Pechtold over vluchtelingen: ‘Als we niets doen organiseren we onze eigen bijstandsexplosie’

(Foto: Flickr, fotograaf Sebastiaan ter Burg)
‘Al zou de instroom echt nul worden, dan nog zijn er hier nu al tienduizenden gevluchte Syriërs. Als we hen blijvend in sporthallen laten wegkwijnen, organiseren we onze eigen integratieramp en bijstandsexplosie’, schrijft D66-leider Alexander Pechtold vandaag in NRC Handelsblad. Daarom presenteert hij vandaag zijn Nationaal Actieplan Vluchtelingen. Het is een mix van plannen van CDA, VVD, PvdA en D66. Pechtold hoopt zo ‘het gemeenschappelijke’ te benadrukken, in plaats van polarisatie. De PVV noemt de D66’er overigens nergens.
In NRC Handelsblad, 15 maart.

In NRC Handelsblad, 15 maart.

De politiek etaleert al een tijd ‘haar onmacht’, vindt Pechtold. ‘Europa worstelt. Landen sluiten hun grenzen. Turkije wil het onderste uit de kan. De Tweede Kamer debatteerde het afgelopen half jaar meer dan dertig keer over vluchtelingen, maar er is nog geen begin van een nationale aanpak, een breed gedragen plan.’

Tijd voor een gemeenschappelijk Haags plan: het Nationaal Actieplan Vluchtelingen, aldus de sociaalliberaal. De uitvoering van het nationale actieplan komt volgens de D66-leider bij minister van Integratie Lodewijk Asscher: ‘Laten we minister Asscher aan het werk zetten’.

Pechtold: ‘Uit onderzoek blijkt dat vluchtelingen die de taal goed spreken twee tot drie keer meer kans hebben op een baan. Wie werkt, wie een bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving verdient ook sneller een plek in en het respect van die samenleving. Het zal toch niet gebeuren dat we nu op onze handen blijven zitten en straks op de blaren zitten van een integratieramp?’

Het plan komt neer op vijf punten uit eerdere plannen van onder meer PvdA (Samsom), VVD (Azmani) en CDA.

 1. Leer vluchtelingen vanaf de eerste dag onze taal en waarden;
 2. neem belemmeringen weg voor werk. Erken sneller diploma’s uit het land van herkomst en breng werkgevers en vluchtelingen bij elkaar;
 3. maak goede afspraken met Turkije, maar ook met landen als Marokko en Albanië over snelle terugkeer van niet-oorlogsvluchtelingen;
 4. Organiseer betere opvang in de regio, inclusief financiële steun. Met niet alleen oog voor Turkije, maar ook voor Libanon, Jordanië en Griekenland;
 5. Zorg met Europese partners voor strenge grensbewaking aan onze buitengrenzen.
Foto: rijksoverheid.nl

Minister van Integratie Lodewijk Asscher (PvdA) moet aan de slag van D66-leider Pechtold: ‘Laten we minister Asscher aan het werk zetten.’ (Foto: rijksoverheid.nl)

Pechtold voegt er nog een zesde punt aan toe: ‘En: Europa zou 160.000 vluchtelingen verdelen, daar komt niks van terecht. Stel als EU-voorzitter een voorbeeld, neem als de wiedeweerga ons deel op’.

Uit de eerste reacties op het betoog van Pechtold blijkt dat alleen PvdA-leider Diederik Samsom de verzameling actiepunten wel ziet zitten: ‘Het probleem rond de vluchtelingen is groot en vergt een aanpak waar zo veel mogelijk partijen bij betrokken zijn’. De rest reageert lauw en wenst het plan-Pechtold niet eens te bespreken (GroenLinks, CDA), of is ronduit afwijzend (VVD). VVD’er Malik Azmani is niet onder de indruk: ‘Welk plan? Wij zien niets nieuws’.

Pechtold predikt Haagse gemeenschappelijkheid en minder polarisatie. Hij voegt direct de daad bij het woord. Zijn verwachting dat Nederland afkoerst op een ‘integratieramp’ en ‘bijstandsexplosie’, zal de PVV als muziek in de oren klinken. Pechtold acht zelfs een nationaal deltaplan nodig om de voorziene rampen af te wenden. Een heus reddingsplan. Zo ernstig is de situatie volgens Pechtold kennelijk. Nog even, en de D66-voorman pleit voor het sluiten van de grenzen! Best verwarrend.

(Bron: NRC Handelsblad)

12 Reacties op Pechtold over vluchtelingen: ‘Als we niets doen organiseren we onze eigen bijstandsexplosie’

 1. Rutte de schoothondje van Merkel is debet aan dat er zoveel migranten in Nederland zitten die eigenlijk een uitnodiging van Duitsland hadden. Voordat Pechtold met zijn punten begint zou er moeten gekeken worden wie echte migrant is en wie niet. En of de gelukzoekers echt het land verlaten. Daarna kunt je van uitgaan dat zeker 50% van de overgeblevenen in de bijstand zullen vallen en niet meer uitkomen. Niet echt een verrijking.

 2. Bas van Stapelberg // 15 maart 2016 om 17:50 // Beantwoorden

  VN vergeet Pechthold niet. Wat een achterbakse vreselijke schijnheilige persoon is dit. Bijstandsexplosie, wow pure discriminatie Pechthold. Je vrienden zeiden het zelf. Allemaal hoog opgeleid en wij kunnen ze plaatsen, wij hebben werk voor deze mensen. Je stond nog net niet met je Bilderbergvlaggetje te zwaaien. Wat een achterbakse actie nu. Ik zal ze persoonlijk naar je toebrengen en naar al je D’666 medewerkers. Ik veracht je tot het bot met je discriminatie. Hoeveel Eritreeërs heb je trouwens in je grote huis opgenomen?

 3. jungleelephant // 15 maart 2016 om 20:01 // Beantwoorden

  Nooit,maar dan ook nooit zal ik die minkukel vertrouwen:zonder Wilders is hij niks en kan hij niks!Zo hypocriet als de pest!Nee,dank u,miezerig ventje!

 4. Slijmbal Pechtold steekt Asscher wat veren in zijn kont, en krijgt meteen de pvda mee voor zijn plan. Maar diezelfde Asscher die in Amsterdam al niets voor elkaar kreeg, heeft de afgelopen jaren volkomen gefaald in het verhelpen van het werkloosheidsprobleem bij de gewone Nederlanders, die toch allemaal de taal spreken, meestal een goede opleiding hebben gehad, en toch niet aan de bak komen.
  Het “geweldige” plan van egotripper Pechtold zou op zijn best een werkverdringingsproject kunnen worden. Heel te veel NL-ers blijven dan werkloos, en de aan het werk geholpen deelnemers aan de islam-invasie sturen bijna al hun inkomsten naar hun thuis. Geweldig dus voor onze economie !

 5. Ik meen dat er maar één [heel gezonde] oplossing voor het zobenoemde werkloosheidsprobleem is: een duidelijk kortere werkweek (3, beter nog 2½ dag)!
  Het is al lang aangetoond dat dit realistisch is.

  Inmiddels kent men in Zweden de 6-urige werkdag; een klein maar positief begin.
  Het resultaat aldaar is gunstig gebleken!

  Maar meneer Asscher wil hier niets van weten, natuurlijk. Net zo min als de Partij VAN DE ARBEID (zweten zult gij; oftewel: belasting betalen [véél belasting]).

  Dienen wij niet te streven naar een menswaardig bestaan (in plaats van een werkslavenbestaan te leiden, zoals tot nu toe)? !

 6. Gluteus Maximus // 16 maart 2016 om 08:40 // Beantwoorden

  “sociaalliberaal” – mooie contradictio in terminis – vind ik.

  Hoe wil hij trouwens die grenzen gaan laten bewaken? Hij vindt het toch zo leuk dat militairen “pang pang” moeten roepen? Moeten grenswachten dan een hek gaan tekenen of zo?

  Wat voor plan je ook maakt, de bron ligt volgens mij nog steeds bij internationale politiek in het midden Oosten. Als je in je oneindige domheid en arrogantie denkt dat je alleen maar een dictator hoeft weg te halen en dat mensen dan daarna automatisch democratie willen. Dan moet je niet gek opkijken als je een tijdje later tot de conclusie moet komen – hey… het is een puinhoop geworden.

 7. Ah, pechtold is erachter dat men in den haag de verschillen vergroot. Deze uitvergroot. En dat dat niets meer te maken heeft met waarden, Zoals ook dezelfde politici de gehele nl bevolking ( uitgezonderd grootkapitaal) de verschillen uitvergroten. Dat is dus het resultaat van wetgeving wat wil sturen op gedrag ( zo wordt het verkocht) maar wat betekend sturen op geld. En inderdaad heer Pechtold, dat is heel wat anders dan samenwerken. Om te kunnen samenwerken is er sociale cohesie nodig. Voor sociale cohesie is een verzorgingsstaat nodig. Kleed je die uit dan creer je dus… Verschillen. Het tegenovergestelde dus

 8. Dan de term Bijstandexplosie. Inderdaad, bij oorlog is er heeel veel bijstand nodig. Jarenlang. Gelet de aard en soort van oorlogsvoering. Terreur. Zowel bij de vluchtelingen als bij de bevolking. Nederland heeft net zoveel vluchtelingen opgevangen als de stad berlijn in 1 jaar. Politiseer de vluchtelingen als slap excuus voor het uitkleden van de verzorgingstaat en je creert nog meer verschillen.

 9. Ondertussen herverdeeld de ECB met het gratis geld de welvaart tussen de noord europese en zuid europese landen onder de drogreden deflatie. En dat allemaal onder de noemer verdrag van maatricht. Afgesloten onder voorzitterschap van NL. En hierna de bezuinigingspolitiek. Dat is inderdaad uitkleden van de verzorgingstaat, pensioenkortingen, miljoenen mensen in armoede en torenhoge werkeloosheid. Dat zijn de waarden van de EU en de EURO, een Bijstand explosie.

 10. Dat heet dan neo liberaal beleid. Niet democratisch maar vooral technocratisch en allesbehalve sociaal. Geld is het primaire onderwerp. Dus dat is geen sociaal liberalisme maar neo liberalisme. Pechtold is een neo liberaal net als iedere VVD er dat is. Samsom is een neo liberaal. Dijsselbloem en noem ze maar op Buma. christelijk neo liberalisme bestaat ook ( Merkel). Hoe creer je winst staat centraal. Groei.
  Waarden in dienst van Geld. Waarden in dienst van politiek, neo liberaal denkt hoe creer ik politieke winst op een vluchtelingen “probleem”. Zonder politieke winst geen electoraat, behalve dan de EU want dat instituut heeft geen electoraat nodig maar meer macht. Hoe krijg je meer macht?? Creer een bijstand explosie. Zoek het zelf maar uit. Inkomen wordt schuld en iedereen aan de leiband van de schuldenmachine.

 11. Het plan Pechtold. Laten we het eens afpellen.
  1a. Waarden leer je niet op een cursus maar is het resultaat van je opvoeding en culturele achtergrond.
  1b. Los van de vraag waar we ineens duizenden extra klassen les gaan geven (en door wie); het duurt jaren voordat men de taal zodanig beheerst dat men boven het niveau van de kutbaantjes uitkomt. En dan moet men daar ook nog maar de vaardigheid en zin in hebben. Niet iedereen is zo gemotiveerd als Alexander, die zelf TIEN JAAR over zijn studie kunstgeschiedenis deed.
  2a. Pechtold doet weer eens alsof de banen voor het oprapen liggen. Als je zelf nooit hoeft te solliciteren raak je het zicht op de werkelijkheid wel eens kwijt.
  2b. Ik zou toch een beetje voorzichtig zijn met het erkennen van diploma’s uit landen die nog nooit een fatsoenlijke wetenschapper hebben voortgebracht. Wil je echt een Syrische arts hier aan het werk hebben die geen enkele sjoege heeft van moderne apparatuur en niet kan communiceren?
  3. Maak goede afspraken. Ja gut. Wie is er nou voor slechte afspraken? Probleem is alleen een beetje dat die landen daar niet zoveel belang bij hebben.
  4. Organiseer betere opvang. Tsja. Kun je doen. Maar die mensen hebben dan toch geen zin te blijfen wonen in Allah’s World of Shit, als je ook voor gratis kost en inwoning knt kiezen in (Noord)Europa.
  5. Die Europese grensbewaking kennen we nu wel. Groot succes geweest.

 12. Pechtold gaat weer de gekke Henkie uithangen met voorbeeld stellen. Nederland wordt zo de grootste vuilnisbak van Europa waar iedereen alleen komt graaien en daarna onze cultuur bestrijden.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.