Graag meer dan één camera bij rechtszaak Wilders

(Beeld: screenshot: youtube, nos.nl)
In Trouw, 25 maart.

In Trouw, 25 maart.

De NOS mag slechts één camera opstellen in de rechtszaal tijdens de rechtszaak tegen Geert Wilders en ‘dat is een kwalijke zaak’, schreef de promovendus geschiedenis Nathan van Kleij onlangs in Trouw. ‘Deze rechtszaak zou via beeld volledig in de openbaarheid moeten plaatsvinden’. ‘De impact van deze rechtszaak is groot, met consequenties voor het gehele toekomstige publieke debat.’

Bij de vorige Wilders-zaak wilden de rechters van dienst er geen ‘spektakel’ van maken. Ze beperkten daarom de mogelijkheden voor tv-opnamen. De nieuwe zaak is echter belangrijk voor volgende rechtszaken en begrenst mogelijk politieke debatten in de toekomst. ‘Zodoende heeft een groot publiek recht op volledig inzicht in het rechtsproces’, schrijft Van Kleij.

Van Kleij: ‘Het is typerend voor aansprekende rechtszaken in de afgelopen jaren: hoe groter de publieke interesse, hoe meer barricades voor publieke participatie er worden opgelegd. Zo werden enkele grote rechtszaken verplaatst naar De Bunker en -zoals nu- de zwaarbeveiligde rechtbank bij Schiphol. Men is ogenschijnlijk bang voor onverwachte publieke inmenging, verstoring of geweld’.

‘De geïnteresseerden die afhankelijk zijn van beeld en geluid worden nu geconfronteerd met een beperkte visualisatie van één camera met vast standpunt. In het algemeen, maar zeker in het geval van een wel heel publieke zaak als deze, is dit veel te beperkt’, aldus Van Kleij.

Juist omdat het om een zaak gaat die in brede publieke belangstelling staat, zou de NOS de rechtszaak tegen Wilders zonder belemmeringen moeten kunnen verslaan. ‘Dit is immers geen criminele zaak waarbij een individu op zijn private daden wordt aangesproken. Het proces-Wilders gaat over de interpretatie van een groter debat in een brede publieke sfeer met als vraag of de heer Wilders de regels heeft overtreden, of niet’, aldus Van Kleij. Het zijn essentiële vragen die een publieke behandeling verdienen.

(Bron: Trouw, helaas biedt de site trouw.nl geen geschikte link, vandaar deze naar blendle.com)

5 Reacties op Graag meer dan één camera bij rechtszaak Wilders

 1. De bedoeling van de NOS zal wel zijn dat ze graag de keus hebben uit verschillende beelden van Wilders, opdat ze juist die beelden kunnen uitzenden waarop Wilders het meest negatief overkomt.

 2. jungleelephant // 29 maart 2016 om 15:25 // Beantwoorden

  Je mag de koppen van de bevooroordeelde rechters niet zien!

 3. Die Van Kleij is de broer van Caliméro? Sinds wanneer staat de rechtspraak open voor “publieke participatie”?

 4. Gluteus Maximus // 30 maart 2016 om 12:52 // Beantwoorden

  …begrenst mogelijk politieke debatten in de toekomst

  Dat risico zie ik ook… Los van je persoonlijke oordeel over zijn uitspraken, of wat je van Wilders vindt. Als het tot een veroordeling komt zal het restricties voor het politieke debat leiden.

  Daarbij stoort het me ook zo dat veel mensen, ook veel media zich niet precies uitdrukken. Discrimineren MAG, discrimineren is heel normaal en doet iedereen elke dag. Zou val je op mannen of op vrouwen, vind je een BMW mooier dan een Mercedes, of eet je liever bruin brood dan wit brood. Het gaat om discrimeren op vermeende onterechte gronden – dat mag niet.

  Moet je daar nou zo moeilijk over doen? In het alledaagse gesprek niet natuurlijk, maar als het gaat om mogelijke strafbare feiten, denk ik wel. En dat gebeurt weinig.

 5. Tja.. de discussie is, willen we meer of minder wilders.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.