Oekraïense plofkip al toegelaten op Nederlandse markt

(foto: pixabay.nl)
Zonder dat consumenten het weten, wordt in Nederland bewerkte Oekraïense plofkip verkocht. De kip is afkomstig van de grootste kippenslachterij van Europa: de Oekraïense slachtfabriek Myronivskt Hliboproduct (MHP), jaarlijks goed voor 332 miljoen geslachte kippen. Ter vergelijking: in heel Nederland slacht men jaarlijks 573 miljoen kippen. Vooruitlopend op het associatieverdrag liet de EU in 2014 alvast extra ladingen Oekraïense kip toe zonder invoerrechten te betalen. Ook de Europese milieu- en dierenwelzijnseisen werden even vergeten. De import steeg flink.
kg

Links de Oekraïense president Porosjenko, tweede van rechts, in het lichte pak, de kippenmagnaat Joeri Kosjoek. (Foto: lukasbouman.nl, fotograaf onbekend)

Zeker nu het associatieverdrag per 1 januari wordt toegepast is de import sterk gestegen. Het heffingsvrije importquotum werd per 2016 verder verhoogd waardoor Oekraïense plofkip nog aantrekkelijker is geworden voor Europese importeurs. Er is namelijk veel vraag naar de kip, met name bij groothandels en de vleesverwerkende industrie.

Handelsnatie Nederland profiteert ook van de plofkippenhandel. De Oekraïense slachtfabriek is bijvoorbeeld gebouwd met leningen van onder meer ING en Rabobank. Verder gebruikt MHP Nederlandse broedmachines, slachtmachines en verpakkingstechnologie. De helft van de Europese export gaat naar Nederland. En in Veenendaal staat Europa’s grootste afnemer van MHP.

Het importbedrijf Jan Zandbergen zet 84 procent van de uit Oekraïne geïmporteerde kip buiten Nederland af. Niet als Nederlandse kip, zoals sommigen beweren, maar als Oekraïense. Maar als kip wordt bewerkt, bijvoorbeeld gerookt of gesneden, dan hoeft Jan Zandbergen de herkomst niet te vermelden. De herkomst blijft dan onduidelijk. De 16 procent die het importbedrijf op de Nederlandse markt afzet, gaat dus als gerookte, gesneden of gekookte plofkip, of in de blikken kippensoep, alsnog de Nederlandse markt op.

Joeri

Kippenoligarch en een van de rijkste Oekraïners Joeri Kosjoek is teleurgesteld in de EU. ‘Europa beschermt zijn eigen markt!’ Het associatieverdrag vindt hij niet voldoende. Kippetje Nooitgenoeg. (Foto: tmt.com)

De voorzitter pluimveehouderij van LTO Nederland, de belangenorganisatie van Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven, Eric Hubers noemt deze vaagheid in NRC Handelsblad ‘een gotspe’. LTO zegt te lobbyen in Brussel voor het gelijktrekken van de milieu- en dierenwelzijnseisen voor Oekraïense en Europese kip. Maar er zijn ook gesprekken met fabrikanten als Unilever. Hubers: ‘Dan zeg ik dat ze de democratische consument negeren, die met zijn stem voor dierenwelzijnseisen heeft gezorgd.’

De Nederlandse pluimveesector is inmiddels tegenstander van het associatieverdrag met Oekraïne. De branche spreekt van oneerlijke concurrentie nu door het verdrag Oekraïne massa’s plofkippen mag exporteren naar Europa, terwijl Nederlandse pluimveehouders aan de strengste milieu- en dierenwelzijnsnormen moeten voldoen. In het associatieverdrag staan weliswaar een paar passages over aanpassingen die Oekraïne moet doen ten aanzien van dierenwelzijn maar er staan geen deadline en sancties bij. Vage boel.

Intussen krijgen de tegenstanders van het associatieverdrag steun uit onverwachte hoek. De eigenaar van de kippenfabriek MHP Joeri Kosjoek is een van de rijkste Oekraïners en bondgenoot van president Porosjenko. Ook hij is kritisch over het verdrag. Volgens hem is het een ‘teleurstelling’ omdat de Europese quota veel te laag zouden zijn. ‘Europa beschermt de eigen markt! Ze beschermen hun eigen belangen, Oekraïne trekt aan het kortste eind!’, aldus de kippenmagnaat.

Was dat maar waar.

(Bron: NRC Handelsblad)

12 Reacties op Oekraïense plofkip al toegelaten op Nederlandse markt

 1. Dit artikel legt dus maar weer eens bloot dat uiteindelijk het draait om geld.
  Banken, investeringen, kapitaalbelangen … WINST.
  Geen bal te maken met “europese waarden” mensenrechten, bestaanszekerheid. Bestrijding van corrutptie als media ding,,
  En de nederlalndse pluimveehouders in een pak genaaid.
  De winnaars en de verliezers. Dat zijn de waarden waarmee links en rechts elkaar de bal toespeelt. En geld bepaald alles.

  • Een beloangrijke factor vergeten±
   voor dat geld mogen de gewone n burgers dus opdraaien en die worden er geen vcent wijzer van.

   Een pracht voobeeld om te alten zien met welke EU en eurofiel neoliberale poolitici te maken hebben

   Hier hangt een grafluchtje aan
   Wie betaalt die miljarden aan de Oekraine?? Degene die er de winsten van pakken? Vergeet dat maar…!
   De gewone bevolking betaalt 2 keer
   -de aankop van kip met extra winsten
   /de aanvang van het verdrag met 11 miljard om de bedrijven te sponsoren die we al betalen voor die rot kip..

 2. De associatieverdrag is goed alleen voor rijke handelaren, de gewone burger heeft er niet aan. Ja, een plofkip of andere waardeloze handelswaar.

  • zelfs dat niet.
   Die plofkip wordt even hoog geprijsd of als niet-plofkip verkocht aan consumenten.
   Frauderen en corruptie.
   Heel neoliberaal..vertrouw geen hond meer als het om politiek of geld gaat of politiek en geld.Dag gaat er a+tijd 1 ¨partij onderdoor en dat is de consument/gewone bevolking.

   We moeten dit soort zaken op scherp zetten.
   politici die het volk niet vertegenwoordigen moeten opdonderen..hebben we alleen anrigheid van

 3. En deze EU gaat Oekraine leren corruptie en vieze spelletjes aan te pakken door er zelf aan mee te werken???!!
  Geen wonder dat NCW cs zo happig is. Grootbedrijf maakt hierdoor extra winsten en de gaten die er vallen mogen de gewone burgers weer opvullen.
  de gewone burger heeft geen enkel voordeel bij dit soort transacties..een smeerlapperij van grootgeld en elite.
  Dit verdrag is een georganiseerd vals spel ten koste van de gewone lidstaatburgers en Oekrainse gewone bevolking.
  Goed voor NL is wel heel erg eenzijdig..Nederland wordt niet alleen bevolkt door grootgeld en grootgeld ontvangers..selectief goed voor sommige Nederlanders.
  Leugens van Rutte en ratten.eurofiel neoliberale smeerlapperij.
  En het blijft niet alleen bij plofkippen en gratis miljarden..

  De EU moet onder curatele van het gewone volk komen

 4. Maan Arkenbosch // 19 maart 2016 om 13:24 // Beantwoorden

  Waar blijft de Partij voor de Dieren? Zijn deze plofkippen soms ingeënt met vervuilende medicijnen?

 5. Klaus Knackwurst // 19 maart 2016 om 14:58 // Beantwoorden

  Het handelsgedeelte van het associatieverdrag met Oekraïne hebben we dus al door de strot gedouwd gekregen. Met dank aan EU Führer Juncker en zijn hulptroepen uit de provinciale vazal hoofdstadjes zoals Den Haag.
  Dan is het aan ons als consumenten om alle kip of kip producten, waarvan de herkomst niet duidelijk is, te laten staan.

  Weet wat je eet en steun onze eigen kippenboeren !

 6. Bas van Stapelberg // 19 maart 2016 om 17:16 // Beantwoorden

  ja boeren jullie steunen het CDA, de partij die voorstander is, denk daar eens over na.

 7. Kan Unox EINDELIJK kip toevoegen aan z’n noodles met kip.

 8. Hahaha G de Vader! 🙂

  En Bas van Stapelberg…heel scherp, een top-reactie!

 9. Het is nog gekker dan je al denkt: deze plofkippenfabriek is opgezet met Nederlands ontwikkelingsgeld. Zie http://www.somo.nl/news-nl/ontwikkelingsgeld-naar-oekraiense-plofkip

 10. allemaal NEE stemmen bij het referendum!

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Oekraïense/Nederlandse plofkip al toegelaten op Nederlandse markt – JDreport.com

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.