Krijgen we straks geld van de Europese Centrale Bank op onze rekening?

ECB in Frankfurt (Foto: Flickr, Kiefer)
De inwoners van de lidstaten in de eurozone staat wellicht een fijne verrassing te wachten: geld op hun rekening van de Europese Centrale Bank. Het zou een ultieme poging zijn van de ECB om consumenten aan te zetten tot kopen, zodat de economie weer een boost krijgt. De ECB-hoofdeconoom Peter Praet zei afgelopen vrijdag tegen een Italiaanse krant niet uit te sluiten dat de ECB geld gaat overmaken naar burgers.

ECB-president Mario Draghi kondigde onlangs voor de zoveelste keer een renteverlaging en een extra opkoopprogramma van obligaties aan. Wanneer dat allemaal niet werkt komt het uitdelen van gratis geld, helikoptergeld als serieuze optie in zicht.

(Foto: inflationschutzbrief.de)

(Foto: inflationschutzbrief.de)

Economen vrezen inmiddels deflatie. Dat betekent dat geld langzaam meer waard wordt. We zijn inflatie gewend: dan vermindert de waarde van een munt waardoor de prijzen stijgen. Ook je inkomen stijgt bij inflatie elk jaar een beetje.

Bij deflatie geldt het tegenovergestelde. De prijzen in de winkels dalen en op termijn dalen ook de inkomens. Consumenten stellen dure aankopen uit omdat die volgende week goedkoper zijn, en volgende maand nóg goedkoper. En niet alleen consumenten stellen uit, ook bedrijven. Zo’n tijdelijke koopstop zou een ramp betekenen voor de economie. De Europese Centrale Bank wil die situatie koste wat kost voorkomen.

Gratis geld uitdelen aan inwoners, helikoptergeld, is een uiterste instrument waar veel economen van gruwen. Zo is de Duitse bankpresident Jens Weidmann mordicus tegen. Hij waarschuwde afgelopen weekend voor de uiterste optie van helikoptergeld. Het zal de eurozone en zijn belastingbetalers duur komen te staan, aldus de Duitser. Hij is echter maar een van de 19 nationale bankpresidenten die onder bankpresident Draghi vallen. De Italiaan heeft al brede steun voor zijn huidige verregaande opkoopprogramma (behalve van de Duitse en Nederlandse bankpresidenten) en voor helikoptergeld krijgt hij die steun waarschijnlijk weer.

Het Financieele Dagblad beschreef onlangs de drie manieren waarop de ECB het helikoptergeld kan uitdelen. Stel dat de ECB naar alle 336 miljoen burgers €1000 overmaakt, dan kost dat €336 miljard. De bank in Frankfurt kan iedere burger een cheque sturen. Dat is de simpelste en meest rechtstreekse manier.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi is volgens steeds meer economen door zijn mogelijkheden heen om de economie in de eurozone te stimuleren. Zet hij straks zijn uiterste middel, helikoptergeld, in? (foto: wikimedia.commons.org)

De tweede route voor helikopergeld loopt via de overheid. Het geld wordt dan gratis aan de nationale centrale banken geleend die dan weer cheques uitdelen onder de burgers. Nadeel is dat deze wijze strikt verboden is volgens het Europese Verdrag. Aanpassing van de regels duurt jaren.

De derde wijze van gratis geld rondstrooien kan via de banken. De ECB verstrekt in dat geval de banken het geld die het vervolgens weer uitdelen onder hun klanten. Ook voor deze manier is een verdragswijziging nodig, maar dan zou het kunnen.

Het lijkt mooi, ‘gratis’ geld aan alle 336 miljoen inwoners van de eurozone, van Italië tot aan Finland. Gratis geld bestaat echter niet. De rekening komt uiteindelijk bij de nationale overheden. En aangezien het geld via de belastingen later weer terugkeert naar de nationale schatkisten, lijkt het eerder een herverdeling die zijn weerga niet kent.

(Bron: fd.nl)

18 Reacties op Krijgen we straks geld van de Europese Centrale Bank op onze rekening?

 1. Ik zou zeggen, kom maar op met dat geld:
  – Aan de ene kant mag het wel eens tijd worden dat de burger iets van al dat rondgepompte geld gaat zien i.p.v. de financiële instellingen namelijk.
  – Maar dat geld stop ik dan wel mooi in beleggingen, want uitgeven aan meuk wat je niet nodig en toch minder waard wordt, daar heb je niets aan.
  – Of ik stop ’t in m’n privépensioen, want dankzij het ECB-beleid wordt m’n gewone pensioen ook minder waard… áls je al wat krijgt.
  – En zo helpen ze ons een handje met de ontmanteling van de EU en het ECB, wat ik óók niet vervelend vind.

  Al met al zie ik hier als Eurocritici alleen maar voordelen op de langere termijn in, ook al gaat het eerst veel meer zeer doen. Zeer doet het nu ook al, zei het dat het wanbeleid héél langzaam door je strot wordt geduwd. Dan maar even snel pijn, maar dan kunnen we ten minste met een schone lei beginnen.

  Daarnaast… wie zet dan ook een Italiaan aan het roer bij dit soort instellingen. Ze kunnen hun eigen land niet eens financieel gezond houden noch krijgen.

 2. Maan Arkenbosch // 24 maart 2016 om 17:36 // Beantwoorden

  Helicopter of drukpers geld uitdelen is je reinste onzin. Waarom? Omdat hierdoor de pensioenfondsen en kleine spaarders bestolen worden via verwatering van hun geld.Ook genegeerd zulke investering geen toegevoegde waarde t.d.v. duurzame productie middelen en crieert geen duurzame werkgelegenheid. Voorts zal veel helikopter geld gebruikt worden voor aflossing schulden en als spaargeld voor slechte tijden opgepot worden.Hierdoor wordt een gedeelte van het helikopter geld weer onttrokken aan het geldcircuit en dat is juist niet de bedoeling en moet je over dat helikoptergeld belasting betalen?.De politiek moet gewoon de dolgedraaide belastingschroef terugdraaien.

 3. De hardwerkende belastingbetalers (vooral in de Noordelijke EU-landen) worden weer eens extra gepakt, ook al zullen zij het zelf niet meteen in de gaten hebben.
  Immers, als je nu een (schijn)kadootje van bijv. 1000 euro krijgt, en al je medeburgers ook, zul jij straks via de belastingen moeten bloeden, want jij moet straks zowel je eigen kadootje terugbetalen, alsmede de kadootjes aan al die niet of weinig belastingbetalende medeburgers.

 4. Bas van Stapelberg // 24 maart 2016 om 18:01 // Beantwoorden

  Dat is al vanaf EEG aan de gang Piet. In de jaren 70 vorige eeuw iedere meter asfalt van de Franse tolwegen is betaald door de Nederlandse belastingbetaler. Eigenlijk nooit anders geweest. En even over het onderwerp, nee wij gaan geen geld krijgen.

 5. Dik van Haaren // 24 maart 2016 om 18:29 // Beantwoorden

  Kunnen we even stellen dat hier randdebielen het voor het zeggen hebben, bij de ECB, bij de nationale overheden, maar vooral bij zichzelf overschattende en destructieve, plucheklevers in Brussel. Welk openbaar ministerie gaat deze figuren vervolgen voor het ondermijnen van een samenleving.

 6. geld uitdelen heeft geen barst effect..het wordt uitgegeven..even piekt de economie voor een s week om daarna nog harder in te zakken..economische homeopathie

  De welvaartsverdeling is door de neoliberale manier van denken en politiek volledig scheefgegroeid..De EU is het neoliberale instituut bij uitstek…De tien geboden die dezelfde tien geboden moeten ontregelen…
  Hebzucht heeft het belang van geld te ver opgestuwd.. je kan niet blijven prijsverhogen en bezuinigen aan de ene kant (methode Blok) ) en de prijzen voor oplossingen van Luxeproblemen, EU als politieke hobby vergroten en uitbreiden en aan de andere kant blijven halen bij degene die al leeggeplukt zijn…..
  Dat is groente kweken op een bewaterd veld door het veld ernaast te laten verdrogen..en dat is wat er nu gebeurt..Enorme opbouw van staatsschuld bij een verarmde gewone bevolking..

  De prijsverhogingen krijgen nu een ander gezicht..innovatie wordt peperduur gemaakt en daar wordt dan iedereen mee bestookt als alternatief om weer geld te gaan plukken..en vrees dat maar met grote vrezen..dat gaat fout!!
  Duurzaamheid moet juist GOEDKOPER worden als alternatief..dan komt er misschien nog ene beetje van terecht..

 7. Er is ook nog een 4de methode. Als het Nederlands bedrag ad 17 miljard op mijn rekening gestort wordt, zorg ik er wel voor dat elke Nederlander zijn 1000 euro krijgt. Maar doe het dan op dezelfde manier als Rutte!

 8. Het wordt met de dag gestoorder in Europa gratis geld bestaat niet dan wordt het een sigaar uit eigen doos maar dat weegt niet op tegen het geld wat we al jaren lang zijn bestolen.
  Er is maar een oplossing weg met het geld verslindend Europa, revolutie dat is de oplossing

 9. De ene gek Draghi zegt tegen de andere gek Merkel hoe lang zijn wij al gek?.
  Nou zegt Merkel dat weet ik niet maar dat is eigenlijk wel zo gek hé dat wij niet weten hoe lang dat wij gek zijn.

 10. Gluteus Maximus // 25 maart 2016 om 08:03 // Beantwoorden

  Wat ik niet begrijp…

  Die ECB is aan de ene kant onafhankelijk, maar aan de andere kant moeten ze zich houden aan hun “mandaat”. Nou zal dat mandaat ongetwijfeld een lijvig boekwerk zijn met veel mitsen in en maren, maar ik heb altijd begrepen dat ze zich alleen “mogen” bezighouden met prijsstabiliteit en NIET met het aanjagen van de economie.

  Nou, blijkbaar zijn ze met Begrijpend Lezen 2.0 bezig of zo, want zijn ze het zo gaan interpreteren dat ze zich WEL kunnig bezig houden met economisch beleid. En met een beetje experimenteren proberen het werk te doen dat politici laten liggen.

  Volgens mij niet echt houdbaar.

 11. Beste mensen, we hebben met de grootste misdadigers van de eeuw te maken sinds de EU werd ingevoerd. De enige droom die we nog kunnen hebben is een natte.
  De situatie waarin we nu verkeren is lang geleden door deze misdadigers opgezet en uitgevoerd.
  Houd het volk zo lang mogelijk dom dan zal de elite er wel bij varen.

  Piet

 12. het zou in ieder geval een pak mensen uit de shit helpen toch zou r zo n systeem moeten bestaan dan een belastingbetaler 1x in zen leven op een bepaald bedrag mag beroep doen als hij in de schulden geraakt is door het systeem !!!

 13. Ik lach me helemaal in een deuk. Ik heb lang overwogen om mijn mond te houden en mijn kommentaar voor me te houden. Er is zijn volgens mij maar weinig oplossingen die echt helpen. Eén daarvan is om er voor te zorgen dat alle schulden van alle Nederlanders onmiddelijk wordt afgelost. We spreken over fiat geld. Er zit geen echte waarde achter. Kunt U zich nog herinneren wat op de zijkant van de Nederlandse gulden stond? Op de zijkant van de Euro staat het niet meer. Waarom?

  Er is een groot verschil tussen de waarde die gedrukt is op een velletje papier, dat “geld” zou moeten zijn en de werkelijk intrinsieke waarde er van (ongeveer hetzelfde geldt voor munten). Doe U eigen onderzoek. De kosten voor het drukken van een biljet, zijn marginaal, zeker bij de grote bedragen. We worden keihard opgelicht! De promesse die U krijgt, is het geloof dat een papiertje met opdruk, een waarde van laten we zeggen 250 Euro vertegenwoordigd. Laten we zeggen, dat het maken van dat papiertje met opdruk 1 Euro kost. Uw maandelijkse salaris is hoeveel? 1000 Euro, van de ECB…..laat me niet lachen. Het wordt nog veel erger als we denken in digitaal geld.

  Door iedereen, de ECB is toch bezig met het opkopen van schulden. te bevrijden van alle schulden, ontstaat er in één klap, een ongekend potentieël die zijn weerga niet kent. Wie betaald de ECB ook al weer? Hmmm?

  Ik ben zo blij dat er steeds meer mensen wakker worden en begrijpen, dat het systeem niet gemaakt is om de burger, waar dan ook te helpen, het is een controle mechanisme. Het systeem is gemaakt voor slavendrijvers, door slaverdrijvers. Het systeem is gemaakt om bankiers te helpen. De heer Draghi werkt voor bankiers, niet voor de burgers van Nederland en niet voor de burgers van Europa. Het oude adagio geldt ook hier weer: “Houdt ze dom, bang en arm!” en de bankiers zeggen: “Carpe Diem!”

  Laten we eerlijk zijn, waarom zou 99,90% van de burgers, krom moeten liggen voor de schulden die gemaakt worden door gierige, onbezonnen, zeer kortzichtige bankiers, die kennelijk alléén aan hun eigen welzijn denken. Hoeveel triljoenen staan er wel niet uit bij de diverse banken. Geen enkele samenleving kan die schuldenlast dragen.

  Ik ben er al jaren klaar mee. Het spel is uit. Waarom moeten de 99,90% van de Europese bevolking opdraaien voor het vestzak, broekzak spelletje. Elke keer weer een sigaar uit eigen doos. Kom op, het is genoeg! Als wij, nagenoeg alle burgers van Europa, toch al betalen voor alle gemaakte schulden, waarom moeten we minstens het drievoud er voor betalen. Geloof me niet, doe Uw A.U.B. uw eigen onderzoek.

  Misschien is het een bijzonder goed idee als wij, de 99,90% het systeem nu eens voor ons laat werken!

 14. Ik denk alleen dat het beter is het aan de burger te geven dan zoals nu aan de banken die het toch niet uitlenen vwg diezelfde Europese wet tot uitlenen. Betalen zullen we toch. Dan krijg ik mijn eigen geld tenminste zelf ipv de banken.

 15. Tja. Dat is het kapitalistische systeem. Fiat monetair beleid. Papieren valuta. Wordt digitale valuta. Een politiek stuurmiddel. Was wel weer grappig, dijsselbloem in buitenhof.
  De ECB is onafhankelijk. Tuurlijk de ECB krijgt van de politiek een mandaat. Zo onafhankelijk zijn ze. De ECB zal met meer negatieve rentes gaan werken. Zodat de supperrijken “belasting” gaan betalen, indirect. Het olicharchen probleem dient te worden opgelost. Het aandelen derivaten rpobleem moet worden opgelost. ETc etc..Zeker bij een uitdijend EU. Zie griekenland, oekraine etc. Zie ook bernie sanders met zijn verkiezingsprogramma als presidentskandidaat bij de amerikaanse verkiezingen. Langzaam komt men erachter dat het kweken van superrijken , deregulatie van financiele sector, belastingvoordelen voor vermogens gewoonweg niet werkt..Dat wordt gezien, Alleen dan weer niet door dijsselbloem. Die gelooft dat dan de politiek weer aan zet is voor nivellering of denivellering van het rondgepompte geld. Dus politiek in dienst van het geld. Inkomenspolitiek. Doelgroepen politiek. Tot zover de bijdrage aan de samenleving.

 16. En dus zou de discussie moeten zijn. Waarom kunnen overheden niet rechtstreeks lenen bij de ECB ( de centrale banken), maar moet dit altijd via de commerciele private banken?????

 17. VAN RUYSKENSVELDE LUCIEN // 6 september 2016 om 01:03 // Beantwoorden

  SORRY MENSEN MAAR IK GELOOF WEL IN EUROPA
  MET AL ZIJN PROBLEMEN ERBIJ GENOMEN
  MIJN 1000 EURO MAG DE BELGISCHE STAAT
  HOUDEN HOOR OP VOORWAADEN DAT ZE DIE 1000 EURO VAN
  DE STAATSSCHULDE AFTRKKEN
  WANDT ONZE STATEN VAN EUROPA DIE SCHULDEN HEBBEN
  KAN DE ECONOMI NIET GAAN

 18. Even een klein rekensommetje. Op dit moment wordt door De Nederlandse Bank 1 miljard per week middels muisklikken in “de economie” gepompt. Dit doen ze door staatsobligaties bij commerciële banken op te kopen met virtueel geld.

  Dat gaat bijvoorbeeld zo: Iemand heeft in het verleden staatsobligaties gekocht voor 20 miljoen. De bankiers van DNB kijken op de markt welke obligaties te koop aangeboden worden en kopen die op. Om die aankoop te doen wordt dat geld uit het niets gecreëerd. Met 1 druk op de knop wordt dus de 20 miljoen gecreëerd om die obligaties van een belegger te kopen. Deze krijgt de 20 miljoen uitgekeerd die daarvoor nog niet bestond. En omdat de ECB via instanties als de Nederlandse Bank aan het spel van de opkoop van obligaties meedoet, drijft dat de prijzen op. Er is zogezegd een bieder bijgekomen op de markt. Een bieder met een wonderbaarlijke oliepot aan geld die alles opkoopt wat los en vast zit op die obligatiemarkt. Zo maken obligatiehandelaren grote winsten dankzij de ECB.

  Dat geld (die € 80 miljard per maand) zou eigenlijk bedoeld zijn om door te sijpelen naar de markt. Banken zouden zo bijvoorbeeld makkelijker leningen in de markt weg moeten kunnen zetten (tegen lage rentes) aan ondernemers. Die ondernemers zouden dit moeten investeren. In de praktijk komt het er echter op neer dat het gecreëerde geld vooral blijft hangen binnen de instituten van grote beleggers. Die gebruiken dat geld weer om bijvoorbeeld overnames te doen en meestal gaan overnames van bedrijven gepaard met het samenvoegen met andere bedrijven, waarop dan ontslagrondes volgen. Dat is dan feitelijk weer ongunstig voor de markt. Sowieso kun je je afvragen wat het effect van het bijdrukken van € 80 miljard per maand op het financiële stelsel is, als je dit een paar jaar lang volhoudt. Dat betekent simpelweg keihard ‘geldontwaarding’. Maar de voelbaarheid van die geldontwaarding is er nauwelijks, omdat het geld vooral gebruikt wordt om investeringen van beleggers (in bijvoorbeeld staatsobligaties) op te kopen. Het geld blijft dus vooral hangen bij de rijke toplagen. Deze krijgen door de aankopen van de ECB feitelijk nog meer geld om mee te beleggen en zo komt het geld niet in de markt terecht, maar blijft het circuleren in de wereld van de beleggers. Dat voorkomt de verwachtte hyperinflatie. Ondertussen wordt het geld nauwelijks aangewend om bijvoorbeeld infrastructurele projecten of andere werkgelegenheids-stimuli op te starten. Het zogenaamde positieve effect op de economie is dus vooral een propaganda beeld dat de media het volk voor moeten houden.
  Alleen al de Nederlandse bank besteed zo 4,333 miljard per maand. Omgerekend naar een beroepsbevolking tussen de 15-75 jaar, van 8,943 miljoen mensen in Nederland (CBD II 2016), is dat een bedrag van 484,- euro per maand. Dat is alleen het deel wat DNB besteed. Een heel ander bedrag dan de éénmalig uitkering van 1000,-
  Je hoeft geen hoogleraar te zijn om te begrijpen dat deze bottem up benadering meer positieve effecten heeft tegen dezelfde kosten dan de top down benadering. Zowel op gebied van economie én welzijn zal het een beter effect geven. Is iemand in staat deze effecten goed onderbouwd in kaart te brengen? Graag je reactie.

  bronnen:
  http://blog.thesilvermountain.nl/uitzending-tegenlicht-geldscheppers/
  https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2016/32/beroepsbevolking

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.