Ondanks historisch lage ECB-rente, rekenen banken ‘woekerrentes’ voor rood staan

Hoofdkantoor Rabobank in Utrecht. (Foto: rabobank.com)
Door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) betalen consumentenbanken niets meer voor hun leningen bij de ECB. Ze rekenen zelf echter nog wel de hoofdprijs aan klanten die rood staan op hun betaalrekening. Die betalen namelijk nog hetzelfde als drie jaar geleden, tussen de 9 en 14 procent rente. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad. Het PvdA-Kamerlid Henk Nijboer spreekt van ‘woekerrentes’. ‘Een tarief van 14 procent is natuurlijk excessief bij de huidige lage rentestand.’ Pikant: banken verlaagden wel direct de spaarrentes wanneer de ECB-rente weer eens daalde.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer werkt aan een versteviging van wetgeving zodat verkeerde investeerders in bedrijven, de 'sprinkhanen', geen kans meer krijgen om gezonde bedrijf 'te slopen'. (Foto: wikimedia.commons.org, Lex Draijer)

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: ‘raar dat je zegt op te komen voor het belang van de klant, maar tegelijk kiest voor maatregelen die zijn schulden verhogen’. (Foto: wikimedia.commons.org, Lex Draijer)

‘Er is een wettelijk platform en daar blijven de banken uiteraard onder, maar daarmee is ook alles wel gezegd’, zegt Nijboer in het Fd. Volgens hem is het ‘raar dat je zegt op te komen voor het belang van de klant, maar tegelijk kiest voor maatregelen die zijn schulden verhogen’.

Ook de Consumentenbond vindt de hoge rentestand niet kunnen: ‘Het zou de banken sieren als ze de hand in eigen boezem steken en wat consumentvriendelijker zouden zijn op dit punt. Niet alleen de rente niet verhogen, maar verlagen zou zelfs een optie zijn’.

Terwijl de banken hun spaarrentes lieten kelderen naar een historische diepte, blijft rood staan duur. Terwijl de banken door de lage ECB-rente zelf niets meer betalen voor hun geld. (Foto: pixabay)

Terwijl de banken hun spaarrentes lieten kelderen naar een historische diepte, blijft rood staan duur. Terwijl de banken door de lage ECB-rente zelf niets meer betalen voor hun geld. (Foto: pixabay)

De Rabobank maakte het onlangs helemaal bont. Terwijl de spaarrentes van deze bank al tot de allerlaagste behoren, verhoogde de Rabo de rente voor bepaalde kredietproducten. Vooral mensen met hoge kredietlimieten zijn duurder uit, zo’n 17 procent van de klanten. Bij ING steeg de rente voor het product continulimiet al in 2013 van 9,3 naar 9,9 procent.

De banken verkopen hun renteverhogingen in tijden van een historisch lage ECB-rente door te wijzen op hun missie de schulden terug te dringen. Door de hoge rentes wil de Rabobank het onnodige en structurele rood staan terugdringen, en een ING-woordvoerder vertelt het Fd dat ook ‘de instroom, de operationele kosten en de risicokosten factoren van belang zijn’ bij het bepalen van de rente. Volgens een anonieme topbankier zou in de roodstandrente ook een ‘strafelement’ moeten zitten. ‘Bij een te lage debetrente valt dat aspect weg’. Bijzonder: klantje straffen als verdienmodel.

Onverantwoordelijke klanten straffen, daar gaat het de banken dus om. En geld verdienen natuurlijk. Heel veel geld. Wat zijn ze toch schijnheilig en inhalig. En hardleers.

(Bron: Fd.nl)

6 Reacties op Ondanks historisch lage ECB-rente, rekenen banken ‘woekerrentes’ voor rood staan

 1. Heb je wel eens een eurofiel neoliberaal over eigen systeem gehoord?

  Dan heeft ie weer extra kosten nobele bedoelingen om mensen minder in het rood te krijgen..( dit is dus enorm paradoxaal..!!)
  Des te afhankelijker van de bank des te meer macht voor de bank. meer macht is meer vraatzucht, enz enz.
  Nooit vies van excessieve winsten ten koste van anderen..de doelen heiligen de middelen.
  De bonussen..
  Ook hier moet de `markt`weer gereguleerd worden….

 2. Bas van Stapelberg // 21 maart 2016 om 20:53 // Beantwoorden

  Dit geeft weer aan dat de politiek totaal geen controle heeft over bankiers.

 3. Haha, ik las in één zin de woorden banken en consumentvriendelijker.

 4. Neo liberaal ( en neo conservatief) en bankiers,dat is hetzelfde.
  Je maakt er een puinhoop van en laat de bevolking betalen.
  Geen strafelement voor de eigen bloedgroep maar de lasten van de door henzelf gecreerde puinhoop onder legale wetgeving en dienende politici door de bevolking laten terugbetalen.

 5. Met bijbehorende bonus uiteraard

 6. Waarom ROOD staan het is mij nooit duidelijk geweest waarom mensen dat doen.
  Simpel, tot een Limiet XX en verder gaat het niet en het helpt ook niet om een tekort in het leef gedrag op te lossen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.