Samsom steeds eenzamer in Den Haag, zelfs in de PvdA raakt hij zijn medestanders kwijt

(Foto: Flickr, PvdA, Wouter Zaalberg)
Als de voortekenen niet bedriegen staat de PvdA aan de vooravond van een lang verwachte leiderswissel. Toegegeven, de huidige leider hield het veel langer vol dan gedacht. Voor zijn vasthoudendheid en incasseringsvermogen verdient Diederik Samsom een dikke medaille. Ondanks drie verloren verkiezingen, een steeds luider morrende fractie, continue slechte peilingen en een gestrand huwelijk loopt Samsom nog steeds rechtop rond op het Binnenhof. Hij raakt wel geïsoleerd, en niemand heeft nog vat op hem.
Artikelen in verschillende dagbladen de laatste week.

Artikelen in verschillende dagbladen de laatste week.

De partijleider lijkt in paniek. Dat is ook niet zo gek, want de tijd dringt en de peilingen zijn nog steeds historisch slecht. Uiterlijk over een jaar, 15 maart 2015, zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Samsom probeert uit alle macht zijn partij in de peilingen te laten groeien, maar niets lijkt te lukken. Afgelopen weekend strandde de PvdA bij Maurice de Hond zelfs op een all time low van 8 zetels.

In oktober van dit jaar zal Samsom besluiten of hij partijleider blijft. Populaire PvdA’ers als Lodewijk Asscher en Ahmed Aboutaleb zeiden Samsom te zullen steunen als die wil blijven. We zullen zien.

‘We hadden eigenlijk wel verwacht dat we nu wat hoger in de peilingen zouden staan’, zei een PvdA-minister onlangs tegen De Telegraaf. De ontevredenheid over de huidige situatie verklaart de toenemende onrust in de fractie en de partij. Samsom maakt bovendien domme fouten die irriteren.

Zo zette hij de PvdA afgelopen week flink voor joker. Eerst stemden de sociaaldemocraten tegen een GroenLinks-motie die identiek was aan het plan dat Samsom dezelfde ochtend in de Volkskrant had gepresenteerd. ‘PvdA stemt tegen luchtbrug-plan PvdA’, kopte de NOS. Fractieleden wisten vooraf van niks, ze waren eerder die dag overvallen door Samsoms plan.

Ook de aparte opvang van bedreigde homoseksuele en christelijke asielzoekers werd vorige week een splijtzwam tussen Samsom en een groot deel van zijn fractie. De PvdA stemde voor de D66-motie die aparte opvang beoogde, maar daaraan ging een fikse discussie vooraf. De fractietop probeerde in eerste instantie met vergaderprocedures het onderwerp van de agenda te houden, maar dat schoot sommige Kamerleden in het verkeerde keelgat. Kamerleden als Ahmed Marcouch, Angelien Eijsink en Michiel Servaes hadden grote kritiek op het standpunt van Samsom. Ook opvallend: het lekte allemaal uit.

(Foto: rijksoverheid.nl)

Tijdens het PvdA-bewindsliedenoverleg van vorige week donderdag uitte minister van Financiën flinke kritiek op de stuiteracties van partijleider Samsom. (Foto: rijksoverheid.nl)

Niet alleen zijn fractiegenoten roeren zich steeds meer, ook PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zou Samsom tijdens een PvdA-bewindsliedenoverleg flink hebben bekritiseerd. Nu is dat op zichzelf niet zo zeldzaam of onrustbarend, maar wél onheilspellend is dat het is gelekt. Wanneer politici, en vooral partij- of coalitiegenoten, moedwillig naar de pers gaan lekken over iemand, dan is het goed mis.

Ten slotte beginnen ook de PvdA-leden zich te roeren. Het Haagse lid Sander Terphuis startte maandag met wat geestverwante partijgenoten een actie tegen Samsom. Volgens de kritische leden kan Samsom niet een nieuwe termijn als PvdA-leider door. Terphuis is de man die een aantal jaren geleden zijn partij al eens op zijn kop zette met fel verzet tegen de strafbaarstelling van illegalen. Hij had destijds succes.

De VVD ziet de wankele status van Samsom ondertussen bezorgd aan. De instabiele PvdA-leider is als een kat in het nauw, die gekke sprongen begint te maken. Ook de aanvaringen tussen Samsom en de liberalen doen zich steeds vaker voor.

De eenzame en weinig succesvolle partijleider van de PvdA heeft een heel, heel groot probleem. Wordt zeker vervolgd.

(Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant)

8 Reacties op Samsom steeds eenzamer in Den Haag, zelfs in de PvdA raakt hij zijn medestanders kwijt

 1. Allemaal heel logisch..Samsom blijft drammen om te scoren met `vluchtelingen`terwijl het simpel gaat over asielzoekers die willen upgraden..dat is reeds doorgedrongen bij de EC maar Samsom blijft drammen met zijn scoringsdrift..e.e a in de lijn met Merkel waar zo langzamerhand in de EU ook op uitgekeken raakt en de dito voor Samsom binnen NL.Hij kan er beter uitstappen maar blijft als verwend arrogant mannetje doorgaan..
  ik denk dat hij vreest geen andere optie te hebben..Samsom zal niet gauw na zijn carriere een duur betaald baantje krijgen, denk ik..
  Terphuis mag dan succes hebben bij de PvdA maar wordt in de nasleep ook afgevoerd met zijn idiote ideeen..geen registratie maar illegaal verblijf promoten..Hij heeft zeker een aantal illegale kennissen of bekenden hier, of zo..
  PvdA is een sectarisch genootschap geworden en is politiek onbenullig eurofiel neoliberaal van kleur met irritante trekjes

 2. De titel van dit artikel (Telegraaf, VK) suggereert dat de rest van de PvdA-politici anders in elkaar steekt dan lachhans Samsom.
  Vreemd.

 3. Bas van Stapelberg // 11 maart 2016 om 21:54 // Beantwoorden

  Een vreemde man deze Samson. Het lijkt wel of hij niet helemaal 100% is. Bij problemen omtrent ouderenzorg, bejaarden die liggen te creperen in hun eigen ontlasting, haalt hij zijn schouders op. Bij beelden van vluchtelingen begint hij te huilen. Kan het zijn dat het hangen in een pijp van de Shell heeft gezorgd voor giftige dampen en zou zijn hersenen zijn aangetast?

 4. Niet alleen Samsom, maar ook de rest van de PvdA is het licht kwijt, en al een tijd ook. Het is vooral het eindeloze “handen boven het hoofd” houden bij de migranten die zichzélf vluchteling noemen maar het duidelijk lang niet altijd zijn, wat de partij in de problemen brengt. Burgers zien steeds vaker en duidelijker dat die hele migrantenstroom aan alle kanten stinkt: met gelukzoekers, IS-aanhangers e.d. die daar óók tussenlopen. Om maar niet te spreken van de onhoudbare situatie dat onze eigen ouderen steeds vaker gekort worden in hun pensioen en de zorg, en de werkende burger steeds vaker tekort komt, terwijl er steeds meer geld gaat naar de migrantenstroom onder het mom van “zielig, want het zijn allemaal vluchtelingen”.

  Mensen zijn het steeds vaker zat dat er zo met hun eigen burger wordt omgesprongen en dat men moet zien dat al “hun” belastinggeld steeds vaker, ruimhartiger en ondoordachter wordt weggegeven aan de migranten, Griekenland, Turkije, Oekraïne etc. En dankzij het internet komt die informatie steeds makkelijker tot je, en als je dan die ondoordachte “brainfarts” ziet van de PvdA… tja, dan spreekt het resultaat voor zichzelf. Dat geldt in mindere mate ook voor de VVD, hoewel ik ’t jammer vind dat ze ’t nog steeds relatief goed doen, en het is ook de reden dat de kritische(re) partijen het steeds beter doen. Denk aan de SP, PVV, PvdD en VNL bijvoorbeeld.

  Al met al denk ik dat zowel de PvdA als de VVD van gekheid niet meer weten wat ze moeten doen, behalve liegen en bedriegen uiteraard, en dat ze uit alle macht proberen hun termijn uit te zitten… uit eigenbelang. Want respect richting de belastingbetaler is al tijden ver te zoeken.

  Overigens heeft de PvdA al vaker problemen gehad met de “leiding”. Die sufferd van een Cohen was daar ook een schoolvoorbeeld van bijvoorbeeld. Maar goed… sufferds als Cohen en Samsom zijn in mijn ogen net zo erg als de verhalendraaiers, graaiers en geheimhouders van de VVD.

 5. De noodlottige afrekening komt steeds dichterbij. Als je je ziel aan de duivel verkoopt is dat de enige optie.

 6. Bij wie is Asscher populair? Die man z’n carrière hangt van incompetentie aan elkaar. Als ministef heeft hij 2 grote projecten gedaan: de flexwet en z’n banenplannen. Het werd allebei een fiasco.

 7. Gluteus Maximus // 14 maart 2016 om 07:56 // Beantwoorden

  Sluit me aan bij G.de Vader…

  In een verdwaasd moment viel ik wel eens in DWDD (= had ik niet moeten doen). Zie je Rottenberg een heel betoog houden dat het met Asscher veel en veel beter zal gaan. Moet je eens kijken welke puinhoop hij in Amsterdam heeft achtergelaten op financieen. Is ehm suboptimaal… tot op de dag van vandaag.

  En OK – dan stuur je Samsom weg. Wordt het dan beter? Wordt de PvdA daarmee betrouwbaarder? Krijgen ze daarmee iets van hun idealen terug? Ik heb zo ongeveer mijn hele leven PvdA gestemd – jahaa…. had ik niet moeten doen. Maar er is niemand in die club die ik nog vertrouw. Of ooit ZAL vertrouwen.

  Wat wel? Geen idee…
  Waarom toch dat stemmen op een partij? Ze roepen maar wat. Leveren toch alles weer op dag 1 na de verkiezingen. Ik zou denk ik nog eerder stemmen als het erom ging competente mensen in die kamer te krijgen. Als die dan eens ’n keer iets doen waar je het niet mee eens bent, OK. Maar de huidige generatie leiders bedrijven een soort afbraakpolitiek waar ik niks mee heb. D66 oppositie??? Nee – meeregeren langs de zijlijn… Ik weet het niet hoor.

 8. Het maakt allemaal niet uit waar je voor kiest, De Partij v/d Arabieren of de Vereniging Van Dieven, het is 1 pot nat, Al hun “leiders” hebben eerst een brevet van onvermogen gehaald alvorens ze wat de wereld in mogen roepen. Het is niks anders als elkaar indekken en wat populistisch gebral om er maar bij te mogen horen. Ondertussen wordt het complete NL kapitaal verpatst door deze incompetente prutsers zonder dat er iemand bij machte is om deze beroving te stoppen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.