Van Rijn wacht straks weer een golf pgb-klachten, tenzij hij niet controleert

(Foto: rijksoverheid.nl)
Het lijkt alweer een tijdje kalm rond het zorgdossier van 2015, de pgb. Maar die rust loopt op zijn einde. Om de massale pgb-ellende het hoofd te bieden, ging de uitkeringsinstantie Sociale Verzekeringsbank vorig voorjaar ruimhartig uitbetalen, dus zonder te controleren. Ook frauduleuze ‘zorgverleners’ kregen zo snel en simpel hun geld. Tijdens een zoveelste Kamerdebat over de pgb gaf PvdA-staatssecretaris Van Rijn vandaag toe dat hij aarzelt om de controles weer op te starten. Naar verwachting trekt hij namelijk een beerput open.
Foto: Flickr, Snorski

Foto: Flickr, Snorski

Van Rijn ziet de bui al hangen. Tegen de Kamer zei de PvdA-bewindsman vandaag: ‘Ik geef je op een briefje dat er uitbetalingsklachten komen’. Zodra de SVB weer gaat controleren, komen de klachten weer terug en begint het terugvorderingscircus. Meer dan de helft van de declaraties voldoen namelijk niet aan de eisen. Dat weet men nu al.

In het voorjaar van 2015 ging Van Rijn over op een noodregime. De uitbetalingen bleven ver achter en veel zorgverleners wachtten al maanden op hun centen. De staatssecretaris móest iets doen, want de zorgverlening dreigde volledig vast te lopen. Ruimhartig uitbetalen zonder controles was de oplossing. Op die manier kwam er weer tempo in. Controles en eventuele terugvorderingen kwamen later wel, zo was de gedachte van Van Rijn. Dat op deze manier ook frauduleuze organisaties geld kregen, werd voor lief genomen.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek destijds bovendien dat de controle sowieso gebrekkig is. De SVB mag namelijk alleen maar een melding van mogelijke fraude maken bij een gemeente of zorgverzekeraar. Die gaan dan op onderzoek uit en stoppen eventueel een betaling. Maar enige regelgeving daarvoor bestaat helemaal niet.

Dit wordt hoe dan ook een vervolg op een vervelende soap. Van Rijn kan besluiten de controles weer in te voeren en dan breekt wellicht alle ellende weer los. Of hij laat het gaan, in de wetenschap dat hij een jaar lang frauduleuze clubjes ruimhartig heeft gesubsidieerd. Dat zou ook een enorme afgang zijn.

In mei wordt een besluit verwacht.

(Bron: de Volkskrant)

6 Reacties op Van Rijn wacht straks weer een golf pgb-klachten, tenzij hij niet controleert

 1. jungleelephant // 23 maart 2016 om 19:05 // Beantwoorden

  Tijd dat van Rijn opstapt:hij kan niks!In het bedrijfsleven had hij al lang buiten gestaan,en terecht!

 2. PGB als systeem werkt niet…
  Laat de betalingen via de verzekering lopen..veel minder gezeur.

 3. *dient declaraties in*

 4. Het lijkt er zo kalmpjes aan in deze maatschappij op dat liegen en bedriegen steeds meer lonend wordt. Hoe haal je het in je hoofd om zomaar ongecontroleerd, zgn. ruimhartig, pgb’s te verstrekken en de controle komt nog wel. En dan het liefst die controle maar laten zitten om weer een boel heibel te ontlopen. Moet je als gewone burger eens proberen! Halen ze je het vel over de oren. Maar nee, de firma list en bedrog mag dat wel, het is immers maar het geld van jan met de pet, zelf geen centje pijn! Niet normaal meer hoe men alle normen en waarden overboord gooit en met een ware VOC-mentaliteit te werk gaat. Die gingen destijds immers ook over lijken om eigen zakken te vullen. Wat is er de laatste jaren kapot gemaakt waar generaties vóór ons zoveel strijd om is geleverd. Tijd om wakker te worden in deze corrupte wereld, dit lijkt nergens meer op!

  • jungleelephant // 23 maart 2016 om 21:00 // Beantwoorden

   Inderdaad:het lijkt wel als je niet deugt dat het leven je toelacht!het gevolg van een totaal verrotte maatschappij!

 5. Deze man is slechts één van de vele niet competente mensen op een positie waar hij niet voor geschikt is. Heel Den Haag zit er vol mee.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.