Directeur SCP: ‘In Nederland tikt een tijdbom’

(foto: Flickr, PvdA)
‘Het etnisch conflict is het nummer één vraagstuk voor de toekomst van onze samenleving’, zei Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zaterdagmiddag op Radio 1. ‘Dat gaat niet zozeer over radicalisering en jihadstrijd. Het overgrote deel van de jongeren met ouders van Turkse of Marokkaanse komaf zweert dat geweld namelijk af en verzet zich tegen de gruweldaden van Isis, maar ze voelen zich wel flink achtergesteld’, schreef hij ook eerder in het Financieele Dagblad. ‘In Nederland tikt een tijdbom.’
(Foto: Flickr, FaceMePLS)

(Foto: Flickr, FaceMePLS)

Putters, eerder Eerste Kamerlid namens de PvdA, maakt zich grote zorgen over ‘een groep van bijna een miljoen mensen in Nederland met een andere culturele achtergrond bij wie de teleurstelling over de Nederlandse samenleving aan het toenemen is’.

Zeker nu, net na de aanslagen in Brussel, maar ook al langer speelt de vraag hoe we verder moeten met de etnisch- en cultureel-diverse maatschappij. Volgens Putters is het belangrijk twee zaken te onderscheiden ‘die in de hoofden van mensen continu door elkaar lopen’. ‘Aan de ene kant is dat de veiligheid maar er is ook wel iets anders aan de hand in onze samenleving. Dat noem ik maar het etnisch conflict. Dat gaat over grote groepen Turkse en Marokkaanse Nederlanders die drie keer zo vaak werkloos zijn, geen baan vinden, discriminatie ervaren, continu moeten uitleggen dat ze moslim zijn en geen kalashnikov dragen. Die twee zaken lopen continu door elkaar’.

‘Een simpele oplossing is er niet’, weet Putters. Het integratiebeleid van de laatste decennia bleek in elk geval vaak geen succes. ‘Heel veel beleid is maar beperkt effectief.’ Al noemt de SCP-directeur het grote stedenbeleid van de afgelopen jaren, de Vogelaarwijken, het opzomeren en de continue aandacht voor de probleemwijken, wél geslaagd.

 (Foto: rijksoverheid.nl)

Wil het volgende kabinet aan Putters’ advies toegemoet komen, dan zal het beleid van de huidige minister van Wonen Stef Blok in elk geval op de schop moeten. Zijn maatregelen om de sociale woningbouw een kopje kleiner te maken, creëren straks onze eigen homegrown Molenbeken. Ga maar na: de allerarmsten bij elkaar stoppen in wijken aan de rand van de stad. Wijken waaruit Kees en Marieke lang en breed vertrokken zijn, en waar Mohammed en Aisja hun kinderen de westerse normen en waarden moeten bijbrengen. Dream on. (Foto: rijksoverheid.nl)

Verder adviseert Putters een volgend kabinet een strak veiligheidsbeleid met een sociaal integratiebeleid te combineren. Om het tikken van de tijdbom te stoppen moet de overheid bijvoorbeeld weer de wijken in. ‘Nu gaat alle aandacht uit naar informatie uitwisselen, het oppakken van jihadisten, maar het is ook een kwestie van wijkenbeleid. De overheid moet doorzetten op het gerichte wijkenbeleid en een echt stevig anti-discriminatiebeleid, opleiding, geslaagde voorbeelden; mensen met dezelfde achtergrond die succesvol zijn. Bij dat laatste kijk ik ook naar de media.’

Goed punt van Kim Putters. Dat veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich achtergesteld voelen in Nederland is waarschijnlijk best terecht. Toch helpt het niet om alleen beschuldigend naar de Nederlandse Nederlanders te wijzen. De dubbele houding van de achtergestelde jongeren werkt namelijk ook niet echt mee. Je roots eren is belangrijk, maar vergeet niet in welk land je leeft. Je kunt niet enerzijds de Hollandse kaaskoppen voortdurend aanklagen en zelfs afwijzen en anderzijds een baan of stageplaats van ze eisen. Dat schuurt, althans dat blijkt.

(Bron: Radio1.nl)

17 Reacties op Directeur SCP: ‘In Nederland tikt een tijdbom’

 1. De meesten willen niet integreren hoe je dit ook recht probeert te breien!Nederlanders hebben,na jarenlange ellendige ervaringen,geen moeite met buitenlanders,maar met islam en islam-gerelateerde ellende!En dat hebben de moslims helemaal aan zichzelf te danken met hun korte lontjes en agressieve gedrag,misdragingen en nooit aflatend eisenpakket!

 2. er is ooit een zwartboek uitgegeven geschreven door jan Marijnissen van de SP! daar beschreef hij exact wat minister ijskonijn Stef blok nu aan het doen is. inderdaad armen bij elkaar in sobere naoorlogse woningen, en zonder perspectief van de bewoners. getto’s noemde Marijnissen dat. welnu je ziet ze ontstaan in een tijdsgewricht waar al van dat juist andersom zou moeten.immers molenbeek geeft precies aan hoe het niet moet. daar heb ik putters niet voor nodig .alleen lagere school is voldoende! ook nu is dat al gaande zie schilderswijk den haag, kortom bouw goedkopere huurwoningen en zet geen verschillende culturen bij elkaar.

 3. Bas van Stapelberg // 26 maart 2016 om 19:25 // Beantwoorden

  Pardon directeur???? Hoe zit het dan met die miljoen autochtonen die aan de kant zijn gezet door het keiharde liberale beleid. Met diploma’s en de taal machtig en ervaring, hoe zit het daarmee die worden niet achtergesteld?? Alleen maar oog voor Verweggistan? Na een analyse van de afgelopen jaren vind ik wel dat je vluchtelingen moet helpen en ongeacht afkomst maar het wegkijken van de afgelopen jaren door politiek, onderwijs, politie, justitie, enz gaat de komende jaren explosief worden.

 4. Wat zitten we nu te zeuren.
  Op 17 miljoen zijn 10,7 miljoen autochtonen in Nederland dus nog even doorgaan dan moeten de Nederlanders gaan integreren bij wat we heden nog Allochtonen noemen.
  Gewoon nog Effe wachten Jip en Janneke.

 5. integratie beleid a la PvdA is een dubbelkoppig monster..niets moet..je mag en als je niet integreert ook goed..allemaal culturele verrijking..Overal gesubsidieerde organisaties met grote woorden..Wel subsidie geen resultaten.Allemaal cultutrele verrijking..wel eisen en jammeren.
  Dat is niet consequent:

  Nederland is zelfs inconsistent richting Islam..Kerk en staat blijken niet genoeg gescheiden.. als je voor Nederland kiest moet je beseffen dat dit geen Turkije of Marokko is of moet worden

  Als je vindt dat je gewoon Turks onderdaan moet blijven of een Marokkaanse setting moet opbouwen, dan heb je hier geen barst te zoeken.Wegwezen naar een plek waar dat wel kan.
  NederTurken als je actief onderdaan van Turkije wil blijven en de Turkse dictator aanbidden… alsjeblieft, ga terug naar Turkije..daar is alles beter voor je.Anders blijf je alleen maar klagen, profiteren en de etnische Calimero spelen.
  Onthou 1 ding heel goed± Nederlanders hebben je niet geroepen , noch uitgenodigd..het hetzelfde verhaal geldt voor alle asielzoekers die hier als `vluchteling`zijn aangekomen en blijven komen.
  Ga naar elders als het je niet bevalt, niemand die je tegenhoudt..
  Dat dit gaat leiden tot sociale chaos is een uitkomst van PvdA politiek en idiote neoliberalen die denken er beter van te worden..Maar het venijn komt nog. Nu nog niet..Als de ongenode immigranten gaan eisen dan wordt het herrie.

  Daaronder ligt een nog veel vervelender bom..
  De EU met de euro als boobytrap..het gaat goed fout met de EU en de door de EU geleide economie.
  De munt keldert en is voor veel landen ongeschikt..de bevolking wordt systematische verarmd voor groet sier, machtsvertoon en politiek theater der Onzinnigen.
  !0 miljard corruptie jaarlijks en zeer gevaarlijke handelsovereenkomsten die echt gebaseerd zijn op dikke duim, wenselijkheden en aannames..geen enkele garantie en daar ga je dan bij neoliberalen helemaal het schip mee in.

  Dat volk moet leverenn maar kan het niet meer, de binnenkomers willemnn meer en gaan eisen..ze worden door eigen gedrag in hokjes gestopt..ze willen liever segregatie,religroepsgewijs verblijven, , klagen en overgaan tot abberaties in de naam van…. vul in wat van toepassing geacht wordt en hun dochteren beschermen tegen die verdomde ongelovigen..En dat praat over discriminatie en intolerantie? Kom zeg…!
  Zolang er niet samen gefeest en gevreeen kan worden dan is er geen sprake van integratie en acceptatie…dat leidt tot etnische wijken en apartheid.
  Niet aan beginnen..

  Die EU bom gaat sneller dan gedacht ontploffen en de grond verzuren en verzieken..

  E De EU is er niet voor mensen meer welvaart of profijt te geven maar is er voor mensen op groter schaal als middel te hanteren voor elitaire macht met dwang en grootgeld..vol hebzucht en nooitgenoeg..de neoliberale ideologie..

  En daar worden mensen -zeker gewone mensen die steeds weer de rekeningen krijgen-
  goed narrig van.

  Maar net als lemmingen blijven ze nog steeds achterelkaar aan rennen omdat ze weigeren in te zien dat we weliswaar verschillende politieke partijen kennen in etiket, maar die niet verschillen in onderliggende ideologie..het neoliberale machtsstreven met grote sier en absoluut tegen democratie..democratie ontkent hun superioriteit als politiek…en die politiek is niet gericht op de welvaart en ontwikkeling van gewone mensen..maar op tweedeling en ongelijkheid..

  En dat is ook de truc die wordt gehanteerd richting Oekraine..de rest is kletskoek

 6. De wil en wens om te integreren is onafhankelijk van de vraag of iemand al dan niet extremist of IS-aanhanger is. Het zit in hun cultuur om alles wat niet Islam/Moslim is, niet of nauwelijks te accepteren. En ook leven in een ander land doet daar niet aan af.
  Want dat tweedelig denken gaat nooit weg:
  – aan de ene kant respect, werk en begrip eisen
  – aan de andere kant niet-gelovigen honden vinden, islamofoob roepen en vinden dat we ze eindeloos geld en moskeeën moeten geven.

  Dat zal nooit iets oplossen. En ik vind niet dat Nederlanders, Duitsers, Britten of andere Westerse burgers daar ook maar iets aan moeten doen. Migranten leven in ons land, dan hebben ze zich daar ook aan te schikken. Je eigen roots beschermen is prima, maar Surinamers, Aziaten, Amerikanen en andere migranten die hier wonen doen dat ook, maar dan tegelijkertijd met het respecteren van de weten en normen van het land waar ze in wonen.

 7. Typisch PvdA factfree lulverhaaltje. Jammer dat ze voor zo’n functie een apparatsjik benoemen in plaats van iemand met gedegen kwalificaties.
  En wat al die kansenparels betreft die door ons keihard worden achtergesteld en gediscrimineerd (uiteraard geen woord hier over “schoolprestaties”, fatsoenlijk taalgebruik, strafbladen en arbeidsethos): dat politieke partijen zo dol zijn op middeleeuws geytenvolk mogen zij weten. Ik niet en ik ga er ook niet naast wonen. Om met Femke Halsema te spreken: mijn kinderen zijn geen sociaal experiment.

 8. En voor de goede orde: zelf woont de salonsocialist uiteraard ook niet tussen het geytenvolk, maar in een roomblank dorpje, want ook zijn kinderen zijn geen sociaal experiment.

 9. Gluteus Maximus // 29 maart 2016 om 09:41 // Beantwoorden

  Deels deel ik denk ik de zorg…

  De dominante politieke mantra’s sinds Reagan en Thatcher maken op de mij de indruk dat de politiek voornamelijk problemen managed door ze in stukjes op te knippen en over de schutting te gooien. Eigen verantwoordelijkheid, participatie maatschappij, netwerk enzo.. Als je maar hard genoeg wilt…

  En ik denk welk systeem je ook op een samenleving loslaat, mensen gaan het vroeg of laat oprekken. En het lijkt alsof het de politiek aardig lukt om hele bevolkingsgroepen, zowel autochtoon als allochtoon het vertrouwen te laten verliezen. Zich echt alleen om zichzelf te laten bekommeren. En dan krijg je van die terechte reacties als hierboven… mijn kinderen zijn geen sociaal experiment. Kan ik me alles bij voorstellen.

  Hoe moet het anders? Ik heb er een hard hoofd in – los van de vraag welk beleid je moet voeren. De mensen die op dit moment de kar trekken: beetje weglachen, met spitsvondigheid je ergens onderuit lullen… En je idealen verkwanselen… Wie later leest dat sociale werkplaatsen zijn opgeheven onder een PvdA kabinaet… denk je ook van… Tja…

 10. Het is de doctrine …. de amerikaanse droom. Voor iedereen. Dat is vrijheid.. Toch???
  Hardwerkende nederlanders ontlenen hun eigenwaarde en zingeving van het bestaan aan deze doctrine. Werk je niet hard , ja dan .. dan ben je , of wordt je, een labbekak. No work , no pay. En derhalve dus, zie de afgelopen kabinetsperiode,geen werk, geen bestaanszekerheid, en dat ondermijnd sociale cohesie, . Dit ondermijnend effect treedt niet op in de rekensommen van ministeries. Die belangrijke dingen als bestaanszekerheid (voorheen linkse sociaal politiek) om dergelijke tijdbommen weerbaar tegemoet te kunnen treden, hadden dus een functie.. Dat is de bedreiging voor het “systeem ” van links en rechtse politici. 1,25 miljoen nlers in armoede.2 miljoen werkelozen. De jongeren met torenhoge studieschulden. Wel prettig voor politici dat het vluchtelingen “probleem” zo afleid. van de werkelijke problemen. De EU en de verwezenlijking van de doctrine, de europese droom. En iedereen aan de leiband van de schuldenmachine..En die machine is er alleen voor de eigen bestaanszekerheid

  • Gluteus Maximus // 29 maart 2016 om 12:03 // Beantwoorden

   “Die belangrijke dingen als bestaanszekerheid (voorheen linkse sociaal politiek) om dergelijke tijdbommen weerbaar tegemoet te kunnen treden, hadden dus een functie.. “

   Politici en opiniemakers proberen je vaak te doen geloven dat er sprake is van 1 harde waarheid. Je doet het OF zo, OF zo… het 1 is goed, het ander is fout. Terwijl ik meer en meer geloof dat het er allemaal om draait – waar leg je de balans, hoe leg je de mix.

   De handigheidjes van eigen verantwoordelijkheid enzo… heeft jarenlang de zichtbare uitgaven omlaag gebracht. Maar het systeem dat je loopt af te breken had idd een functie. Het wil namelijk niet zeggen dat je met minder uitgaven aan minder kosten zit. Die kosten kunnen op een andere (minder zichtbare) plaats in gelijke mate of zelfs groter terugkomen.

   Dat is nou wat ik van politici zou verwachten – de constatering van de sociale regelingen is geen sinterklaas spelen (moet ook niet), maar het heeft een functie. Leg het uit. Ga ervoor. Ik ken mensen met een bijstand uitkering… en er wordt met ze gesolt. Zullen ook vast profiteurs bij zijn… maar man man man. Wat een ellende als je daarin beland. En wat win je ermee? Je houdt alleen een hele controle en herintredingsindustrie in stand m.i.

   • Helemaal met je opmerkingen en reactie een gluteus. En idd , bijstandsuitkeringen, ziektewet, pensioenen, wao, allemaal tot op het bot toe afgebroken, ZZP zonder betaalbare verzekeringen. Gevolg , enorme aantallen mensen onder het bestaansminimum.
    Dus ook enorme aantallen zonder koopkracht. Geen koopkracht = geen economie.
    De neo liberaal bijt zich in zijn eigen staart.
    Daarbij , zie molenbeek en vergelijkbare wijken in diverse europese steden, broeinesten van armoede, ongelijkheid, en dus sterk uitvergrote verschillen in leefomstandigheden, ongelijkheid in behandeling, Het betekend een dagelijkse strijd en staat van permanente overleving. En daar heeft de politiek inderdaad geen oog en geen oren voor. Het betekend namelijk dat je ( en zeker als je de oorspronkelijke europese droom = gedeelde beschavingsnormen najaagt) een heel ander doel als de huidige bezuinigingspolitiek ( =eliminatie sociale en bestaanszekerheid) zou moeten nastreven.

    • aanvullend. En helaas zie ik dat de “rechtse en rechts opgeschoven politici”, nog niet doen. bv De VVD en pvda met ondermeer het rampzalige idee om extreem op de GGZ te bezuinigen. Gevolg. Meer dan 60.000 meldingen per jaar van verwarde mensen op straat. Om nog maar te zwijgen over “het incident” de moord op Els borst, gepleegd door een “verwarde” geestelijk ernstig zieke, man. Geen zorg, geen begeleiding. De neo liberale politiek is gericht op het uitvergroten van de verschillen tussen mensen. Het draait om de verschillen in bejegening van mensen, Werkend en niet werkend. Ziek en gezond, Autochtoon allochtoon, Zoek en kleur de verschillen. Bezuinig en dicteer. En wijs iedereen op zijn eigen verantwoordelijkheid. Noemt het de participatie maatschappij. EEn semnelving waarin het individu centraal staat en er geen enkele verantwoordelijkheid/ zorg meer is voor de ander. Noem het zorgplicht voor elkaar en schaf de zorgplicht voor de politiek af. Dan hoeft de politicus die niet meer te nemen/ te dragen. Alleen bij monde uit te spreken dat er verantwoordelijkheid genomen wordt. De gevolgen zijn inmiddels meer dan zichtbaar.

 11. En die machine is er alleen voor de eigen bestaanszekerheid en derhalve dus niet voor de bestaanszekerheid van al die verschillende mensen. Het probleem terreur, en dat is wel een reel probleem, kan heel veel werkgelegenheid bieden. Dat geld ook voor de begeleiding van de vluchtelingen en de detectie voor eventuele terroristen onder hen. Helaas kunnen politici alleen nog maar denken en handelen in bezuinigingen en inkomenspolitiek Integratie is een acceptatieproces van onderlinge verschillen ( in denken en doen) . Een proces ingekaderd naar de opgebouwde waarden van een bestaande samenleving met gelijkheid in bejegening en bestaanszekerheid. = kwaliteit van leven. Zie ook het onderlinge integratie probleem tussen de verschillende EU lidstaten ( samenlevingen). Europese waarden bestaan allleen in de hoofden van europese politici.Politici met een prachtige bestaanszekerheid, pensioen, en salaris. 120 miljard voor een droommachine. Geen enkele investeringsbereidheid voor de gehele europese bevolking om de europese waarden gedeeld te krijgen..Tja, geld creer je alleen met schuld.

 12. Geld creer je allen met schuld, Dat is de afspraak / principe van een fiat monetair geldstelsel.

 13. Nexit,nexit nexit, nexit , nexit,
  WEG, MET,USSR, EU!!!!!!!!!!!

 14. Voor iedereen, die, dit, misschien, een beetje, hoop, kan, geven!!!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.