Safaripark Beekse Bergen sluit deal met gemeente om minder belasting te betalen

(foto: wikimedia.commons.org)
Terwijl internationaal de belastingafspraken tussen landen en multinationals onder vuur liggen, ontstaat in Nederland een lokale variant. De gemeente Hilvarenbeek wil namelijk een belastingovereenkomst sluiten met de eigenaar van safariepark De Beekse Bergen. Het gaat om een afspraak waarin de gemeente en het park de belastingafdracht voor de komende vijftig jaar alvast vastleggen. Ongeacht de bezoekersaantallen. Experts maken er gehakt van.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA). (Foto: rijksoverheid.nl)

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) liet het Fd weten dat de lokale belastingen onder de gemeenten vallen en dat zij daarover zelf mogen beslissen. Zijn ministerie spreekt zich er niet over uit. Kamerleden kijken echter wel raar op van de deal in Hilvarenbeek. (Foto: rijksoverheid.nl)

Helemaal vast is het bedrag niet. Er zijn namelijk een jaarlijks minimum- en maximumbedrag vastgesteld, €550.000 en €1,1 miljoen. Meer dan het laatste bedrag hoeft de exploitant van de Beekse Bergen volgens de overeenkomst tot 2066 niet te betalen. De overeenkomst zou aanvankelijk voor onbepaalde tijd zijn, maar na twijfel in de gemeenteraad besloot men daar er toch vijftig jaar van te maken. Het is zeer waarschijnlijk dat de gemeente inkomsten misloopt met deze deal.

Hoewel de gemeenteraad van Hilvarenbeek begin februari al akkoord ging met de overeenkomst, ontstaat er steeds meer twijfel. De exploitant van de Beekse Bergen, recreatieondernemer Dirk Lips, heeft in elk geval nog niet getekend. Lips bedong de afspraak in eerste instantie om zijn investering van €60 miljoen veilig te stellen, maar fiscalisten vrezen nu dat de overeenkomst voor een rechter geen stand zal houden.

In het Financieele Dagblad laat hoogleraar belastingrecht Guido de Bont geen spaan heel van de overeenkomst: ‘Dit is dorpspolitiek op haar smalst. Als de belastingbetaler machtig genoeg is, kan hij zelf bepalen hoeveel belasting hij betaalt. Dat is verwerpelijk’.

(Foto: breda-en-alles-daaromheen.nl, fotograaf onbekend)

(Foto: breda-en-alles-daaromheen.nl, fotograaf onbekend)

Een lokale belastingadviseur besloot advies in te winnen bij experts waaronder hoogleraar fiscale economie en directeur van Deloitte Peter Kavelaars. In een mail aan de gemeenteraad schreef Kavelaars: ‘Mijn ogen vielen bijna uit mijn hoofd. Je krijgt dit toch niet bedacht als normaal logisch denkend mens en als fiscalist al helemaal niet’.

De burgemeester van Hilvarenbeek, Ryan Palmen, van huis uit fiscalist, noemt de overeenkomst een bijzondere afspraak. ‘Maar het is ook bijzonder dat een belastingplichtige zowel toeristen- als vermakelijkheidsbelasting betaalt en dat die €60 miljoen wil investeren. Dat vraagt om een bijzondere afspraak’. Andere recreatieondernemers zijn bij Palmen ook altijd welkom voor een gesprek, laat de VVD-burgemeester weten.

Wanneer deze trend zou doorzetten, belooft dat nog wat. Kennelijk kunnen grote bedrijven in Nederland niet alleen met de overheid belastingdeals sluiten, maar ook met gemeenten. Op deze manier betalen de meest kapitaalkrachtige organisaties steeds minder belasting, en compenseren gewone inwoners de gederfde gemeente-inkomsten. Dat grenst aan pervers.

(Bron: fd.nl)

2 Reacties op Safaripark Beekse Bergen sluit deal met gemeente om minder belasting te betalen

  1. Ik vind het wel heel VVD. Minder belasting voor arme miljonairs als Dirk Lips. En dat verhalen we bij puissant rijke paupers.

  2. “In een mail aan de gemeenteraad schreef Kavelaars: ‘Mijn ogen vielen bijna uit mijn hoofd. Je krijgt dit toch niet bedacht als normaal logisch denkend mens en als fiscalist al helemaal niet’.” Tuurlijk, het grote voorbeeld ( bevoordeling van de “investeerders”, de vermogenden, krijgt volgers. Decentralisatie…ook weer zo een goed idee. De ongelijkheid spuit eruit.
    In idd G. de Vader,, heel erg veel VVD. Nu nog een deal met de gemeente voor “gratis” werkers , “vrijwilligerswerk “voor bijstandsgerechtigden in het kader van werkervaring en , HEEL VVD, het kapitaal lacht zich rot. ( Geen rente meer over spaargeld , dan gratis werkers en geen tot nauwelijks belasting) Zo doe je dat met de labbekakken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.