin hebben, hetzelfde geldt voor een nieuwe termijn op deze post’. Inderdaad, een positie in een mogelijk Rutte 3 kan Van der Steur waarschijnlijk vergeten.

(Bronnen: Radio 1, de Volkskrant, De Telegraaf)

6 Reacties op Van der Steur is geen fijn visitekaartje voor law & orderpartij VVD

 1. Manipulatie van ambtenaren is erg bekend..traag,weigerachting en zeurzakken
  en Van der Steur hoort daar niet.Slordig , nalatig te frivool ..gewoon niet erg slim

 2. jungleelephant // 31 maart 2016 om 18:47 // Beantwoorden

  Ik hen nog nooit zo’n slap,wanstaltig,onkundig kabinet gezien als dit!Trek alsjeblieft de stekker er uit en laat ons nieuwe,kundige mensen kiezen!Ik,in ieder geval,wil niet langer meebetalen aan jullie wanprestaties!

 3. Law en orderpartij. Ik kijk even naar het tafeltje met WitwasFred, nonkel Sjos, BillboardFrans en Crimineelie.

 4.  “Voortdurend krijgt hij blijkbaar verkeerde info van zijn ministerie.”
  Dat is helemaal niet gezegd. De vraag is eerder of die Minervabal zijn stukken wel leest. De indruk bestaat steeds van niet. Dat hij dit er wel even bij doet. Een echte corpskeutel: Grote bek, geen inhoud.

 5. Bas van Stapelberg // 31 maart 2016 om 20:50 // Beantwoorden

  Mensen bij dit ministerie hebben groot gelijk, 100% gelijk. Allereerst zijn ze zelf het slachtoffer geworden van criminele activiteiten van de VVD. Begon met Demmink die politiek werd beschermd. Teeven met zijn drugsvriendjes. Een fossiel die alleen maar onverstaanbaar gebrom kon voortbrengen. En dan nu deze corpsbal met capaciteiten dat hij net zijn eigen reet kan afvegen. Ga lekker terug naar de advocatuur. En is dit op de man spelen, ja natuurlijk is dit op de man spelen. de man zorgt daar toch voor. En in deze functie hoor je van a tm z dossiers te kennen. Maar ik heb het al zo vaak gezegd. VVD hoort niet thuis op justitie. Al ruim veertig jaar maken zij er een enorme puinhoop van op dit departement en laten zij grote criminele vriendjes lopen. Ik denk dat ze bij dit ministerie echt helemaal klaar zijn met de VVD.

 6. Jeroen Korenaar // 1 april 2016 om 08:58 // Beantwoorden

  Er is in de politiek anno nu geen ruimte meer voor eerlijke politici. In de VVD sinds Bolkestein zich in Amerika heeft laten programmeren al helemaal niet. Het is een pijplijn voor neo-cons. Hirschi Ali, Wilders, Halbe – nou, die is snel grijs gewassen! Onherkenbare trekpop van gemaakt. VVD = anno nu: Voor Vreemdelingen en Despoten.
  Dit soort politici zijn een gevaar voor de samenleving.

  Paars had duidelijk de opdracht om de samenleving te ontwrichten. Heel goed gelukt! De mensen zijn geven het op, niets kan ze meer schelen. Typisch zoals destijds de mensen in communistische landen reageerden.

  Liegen is thans de modus operandi in de politiek, en de VVD voorop. Oplichters. Op z’n Haags: schoftentuig.
  Dit maat duidelijk wat van een politicus anno nu wordt verwacht. Een totale nitwit, die perfect toneel kan spelen. Beleid wordt noch in het Kabinet, noch in de Kamer gemaakt. Qua veiligheid, moet de trekpop precies het script voorlezen en uitdragen. Daarom hangt hij gewoon het officiële verhaal op, ipv. de feiten, bevindingen, waarheid:

  Unnoticed sensation: Only Ukraine could bring down MH17 https://dninews.com/article/unnoticed-sensation-only-ukraine-could-bring-down-mh17

  Ook mbt. Zaventem zag je meteen de politici op rij daar politiek gewin uit slaan. Feitenvrij. De story lag ook weer al helemaal klaar. Als ambtenarij moet je je toch achter de oren krabben, of je wel voor de foute zaak wilt (blijven) werken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.