Finland houdt dit jaar referendum over de euro

(Beeld: pixabay.com)
Brussel krijgt in 2016 nog een lastig referendum voor de kiezen. De Finnen gaan namelijk stemmen over de euro. Vorig jaar tekenden 50.000 Finnen een burgerpetitie voor het referendum. Volgens de Finse regering kunnen de Finnen in 2016 naar de stembus. Een exacte datum is nog niet vastgesteld. Minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini van de rechts-populistische Finse Partij (voorheen Ware Finnen) liet al weten dat Finland nooit tot de eurozone had moeten toetreden.
Het Parool, 5 maart.

Het Parool, 5 maart.

Het regent referenda over Europa in 2016. Naast het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, het Britse Brexit-referendum, volgt nu dus ook een Finse volksraadpleging over de euro (niet over het lidmaatschap van de EU). Daarnaast rommelt het ook in Oostenrijk. In deze lidstaat haalde een burgerinitiatief om een referendum over het lidmaatschap van de EU mogelijk te maken in juli 2015 260.000 handtekeningen. Er waren er slechts 100.000 nodig.

De Finnen hebben inmiddels vier jaar last van een krimpende economie, terwijl andere eurolanden, behalve Griekenland, langzaam maar zeker uit het dal klimmen. Op een bevolking van 5,5 miljoen inwoners, zitten 250.000 Finnen werkloos thuis. Het land heeft bovendien veel last van de economische malaise in Rusland.

Finland is het enige Noordse eurozonelid. Buurland Zweden heeft de Zweedse kroon en gaat veel beter. De economie van dat land groeide sinds 2008 met 8 procent. Terwijl de Finse economie in diezelfde periode 6 procent kromp, zegt oud-vicepremier en petitie-initiatiefnemer Paavo Väyrynen in november 2015 tegen persbureau Reuters. Hij wijt de economische ellende aan de euro. Väyrynen is lid van de Centrum partij, de centrum rechtse partij die met de Finse Partij sinds mei 2015 een kabinet vormt.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini van de Ware Finnen. Hij ziet zijn land liever uit de eurozone vertrekken. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini van de Finse Partij. Hij ziet zijn land liever uit de eurozone vertrekken. (Foto: wikimedia.commons.org)

Coalitiepartij de Finse Partij is zeer nationalistisch, anti-immigratie en voerde vorig jaar een energieke campagne tegen de euro en voor de good old Finse mark. Afscheid van de euro zou de economie uit een dal trekken, verwachten ze. Al eerder lieten de Finnen weten niet financieel garant te willen staan voor de zwakke Zuid-Europese eurolanden.

Naar verwachting gaat de bevolking tegen een herinvoering van de Finse mark stemmen, maar zeker is dat uiteraard niet. De herinvoering zou wel eens miljarden kunnen kosten, waarschuwen experts.

In Brussel neemt de hoofdpijn waarschijnlijk almaar toe. Zeker omdat het einde van een stoet referenda nog niet in zicht is. Het democratisch tekort in de EU werd genegeerd door de lidstaten en Brussel. Problemen negeren is soms effectief, maar meestal niet. Keert nu de wal het schip omdat de Europese burgers het effectieve middel van de referenda hebben ontdekt?

(Bronnen: parool.nl, reuters.nl)

8 Reacties op Finland houdt dit jaar referendum over de euro

 1. Daar geef ik hem groot gelijk in.
  De euro is een enorm onding geworden h en heeft de gewone bevolking zijn welvaart afgenomen, arm gemaakt en heeft alleen waarde toegevoegd aan rijkman= ongelijker maken van de samenleving.
  Het heeft NIETS geunificeerd en er is absoluut geen ONE SIZE FITS ALL..
  Landen worden economisch immobiel..kunnen niet schommelen met hun munt en de interne handelsbetrekkingen van de EU hebben er eerder last dan gemak van..

  dus weg met dat onzinnige ding dat gezinnen honderden procenten heeft beknot..een ding dat steeds aan waarde heeft verloren..getuigt heeft van zelfoverschatting en poeha..de neoliberale politiek heeft ingevoerd..en nagenoeg gelijk staat aan de dollar….
  Een complete misfit

 2. jungleelephant // 10 maart 2016 om 17:56 // Beantwoorden

  Ik wil ook een referendum over de Euro:bindend!Zodat er niet weer een farizeëer als Balkenende de kans krijgt een nee in een ja te veranderen!

  • De euro heeft het Finse volk niet hun welvaart afgenomen.
   De zuid Europese landen zijn gaan potverteren en gaan lenen als een gek in opdracht van?,
   Nederland en Duitsland de laatste het meeste ca 80% daardoor is er een schuldenlast ontstaan bij deze landen die ondragelijk is voor de bevolking.
   Het moet toch een ieder heden wel duidelijk zijn dat dit ook het doel van de ELITE is om de volkeren van Europa weer tot slaven te verworden.
   Het vervelende voor deze ELITE is dat Europeanen door evolutie ietsje te slim zijn om zich naar de slachtbank te laten voeren

 3. Bas van Stapelberg // 10 maart 2016 om 19:12 // Beantwoorden

  Er wordt eindelijk eens werk van gemaakt om terug te keren naar een EEG verband.

 4. De euro zelf is het probleem niet. Of we nu terug gaan naar de gulden of niet, de prijzen worden er niet lager door. Uit de EU …. daar hebben we meer aan. Dat scheelt al een hoop miljarden waarmee nu bodemloze buitenlandse putten worden gevuld. Scheelt een knappe slok op een borrel. Om nog maar niet te spreken over de gigantische belastingaanslagen die Nederland opgelegd krijgt.

 5. Maan Arkenbosch // 31 maart 2016 om 21:57 // Beantwoorden

  De DNB wil via een eigen DNB coin, eerst als handelsplatform invoeren, Daarmee wordt een gevaarlijk hoofdstuk geopend betreffende de waarde van de €. Zoals bekend werd in 2002 de Gulden via introductie van de € op €.0,45 gesteld. Binnen enkele jaren was de € aan koopkracht ongeveer de oude Gulden waard. Thans zitten veel, vooral zuidelijke E.U. landen fors in de niet meer terug te betalen schulden. Dat kennelijk de DNB thans als proefkonijn van de ECB experimenteert met een DNB-coin lijkt op een toenmalige strategie van de omwisseling van de Gulden naar de €. Ook lijkt dit geëxperimenteer op een strategie, waarbij uiteraard de politiek een nadelige wisselkoers in eigen belang door de strot duwt, Ondertussen komen de grote schuldenlanden op een goedkope wijze van hun € schulden af via een onvoordelige ruilverhouding €.- staat tot ECB-coin. Bijkomstig voordeel voor Brussel is in een klap de introductie van het elektronisch geld en afschaffing van het contant geld. Uiteraard met de smoes om het z.g. crimineel en zwart geld uit te bannen.

 6. NU referendum voor Nexit organiseren maakt kan nóg groter op Finland-exit. Heb begrepen dat Zweden ook uit EU willen bij Brexit en dat het in Oostenrijk ook beetje rommelt.
  Kwestie van tijd dat EU uiteenvalt, sneeuwbal rolt al !

3 Trackbacks & Pingbacks

 1. Bangmakerij Britten Bij Brexit | Lang Leve Europa!
 2. Bangmakerij Britten Bij Brexit | Silvia's Boinnk!!!
 3. Dijsselbloem kondigt verdere EU-integratie aan na mogelijke Brexit | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.