Golven van gewelddadige aanslagen komen, en gaan

(Foto: Flickr, Day Donaldson)
Vanochtend werd Europa weer opgeschrikt door aanslagen. Deze keer in Brussel. Na Madrid (2004), Londen (2005), Parijs, Istanbul en Ankarra was nu de Europese hoofdstad aan de beurt. Het aantal dodelijk getroffen slachtoffers ligt rond de 35, het aantal gewonden loopt in de honderden. De vraag is niet óf er nog een aanslag komt, maar waar. Nog niet zo heel lang geleden, werd Europa ook regelmatig getroffen door aanslagen. Die golf kwam, en verdween.
De treinkaping bij Wijster in 1975. Twee passagiers en de machinist werden doodgeschoten. (Foto: an p foundation)

De treinkaping bij Wijster in 1975. Twee passagiers en de machinist werden doodgeschoten.

(Foto: an p foundation)Het lijkt er al enigszins op dat we wennen aan het IS-geweld in de Europese straten. Zo werd op de social media heftig gediscussieerd over de vraag of de regelmatige aanslagen het ‘nieuwe normaal’ zijn. Alleen al de discussie geeft aan dat de berusting kennelijk langzaam intreedt. VVD-senator en generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen zei op Radio 1: ‘We zullen de nieuwe situatie moeten accepteren. Het is ondoenlijk om een soort kaasstolp over het land te zetten en te verwachten dat ons niets meer overkomt’.

Feit is dat Europa wel vaker periodes van geweld heeft gekend. Aanslagen werden in de jaren zestig en zeventig ook regelmatig gepleegd. Er was destijds de IRA in Groot Brittannië, de Algerijnse verzetsstrijders in Frankrijk, de Rote Armee Fraktion in Duitsland, de Rode Brigades in Italië en de ETA in Spanje.

In september 1977 ontvoerden de terroristen van de Duitse RAF werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer. Een maand hielden ze hem vast voordat hij werd doodgeschoten. Een dag later werd hij gevonbden in Frankrijk, in de kofferbak van een auto. (Foto: wikimedia.commons.org)

In september 1977 ontvoerden de terroristen van de Duitse RAF werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer. Een maand hielden ze hem vast voordat hij werd doodgeschoten. Hij werd een dag later gevonden in Frankrijk, in de kofferbak van een auto.

(Foto: wikimedia.commons.org)Ze zaaiden jarenlang dood en verderf in de Europese steden. Duizenden onschuldige burgers kwamen om. De Rode Brigades vermoordden bovendien de Italiaanse oud-premier Moro (1978), de RAF ontvoerde en vermoordde de Duitse werkgeversvoorzitter Schleyer (1977). In de jaren zestig pleegden Algerijnse terroristen gerichte aanslagen op onder meer president De Gaulle. De president dook net op tijd weg. In 1984 ontkwam prime minister Thatcher maar net aan een bomaanslag van de IRA.

Voor de Palestijnse zaak werden ook een paar beruchte aanslagen gepleegd, met name door de Zwarte September. De bekendste is die op het Israelische team tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Alle Israelische atleten kwamen om. De terreurgroep kaapte het jaar daarvoor een Belgisch vliegtuig en vermoordde de Jordaanse premier en verschillende diplomaten.

Intussen kreeg Nederland in de jaren zeventig te maken met kapingen door Molukse terroristen. Het Drentse provinciehuis en twee treinen werden gekaapt, waarbij de aanwezigen dagen- en wekenlang werden gegijzeld. Er vielen in totaal zeventien doden (inclusief acht terroristen). Dieptepunt was de gijzeling van een basisschool in 1977 waarbij 105 schoolkinderen en vijf leerkrachten twee weken werden vastgehouden.

Europa hakte dus wel vaker met het terrorisme-bijltje. Het goede nieuws is: alles wat de terroristen bestreden is er nog. In tegenstelling tot de terreurgroepen zelf.

11 Reacties op Golven van gewelddadige aanslagen komen, en gaan

 1. toch heeft dit soort geweld andere functies en uitingsvormen.

  De huidige functies zijn gewoon gericht op doden om t doden en chaos te creeren en dat krijgt dan ook een bepaald effect, een internationaal effect.
  Er wordt een bekend jihadi gepakt en meteen komen er 18 voor terug..en daar kennen
  we het gezicht niet eens van..beter voorbereid en beter afgewerkt.
  Bijna 2 jaar terug stond er ene bericht dat IS 100 duizend blanco Turkse paspoorten te pakken had gekregen,,
  Groot vraagteken natuurlijk waarom Turkije juist daar zoveel paspoorten bewaarde…ook toen waren dat onderlinge handelspartijen….

  Straks kunnen deze gebruikt worden voor internationale legale reizen
  ETA, RAF, IRA e.d. ware m.n. nationaal gebonden..nu spreidt zich dat meer over Europa
  de strijd daar tegen win je nooit! Gewone bevolking mag ongewapend hiermee leren leven als een groep zittende eenden die na een voorval de veren weer mag schudden om door te gaan met waarmee ze bezig waren..een kleine groep onderneemt steeds falende actie..

 2. Met dat verschil dat de huidige terreurgolf geen politiek karakter heeft, maar voortkomt uit religieuze overtuiging en de daders zo fucked up zijn dat ze bereid zijn om voor hun godje het leven te laten.

 3. Ik was overigens wel blij met de geruststellende woorden van Liegende Mark. Zeker als je weet dat van het Brusselse Hof de marechaussee op één weg maximaal 12 uur per dag, en 180 uur per maand, voertuigen staande mag houden. 75% van de tijd is het sowieso open huis, dus we hebben alles onder controle!

 4. Als ik onze premier, de heer Rutte, hoor praten, zet ik van schrik te de TV op een andere zender. Wat een ongelooflijk slechte premier, wat een wartaal spreek deze man, het lijkt dat hij gewoon alles voorleest van een briefje, zo ook weer geregeld en verder niet zeuren bevolking, dat lijkt hij te willen zeggen (Overigens, ook de reactie van onze koning is idem dito). Wat een lachwekkend kabinet hebben we toch. Nee, niet zeggen dat we maatregelen nemen, maar gewoon het lulverhaal van we moeten de rust bewaren. Bah, wat een……………….doe eens iets, laat van je horen!!

 5. @Gerardus:
  Ik ben het 100% met je eens. Maar Rutte kan niets doen, omdat hij (en z’n vriendjes) het leger en de politie heeft kapot bezuinigd. We hebben niets om te gebruiken tegen die aanslagen en tegen IS.
  .
  Wat we wel hebben, is de kans om erger te voorkomen, door op 6 april tegen te stemmen en (hopelijk) het kabinet te laten vallen door de onrust die een overweldigend “nee” veroorzaakt. Rutte, Samsom, en al die andere nutteloze horken hadden nooit aan de macht mogen komen. Maar er zullen helaas altijd mensen zijn die niet verder kijken en ouderwets op “hun” partijtje stemmen, zonder te weten wat ze binnen én buiten de grens allemaal flikken.

 6. Gluteus Maximus // 23 maart 2016 om 08:22 // Beantwoorden

  Ik vind het een beetje kortzichtig om het huidige geweld 1 op 1 te vergelijken met Ira, of ETA of wat dan ook.

  De frequentie waarmee mensen zich verplaatsen is enorm toegenomen. De nieuwsuitwisseling is enorm toegenomen, en het geweld is ongerichter. Het kan iedereen raken op elk moment.

  Het allerdomste vind ik die politici die het hebben over “een stelletje gekken”. Ze zijn ab.so.luut niet gek. Met minimale inzet bereiken ze maximale schade voor de westerse samenleving. 9/11 is bijna 15 jaar geleden – en tot op de dag van vandaag verspillen we miljarden aan controles en tijdsverlies op luchthavens. Voor ons idee leven we nog altijd in een vrije samenleving, maar inmiddels is het zover dat als je een onwelgevallige tweet stuurt – krijg je dezelfde dag 3 man politie op je dak met de hartelijke groeten van de burgemeester van Tilburg. En gisteren… 2 bommen… verschrikkelijke elende voor de slachtoffers, maar de hele stad gaat in lock down. “Gekken” krijgen zoveel impact niet voorelkaar… Voor mij zijn het uiterst slimme mensen die dit aansturen.

 7. Er is ooit door CIA VS een scenario geschreven voor de handeling aanslag plegen.
  Ziehier vele malen het resultaat van handeling en die steeds in exact dezelfde volgorde zich voltrekt waar ook ter wereld.
  Het zijn ook alle FalseFlag operaties om het volk angst aan te wenden voor later gebruik.
  Afgelopen Donderdag 17 maart is er in Moskou een aanslag verijdeld waarbij ca 30 aanslag plegers zijn opgepakt die allen een Amerikaans paspoort hadden.
  En deze zaak word in het westen DOOD gezwegen.

 8. Opvallend is wel dat het parlement zich zorgen over de eigen veiligheid maakt. Over de veiligheid van de bevolking rept men met geen woord.

 9. Vrede met Midden-Oosten is al twee duizend jaar onmogelijk. De Europese inmenging in de conflicten daar is niet verstandig. Laat ze het zelf oplossen want ons zullen zij altijd als vijanden zien. Dat is wat wij moeten accepteren.

 10. Bas van Stapelberg // 23 maart 2016 om 18:45 // Beantwoorden

  Het is bewust gecreëerd, miljoenen mensen zonder ID in je land, perfect om bio-identificatie versneld toe te passen, vindt u ook niet? We gaan gechipt worden beste mensen.

 11. Jeroen Korenaar // 1 april 2016 om 09:26 // Beantwoorden

  Goede vergelijking. Bewezen is dat dát allemaal inside-jobs waren. Van de terreurtak van de NAVO, Gladio genaamd. Daar is geen twijfel over. http://www.thirdworldtraveler.com/CIA/Gladio_Death_Democracy.html Ook uitvoerig gedocumenteerd in de docu van de BBC, parlementaire onderzoeken in m.n. Italie, Frankrijk, Belgie – en ook in de annalen van het Europees Parlement.

  De terroristen zitten aan de top.
  Wat klopt er niet. IS in 3? jaar van niks – zo machtig, dat ze any time overal ter wereld kunnen toeslaan – en alle NAVO landen tezamen te slim af zijn, en doen sidderen? Gezamenlijk praten we over een slordige 1.500 mrd. $. Per jaar. ….

  Hoeveel wilt u daar dan nu nog bovenop storten? Denkt u dat dat enigszins zal helpen?
  Orde en veiligheid zal de regering pas naar ’t zin zijn als hun natte droom uit komt:
  De USSR verbleekt erbij. De VN-Heilstaat. ‘Als je mening afwijkt, wordt je voor terrorist uitgemaakt’.

  Facebook stond aan de basis van de ‘burger’oorlogen, nu legt het zich toe op censuur. But that’s not all Facebook is doing! Their limiting of our free speech has gone to new levels! Here’s more on this URGENT report…
  http://beforeitsnews.com/police-state/2016/03/facebook-launches-a-new-initiative-thatll-infuriate-you-find-out-if-your-profiles-targeted-1000s-being-shut-down-3014.html

  http://www.activistpost.com/2016/01/a-national-id-card-is-coming-soon-and-you-will-need-it-to-fly-and-drive.html
  http://thelastgreatstand.com/2016/02/05/why-are-weaponized-cell-phone-towers-being-constructed-everywhere/
  http://www.openbaring.org/lucid.html
  http://www.wakingtimes.com/2016/03/17/un-seeking-full-spectrum-biometric-dominance-of-the-human-race/
  Dat alles noem ik terreur. En de terroristen zitten aan de top, en aan de knoppen!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.