VVD-fractieleider Zijlstra: ‘het fractievoorzitterschap is me tegengevallen’

(Foto: wikimedia.commons.org)
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen drie jaar van zijn fractievoorzitterschap. ‘Dat continue onderhandelen met andere partijen omdat we in de senaat geen meerderheid hadden vond ik het zwaarst. Daar was ik zoveel tijd aan kwijt’, zei hij in een interview met NRC Handelsblad. Op de vraag of het fractievoorzitterschap hem soms is tegengevallen, antwoordde hij met een volmondig ‘ja’. Maar Zijlstra wil straks wel weer op de VVD-kieslijst, en daarna het liefst in het kabinet.
Verstopeitjes? Nee, paaseitjes! VVD-fractieleider Halbe Zijlstra doet er niet luchtig over. Hij werpt zich op als hoeder van de Nederlandse culturele identiteit. Wanneer je alles weggeredeneert 'haal je steeds een stukje af van waar we als land voor staan', zei de prominente liberaal in NRC Handelsblad. (Foto: wikimedia.commons.org)

Verstopeitjes? Nee, paaseitjes! VVD-fractieleider Halbe Zijlstra doet er niet luchtig over. Hij werpt zich op als hoeder van de Nederlandse culturele identiteit. Wanneer je alles wegredeneert ‘haal je steeds een stukje af van waar we als land voor staan’, zei de prominente liberaal in NRC Handelsblad. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Ja, ik ga weer op de lijst staan. het is geloof ik publiek geheim dat ik het mooi zou vinden om nog eens in een kabinet te zitten. Of het zover komt bepaalt de kiezer, ik ga in elk geval weer op de lijst’. Zijlstra was in het kabinet Rutte 1 al eens staatssecretaris van cultuur. Hij zal nu wel minister willen worden.

Zijlstra wil premier en partijleider Rutte in elk geval niet meer opvolgen. Het partijleiderschap laat hij graag schieten. ‘Ooit heb ik ‘ja’ geantwoord op de vraag of ik partijleider wil worden als ze me zouden vragen. Maar het lijkt me niet de geweldigste baan op aarde. Ik heb ook nog een zoon thuis. Het is een zegen dat Rutte vrijgezel is, want zo’n baan houdt geen gezin vol’.

De VVD’er heeft andere zaken aan het hoofd. De rel rond de Hema bijvoorbeeld. Dit winkelconcern wenst klanten namelijk een ‘Vrolijke Lente’ in plaats van ‘Vrolijk Pasen’, en in folders noemt de Hema paaseitjes, verstopeitjes. Op social media ging het al los, en Zijlstra sluit zich aan bij de critici. De Hema zou de Nederlandse culturele identiteit te grabbel gooien om moslims te behagen. Zijlstra: ‘Je kunt hiervan zeggen: kleine zaak. Maar als je eenmaal op die zeephelling zit, ga je maar één kant op: naar beneden’.’Gelukkig heeft de Hema dit rechtgezet. Maar wat als ze hadden volgehouden, en Pasen was een voorjaarsfeest geworden. Waar eindigen we dan? Dan heet Kerstmis straks het ‘winterfeest’.’

In NRC Handelsblad, 19 maart.

In NRC Handelsblad, 19 maart.

Zijlstra gaat door: ‘Pasen en Pinksteren hóren bij Nederland. Dat vind ik, ook al ben ik zelf niet religieus. Pasen hoort erbij, net als gelijkheid tussen man en vrouw en tussen homo’s en hetero’s.’ Wie concessies doet aan andersdenkenden op dit terrein ‘gaat een brug te ver’, aldus de liberaal in NRC. ‘We hebben de neiging om alles weg te redeneren. Ach, het is maar klein. Maar al die kleine druppeltjes vullen wel die emmer.’

Zijlstra ontwikkelt zich kennelijk tot de hoeder van de Nederlandse culturele identiteit. Dat was wel eens anders. Als staatssecretaris joeg hij een paar jaar geleden nog de halve culturele wereld in de gordijnen met zijn keiharde bezuinigingen. Hij had sowieso niet zoveel met cultuur, bekende hij destijds. Maar dat was volgens hem ook een voordeel als hij zoveel moest bezuinigen.

Is Zijlstra ministeriabel? Welja, wellicht kan hij terecht op het weer op te richten ministerie van Eredienst. De eerste helft van de negentiende eeuw maakte dit departement zich druk om allerhande religieuze zaken, waarschijnlijk dus ook over Pasen en Pinksteren.

(Bron: NRC Handelsblad)

3 Reacties op VVD-fractieleider Zijlstra: ‘het fractievoorzitterschap is me tegengevallen’

 1. Enige harmonisering met het suikerfeest? Of doet dat teveel aan Sinterklaas denken..?
  Dat is ook al verkracht door nalatige smeerlap zwarte pieten..De eurofiel neoliberalen bevestigen hiet het huidige slavenebstaan van het gewone volk door het openlijk af te schaffen en anders in te kleden voor jammerbekken en maatschappelijke ongelijkheid.
  Dan maar zo..Eerder hebben ze de Antillianen er al uit willen schopen en de instroom ervan tegen willen houden , maar dat is ook niet gelukt..teveel slavenijver..

  Dit cultureel erfgoed moest er ook aan geloven bij en door een handjevol hysterici die lijden met terugwerkende kracht willen actualiseren..Ze hebbebn wat met historische kwesties..vooral waar ze elf nooit bij zijn geweest en waar elke generatie weer ene schepje bovenop doet..
  Tja..verleden, heden en toekomst blijven herhalingen van zichzelf..Zet ´m op jongens..Bij de PvdA kan het niet gekker Verleden, heden en toekomst allemaal cultruele verrijking, wat ook de gevolgen zijn..
  (Die maakt de PvdA immers zelf niet meer mee…PvdA is de enige partij v waarvan nu al bekend is hoe de toekomst er van uit ziet…’

 2. Tja, bij zoveel gecreerde armoede en bezuinigingen over de rug van de chronisch zieken en gehandicapten , grote groepen mensen stigmatiseren als labbekakken, de ene rel na de andere, 60000 meldingen per jaar van verwarde mensen. Tja, het valt niet mee Halbe om je denkbeelden bij te stellen. Bedrijven doen dat wel, Klandizie enzo. Klant centraal.
  Zo niet bij de politiek. daar stat het eigen denk/mens/ geldsysteem beeld centraal en niet de kiezer. Electoraat alleen tijdens de campagne. Bestaanszekerheid met deugdelijke sociale voorzieningen, een winstbelasting, beursbelasting, bankbelasting, allemaal nodig voor een kwalitatieve bestaanszekekerheid komen in het klassieke neo conservatieve denkbeeld niet voor. Wel competitie, winnaars en verliezer, tweedeling. Bij vooorbaat is den zieke en oude mens kansloos en veroordeeld tot armoede en de bijstandrepressie.Slavenmodel

 3. Bas van Stapelberg // 22 maart 2016 om 20:01 // Beantwoorden

  Beste man is werkelijk compleet van het padje. VVD heeft een complete samenleving om zeep geholpen. Werkeloosheid, armoede, criminaliteit, terrorisme en dit droppie zegt dat het tegen is gevallen. Vertrek naar Wraburdlensteraveen om daar burgemeester te worden en ga lekker boeren of mensen in de bijstand pesten, walgelijke vent.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.