Europese Centrale Bank laat spaarders en gepensioneerden opdraaien voor Zuid-Europese schulden

ECB-president Mario Draghi. (Foto: wikimedia.commons.org)
In Nederland maakt iedereen zich inmiddels druk om de pensioenen. Die hebben namelijk flink te lijden onder de lage rentestand die de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt onlangs nóg verder verlaagde. Dat betekent waarschijnlijk weer minder pensioen in 2017. De ene econoom vindt ons pensioenstelsel te afhankelijk van de rentestand, de ander pleit voor een fonkelnieuw pensioenstelsel. Maar de werkelijkheid is dat Noord-Europese spaarders en gepensioneerden betalen voor de schuldenophoping in Zuid-Europa, vooral in ECB-president Draghi’s thuisland Italië.
(Foto: wikimedia.commons.org)

Derk Jan Eppink was tot 1999 journalist voor NRC Handelsblad, daarna werd hij medewerker van eurocommissaris Frits Bolkestein. Van 2009 tot 2014 was Eppink europarlementariër van de Vlaamse Lijst De Decker. Nu is hij senior fellow bij het London Policy Center in New York. (Foto: wikimedia.commons.org)

Volgens columnist Derk Jan Eppink is Mario Draghi ‘een dief’. De bankpresident organiseert namelijk een ‘grote Europese herverdeling’, gesteund door zijn Zuid-Europese medestanders in de top van de ECB.

Een voormalige Duitse hoofdeconoom van de ECB Jürgen Stark vertelde tegen het Duitse Handelsblatt: ‘De ECB probeert met geld zaken te compenseren die nationale regeringen moeten doen, zoals sociale en economische hervormingen’. Met andere woorden, Noord-Europese regeringen bezuinigden en hervormden zodat de Zuid-Europese collega’s dat nu niet hoeven te doen.

Het bestuur van de ECB lijkt een Zuid-Europees onderonsje. Eppink: ‘Na het vertrek van Stark, pleegde Draghi een paleiscoup. De hoofdeconoom werd niet een Duitser maar een Belg Peter Praet, een innemende maar plooibare man. Het opkoopprogramma van schuldpapieren ressorteert onder de Fransman Benoît Coeuré, ex-topman van de Franse centrale bank. Aan Draghi’s zijde staat de hovaardige Portugees Vitor Constanco.’

‘Draghi is alleenheerser’, weet de Volkskrant-columnist. De negentien voorzitters van de nationale Centrale Banken volgen hem ‘slaafs’. Alleen de Duitse en Nederlandse bankpresidenten, Jens Weidmann en Klaas Knot, protesteren soms. Sinds Litouwen het gezelschap aanvult, rouleert het stemrecht. Bij elke stemming valt er een land buiten de boot en bij de laatste stemming stond Duitsland, de hoofdaandeelhouder van de ECB, buiten spel.

In de Volkskrant, 16 maart.

In de Volkskrant, 16 maart.

Hoewel met name progressief Europa staat te juichen bij het ECB-beleid vergroot het de inkomensverschillen volgens Eppink; ‘rijken worden rijker, Jan Modaal zit krapper, spaarders worden gestraft en gepensioneerden gekort’.

Draghi gebruikt als argument dat hij deflatie wil voorkomen, maar volgens Eppink is dat ‘een masker waarachter hij het geld van Noord- naar Zuid-Europa sluist’. ‘De Italiaanse staatsschuld bedraagt 132 miljard procent van het bruto binnenlands product, de hoogste na Griekenland. Italiaanse banken zitten met 17,5 procent (voor 200 miljard euro) aan ‘slechte leningen’; veel hoger dan Spanje of Frankrijk’.

Italië is de derde economie van de eurozone. Wanneer die omvalt is Europa er gloeiend bij. ‘De Italiaanse economie groeit amper en over economische hervormingen praat niemand meer. Dankzij Draghi rollen de euro’s vanzelf zuidwaarts’.

(Bron: de Volkskrant)

 

11 Reacties op Europese Centrale Bank laat spaarders en gepensioneerden opdraaien voor Zuid-Europese schulden

 1. actie ondernemen! desnoods uit de eu! dan maar een paar jaar sappelen. hebben wij er voor over.
  immers over een paar jaar is het pensioen gehalveerd met dit systeem van rekenrente!! alle hens aan dek!!

 2. Draghi is een rascrimineel die berecht zou moeten worden !
  Ijsland heeft de criminele bankiers achter de tralies gezet, Europa volgt..

 3. De euro is zoals door velen voorspeld een ramp. Het zet landen tegen elkaar. De brave lieden betalen voor de rotzooimakers. En een Italiaan als directeur zegt al veel over maffiose praktijken. Noordelijke landen moeten wel harde actie ondernemen voordat wij helemaal kaalgeplukt worden of voordat er oorlog komt tussen het Noorden en het Zuiden. Draghi moet weg en de financiën moeten rechtgezet worden.

 4. en gezien de manier van functioneren van de EU zal de verarming dan ook gewoon doorgaan
  Italie is zwart en corrupt–dat is wat het staande houdt..en Draghi is in die richting ook niet fris.

  De EU gaat er vanuit dat de portemonnees van pensioenfondsen en spaarders ook dienst mogen doen als de extra portemonnee van de EU…een soort equivalent van de acties van onze eurofiel neoliberale machts- en terreurpolitiek politiek
  We worden beroofd waar we bij staan door de 7 neoliberale partijen binnen onze politiek (VVD,PvdA,D66,CDA,CHU,GL en SGP)ook al roepen ze andere verhalen..ze doen maar wat graag mee met de neoliberalen..een politiek die alleen zichzelf vertegenwoordigt en m.n. de gewone bevolking leegvreet

 5. Jan met de korte Achternaam // 16 maart 2016 om 19:32 // Beantwoorden

  Het scenario dat de euro onze pensioenen zou wegvreten is al voorspeld en beredeneerd, ruim voordat die vernietigende euro werd ingevoerd. Maar onze zakkenvullers in Den Haag wisten het beter en ontkenden en bagateliseerden in alle toonaarden. Alsnog vervolging voor deze roof en oplichting is het enige juiste antwoord.

 6. Fiat monetaire stelsels als de EURO zijn ruim over datum. het is per definitie een schuldenmachine.
  Er zijn andere boekhoudregels nodig en fikse hervormingen richting een volgeld systeem.
  Geldcreatie in dienst van iedereen.

 7. En extra info. In 2040 zijn er op iedere gepensioneerde nederlander zijn er dan 2 werkenden. Tja.. al je koopkrahct wilt behouden zal toch echt het systeem ( en zeker het fiat monetaire geldstelsel ) hervormd moeten worden. Draghi blaast de euro op? En dan dus ook de EU? Kunnen we naar een ander stelsel?E.e.e.a qua pensioenen en de nabije vergrijzing ijkt mij koopkracht een prangerender probleem als de 52000″vluchtelingen die volgens pechtold een “bijstandexplosie” veroorzaken. De echte bijstand explosie wordt veroorzaakt door de bezuinigingspolitiek en de “hervormingen / marktprivatisaties en uitkleden sociale zekerheid.

 8. Bas van Stapelberg // 16 maart 2016 om 20:12 // Beantwoorden

  20 jaar terug was deze zet al voorspeld. Maar vooral met je duimpies omhoog staan bij de euro. En niet vergeten PvdA/CDA/VVD/D’66 stemmen. En in Zuid Europa lachen ze zich kapot. Ik geloof dat Lakeman dit 20 jaar terug aangaf.

 9. Harry van den Berg // 17 maart 2016 om 18:51 // Beantwoorden

  Het zijn criminelen, allemaal in de top.

 10. Hoe ongelijk is het, alleen al in de Europese landen afzonderlijk!
  Velen [kunnen] sparen of beleggen; velen kunnen de maand niet door komen.

  Onelijkwaardigheid TEN TOP.

  Is dit mens[heid]waardig???

 11. Draghi is een dief en iedereen laat hem begaan met zijn diefstallen. Onze pensioenen verhuizen naar Zuid Europa en iedereen laat het maar zo. Spaargeld brengt niets op om ons het geld uit de zakken te kloppen. Doorzichtige strategie en niemand doet iets tegen. Lakse EU vindt het allemaal prima dat de geit benoemd is tot tuinier.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.